Religiøs kitsch på Svartlamon i Trondheim:

Jomfru Maria pryder stuen

HELHET: René Desmond har samlet sammen religiøse ting og kitsch-gjenstander til et resultat hun er fornøyd med. Foto: Kjersti Blehr Lånkan
HELHET: René Desmond har samlet sammen religiøse ting og kitsch-gjenstander til et resultat hun er fornøyd med. Foto: Kjersti Blehr Lånkan

Renée Desmond er ikke religiøs, men har innredet leiligheten med figurer av jomfru Maria og bilder av Jesus – ved siden av Hawaii-figurer og flamingoer.

– Noen reagerer og spør om jeg ikke tør å si at jeg er kristen, forteller Renée Desmond og ler.

Hun retter litt på et kristusbilde som henger ved siden av et stort bilde av en spåkone: Et fotografi av de franske kunstfotografene Pierre et Gilles. Hun fant det i et blad, forstørret det opp og anskaffet en tykk gullramme fra loppemarked. Litt lenger bort på samme vegg henger bilder av kongen selv (Elvis), jomfru Maria og en lettkledd sigøynerpike malt av Charles Roka – et bilde med ikonisk kitsch-status.

Les også: Fritt frem for funksjonalisme

På hyllen over sofaen i stuen henger et landskapsbilde kjøpt på eBay, som lyser når man setter i kontakten. Foran det: En dansende dukke i stor kjole, noen jomfru Maria-figurer sammen med rådyr av glass. Det er en blanding av kitch og religion, nærmere bestemt katolisismen.

– Det er noe med den visuelle stilen i det katolske som er rart stemningsskapende og kitsch. Men folk som ikke skjønner det ironiske forholdet til religion kan misforstå, tror Desmond.

Bearbricks, kitschLEKENT DESIGN: Mikke-figuren er en Bearbricks, også kalt «designer toy». Datteren har laget den andre Elvis-en. Foto: Kjersti Blehr Lånkan

Jomfru Maria, spilledåse, religiøs kitschFRA LOURDES: Desmond og datteren tok turen til Lourdes, en by i Frankrike dit katolikker fra hele verden valfarter på pilegrimsreise. Der fant hun denne jomfru Maria-spilledåsen. Foto: Kjersti Blehr Lånkan

Kitsch

Kitsch- begrepet skal ha oppstått blant kunsthandlere i München, om billig kunst og falsknerier. I dag betegner det kunstlignende gjenstander med lav kunstnerisk verdi, som ofte er masseprodusert og spiller på følelser, gjerne sentimentale.

Foruten maleriet av sigøynerpiken, har populære kitch-motiver vært gråtende barn og gammel fisker. Andre kitsch-ting kan omfatte alt fra Mikke Mus-telefoner og plastikkmadonnaer til kopier av Eiffeltårnet og nipshunder i naturlig størrelse. Renée Desmond er fornøyd med å ha funnet sin stil, ikke trenge å lete mer.

– Nå har jeg nok ting til å skape den stemningen jeg ønsker i min leilighet, slår hun fast.

Les også: Interiør med humør

Tidligere dro hun på loppemarked hver mulige helg, saumfarte eBay og bruktbutikker og kom over skatter som: En rosa flamingo i glass, en grønnblå lampe som opprinnelig var en hårføner, et speil med gullramme og lampeskjermer i stoff og bokser med roser.

Mye har hun også arvet, som et stort maleri av en svartkledd kvinne, en bordlampe med grønn skjerm, et rosa blomsterbrodert sengeteppe hun bruker som duk og det kjæreste: En liten pyntetallerken med bilde av Jesus.

– Av alle verdifulle og store ting, var det den jeg aller helst ville ha da tante Mary døde, forteller hun

Et lite svart-hvitt bilde viser moren og faren på bryllupsdagen. Faren var katolikk, og et langt kjede med et katolsk kors henger ved siden av.

Les også: Slik gir du tenåringsrommet et kult interiør

– Det minner meg om ham, sier Desmond.

