Hus som puster

BYGGER: Piet Jensen er en av svært få i Norge som har spesialkompetanse på halmbygging. Her er han sammen med Nils Eivind Bjørnerud og arkitektstudent Jor Jacobsen. FOTO: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye norske hus bygges tette og energieffektive. Men det finnes de som i tillegg ønsker hus som puster. Da bygger de i halm.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om halmhus

* Det finnes omtrent åtti halmhus i Norge i dag.

* Det første norske halmhuset i nyere tid var et kretsløpshus i Søndre Tveter, Akershus, bygget i 1993. Dette ble kåret til Norges miljøhus.

* Halmbyggerteknikken oppsto i Nebraska i USA rundt forrige århundreskifte. Mest sannsynlig av mangel på annet byggmateriale.

* Skal du bygge et halmhus, finnes det ingen ferdighusløsninger. Mange av dagens halmhus bygges gjennom en kombinasjon av kurs og workshops.

* Du kan leser mer om halmhus på Norsk Jord- og Halmbyggerforening sin side halmhus.no

(Kilde: Rolf Jacobsen, Norsk Jord- og Halmbyggerforening) (©NTB)

– Hvem er det egentlig som vil bo i en tett plastpose?

Piet Jensen heiser oppgitt på skuldrene. Byggmesteren tilhører en gruppe entusiaster som sverger til hus av halm. Han har mistet troen på konvensjonell husbygging med fuktsperrer og elektronisk ventilasjon.

Jensen og hans like mener det er bedre å bygge med halm, treverk og leire, for å få et hus som lever. De ønsker hus som er energieffektive og tette, men som samtidig puster og ventilerer seg selv.

– Nye hus i dag er så smarte og kompliserte at du trenger en ingeniør til å stille inn ventilasjon på riktig måte. Man kan ikke lenger bare åpne et vindu. Jeg mener at sunne hus, får du ved å bruke sunn fornuft, sier Jensen.

Les også: Bygger verdens høyeste hus på 90 dager

Tykk isolasjon

Jensen har tidligere bygget både privatboliger, barnehager og gårdsbygninger i halm. Nå er han i gang med en kunstnerbolig på Gamle Ormelet: Tjøme Kunst og Kultursenter. Reisverket er klart, og bare taket mangler før halmballene kan monteres inn i konstruksjonen. Deretter tettes ytterveggene med en blanding av leire, sand og trefiber. Veggene vil bli 45 cm tykke, noe som tilsvarer bare 30 cm med vanlig isolasjon. Så hvorfor bruker de da ikke vanlig isolasjon?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis man summerer opp egenskapene til en halmvegg, vil man komme best ut på faktorer som blant annet ressursforbruk, klimaregnskap og inneklima, mener sivilarkitekt Rolf Jacobsen i Gaia arkitekter. Hans arkitektkontor har spesialisert seg på økologiske byggemetoder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Halmhusbygging er sannsynligvis den mest miljøvennlige byggemetoden som finnes. Halm er en stor, men lite brukt ressurs som vi bør utnytte bedre, mener Jacobsen.

Les også: Mørk husmaling smart mot svertesopp

Halm til overs

Det var miljøperspektivet som fikk Dorthe Endresen, driver av Gamle Ormelet i Tjøme, til å fatte interesse for de pustende husene.

– Dessuten lukter det så godt i halmhus. Hver gang jeg har vært på besøk hos Gaia arkitekter, oppleves luften helt annerledes enn i vanlige hus, sier Endresen.

I tillegg er hun veldig opptatt av gjenbruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Her kaster vi ikke noe. Hvis noe er ødelagt, tenker vi alltid etter om det er noe annet det kan brukes til, sier Endresen.

Nå håper hun at tanken om gjenbruk og miljø vil smitte over på andre hus- og hyttebyggere i området.

I dag er bare rundt åtti hus i Norge bygget med halm. Selve teknikken oppsto i Nebraska i USA rundt forrige århundreskifte, omtrent samtidig med den dampdrevne halmballpressa.

– Det er naturlig å tro at det var en oppfinnsom immigrant uten tilgang på andre byggematerialer som satte opp det aller første halmhuset, sier Jacobsen.

Les også: – Å dele hus med naboen fungerer helt strålende

Mangler undersøkelser

Seniorforsker Mads Mysen ved SINTEF Byggforsk er spesialist på inneklima og ventilasjon. Foreløpig har ikke SINTEF gjort noen undersøkelser av alternativ isolasjon som halm, og kan derfor ikke si noe om fordeler og ulemper ved bruk av en slik byggemetode.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom du skal bygge et nytt hus i dag, anbefaler SINTEF Byggforsk tvert imot balansert ventilasjon.

– For å få et godt inneklima i huset, er det viktig at man bygger tett og ventilerer riktig, sier Mysen. Han tror de som mener halmhus har bedre inneklima enn andre bygg, sammenligner med bygg med uten riktig balansert ventilasjon.

Les også: Husdrømmen ble et mareritt

Værutsatt

Første gang Jacobsen leste om halmhus, tenkte han at det var for godt til å være sant. I dag er han overbevist, og har bygget sitt eget arkitektkontor i halm. Så hvorfor er det ikke flere som kaster seg på denne byggemetoden?

– «Hands on»-bygging er på vei ut. Skal du bygge et halmhus, er du nødt til å gjøre det meste av jobben selv, det finnes ingen ferdigpakker du kan kjøpe. Kunne man bestilt et ferdig halmhus, tror jeg at langt flere hadde valgt det, sier han.

Arkitekten mener også at det norske klimaet skaper en utfordring for hus av halm.

– Vestlandet eller Nord-Norge er ikke optimalt for halmvegger på grunn av mye vind og regn, og vi anbefaler normalt ikke å bygge der uten at man gjør spesielle tiltak først, råder han.