Smarte tips og triks med kaffegrut

Denne skal du ikke kaste i søpla

KASTER DU KAFFEGRUTEN? Da går du glipp av kaffegrutens mange bruksegenskaper. © Foto: Gry Cat. Wold
KASTER DU KAFFEGRUTEN? Da går du glipp av kaffegrutens mange bruksegenskaper. © Foto: Gry Cat. Wold

8 glupe ting å gjøre med kaffegrut.

Kaffegrut inneholder

- Nitrogen: 1.45%

- Fosfor: så lite at det ikke er målbart

- Kalium: 1204 ug/g

- Kalsium: 389 ug/g

- Magnesium: 448 ug/g

- Svovel høy ug/g

(ug/g = mikrogram per gram)

Kilde: hagepraten.no

Er du smart, skyller du ikke kaffegruten ut i vasken. Men du er ikke smart om du kaster den i søpla heller, skal vi tro kaffegrutentusiastene der ute.

Et kjapt søk på nettet avslører at kaffegrut er verd sin vekt i gull innen flere områder, så hvis du kaster den i søpla går du glipp av både penger spart og gleden ved å bruke ting om igjen.

Se også: Sånn reagerer hjernen din på kaffe

1. Peeling i dusjen

For eksempel kan du bruke kaffegrut i stedet for dyre peelingkremer i dusjen. Fordelen, ved siden av at det er "gratis", er at kaffegrut inneholder en del olje og dermed både smører og skrubber du kroppen på én gang.

- Jeg er alltid ute etter rimelige DIY-prosjekter, og kaffe brukes mye i anti-cellulittprodukter så jeg var veldig positivt innstilt, forteller Klikk Motes sminkeekspert og redaktør for iknowthatmagazine.com Tove Eggen.

Hun synes at kaffegrut er litt mer klønete å påføre og smøre enn ferdige kremer.

- Til tross for det, holdt den seg overraskende godt til huden. Nøkkelen er å skru av dusjen mens du skrubber, og finne en god konsistens på gruten - altså ikke for rennende eller for tørr. Resultatet var helt ok, og en fin nødløsning.

- Men jeg ville nok ikke byttet ut favorittskrubben min, Face & Body Scrub fra MD Formulations for dette.

Hun sier at kaffegrutens fordel er at den er billig og at man kan få et helt organisk produkt, eller fairtradeprodukt, ved å kjøpe riktig kaffe.

- Kaffe kan også være anti-inflamatorisk, som kan være hendig både for irritert hud og ømme muskler, sier Eggen.

Så hvis du ikke skygger banen for at det kan være litt grisete, og du virkelig elsker lukten av kaffe, er dette peelingen for deg. Velger du kaffe som fast dusjpeeling, bør du imidlertid passe litt ekstra godt på rørene dine.

null

PRAKTISK: Du kan enkelt samler kaffegruten i en plastboks, som denne gamle Bacalao-boksen. Står den ved siden av trakteren, er det ekstra praktisk - du kan bare dumpe filteret og innholdet der når du trakter en ny kanne. Om det får tørke litt, er det enklere å tømme filteret uten søl. © Foto: Gry Cat. Wold

2. Kaffegrut som ansiktsmaske

Mens du likevel er på badet, kan du lage deg en ansiktsmaske av kaffegruten. Det eneste du trenger er en spiseskje honning og cirka 1 dl kaffegrut.

Sett skålen med kaffegrut i en vask fylt med varmt vann og bland inn honningen. "Kremen" skal bli såpass flytende at den er enkel å påføre, men ikke så bløt at den renner av ansiktet.

Dekk ansiktet med den, la den sitte i 10-15 minutter før du skyller av. Resultatet er glatt, frisk hud som har fått god glød. Da jeg testet denne masken, synes jeg at jeg fikk merkbart færre sorte prikker i t-linjen , og jeg behøvde ikke å bruke fuktighetskrem i ansiktet før på kvelden. Noe som er litt rart, for oljeprodukter har dårlig rykte for å tette igjen porene og gi kvisehud.

null

ENKELT Å LAGE: Ønsker du å prøve en ansiktsmaske av kaffegrut, tilsetter du en spiseskje honning og rører det sammen før påføring. En slik maske kan du gjøre organisk, økologisk og/eller fairtrade, alt ettersom hvilken kaffe og honning du velger. © Foto: Gry Cat. Wold

3. Gir mykt og glansfullt hår

- Før du har sjampo i håret, tar du en håndfull kaffegrut i det våte håret. Det kjennes kanskje litt rart først, som å gni sand inn i hodebunnen, men de grove kornene er bra for hodebunnen, skriver nettstedet Organic authority.

- Når du har gnidd det skikkelig inn, skyller du godt. Kaffegruten vil fjerne produktrester og etterlater håret silkemykt og glatt. Men dette er ikke for deg med blonde lokker, enten naturlig eller bleket, da det kan farge håret mørkere, advarer de.

Seniorstylist Vegar Undrum ved Adam & Eva Gamlebyen har ikke forsøkt kaffegrut på verken seg selv eller kundene, og sier han derfor ikke kan uttale seg om effekten kaffegrut kan ha på håret.

- For å oppnå glans er det uansett viktig med et sunt hår som utgangspunkt. Og er håret slitent er altids mulig å påføre glans med glanspray, som Bamboo shine mist eller med olje/serum, som Bamboo kendi oil, sier Undrum til Kvinneguiden.

3. Fjerne striper i treverk

Miljønettstedet Thegoodhuman skriver at vann blandet med kaffegrut er ypperlig å bruke til å fjerne striper i treverk.

- Oppskrapede bordben og lignende får ny glød og stripene skjules hvis du gnir dem inn med blandingen, skriver David Quilty, mannen bak nettsiden.

4. Luktfjerner i kjøleskap

Quilty foreslår også at man kan sette en skål kaffegrut i kjøleskapet for å fjerne vond lukt. Men i følge Jon B. Stiansen som jobber med luktreduksjon for firmaet Clairs er kaffens egenskap å kamuflere vond lukt, ikke fjerne den. Godt renhold er uansett viktig der du oppbevarer mat.

- Både eddik og kaffe vil dekke over den vonde lukten og kamuflere den slik at ikke nesen vår oppfatter så godt den opprinnelige lukten, sier Stiansen.

5. Beskyttelse mot plageånder i hagen

Både snegler og katter skal skygge banen om det er kaffegrut i blomsterbedene.

- Pusene er fine, men det det passer dårlig at de bruker bedet ditt til toalett. Flere skryter av kaffegrutens effekt, og det er både miljøvennlig, og kan virke mot snegler, skriver Din Side.

Samme nettsted skriver at forskere fra Hawaii fant at kaffe fungerte bra mot for eksempel brunsnegl, og de tror at det er koffeinets effekt som er årsaken.

- Stoffet kan ha fungert som en nervegift på dyrene, siden de fikk svake og uregelmessige hjerteslag og ukontrollerte krampetrekninger, skriver nettsiden.

Bilde

FINT I SURBED: Rhododendron og andre surbedsplanter kan dra nytte av kaffegrut som gjødsel og/eller jordforbedrende middel. © Foto: Gry Cat. Wold

6. Utmerket gjødsel?

Flere nettsteder og hageblogger anbefaler kaffegrut som gjødning i blomsterbed.

- Kaffegrut som gjødsel generelt, eller som jordforbedring, kan jeg ikke forstå at har så god effekt. Men jeg har også registrert at mange sverger til det, sier gartner og faglærer i Hagebruk ved Natur vgs i Oslo, Mona Kristin Nordli.

- Skal man bruke det direkte i bedet, må man huske at gruten er sur. Kaffegruten er nitrogenkrevende når den brytes ned, og vi derfor "stjele nitrogen" fra jorda i første del av omdanningsprosessen, noe som betyr at man må gjødsle mer. I surjordsbed vil den bidra til å opprettholde lav pH, noe som er gunstig for pantene.

Hva så med inneplanter?

- Enkelte kjører vann gjennom brukt kaffefilter, som de vanner plantene med. Ei refererte til en bestemor som gjorde dette i stedet for plantenæring, men ettersom jeg ikke kjenner effekten av det og ikke vet nok om hva innholdet i denne blandingen blir, er det er ikke en metode jeg kan anbefale. Det er mulig prosessen frigjør fosfor og kalium, men det vil bli en mild blanding, sier Nordli.

7. Gir bedre kompost

- I komposten ser jeg større potensiale for kaffegrut. Den er porøs og vil derfor bidra med luft og kan fremskynde komposteringsprosessen. Spesielt om du legger det lag-i-lag med for eksempel plenklipp, som er et organisk materiale som pakker seg, sier Nordli.

Her mener gartneren at kaffegrut kan erstatte, eller være et suplement, til bark og flis som generatorer for komposteringen.

- Det kan også være fint å strø i varmkomposten.

Les også:

Trikset som gjør at plantene trenger mindre vann

Feilen "alle" gjør når de føner håret

Stor test av hårolje

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus