Arkitekttegnet stall på Bislett:

Harry Hole ble født i denne gamle stallen

ÅPEN PLANLØSNING I STALLEN: Andre etasje inneholder allrom og soverom. Trappen leder opp til en mesanin. Foto: Espen Grønli
ÅPEN PLANLØSNING I STALLEN: Andre etasje inneholder allrom og soverom. Trappen leder opp til en mesanin. Foto: Espen Grønli

Hestene og Harry Hole har sjekket ut. Nå er stallen et hjem for en urban familie.

Midt i Oslo, et drøyt spydkast fra Bislett stadion, finnes et hemmelig hus, skjermet for omverdenen. Bygårdene rundt huset beskytter bygningen som et festningsverk.

Det gamle bygningen var opprinnelig en stall. Gamle dagers garasje.

Men det er lenge siden hestene sjekket ut. Stallens siste eier het Jo Nesbø, og dette var hans skrivestue. Harry Holes fødestue.

Huset dugde åpenbart til å skape krim i verdenstoppen. Men for at det også skulle duge som ramme rundt livet til en liten familie, måtte romløsningen endres. Dessuten følte beboerne for å fikse på estetikken.

Les også: To boliger tett i tett

Det var furu overalt, men her var det ikke snakk om bare å lysne de gulnede furuplankene.

I pakt med strømningene i tiden, ønsket beboerne å eksponere konstruksjonen og fremheve de gamle materialene; bjelkene og teglsteinen. I tillegg ønsket de å tilføre noen nye elementer.

Paret overlot jobben til proffene. Johanne Taugbøl og Christian Fredrik Morgenstierne fra WOOD Arkitektur + Design fikk stort handlingsrom.

Ombygd stallbygning på Bislett i OsloENESTÅENDE ENEBOLIG: Den ombygde stallbygningen ligger omkranset av høye bygårder midt i Oslo. I forbindelse med renoveringen ble både vinduskarmene og dørene malt svarte. Foto: Espen Grønli

Prioriterte volum fremfor areal

Arkitektene fikk gjennomslag for flere ideer som ikke lå helt i dagen. Ett av grepene var å ofre flere kvadratmeter å skape et stort, luftig trapperom og således binde etasjene sammen. Løsningen bidrar også til å øke innfallet av dagslys – ikke uvesentlig i et hus der dagslyset hovedsakelig bare kommer fra vinduer plassert på to flater: fasaden og taket.

– Er det ikke sløseri å forsake så mye gulvareal for å skape denne kontakten mellom etasjene?

Les også: Dette huset koster 55 millioner

Arkitektene Christian Fredrik Morgenstierne og Johanne Taugbøl står bak ombygningen av stallen ved BislettARKITEKTPARTNERE: Christian Fredrik Morgenstierne og Johanne Taugbøl er partnere i firmaet Wood A+D. Foto: Espen Grønli

Luftig trappÅPNET MELLOM ETASJENE: Trappevekslingen er større enn nødvendig. En del gulvareal ble forsaket for å øke lysinfall og luftighet. Foto: Espen Grønli

Trappen går fra entreen og opp til allrommetLEDER BLIKKET OPPOVER: Trappen mellom hallen og allrommet knytter etasjene sammen - også visuelt. Spilkledningen i sedertre og pendellampene fra Muuto bidrar til å hviske ut etasjeskillet. Foto: Espen Grønli

– Nei. Man kunne godt hatt en sittestue her oppe i stedet, men vi mener at man fikk større og bedre kvaliteter ved å åpne opp og dyrke volumet. Man blir så fort opphengt i antall kvadratmeter, og glemmer verdier som romfølelse og lysinnfall.

Det faktum at det var takvinduer her i utgangspunktet var avgjørende for at stallen kunne fungere godt også for mennesker, mener arkitektene.

– Takvinduene bringer inn masse flott overlys, og er helt uten innsyn. Vi lagde en raus åpning mellom etasjene slik at både allrommet og hallen drar nytte av vinduene langs fasaden.

Les også: Ti veier til mer plass i små leiligheter

Trapp og kjøkken i ett

En annen snedighet var å legge kjøkkeninnredningen under trappen. Eller skulle man heller si at de la trappen på toppen av kjøkkenet? Grepet er ikke bare plasseffektivt, det er også et visuelt element som tilfører det spesielle huset ytterligere særpreg.

Allrommet får dagslys fra takvinduene som var der fra førOVERLYS UTEN INNSYN: Allrommet forsynes med dagslys fra vinduer i taket. Kjøkkenet er fra Kvik, pendellampene Square S 2 og vegglampene Birdie er fra SM Lys. Foto: Espen Grønli

Kjøkken og trapp i ettKJØKKENTRAPP: Den ombygde stallen er spekket med originale løsninger. Trappen som leder opp til mesaninen rommer hvitevarer som kjøleskap, stekeovn og dampovn. Foto: Espen Grønli

Spisebordet er laget av teak fra et cruiseskipOPPSIRKULERT SPISEBORD: Bordet er tegnet av interiørdesigner Elisabeth Bjørge, og er laget av teak fra et opphugget cruiseskip. Den plassbygde sittebenken langs kortveggen fungerer også som oppbevaringsplass for tallerkener og annet løsøre. Foto: Espen Grønli

Halvåpent soverom

Den dristigste løsningen finner vi nok inne på soverommet. Spilene vi kjenner igjen fra trappeløpet går igjen også her. Men denne gangen oppleves de som et hybridelement, en slags krysning mellom kledning, møbel og gelender.

Les også: Bretter ut rommene når han trenger dem

Sengen er plassert der hvor det uansett er lavt under taket. Slik utnyttes volumet best.

– Vi ønsket å skape en himmelsengfølelse. Den lave takhøyden over sengen bidrar til denne følelsen, forklarer Johanne.

Soverom med teglsteinsvegger og spiler av sedertreINTIM SONE I LUFTIG ROM: Spilene av sedertre opptrer både som sengegavl, veggkledning og gelender. Herfra er det åpen forbindelse til hjemmekontoret i etasjen over. Belysningsplan og lamper er ved SM Lys v/ Kenneth Fossum i samarbeid med arkitektene. Foto: Espen Grønli

Mesanin med lav takhøydeLAVT OPPUNDER HIMLINGEN: Høye mennesker må bevege seg duknakket gjennom mesaninen, som hovedsakelig brukes som lesekrok og hjemmekontor. Døren i enden av rommet leder ut til en liten balkong. Foto: Espen Grønli

Selv sier beboerne at de har følelsen av å sove om bord i en luksusyacht – det er intimt, men likevel eksklusivt.

Les også: Nedslitt skur ble drømmebolig

Men også et lystfartøy kan få slagside. Dette soverommet kan nemlig ikke lukkes helt. Døren kan selvsagt stenges, men spileveggen som skiller soverom fra mesaninen er jo nettopp det – en spilevegg: Her trenger både lys, lyd og lukt gjennom.

Og mesaninen har fri forbindelse til allrommet som igjen har direkte kontakt med underetasjen.

Det er bra for ventilasjonen i huset, men ikke full så bra for den som vil legge seg når det er fest på gang.

Les også: Plasserte huset på stylter

Bad med marmorisert betongpussBAD MED MARMOREFFEKT: Baderomsveggene består av marmorisert betongpuss. Det uregelmessige mønsteret skaper variasjon og spenning i et ellers minimalistisk innredet rom. Det er lagt baderomsplater under betongpussen for at våtromsnormen skulle overholdes. Foto: Espen Grønli

Et av rommene i første etasje er innredet som tv-stueAVSLAPPET LUKSUS I FØRSTE: Ett av rommene på bakkeplan er innredet som tv-stue. Sofaen er fra Hjelle, sofabordene fra Tom Dixon. Veggene er påført en type sparkel som gir en marmorisert effekt, akkurat som på badet. Foto: Espen Grønli

Les også:

Dette kjøkkenet finner du ikke i katalogene

Her er hver kubikkcentimeter utnyttet

På jakt etter ideer? Du finner dem i Klikks inspirasjonsguide

Slik lykkes du med giftfri oppussing til barnerommet

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:25 Flertallet i Trøndelag Ap støtter Trond Giske som fylkesleder16:16 Telenors datterselskap betaler 1,1 milliarder kroner til teletilsynet i Bangladesh15:52 Oppsiktsvekkende undersøkelse: Russerne vil være venner med Vesten15:39 Sesongen over for Windingstad15:31 Fire savnede femåringer på Nesodden funnet15:20 Ytterligere to covid-19-dødsfall i Iran15:14 Norsk artist siktet for ran – varetektsfengslet i fire uker15:06 Tre menn dømt for grove trusler og mishandling i nære relasjoner14:47 Liverpool blir uten Henderson tre ukers tid14:44 To NRK-korrespondenter takker for seg14:36 Én til sykehus etter kollisjon mellom bil og snøscooter14:13 Politiet etterforsker leilighetsbrann i Kristiansund14:12 Politiet ferdig med etterforskningen av drapssaken på Kapp14:11 Fastlege skrev ut medisiner til seg selv – ga dem videre til slektninger13:24 1.100 flere mottok uføretrygd i januar13:23 Norges bandykvinner sjanseløse mot Russland12:57 Syrisk Idlib-angrep fordømmes12:56 Mann dømt til 14 års fengsel for drap i Skedsmo12:43 Har gullplanen klar: – Skal ikke dra en eneste meter12:16 Thailands høyesterett oppløser opposisjonsparti12:12 USA planlegger å undertegne avtale med Taliban12:10 Angrepet i Hanau var et rasistisk terrorangrep12:08 Tidligere toppidrettsutøver tiltalt for grove overgrep mot mindreårige jenter12:00 Bekymret Messi skeptisk til Barcelonas mesterligasjanser11:47 Dortmund-treneren om Haaland: – Hele pakka11:45 Arkeologer kan ha funnet graven til Romas grunnlegger11:03 Investorer saksøker tidligere banksjef for 3,7 milliarder10:51 Mann dømt til åtte års fengsel for å ha mishandlet kone og barn10:49 Fiskeriministeren fikk dobbel lønn og feilinformerte kommunestyret10:13 USAs kvinnelandslag krever forbundet for 615 millioner kroner09:53 Klimabløffen: Det er alltid en god idé å fortelle folk sannheten09:49 Solskjær om Pogba: – Han er ikke i nærheten09:07 Russland mener Norge overser dem om Svalbard - kaller det «krise»08:44 Sterk økning i utenlandske overnattinger på Svalbard08:35 Andelen ukrainske lastebilsjåfører doblet i Norge08:33 Coronaviruset sprer seg i kinesiske fengsler08:31 Sterk vekst i gullprisen08:29 Afghanistan: Krigshandlingene skal trappes ned lørdag08:08 «Slo opp» med Nav da han fikk jobb – fikk svar på rim07:03 Flere stengte fjelloverganger stengt – kommuner i Finnmark isolert06:55 Lagkompis om «fantastisk» Berge: – Vi må alle skjerpe oss06:45 Viruset sprer seg i by i Sør-Korea06:28 VM-dronningens tøffeste prioritering: Tiden borte fra familien06:24 USAs etterretning mener Russland igjen vil hjelpe Trump06:18 Valget i gang i Iran06:15 Bollestad på iskremfabrikk: – Ikke alle skal bli stjernekokker06:14 Brorparten av dyre aksjefond leverte under børsenes snitt06:07 Frankrike til kamp mot veggedyr06:00 Dette skjer i dag05:56 Stadig flere hunder angripes av villsvin i Sverige05:41 Oslo-kirker velger solcellepanel på taket05:28 Dette skjedde i natt05:15 Over halvparten savner snøen05:00 Kong Harald fyller 83 år: Se høydepunkt fra året som har gått04:51 MDG vil se på hasjsalg på polet04:25 Gummibåt med 91 passasjerer savnet i Middelhavet04:17 Trump ler av demokratene04:05 Solskjær klager på ballen etter 1-1 mot Brugge04:04 Drapsmann henrettet i Tennessee03:14 Norsk plasttomgods med ny framtid i Norge03:01 Evo Morales nektes å stille til valg02:08 Datatilsynet gransker lovligheten av Google-bruk i skolen01:51 Dødstallet fra virus opp til over 2.300 i Kina01:31 Fire og et halvt års fengsel for nettovergrep mot barn01:08 Brann i leilighet i Kristiansund – en person død00:51 Hele Nordkapp isolert – 40 personer evakuert00:32 Irlands statsminister går av00:25 31-åring pågrepet for knivrisping og vold i Moss00:10 VAR på godt og vondt for AZ Alkmaar i europaligaen00:08 Mann pågrepet etter trusler med øks på Romerike23:59 Lacazette ga Arsenal seieren over Elabdellaouis Olympiakos23:51 Skadd person funnet i Trondheim23:49 Thelin scoret Malmös ledermål og Wolfsburgs vinnermål23:38 Hovland på delt 14.-plass i Puerto Rico23:23 Høyre fortsetter fallet på ny måling22:41 Ukrainere møtt med opptøyer da de kom hjem fra Wuhan22:19 Rotevatn om Facebook-opprør: – Har ikke tid til å diskutere om jorda er flat21:17 Brann i leilighet i Kristiansund21:01 Martial reddet uavgjort for Manchester United20:27 Nye bevis for at dinosaurene hadde varmt blod: – Det betyr virkelig noe20:24 Mineryddere fra Nato i aksjon i Oslofjorden20:03 Giske vraket som Trøndelags-kandidat av eget lokallag19:25 Her lærer Erna Solberg seg å falle riktig19:24 Statlige lederlønninger fortsetter å vokse18:39 Roger Stone forblir en fri mann inntil videre18:25 Mann alvorlig skadd i bilulykke utenfor Kristiansand18:16 To menn fengslet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø17:42 «Mamma Mia»-stjerne avslører kreftdiagnose17:22 Mann knivstukket i moské i London17:11 Martin Johnsrud Sundby bryter Ski Tour16:56 FN: Over 100.000 sover ute i Syria16:55 Roger Stone får sin straff16:43 Vitne i dobbeltdrapssak siktet for vold natt til onsdag16:39 130 døde av influensa i Tyskland i vinter16:23 Salmonella påvist hos flere katter på Østlandet15:51 Olsbu Røiseland og Thingnes Bø gikk inn til gull på parstafetten15:24 Bekreftet: Barcelona henter danske15:23 Federer operert, mister Roland-Garros15:11 To personer omkom i skred på Svalbard15:09 Økonomene venter lønnsvekst på 3,0 prosent
Siste nytt
16:25PolitikkFlertallet i Trøndelag Ap støtter Trond Giske som fylkesleder16:16NorgeTelenors datterselskap betaler 1,1 milliarder kroner til teletilsynet i Bangladesh15:52PolitikkOppsiktsvekkende undersøkelse: Russerne vil være venner med Vesten15:39SportSesongen over for Windingstad15:31NorgeFire savnede femåringer på Nesodden funnet15:20VerdenYtterligere to covid-19-dødsfall i Iran15:14NorgeNorsk artist siktet for ran – varetektsfengslet i fire uker15:06NorgeTre menn dømt for grove trusler og mishandling i nære relasjoner14:47SportLiverpool blir uten Henderson tre ukers tid14:44KulturTo NRK-korrespondenter takker for seg14:36NorgeÉn til sykehus etter kollisjon mellom bil og snøscooter14:13NorgePolitiet etterforsker leilighetsbrann i Kristiansund14:12NorgePolitiet ferdig med etterforskningen av drapssaken på Kapp14:11Helse og livsstilFastlege skrev ut medisiner til seg selv – ga dem videre til slektninger13:24Penger1.100 flere mottok uføretrygd i januar13:23SportNorges bandykvinner sjanseløse mot Russland12:57VerdenSyrisk Idlib-angrep fordømmes12:56NorgeMann dømt til 14 års fengsel for drap i Skedsmo12:43SportHar gullplanen klar: – Skal ikke dra en eneste meter12:16PolitikkThailands høyesterett oppløser opposisjonsparti12:12VerdenUSA planlegger å undertegne avtale med Taliban12:10VerdenAngrepet i Hanau var et rasistisk terrorangrep12:08NorgeTidligere toppidrettsutøver tiltalt for grove overgrep mot mindreårige jenter12:00SportBekymret Messi skeptisk til Barcelonas mesterligasjanser11:47SportDortmund-treneren om Haaland: – Hele pakka11:45VerdenArkeologer kan ha funnet graven til Romas grunnlegger11:03PengerInvestorer saksøker tidligere banksjef for 3,7 milliarder10:51NorgeMann dømt til åtte års fengsel for å ha mishandlet kone og barn10:49PolitikkFiskeriministeren fikk dobbel lønn og feilinformerte kommunestyret10:13SportUSAs kvinnelandslag krever forbundet for 615 millioner kroner09:53PolitikkKlimabløffen: Det er alltid en god idé å fortelle folk sannheten09:49SportSolskjær om Pogba: – Han er ikke i nærheten09:07NorgeRussland mener Norge overser dem om Svalbard - kaller det «krise»08:44ReiseSterk økning i utenlandske overnattinger på Svalbard08:35MotorAndelen ukrainske lastebilsjåfører doblet i Norge08:33Helse og livsstilCoronaviruset sprer seg i kinesiske fengsler08:31PengerSterk vekst i gullprisen08:29VerdenAfghanistan: Krigshandlingene skal trappes ned lørdag08:08Norge«Slo opp» med Nav da han fikk jobb – fikk svar på rim07:03NorgeFlere stengte fjelloverganger stengt – kommuner i Finnmark isolert06:55SportLagkompis om «fantastisk» Berge: – Vi må alle skjerpe oss06:45Helse og livsstilViruset sprer seg i by i Sør-Korea06:28SportVM-dronningens tøffeste prioritering: Tiden borte fra familien06:24VerdenUSAs etterretning mener Russland igjen vil hjelpe Trump06:18PolitikkValget i gang i Iran06:15PengerBollestad på iskremfabrikk: – Ikke alle skal bli stjernekokker06:14PengerBrorparten av dyre aksjefond leverte under børsenes snitt06:07VerdenFrankrike til kamp mot veggedyr06:00NorgeDette skjer i dag05:56VerdenStadig flere hunder angripes av villsvin i Sverige05:41NorgeOslo-kirker velger solcellepanel på taket05:28NorgeDette skjedde i natt05:15NorgeOver halvparten savner snøen05:00KulturKong Harald fyller 83 år: Se høydepunkt fra året som har gått04:51PolitikkMDG vil se på hasjsalg på polet04:25VerdenGummibåt med 91 passasjerer savnet i Middelhavet04:17PolitikkTrump ler av demokratene04:05SportSolskjær klager på ballen etter 1-1 mot Brugge04:04VerdenDrapsmann henrettet i Tennessee03:14NorgeNorsk plasttomgods med ny framtid i Norge03:01PolitikkEvo Morales nektes å stille til valg02:08NorgeDatatilsynet gransker lovligheten av Google-bruk i skolen01:51Helse og livsstilDødstallet fra virus opp til over 2.300 i Kina01:31NorgeFire og et halvt års fengsel for nettovergrep mot barn01:08NorgeBrann i leilighet i Kristiansund – en person død00:51NorgeHele Nordkapp isolert – 40 personer evakuert00:32PolitikkIrlands statsminister går av00:25Norge31-åring pågrepet for knivrisping og vold i Moss00:10SportVAR på godt og vondt for AZ Alkmaar i europaligaen00:08NorgeMann pågrepet etter trusler med øks på Romerike23:59SportLacazette ga Arsenal seieren over Elabdellaouis Olympiakos23:51NorgeSkadd person funnet i Trondheim23:49SportThelin scoret Malmös ledermål og Wolfsburgs vinnermål23:38SportHovland på delt 14.-plass i Puerto Rico23:23PolitikkHøyre fortsetter fallet på ny måling22:41VerdenUkrainere møtt med opptøyer da de kom hjem fra Wuhan22:19PolitikkRotevatn om Facebook-opprør: – Har ikke tid til å diskutere om jorda er flat21:17NorgeBrann i leilighet i Kristiansund21:01SportMartial reddet uavgjort for Manchester United20:27VerdenNye bevis for at dinosaurene hadde varmt blod: – Det betyr virkelig noe20:24NorgeMineryddere fra Nato i aksjon i Oslofjorden20:03PolitikkGiske vraket som Trøndelags-kandidat av eget lokallag19:25NorgeHer lærer Erna Solberg seg å falle riktig19:24NorgeStatlige lederlønninger fortsetter å vokse18:39VerdenRoger Stone forblir en fri mann inntil videre18:25NorgeMann alvorlig skadd i bilulykke utenfor Kristiansand18:16NorgeTo menn fengslet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø17:42Helse og livsstil«Mamma Mia»-stjerne avslører kreftdiagnose17:22VerdenMann knivstukket i moské i London17:11SportMartin Johnsrud Sundby bryter Ski Tour16:56VerdenFN: Over 100.000 sover ute i Syria16:55VerdenRoger Stone får sin straff16:43NorgeVitne i dobbeltdrapssak siktet for vold natt til onsdag16:39Verden130 døde av influensa i Tyskland i vinter16:23NorgeSalmonella påvist hos flere katter på Østlandet15:51SportOlsbu Røiseland og Thingnes Bø gikk inn til gull på parstafetten15:24SportBekreftet: Barcelona henter danske15:23SportFederer operert, mister Roland-Garros15:11NorgeTo personer omkom i skred på Svalbard15:09PengerØkonomene venter lønnsvekst på 3,0 prosent

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus