Meny

BPA og gravid:

Hermetikk kan skade babyen i magen

FARLIG FOR GRAVIDE: Stoffet BPA finnes i hermetikkbokser. Spiser du mat fra slike bokser mens du er gravid, kan babyen i magen få i seg stoffet, og det kan føre til alt fra brystkreft og nedsatt forplantningsevne til vektproblemer seinere i livet. Foto: Thinkstock

Det er ikke bare maten du skal passe deg for.

Fakta om BPA:

Bisfenol A (BPA) er klassifisert som skadelig for øynene, irriterende for luftveiene, allergifremkallende ved hudkontakt, og kan skade evnen til å få barn. Stoffet kan være hormonforstyrrende og er skadelig for livet i vann.

Hvorfor brukes stoffet?

BPA er den viktigste byggesteinen i polykarbonatplast (en type hardplast). Stoffet finnes i enkelte typer PVC som herder, katalysator, bindemiddel og for å stabilisere kjemiske forbindelser i plasten. BPA finnes også i ulike epoksyprodukter.

Hvor kan du finne stoffet?

  • Polykarbonatplast (blant annet i tåteflasker og smokker (ikke sugedelen, det er forbudt)
  • Elektriske og elektroniske apparater
  • Medisinsk utstyr
  • Transportmidler
  • CD-plater
  • PVC (blant annet i gulvbelegg, leker og reiseartikler)
  • Epoksyprodukter (blant annet maling, lim, lakk og fugefrie gulv)
  • Hermetikkbokser med epoksylakk
  • Selvkopierende papir, for eksempel kassalapper

(Kilde: Erdetfarlig.no)


Hvordan unngå BPA:

De forbrukerproduktene som inneholder BPA, har ikke ingrediensliste, men plastprodukter har ofte en egen merking. Hvis produktet er merket med 03, er det1laget av PVC. Hvis det er merket med 07, kan det være laget av polykarbonat.

Andre navn på stoffet er:

4, 4’-isopropylidendifenol

4, 4’-(1-metyletyliden)bisfenol

(Kilde: Erdetfarlig.no)

Det er helt naturlig å ha noen bekymringer når du er gravid.

Du lurer på hva som er ja- mat og hva som er nei- mat , og kanskje om blødninger er en av ti grunner til å ringe legen .

Nå viser en ny rapport at du ikke bare bør tenke på hva du spiser, men også hvordan maten er lagret.

Rapporten fra franske helsemyndigheter (ANSES) viser at stoffet BPA, som blant annet brukes i emballasje til mat og drikke, kan øke risikoen for brystkreft, vektproblemer og atferdsproblemer.

Barnets eksponering for BPA i livmoren kan være knyttet til en hel rekke helse- og atferdsproblemer senere i livet, viser rapporten.

Les også: – Bisfenol A hører ikke hjemme i menneskeføde

Farlig hermetikk

Vi utsettes kontinuerlig for en lav eksponering for BPA. Stoffet brukes på innsiden av hermetikkbokser og i lokk på glass for å hindre migrasjon av metall til maten, og for unngå at emballasjen ruster. Den er også en av 13 gifter du kan finne på barnerommet.

Franske helsemyndigheter brukte fire år på å studere effektene av BPA-eksponering og målte blant annet nivået på kjemikaliet hjemme hos folk, i støv, mat, vann og til og med i kvitteringer fra supermarkedet.

Det viste seg at 84 prosent av gravides eksponering til BPA kommer fra mat, og halvparten fra epoksy-lakken på innsiden av hermetikkbokser.

Rundt 20-25 prosent av vordende mødre utsettes for høyere mengder BPA enn det som er anbefalt av helsemyndighetene.

Les også: Disse symbolene bør du styre unna

Gambler med helsa til de mest sårbare

Forbrukerrådet bekrefter at det er dokumentert at Bisfenol A kan overføres fra gravide og ammende kvinner til foster og spedbarn.

Dyreforsøk har også vist at BPA i svært lave konsentrasjoner kan skade hjernens utvikling hos foster.

– Ifølge studier på pattedyr kan Bisfenol A påvirke fosterets hjerne og læringsevne. Barn i mors liv, spedbarn og små barn er de aller mest sårbare for kjemikalier og trenger et ekstra vern, sier Elin Vestrum, rådgiver i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet har tidligere gått ut og sagt at norske myndigheter gambler med helsa vår når de lar matprodusentene bruker BPA i matemballasje. De mener usikkerheten knyttet til skadevirkninger er så stor at det må innføres et totalforbud.

Bisfenol A er allerede forbudt i tåteflasker i Norge og i EU. I Sverige og Danmark er stoffet også forbudt i barnematemballasje. Frankrike har vedtatt et totalforbud i all matemballasje som trer i kraft i 2015. I Sverige går det nå i retning av et lignende forbud.

Les også: – Nordmenn får i seg for mye kreftstoff

Vestrum sier det er vanskelig for forbrukerne å unngå BPA siden det ikke står på matemballasjen om den inneholder stoffet: «Men tester viser at stoffet ofte finnes i hermetikk og annen metallemballasje, så det kan man jo velge bort hvis man vil være føre var», sier hun.

Anders Goksøyr, instituttleder ved Institutt for biologi ved Universitetet i Bergen som er ekspert på giftige og hormonforstyrrende stoffer, bekrefter også at BPA er et stoff vi bør unngå. «BPA er et stoff vi ikke bør eksponeres for - verken i høye eller lave doser».

Bisfenol AFORBUDT: Norge har innført flere tiltak for å redusere bruken av BPA de siste årene: Bruken av Bisfenol A i tåteflasker ble forbudt i 2011. Foto: Thinkstockphoto

Svensk studie

– Barnet kan bli påvirket av bisfenol A allerede i mors liv, og deretter i morsmelk, i matvarer og ved å puste inn støv, sier forsker Henrik Viberg ved Universitetet i Uppsala i Sverige til forskning.no.

Hos mennesker er den kritiske fasen for hjernens utvikling fra slutten av svangerskapet og fram til barnet er to år. Han og flere forskere ved Uppsala Universitet har gjort undersøkelser som viser at mus kan få varige skader i hjernefunksjonen etter å ha blitt utsatt for bisfenol A som nyfødte. Viberg og hans kollegaer har publisert resultatene sine i tidsskriftet Toxicology. De rapporterer om at den nedsatte tilpasningsevnen antagelig varer ved hele livet.

Les også: Ikke farlig å spise yoghurt eller salami som har gått ut på dato

Viberg påpeker at vi ikke vet nok om den samlede effekten av bisfenol A, men han er bekymret for effekten i kombinasjon med alle de andre miljøgiftene som vi også utsettes for.

BPA skal reduseres innen 2020

Anne-Mari Opheim, avdelingsdirektør i Klima- og Forurensingsdirektoratet (Klif), som jobber for å sikre barns beskyttelse mot hormonforstyrrende stoffer, sier BPA er hormonforstyrrende og mistenkt for å kunne skade reproduksjonsevnen. Stoffet ble allerede oppført på myndighetenes prioritetsliste høsten 2006. «Målet er at utslippene skal reduseres vesentlig innen 2020», sier Opheim.

Hun forteller at Norge har innført flere tiltak for å redusere bruken av BPA de siste årene: «Bruken av Bisfenol A i tåteflasker ble forbudt i 2011. Avfall som inneholder Bisfenol A over en viss grense defineres som farlig avfall, i tillegg til at Bisfenol A overvåkes i sigevann».

Les også: Hermetikkmat kan inneholde giftige stoffer

Opheim påpeker at dette er et problem som strekker seg over landegrensene, og at Klif nå deltar både i EUs arbeid med å klassifisere BPA strengere og i arbeid med EUs kjemikalieregelverk REACH.

– Det vil være vanskelig for Norge å vinne kampen mot hormonforstyrrende stoffer alene. Vi retter derfor innsatsen mot å få på plass internasjonale reguleringer av slike stoffer, sier hun.

Les også:

Farlig kløe: Denne babyen kunne dødd

14 svangerskapsråd du bare kan glemme

– Et glass som dagen er ikke farlig for barnet

De beste sex-stillingene for gravide

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

BPABPA: Det er vanskelig for forbrukerne å unngå BPA siden det ikke står på matemballasjen om den inneholder stoffe, men Men tester viser at stoffet ofte finnes i hermetikk og annen metallemballasje, så det kan man jo velge bort hvis man vil være føre var. Foto: Thinkstockphoto

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:39 Følg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17 «Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10 Stor skogbrann i Lyngdal er ikke under kontroll06:52 Uhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46 Heiberg feiret livet med 80-årsfest: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28 Nasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26 Fengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25 Guardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11 Ny leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10 Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00 Dette skjer i dag05:55 Sri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55 Sjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52 Full innsats mot skogbrannen i Sokndal – 6.000 mål brent ned05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kims tog på vei mot Vladivostok05:22 Krav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00 Ropstad varsler et tydeligere KrF04:50 Raymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46 New Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10 «Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08 Bondevik: Alle norske barn av IS-krigere må hentes hjem03:56 Flere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53 Pavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35 Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02 Guardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02 Netanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51 Mexico har returnert 15.000 migranter02:33 Telegraph: May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16 Forsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41 Barcelona nærmere seriegull etter seier01:40 Kurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25 Protesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00 36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52 17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32 Sokndal skole stengt etter storbrann00:31 Brasils ekspresident får redusert straff00:06 Afrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05 Ektepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48 Ordfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28 USA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09 Skogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08 Eriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08 Økende skogbrannfare på Vestlandet22:42 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33 Alvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01 Saudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56 Byfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57 Innbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53 Skogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13 Egypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01 Medier: Biden starter valgkampen torsdag19:59 Sjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59 Marte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47 – En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43 Kushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17 Oslo Børs opp på første handledag etter påske18:16 RBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32 Erna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26 Resett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01 – Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46 Ropstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39 Trump klar for ny tur til Europa16:23 FN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16 Nord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52 Norsk-tamiler redde for å reise hjem15:35 Sri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10 Saudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10 Twitter tredoblet overskuddet14:56 Flere bøker gis ut, men færre selges14:55 De Bruyne mister United-kampen14:34 To hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31 Venter milliardunderskudd i Norwegian14:28 Turistene rømmer Sri Lanka14:09 Mobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54 Trump møter dronning Elizabeth13:53 Ønsker kraftig poengstraff for rasisme13:52 Amundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43 Gerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42 Over 50 savnet i gruve i Myanmar13:30 Tor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12 IS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55 Klare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43 Indias statsminister avla stemme12:42 Europa kvitter seg med gjeld12:42 Macron skal presentere reformer12:33 Aksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32 Mann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10 Trond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00 Solskjær: – Spillerne har det vondt11:44 Eksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36 Tom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20 Kristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12 – Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59 NHL tenker grønt og kjøper klimakvoter
Siste nytt
07:39PolitikkFølg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17Sport«Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10NorgeStor skogbrann i Lyngdal er ikke under kontroll06:52NorgeUhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46Helse og livsstilHeiberg feiret livet med 80-årsfest: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28VerdenNasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26VerdenFengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25SportGuardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11NorgeNy leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10ReiseTre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00NorgeDette skjer i dag05:55VerdenSri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55VerdenSjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52NorgeFull innsats mot skogbrannen i Sokndal – 6.000 mål brent ned05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenKims tog på vei mot Vladivostok05:22VerdenKrav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00NorgeRopstad varsler et tydeligere KrF04:50NorgeRaymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46VerdenNew Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10Verden«Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08NorgeBondevik: Alle norske barn av IS-krigere må hentes hjem03:56NorgeFlere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53VerdenPavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35VerdenYtre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02SportGuardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02VerdenNetanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51VerdenMexico har returnert 15.000 migranter02:33VerdenTelegraph: May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16NorgeForsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41SportBarcelona nærmere seriegull etter seier01:40NorgeKurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25VerdenProtesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00Norge36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52Verden17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32NorgeSokndal skole stengt etter storbrann00:31VerdenBrasils ekspresident får redusert straff00:06VerdenAfrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05NorgeEktepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48NorgeOrdfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28VerdenUSA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20NorgeSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09NorgeSkogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08SportEriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08NorgeØkende skogbrannfare på Vestlandet22:42PolitikkSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33VerdenAlvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01VerdenSaudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56NorgeByfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57SportInnbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53NorgeSkogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13PolitikkEgypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01PolitikkMedier: Biden starter valgkampen torsdag19:59SportSjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59NorgeMarte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47Verden– En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43PolitikkKushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17PengerOslo Børs opp på første handledag etter påske18:16SportRBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32PolitikkErna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26PolitikkResett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01Penger– Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46PolitikkRopstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39PolitikkTrump klar for ny tur til Europa16:23PolitikkFN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16PolitikkNord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52VerdenNorsk-tamiler redde for å reise hjem15:35VerdenSri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10VerdenSaudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10KulturTwitter tredoblet overskuddet14:56KulturFlere bøker gis ut, men færre selges14:55SportDe Bruyne mister United-kampen14:34NorgeTo hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31PengerVenter milliardunderskudd i Norwegian14:28ReiseTuristene rømmer Sri Lanka14:09NorgeMobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54PolitikkTrump møter dronning Elizabeth13:53SportØnsker kraftig poengstraff for rasisme13:52PolitikkAmundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43NorgeGerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42VerdenOver 50 savnet i gruve i Myanmar13:30SportTor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12VerdenIS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55PengerKlare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43PolitikkIndias statsminister avla stemme12:42PengerEuropa kvitter seg med gjeld12:42PolitikkMacron skal presentere reformer12:33NorgeAksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32NorgeMann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10PolitikkTrond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00SportSolskjær: – Spillerne har det vondt11:44VerdenEksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36SportTom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20SportKristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12Verden– Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59SportNHL tenker grønt og kjøper klimakvoter
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus