– Sukker kan føre til hjertesvikt

TØFT FOR HJERTET: Å spise for mye sukker kan være en tøff utfordring for hjertet ditt, viser en ny amerikansk studie. Foto: Loris Eichenberger (Shutterstock.com)
TØFT FOR HJERTET: Å spise for mye sukker kan være en tøff utfordring for hjertet ditt, viser en ny amerikansk studie. Foto: Loris Eichenberger (Shutterstock.com)

Ikke bare gjør det deg feit, nå hevder forskere at sukker også kan føre til hjertesvikt.

Det er ikke sukkeret i seg selv som er farlig for hjertet, men det lille molekylet - glukosemetabolitten glukose 6-fosfat (G6P) – som bygges i kroppen hvis den får i seg for mye stivelse eller sukker.

Dette er en belastning for hjertet fordi det endrer på muskelproteinene, noe som kan føre til dårligere pumpefunksjon, som igjen kan føre til hjertesvikt, skriver forskere ved Universitetet i Texas i en ny studie som ble publisert før helgen.

Les også: Drikk dette hvis du vil bli tjukk

Funnene som ble gjort kan leses i sin helhet i rapporten som er publisert hos Journal of the American Heart Association.

– Vanskelig å behandle

– Behandling av denne typen skader er vanskelig, sier doktor Heinrich Taegtmeyer, rektor og professor i kardiologi ved UTHealth Medical School.

– Leger kan skrive ut medikamentet diuretika for å styre væskeinntaket og beta-blokkere for å redusere belastninger på hjertet. Stoffet gir det rom for å pumpe blodet gjennom kroppen på en bedre måte.

Les også: Er du i faresonen for å få diabetes?

Ifølge ferske data innhentet av amerikanske helsemyndigheter, får de fleste voksne amerikanere enorme 13 prosent av kaloriinntaket sitt gjennom sukker alene.

Fortrenger sunnere mat

Ikke bare bidrar dette til å gjøre oss fete, sukkerholdige produkter fører også til at sunnere ting som frukt, grønnsaker og mat fullpakket med næringsstoffer blir fortrengt på grunn av metthetsfølelsen som skapes av sukker.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus