Bolig og flom:– Følg med på sluk og bekker

SKADEFOREBYGGING: Slike skader som dette er det umulig å verne seg mot, men ved store nedbørsmengder bør man likevel være på vakt og ta sine forholdsregler. Foto: NVE
SKADEFOREBYGGING: Slike skader som dette er det umulig å verne seg mot, men ved store nedbørsmengder bør man likevel være på vakt og ta sine forholdsregler. Foto: NVE
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sørg for å ta dine forholdsregler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når himmelens alle sluser åpner seg, slik det er varslet i dag, er det grunn til å ta sine forholdsregler . Det handler blant annet om å flytte unna ting som kan bli skadet ved en eventuell oversvømmelse, og dersom man har mulighet for det bør man også forsøke å holde vannet unna grunnmuren.

– I slike situasjoner, med store nedbørsmengder på kort tid, kan det blant annet være fornuftig å holde øye med lokale bekker og se om de renner der de skal, sier hydrolog ved NVEs flomvakt, Lars-Evan Petterson.

Les også: I dag kommer tordenbygene

– Man bør også overvåke sluk i veier og gater for å se om de klarer å ta unna vannet.

Varsler kundene sine

Det er ingen tvil om hva som kan ventes senere i dag og utover kvelden. «Lokalt mye nedbør Østafjells på fredag vil gi raskt økende vannføring i mange mindre elver og bekker. Kraftige byger kan gi lokale oversvømmelser, tettbygde strøk er spesielt utsatt», skriver NVE på sine sider.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Meteorologisk institutt sier det på følgende måte: – Prognosene viser lokalt opp mot 40 millimeter nedbør og det er mye på så kort tid, uttaler meteorolog Rafael Escobar Løvdahl til instituttets nettsider.

Sjekk været der du er

Men det er ikke bare NVE og Meteorologisk institutt som sender ut varsler, også Gjensidige har varslet sine kunder.

– Dette gjør vi som en tjeneste som til våre kunder, slik at de får mulighet til skadeforebygging, forteller informasjonssjef for skadedelen hos Gjensidige, Bjarne Aani Rysstad, til klikk.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Derfor tordner og lyner det

– Ønsker å begrense skader

FLOMVARSEL: Gjensidige har startet med en tjeneste hvor de sender ut værvarsel til sine kunder som ledd i skadeforebyggingen. Skjermdump: GjensidgeFLOMVARSEL: Gjensidige har startet med en tjeneste hvor de sender ut værvarsel til sine kunder som ledd i skadeforebyggingen. Skjermdump: Gjensidge

Gjensidige etablerte sin varslingstjeneste i fjor høst og har hatt gode erfaringer.

– Vi gjør dette som en ren service til våre kunder, og vi håper at de oppfatter et slikt varsel som en invitasjon til å ta nødvendige forholdsregler, blant annet ved å gå inn på våre nettsider og følge de rådene vi gir der sier Rysstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For selv om man er forsikret mot naturskader, vil det være en fordel for alle parter at man klarer å redusere skadene.

Han understreker at et slikt varsel ikke vil få konsekvens for en eventuell skadeutbetaling.

– Det vil ikke være slik at dersom man ikke foretar seg noe som følge av vårt varsel, så vil det få betydning for skadeutbetalingen.

Les også: Fare for flom og oversvømmelser på Østlandet

Rysstad forteller at de har gode erfaringer med denne tjenesten.

– En av våre kunder har fortalt oss hvordan meldingen fra oss fikk ham til å sikre båt og brygge på Sørlandet før stormen satte inn.

– Følg med på bekker og kummer

Pettersson ved NVEs flomvakt råder folk til å følge med på lokale bekker og sluk i gate og vei.

– Man bør for eksempel sjekke at sluk ikke tettes igjen av kvist og kvast, og har man erfaringer fra lignende situasjoner og vet at det kan bli oversvømmelser, bør man sikre gjenstander som kan bli skadet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finans Norge har laget en liste med råd for den som ønsker å sikre seg mest mulig mot flomskader. De råder blant annet til å sørge for at dører og vinduer til kjelleren er lukket, og dekke til med sandsekker dersom det er nødvendig.

Les også: Slik var været de siste fem årene

Resten av listen er som følger:

  • Fjern store kvister og gjenstander som kan hindre fri vannførsel. Flytt dem til et sted hvor de ikke kan bli tatt av vannet.
  • Rydd hagen for møbler, løse materialer, grill og gjenstander som kan bli tatt av flomvannet.
  • Er det fare for at vann kan komme inn i kjeller eller garasje, bør gjenstander løftes opp fra gulvet. Sett ting i hyller, reoler og plastbokser som tåler vann.
  • Fjern løse tepper og annet løst gulvbelegg.
  • Følg med på nyhetssendinger og meldinger fra lokale myndigheter. Ved stor hendelse kan det bli iversatt tiltak fra myndighetene.
  • Avtal med naboer eller venner om å foreta tiltak og holde øye med huset ditt dersom du ikke er hjemme.

Dette gjør du ved oversvømmelse

Dersom skaden allerede har skjedd og vannet har flommet inn i kjelleren, har Finans Norge også råd til dere:

  • Sørg for å sikre skadestedet slik at ikke ytterligere skader oppstår. Hold folk unna bygning som kan stå i fare for å rase sammen eller der grunnen kan rase ut.
  • Tøm bygningen for vann som ikke har rent ut. Brannvesenet kan være behjelpelig med pumper..
  • Vann leder strøm og kan føre til kortslutninger. Ta derfor ut sikringer for elektrisk anlegg for den etasjen som har vært oversvømt.
  • Varmtvannsbereder/elektrisk anlegg som har stått under vann, må ikke tas i bruk før utstyret er kontrollert av elektriker.
  • Riv ut gulvbelegg/tepper.
  • Det er viktig at du tar vare på ting du ønsker erstatning for. I mange tilfeller sender vi en takstmann eller en av våre samarbeidspartnere for å vurdere eller utbedre skadene. Ta bilder eller film av skaden. Disse kan brukes til å vurdere erstatningssummen.
  • God ventilasjon tørker ut vann. Ta ut/åpne vinduer i kjeller, og fest netting over vinduet med lekter som spikres for forsvarlig tetting. La innvendige dører stå åpne.
  • Når noen er hjemmeværende, åpnes i tillegg ytterdører i kjeller og evt. ytterdører og vinduer i skadet boligetasje. Dette er med på å fremskynde tørking.
  • Begrens skaden i bygget ved å vaske ut slam og rengjør.
  • Kontroller at avløp ikke er tett når bygningen tas i bruk.
  • Har kjeller oppfôret gulvkonstruksjon av tre - og denne har vært oversvømt – vil takstmann eller saneringseslskap vurdere uttørking eller eventuelt riving.
  • Bygninger som står i fare for å «flyte opp» må forankres, evt. må kjeller fylles med vann. Brannvesenet kan være behjelpelig med pumper og slanger.

Les også:

Enkle tiltak stanser innbruddstyven

Slik finner du det beste boliglånet

Betal håndverkeren over nettbanken

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.