Ugresstabbene du bør unngå

UGRESSBEKJEMPELSE: Salt knekker ugresset, men også alt annet det kommer i kontakt med. Dessuten blir det værende i jordsmonnet som en miljøgift. Salt bør derfor ikke brukes i ugressbekjempelsen. © FOTO: Alexander Berg jr.
UGRESSBEKJEMPELSE: Salt knekker ugresset, men også alt annet det kommer i kontakt med. Dessuten blir det værende i jordsmonnet som en miljøgift. Salt bør derfor ikke brukes i ugressbekjempelsen. © FOTO: Alexander Berg jr.

Salt og høytrykksspyler bør du styre unna for å bekjempe ugress.

Endelig har det begynt å grønnes i de fleste hager . Til glede for de fleste, men også til forargelse for dem som også i år må inn i redsskapsskjulet og hente frem ugressdreperen.

Rådene er mange for hvordan ukruttet skal fjernes, men det er faktisk også noen tiltak du bør styre unna.

Prøv deg for eksempel ikke på salt i hagen, forteller det danske nettstedet bolius.dk.

- Salt er ikke bra for plantene, fordi det trekker ut fuktigheten av dem, forteller forsker ved Bioforsk, Helge Sjursen, til klikk.no.

Se også: – Styr unna denne jorda

- Ved å bruke det på ugress, vil du også drepe vegetasjonen som er rundt. Dessuten vil det bli forurensning i jorden, fordi saltet vil trekke ned i jorden og gjøre skade på livet der nede.

Ugress i komposten

Bolius.dk råder til å unngå å kaste ugresset i kompostbeholderen, dersom man har en slik.

Årsaken er at dersom komposten i neste runden strøs rundt i hagen, vil det være en risiko for at ugresset samtidig spres. Kast ukruttet heller i søppelet er rådet til bolius.dk.

Sjursen på sin side opplever ikke at det er knyttet vesentlig problemer ved å kaste ugress i komposten.

- Så lenge ugresset råtner i komposten, burde det ikke være noe problem. Dersom man oppnår 60-70 grader i komposten, blir de fleste ugrasfrø drept, og vil ikke gjøre noen skade. En bør i alle fall bruke en god kompostkasse, slik at komposteringen blir bra. Men dersom en har komposthauger der det ikke blir varmgang i ytterkantene, vil det kunne bli ideelle forhold for ugrasspredning, både for gamle røtter og frø.

Se også: Her er de nyttige hageredskapene

Og når det gjelder brennesle, fremholder Sjursen at det faktisk kan være en fordel å kaste det i komposten.

- Det er fordi brennesle under forråtnelsen frigjør mye nitrogen, og det har en sterk gjødseleffekt.

En annen positiv effekt ved å kaste ugress på komposthaugen, er ifølge Sjursen at løvetann vil tiltrekke seg brunskogsnegle.

- Da kan du drepe dem også

Dropp ugressmiddelet

I tillegg til å styre unna salt, mener bolius.dk at man også bør unngå ugressmidler. Begrunnelsen er at man risikerer at andre planter som står ved siden av også dør.

Skal man i det hele tatt bruke ugressmiddel, bør man pensle det på plantene. "Men da er det nesten like enkelt å luke vekk ugresset for hånd, skriver de.

Se også: De største gressplen-tabbene

Sjursen fremhevet det samme til Aftenposten.no tidligere.

- Med Roundup-middel bekjemper du alt, og det vil jeg ikke nødvendigvis anbefale i en plen, heller i et bed ved eventuelt å stryke middelet på med en svamp. Husk å bruk gummihansker, sa han til avisen.

På sine sider råder også Grønn Hverdag til å droppe ugressmiddelet, og dersom du tar jobben med å luke er det organisasjonens oppfatning at bonusen komemr fort.

"Er du ivrig med lukingen om våren og forsommeren, vil kulturplantene raskt vokse seg store og få overtaket over ugresset", skriver de.

Styr unna høytrykkspyleren

Det som er mest irriterende med ugresset, er at det finner de mest utroligste veier å komme seg opp på. Og derfor har ugresset ingen problemer med å finne veien opp gjennom sprekkene i hagehellene.

Begrunnelsen til bolius.dk for å droppe høytrykksspyleren, er at den kan skade hellene. Problemet er blant annet at vanntrykk kan skape sår i overflaten, slik Riksantikvaren blant annet advarer om i brosjyren "Vedlikehold av skifertak": "Høytrykkspyler må ikke brukes fordi det så lett vil (......) lage stygge spor i skiferen", skriver de.

Og for dem som har tenkt til å flambere ugresset, er rådet fra bolius.dk å droppe det. "Bruk gassbrenneren kun i et kort øyeblikk på ugresset. Lar du flammen vedvare over ukruttet helt til det er forkyllte, kan du risikere at også deler av vegetasjonen rundt tar skade", utdyper de.

Les også:

Hage for nybegynnere

Nybegynnerfeil i hagen

Derfor bør du beskjære om sommeren

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Personvernpolicy