Sild og øl er sommersnadderHavets sølv og øl er gull

Havets sølv og øl er gull
Havets sølv og øl er gull
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Norge dundrer vi på med sommerkoteletter, flintsteik, grillpølser og hamburgere når finværet kommer. Men det finnes faktisk andre retter som egner seg vel så godt på en varm sommerdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorfor ikke prøve sild og poteter kombinert med en god øl?

Litt annerledes, men du verden hvor godt deg smaker som en avveksling fra den ordinære grillmaten. Lett å lage er det også.

Mange forbinder fremdeles sild og potet med traurig husmanskost og livberging. Dette var mat som man overlevde på - ikke mat beregnet for å nyte. I dag er sild og potet noe helt annet. Silden man får i butikken er av en helt annen kvalitet enn det man spiste som nødmat i gamle dager. Og i dag finner man jo nypoteter i butikken nesten året rundt.

Silden er den fisken som har hatt størst økonomisk betydning i Norge. Sildefisket har en lang historie og fra 1200-tallet har Norge og Danmark forsynt hele Europa med saltet og røkt sild. Begrepet “Havets sølv” viser til fiskens viktige økonomiske betydning - og til den flotte sølvskinnende siden på silden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Derfor blir folk vakre når du drikker

Lettvint og kjempesunt sommermåltid

I de fleste butikker får du kjøpt saltet sild som så og si er ferdigvannet. Da holder det å vanne ut silden mens nypotetene kokes. Noen vanner den ut i litt melk for en litt mildere smak.

Til to personer trenger du:

4 sildefileter

8 små nypoteter

Et par skiver rødbeter

Litt hakket rødløk

Et par spiseskjeer med hakket kaspers

Litt seterrømme eller ekte smør. Ta gjerne med litt godt flatbrød, nykvernet pepper og grov sennep.

Et måltid som er lett å like, som er litt utenom det vanlige - og som garantert kommer til å gi en fin sommerstemning. I tillegg er jo silden fylt med omega-3 og diverse vitaminer!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til denne retten kan du godt servere en hveteøl, men det går helt greit med en litt god lys lager også. Husk at man blir tørst av saltet sild - beregn nok drikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og hvis du virkelig vil gi en flott smaksopplevelse så serverer du med en god akevitt.

Les også: Er Lite-øl sunnere?

Noen gode øl til sild og potet

Paulaner Hefe Weisbier

Dette tyske hveteølet er oransje, litt uklar og har et massivt hvitt skum. Dufter flott av gress, banan, tørket aprikos – og et hint av pepper.

Smaken er forfriskende syrlig med aprikos, banan og noe karamell. Paulaner har en fin fylde og er deilig leskende.

Basisutvalg - 50 cl -Alkohol 5,0 % - Kr. 49,-

Ørbæk Fynsk Forår

Dette økologiske ølet er krydret med hylleblomst. Fynsk Forår er lys gul og litt uklar med hvit skum. Dufter massivt av blomster.

Ølet er litt syrlig i smaken og man kan ane toner av honning, men først og fremst er det masse forfriskende blomst i denne. Fynsk Forår er en ekte sommerøl som både er forfriskende og som gir en skikkelig sommerfølelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bestillingsutvalg - 50 cl -Alkohol 5,0 % - Kr. 49,-

Gotlandsbryggeriet Wisby Weisse

Denne hveteølen fra Gotlandsbryggeriet er gulaktig og litt uklar med et fint hvit skum. Wisby Weisse har en tydelig gressaktig duft blandet noe sitruspreg.

Smaken er preget av behagelig appelsin/sitrus blandet med lyse malttoner. En god og forfriskende hveteøl som ikke dominerer i smak, men som er veldig leskende. Bestillingsutvalg - 50 cl - Alkohol 5,2 % - Kr. 49,-

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Blir menn smartere av øl?

Norske nyheter i solkroken.

Det brygges stadig nye øl på de norske mikrobryggeriene. Denne gangen tar vi med to artige nyheter fra Nøgne Ø og fra Lervig aktiebryggeri. Begge er flotte humlebomber med utpreget personlighet som du fint kan nyte på verandaen i sommersolen.

Nøgne Ø Global Pale Ale - humler fra hele verden

Hvor mye humle kan man presse inn i en flaske? Ikke vet jeg, men Nøgne Ø har gjort et kompromissløst forsøk med sin Global Pale Ale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er det 13 ulike humlesorter fra England, Slovenia, Tsjekkia, Usa, Australia, New Zealand og Tyskland! Og det smaker virkelig humle av dette ølet! Mye humle! Det er faktisk så mye smak at jeg måtte sjekke alkoholprosenten to ganger.

Global Pale Ale inneholder kun 4,5 % alkohol og finnes i utvalgte butikker, men dette ølet smaker mye mer en et vanlig butikkøl. Her er det så mange humlenyanser i duften at man nesten ikke klarer å finne frem.

Blomster, sitrusfrukter, gresskar, gressplen, syriner, melon er noe av det som siver opp fra glasset. Smaken er eksplosiv av humler, med et fint søtlig maltpreg som til en viss grad balanserer all humlen. Et spektakulært øl på 4,5 %. Liker du humle så liker du denne!

Lervig Johnny Low - Norges beste lettøl!

Dette er et særdeles spennende lettøl. Og det er utvilsomt Norges beste lettøl!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lervig Low Johnny er lys gyldent, litt slørete og har et flott hvitt skum. Dufter massivt av humle. Blomster, sitrus og tropiske frukter er svært tydelige i duftbildet. Ølet er humlet med Cascade, Simroe og Citrahumle og har en betydelig bitterhet.

Litt sødme finnes fra malten, men dette er først og fremst en massiv humlebombe med melon, gress og sitruspreget smak. Et ekstremt lettøl på bare 2,5 %.

Johnny Low er et utrolig vellykket øl som burde selges i enhver butikk!