Kitsch, bilderFRIGJØRENDE USYSTEM:For meg er det frigjørende at ting ikke henger helt etter et mønster. Noen bruker vater og målebånd når de henger opp bilder, sier René Desmond. Foto: Kjersti Blehr Lånkan

Blowfish, kitschBLOWFISH: På en Tikibar så Desmond store blowfish brukt som lamper. Det vil jeg også ha! Tenkte hun. En venninne rappet en blowfish hjemmefra og ga henne. I bakgrunnen et forstørret kort fra mormors kortstokk. Foto: Kjersti Blehr Lånkan

Naken dame

Det er de arvede tingene som betyr mest, de hun har med seg fra tidligere.

– Det gir en spesiell verdi at det kommer fra deg selv. Det er noe med å gjenskape barndommen, den roen som var da. Jeg tror mange glemmer viktigheten av det.

Mormoren jobbet som sjømann. Hun eide en kortstokk full av nakne damer, som Desmond ikke fikk lov til å røre som liten. Da hun fikk den i voksen alder, kopierte hun opp de fineste kortene og brukte som bilder, et av dem henger på kjøkkenet.

– Bildet skaper en trygg stemning fra barndommen, selv om det er en naken dame sier hun med en latter.

Les også: Enkle grep som fornyer interiøret ditt

Også barndommens Mikke- og Donald-figurer i plast glir på forunderlig vis rett inn blant lilla glassboller, rare-fine termoser og en Grepa-komfyr som ethvert retrohjem ville drømme om.

– Den er så fin, men det går ikke an å bruke ovnen. Så jeg har en unnskyldning når det skal bakes, spøker Desmond.

Lysestaker, jomfruen fra GuadalupeMEKSIKANSK: Desmond har sansen for religiøs kitch, som meksikansk katolisisme. Her lysestaker med bilde av den meksikanske jomfruen fra Guadalupe. Foto: Kjersti Blehr Lånkan

Pierre et Gilles, kitschSPÅKONE: Desmond fant et bilde av de franske kunstfotografene Pierre et Gilles i et blad. Hun forstørret det opp og skaffet en tykk gullramme fra loppemarked. Foto: Kjersti Blehr Lånkan

Lage egen kunst

Hun og datteren leier en leilighet i den byøkologiske bydelen Svartlamon i Trondheim, og nyanserer bildet noen måtte ha av Svartlamoen som mørke kunstnerleiligheter med batikk-gardiner og røkelse.

– Her er det større mangfold enn mange tror, sier hun.

Les også: Her er alt vintage og industrielt

Lysegule vegger, hvitt gulv og smarte løsninger, som hjemmesnekret skrivepult og hyllesystem på datterens omtrent fire kvadratmeter store rom, gjør at den 55 kvadratmeter store leiligheten virker romslig og luftig.

Og så er det tingene hun har funnet: Et slitt unikt skap som i sin tid rommet verktøy, der turkismalingen skaller av, et lite grått skap hun fant på loftet i sin gamle leilighet.

Til tross for at de fleste tingene i leiligheten har vært rimelige eller gratis, gir bildene og interiøret inntrykk av en slags eksklusivitet. Og blandingen av arvet gods, loppis-, brukt- og loftfunn og selvgjorte løsninger, danner en særegen helhet. Som om Hawaiifigurer i bastskjørt, flamingoer og plastflasker formet som jomfru Maria, en utstoppet blowfish på kjøkkenet og reinsdyrgeviret over sengen hører helt naturlig sammen. Desmond er selektiv, men ikke snobbete på maleriene og interiøret hun har tatt inn i leiligheten.

– Når man ikke har råd til å kjøpe ordentlig kunst, kan man lage den selv. Er det et fint bilde, kan det henges på veggen, mener hun.

Les også: Gjorde campingbrakken til lekker hytte

Flamingo, kitschKITSCH-BLANDING: På hyllen står en av leilighetens flere flamingoer, sammen med Hawaii-figurer, religiøse figurer og dansende dame. Foto: Kjersti Blehr Lånkan

Glass, kitschRAMPETE: Glass med sømmelige, påkledde damer på utsiden - og de samme damene i bikini på innsiden. Foto: Kjersti Blehr Lånkan

Les også:

Denne trappa snekrer du selv

Slik plasserer du sofaen riktig i stua

Stor test av robotstøvsugere

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:29 Rapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56 Solberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44 Stemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38 Tidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11 Kina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54 Spiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48 En mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26 Sjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09 Matsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48 Folkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38 UEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26 Mann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00 Christian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48 Ingen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13 Filip Ingebrigtsen ble pappa15:11 Kristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10 Opposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk14:55 Bodø/Glimt kjøper tidligere Stabæk-spiller14:54 Kritikere får selv kritikk etter Giske-saken14:24 Nordmenn bestiller ferie som før: – Ingen frykt for å reise14:08 Smittetallene i Italia kryper opp mot 30014:05 – Tre måneders vindu for avgjørelse om Tokyo-OL14:04 Åtte menn vil bli leder for oljefondet14:03 Uefa hjelper gresk fotball å bekjempe vold og korrupsjon13:44 En av fem innsatte i norske fengsler er over 50 år13:21 Takk for stemmen. Takk for musikken. Takk for smilet12:53 29-åring frifunnet for forsøk på barneekteskap12:51 Flere nordmenn bodde på samme hotell som virussmittet italiener12:42 Millionbot etter eksplosjon på gjenvinningsanlegg12:37 Kvinne mistet livet i frontkollisjon med trailer12:01 Politiaksjon mot regnskapsførere i Oslo og Viken12:01 Egypts tidligere president Hosni Mubarak er død11:08 Opptøyer i India samtidig som Trump er på besøk11:07 Beste resultat i Folketrygdfondets historie10:29 Weinstein brakt til sykehus etter dommen10:29 Regnet fortsetter i et stadig mer oversvømt Jakarta10:28 Svenske myndigheter krever at Kina slipper fri dømt forlegger10:13 Kjendisene sørger over Teigens bortgang: – Ingen kan erstatte deg09:43 Thiago Silva mister returkampen mot Dortmund09:42 Tre nye virusdødsfall i Iran09:31 Jahn Teigen er død09:30 Nordmenn forbrukte nest mest i Europa09:18 Fra høsten tilbyr Lånekassen lån til du er 5009:17 Oslo Børs åpnet med oppgang – men faller09:17 18 barn blant de skadde i bilangrepet i Tyskland08:36 Listhaug reagerer på regjeringens nye returpolitikk08:28 Verdens eldste mann (112) er død i Japan08:15 Kvinne fremstilles for fengsling, siktet for boligbrann i Nord-Troms07:47 790 sandstrandede Norwegian-passasjerer hentet hjem07:09 Ny norsk barnevernssak til behandling i Strasbourg07:08 Klimabekymring: Enorm avstand mellom mellom MDG og Frp07:05 Ni av ti foreldre er fornøyd med barnehagen07:00 Rapport: Medienes dekning av fylkene er svekket06:59 VM-kongen Thingnes Bø er helt avhengig av broren06:00 Keeper-Solberg klar for kamp etter sykdomsalarm06:00 Høyre-topper uenige om Frp-kritikk05:59 Svensk forlegger dømt til fengsel i Kina05:52 Dette skjer i dag05:45 Rapport: Brannene ødela en femdel av Australias skog05:30 Dette skjedde i natt05:30 Oslo kommunes Hafslund-bud opp for retten på nytt05:29 Skipper dømt etter at inspektør falt i sjøen05:18 Fjerde virusoffer fra cruiseskip meldt død05:00 Ny bok vil «knuse myter» om Giske-saken04:39 Norsk sæd smører forholdet til Kina04:32 Amerikansk delstat tok inn 93 millioner i skatt på salg av cannabis03:18 Fallet fortsetter på børsene i Asia03:03 40 prosent av rensefisken dør i merdene02:39 Surfere jubler etter flere års kamp mot Equinor i Australia02:33 Tallet på virusdøde i Kina viser nedgang02:31 Cash og covid-19 gir problemer for Norwegian01:50 Tusen hotellgjester i karantene på Tenerife01:19 Equinor dropper planene om leteboring utenfor kysten av Australia00:22 To beboere ved Veslemannen ber om erstatning00:09 SAS og Norwegian henter 1.159 passasjerer fra Kanariøyene23:50 Daglig leder tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven etter dødsbrann på Toten23:21 West Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe23:13 SAS henter 360 passasjer fra Kanariøyene22:56 West Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe22:43 Weinsteins anklagere mener en æra er over21:49 En av tre ungdommer vurderer å flytte fra Nord-Norge21:47 NASA-pioner Katherine Johnson er død21:42 Sivertsen håper Solberg har tillit til ham21:39 To til sykehus etter at bil havnet på taket21:15 NASA finner bevis for Mars-skjelv20:53 1000 forskere vil ha folk i gatene: Katastrofen skjer foran øynene våre20:13 Politiet stanser utsending av asylsøkere med lang oppholdstid inntil videre19:40 Tegnet toppløse damer – risikerer seks års fengsel19:27 I dag fikk Geir-Inge Sivertsen permisjon i Troms og Finnmark18:31 Solberg: Sivertsen er hjemme og rydder opp18:04 Hvem styrer egentlig «Folkeopprøret mot klimahysteriet»?17:56 Harvey Weinstein kjent skyldig i seksuelle overgrep og voldtekt17:19 Roper varsko om fuglene: – Nærmer oss en bølge av utryddelser16:34 WHO: Verden må forberede seg på potensiell pandemi16:07 Kollen-arrangøren gir ikke opp å få løperne inn til Frognerseteren16:03 Vei på Osterøy gjenåpnet etter ras15:45 Politiet: Lokal mann mistenkt for bilangrep mot karneval i Tyskland15:30 Merkels parti skal velge ny leder 25. april15:15 Tidligere statsminister i retten for å ha lønnet kona millioner15:13 Grønt lys til legemiddel mot atopisk eksem
Siste nytt
20:29VerdenRapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56PolitikkSolberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44VerdenStemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38NorgeTidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11VerdenKina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54NorgeSpiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48NorgeEn mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26SportSjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09NorgeMatsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48Helse og livsstilFolkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38SportUEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26NorgeMann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00PolitikkChristian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48ReiseIngen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13SportFilip Ingebrigtsen ble pappa15:11SportKristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10PolitikkOpposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk14:55SportBodø/Glimt kjøper tidligere Stabæk-spiller14:54KulturKritikere får selv kritikk etter Giske-saken14:24ReiseNordmenn bestiller ferie som før: – Ingen frykt for å reise14:08Helse og livsstilSmittetallene i Italia kryper opp mot 30014:05Sport– Tre måneders vindu for avgjørelse om Tokyo-OL14:04PengerÅtte menn vil bli leder for oljefondet14:03SportUefa hjelper gresk fotball å bekjempe vold og korrupsjon13:44NorgeEn av fem innsatte i norske fengsler er over 50 år13:21StemmerTakk for stemmen. Takk for musikken. Takk for smilet12:53Norge29-åring frifunnet for forsøk på barneekteskap12:51ReiseFlere nordmenn bodde på samme hotell som virussmittet italiener12:42NorgeMillionbot etter eksplosjon på gjenvinningsanlegg12:37NorgeKvinne mistet livet i frontkollisjon med trailer12:01NorgePolitiaksjon mot regnskapsførere i Oslo og Viken12:01VerdenEgypts tidligere president Hosni Mubarak er død11:08VerdenOpptøyer i India samtidig som Trump er på besøk11:07PengerBeste resultat i Folketrygdfondets historie10:29KulturWeinstein brakt til sykehus etter dommen10:29VerdenRegnet fortsetter i et stadig mer oversvømt Jakarta10:28KulturSvenske myndigheter krever at Kina slipper fri dømt forlegger10:13KulturKjendisene sørger over Teigens bortgang: – Ingen kan erstatte deg09:43SportThiago Silva mister returkampen mot Dortmund09:42Helse og livsstilTre nye virusdødsfall i Iran09:31KulturJahn Teigen er død09:30PengerNordmenn forbrukte nest mest i Europa09:18PengerFra høsten tilbyr Lånekassen lån til du er 5009:17PengerOslo Børs åpnet med oppgang – men faller09:17Verden18 barn blant de skadde i bilangrepet i Tyskland08:36PolitikkListhaug reagerer på regjeringens nye returpolitikk08:28Helse og livsstilVerdens eldste mann (112) er død i Japan08:15NorgeKvinne fremstilles for fengsling, siktet for boligbrann i Nord-Troms07:47Reise790 sandstrandede Norwegian-passasjerer hentet hjem07:09NorgeNy norsk barnevernssak til behandling i Strasbourg07:08PolitikkKlimabekymring: Enorm avstand mellom mellom MDG og Frp07:05NorgeNi av ti foreldre er fornøyd med barnehagen07:00KulturRapport: Medienes dekning av fylkene er svekket06:59SportVM-kongen Thingnes Bø er helt avhengig av broren06:00SportKeeper-Solberg klar for kamp etter sykdomsalarm06:00PolitikkHøyre-topper uenige om Frp-kritikk05:59KulturSvensk forlegger dømt til fengsel i Kina05:52NorgeDette skjer i dag05:45VerdenRapport: Brannene ødela en femdel av Australias skog05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerOslo kommunes Hafslund-bud opp for retten på nytt05:29NorgeSkipper dømt etter at inspektør falt i sjøen05:18VerdenFjerde virusoffer fra cruiseskip meldt død05:00PolitikkNy bok vil «knuse myter» om Giske-saken04:39PengerNorsk sæd smører forholdet til Kina04:32VerdenAmerikansk delstat tok inn 93 millioner i skatt på salg av cannabis03:18PengerFallet fortsetter på børsene i Asia03:03Penger40 prosent av rensefisken dør i merdene02:39PengerSurfere jubler etter flere års kamp mot Equinor i Australia02:33VerdenTallet på virusdøde i Kina viser nedgang02:31NorgeCash og covid-19 gir problemer for Norwegian01:50ReiseTusen hotellgjester i karantene på Tenerife01:19PengerEquinor dropper planene om leteboring utenfor kysten av Australia00:22NorgeTo beboere ved Veslemannen ber om erstatning00:09NorgeSAS og Norwegian henter 1.159 passasjerer fra Kanariøyene23:50NorgeDaglig leder tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven etter dødsbrann på Toten23:21SportWest Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe23:13ReiseSAS henter 360 passasjer fra Kanariøyene22:56SportWest Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe22:43KulturWeinsteins anklagere mener en æra er over21:49NorgeEn av tre ungdommer vurderer å flytte fra Nord-Norge21:47VerdenNASA-pioner Katherine Johnson er død21:42NorgeSivertsen håper Solberg har tillit til ham21:39NorgeTo til sykehus etter at bil havnet på taket21:15VerdenNASA finner bevis for Mars-skjelv20:53Verden1000 forskere vil ha folk i gatene: Katastrofen skjer foran øynene våre20:13NorgePolitiet stanser utsending av asylsøkere med lang oppholdstid inntil videre19:40VerdenTegnet toppløse damer – risikerer seks års fengsel19:27PolitikkI dag fikk Geir-Inge Sivertsen permisjon i Troms og Finnmark18:31PolitikkSolberg: Sivertsen er hjemme og rydder opp18:04NorgeHvem styrer egentlig «Folkeopprøret mot klimahysteriet»?17:56KulturHarvey Weinstein kjent skyldig i seksuelle overgrep og voldtekt17:19NorgeRoper varsko om fuglene: – Nærmer oss en bølge av utryddelser16:34Helse og livsstilWHO: Verden må forberede seg på potensiell pandemi16:07SportKollen-arrangøren gir ikke opp å få løperne inn til Frognerseteren16:03NorgeVei på Osterøy gjenåpnet etter ras15:45VerdenPolitiet: Lokal mann mistenkt for bilangrep mot karneval i Tyskland15:30PolitikkMerkels parti skal velge ny leder 25. april15:15PolitikkTidligere statsminister i retten for å ha lønnet kona millioner15:13Helse og livsstilGrønt lys til legemiddel mot atopisk eksem

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus