VEDLIKEHOLD AV VEGGER

Sjekkliste for vedlikehold av veggene

VEDLIKEHOLD: Her er sjekklisten du trenger for vedlikehold av huset før sommeren. © FOTO: ifi.no
VEDLIKEHOLD: Her er sjekklisten du trenger for vedlikehold av huset før sommeren. © FOTO: ifi.no

En liten innsats med utvendig vedlikehold holder fukt og råte unna, og du sparer deg for store utgifter og reparasjonsjobber.

Her er de viktigste tipsene og sjekkpunktene til veggene.

Våren er tid for utvendig vedlikehold av hus og hytter . Og før uteplassen og terrassenkan nytes for fullt er det lurt å ta en liten vårpuss. Det kan spare deg for utgifter senere. Her er sjekklisten du trenger for veggene, vinduene og terrassen.

Veggene

- Dra neglen over overflaten. Blir det en lys strek, er trolig veggen klar for et strøk maling eller beis, ifølge malermester Jens Petter Lunde.

Solveggen er særlig utsatt, kanskje trenger du et strøk bare der. Fjern alt som er løst med en stålbørste, legg et strøk grunning og deretter et toppstrøk eller to.

Husk endeveden

Et bord kan sammenlignes med en bunt sugerør. Setter du den i vann, suges vannet langt opp av kapillærkreftene. Nøyaktig det samme skjer når en bordende kommer i kontakt med vann. Da suges det langt inn i veden.

Derfor er det lurt å ta en runde på stående panel, der du metter endeveden med en god treolje. Gi gjerne vindskiene en omgang i samme slengen. Bruk en hjørnerulle med langt skaft. Gjør du dette hver vår, unngår du oppsprekking og bordene holder seg fine i mange år.

Vårsjekk,vedlikehold

SKRAPETESTEN: Dra neglen på tvers av fibrene. Blir det en lys stripe, er veggen klar for behandling. © FOTO: Øivind Lie

Vårsjekk,vedlikehold

HUSK ENDEVEDEN: Den skal mettes når du maler, og hver vår kan du gi den en omgang med god treolje. © FOTO: Ifi.no

Vask ofte

Alle yttervegger må vaskes jevnlig for å holde sopp og grønske på avstand. Skitne fasader tiltrekker seg fukt og tørker langsommere enn rene overflater, og fuktige overflater gjør hytta mer utsatt for råte. Dette bør du gjøre fra hvert år til hvert tredje år, avhengig av hvor tørt klimaet er, sier malermester og teknisk ansvarlig i Beckers maling Chresten Nielsen.

Han anbefaler å bruke en fasadevask tilsatt soppdreper.

– Sprøyt det på veggen og spyl av med hageslangen. Ikke bruk høytrykksspyler. Er hytta veldig skitten, bør du heller bruke en skrubb, sier Nielsen.

Tømmerhytter

Sterkt værutsatte partier på tømmerhytter skal vaskes godt og kontrolleres nøye, ifølge Jotun. Slitte områder sliper du og behandler med en god treimpregnering eller grunning.

Har det oppstått sprekker i stokkene, skal disse ikke tettes med sparkel, kitt eller fugemasse, men påføres rikelig med impregnering pluss beis eller tretjære for å hindre at vannopptak fører til råte.

Knuter og andre kritiske områder kontrolleres nøye og etterbehandles med impregnering. Her er det viktig å velge de riktige produktene. Snakk med fargehandleren.

Vårsjekk,vedlikehold=

VASK VEGGEN: En skitten vegg holder på fuktigheten og gjør hytta mer utsatt for råte. © FOTO: Ifi.no

Vårsjekk,vedlikehold

TØMMERHYTTE: Kontroller knuter og andre kritiske områder nøye. © FOTO: Øivind Lie

Ved sjøen eller på fjellet

Hytter ved sjøen er spesielt utsatt for fukt og råte. Saltdamp fra sjøen kan legge seg som et belegg på ytterveggene og andre flater. Et godt råd er å spyle hytta med ferskvann hvert år.

Salt suger til seg vann og sveller, og saltbelegg under ny maling kan bryte ned den nye malingen relativt raskt.

Fjellhytter utsettes for store påkjenninger hele året, og ekstra mye i vinterhalvåret når snøen reflekterer solas UV-stråler og utsetter fasaden for høyere stråling enn normalt. Ved milde vintre bør du holde ekstra godt øye med fasaden.

Mikropartikler og smuss binder fuktighet og øker risikoen for sopp og muggangrep. Husk at solveggen tørker raskere ut og må vedlikeholdes oftere for å beholde fargen.

Vinduene

Rene vinduer er smart, i tillegg til at det ser bra ut. Også i karmen og falsen bør du ta en omgang med kluten. Skitt holder på fuktigheten og fører til sopp og råteproblemer. Har du smårutete vinduer, er det et bra tips å skjære til en nal slik at den passer til størrelsen på glasset.

– Skrap bort løs maling. Deretter grunner og maler du med vindusmaling. Selv om det har kommet mye bra vanntynnet maling, foretrekker jeg white-spirittynnet maling akkurat her, sier malermester Jens Petter Lunde.

Er vinduskitten løs eller oppsprukket, bør den byttes. Rens, og bruk grunning i kittfalsen. Legg kitt i falsen og trykk glasset forsiktig på plass. Stift på nytt og legg ny kitt.

Bruker du linoljekitt på boks, har du god kontroll. Bruk en kittkniv og press kitten godt ned. Dra over med kniven slik at du får en plan avslutning. Mal over så fort som mulig. Bruk en god, rund pensel. Husk at du skal male en millimeter inn på glasset. Da blir det helt tett.

Omramming

Vannbrettet under vinduet er et kritisk punkt. Er det råte her, skyldes det gjerne mangler på beslaget som ligger oppå. Det skal være montert slik at vannet ikke kommer i kontakt med treverket, både på sidene og langs dryppkanten foran.

Sjekk også omrammingen. Bordene på siden skal være skråkappet og det skal være en centimeter klaring ned til beslaget, ellers vil vannet suge seg opp i karmen.

Er terrassegulvet flisete og stygt, kan du tyne enda noen år ut av det ved simpelthen å snu bordene. Må bordene byttes, går det greit å bytte enkeltbord, men uansett hva du gjør, bør du sjekke bjelkene under. Er det råte her, snakker vi full utbytting av hele konstruksjonen.

Har du begynt å olje terrassebordene, må du fortsette med det. Har du rekkverk, er bordet på toppen særlig utsatt. Er det malt, bør du bruke en maling tynnet med white-spirit her. Det er ikke unormalt at dette må gjøres hvert år.

Terrassen

Ofte vil terrasse eller veranda bli friskere i fargen og se adskillig bedre ut etter at den er grundig vasket og skylt. Du bør gjøre det hvert år, ettersom sot, sopp og grønske setter solide spor i løpet av ett år.

Bruk husvask av den typen som ikke matter overflaten, en egnet børste og en vannslange. Mest utfordrende er grønsken, som kan sitte ganske hardt. Men det hjelper å holde den fuktig en stund før du gyver på.

Vaske terrassen=

VASKE TERRASSEN: Det er lurt å vaske terrassen godt hvert år. Den vil ofte se bedre og friskere ut i fargen etter en grundig vask. © FOTO: Det er lurt Jordan/ifi.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus