Meny

Drømmer om å skåle i eget øl for en Palestinsk stat

Bryggeriet produserer også et alkoholfritt alternativ som er populært blant de som ikke kan nyte alkohol. Foto: Privat

Hva i all verden får en familie til å satse formuen på starte opp et mikrobryggeri i en liten Palestinsk by?

Det skjer i et land hvor størsteparten av befolkningen er muslimer og ikke drikker alkohol, hvor det har vært konstant konflikt siden 1948 og hvor fremtidsutsiktene er mildt sagt dårlige.

I 1993 ble Osloavtalen signert og mange øynet et håp om en bedre fremtid i Palestina. Et viktig punkt i avtalen var at det i løpet av en femårsperiode skulle opprettes en egen stat.

Hos enkelte var fremtidstroen stor, og brødrene David og Nadim Khoury forlot USA for å starte opp det som skulle bli det første mikrobryggeriet i midtøsten, Taybeh Beer.

Les også: Prøv en glutenfri øl

20 år siden Oslo-avtalen

Det har gått 20 år siden Oslo-avtalen og den palestinske staten er fremdeles langt unna en realisering. I stedet er det kommet murer, blokader og en rekke nye vanskeligheter for de som bor i dette området.

Men, bryggeriet eksisterer fremdeles og kan til neste år feire 20 årsjubileum.

Bryggeriet ligger i den lille byen Taybeh, rett utenfor Ramallah og 20 kilometer fra Jerusalem. Det er i dag den eneste byen i Palestina som er bosatt av bare kristne.

Her forsøker litt over 1000 mennesker å leve vanlige liv på tross av konflikten med Israel. Etter at bryggeriet ble startet opp har det gitt positive ringvirkninger i samfunnet og skapt viktige arbeidsplasser.

Les også: Slik fungerer øl-briller

Midt-Østens første kvinnelige ølbrygger

Madees Khoury er Midt-Østens første kvinnelige brygger, og sannsynligvis også den eneste.Madees Khoury er Midt-Østens første kvinnelige brygger, og sannsynligvis også den eneste.

At det finnes et mikrobryggeri i Palestina er oppsiktsvekkende, men det er mer som ikke passer helt med vår vanlige oppfatning av Midt-Østen.

I dag er det datteren til Nadim, Madees Khoury, som står for det meste i bryggeriet.

Hun er den første kvinnelige ølbrygger i Midt-Østen, og sannsynligvis den eneste.

Fra 2005 har de også hatt en egen oktoberfest i Taybeh hvor muslimer, kristne og jøder har møttes for å smake øl, delta i kulturopplevelser og handle lokale varer. For innbyggerne har oktoberfesten fått stor betydning. De selger faktisk mer av håndtverket sitt på denne dagen enn de gjør i løpet av et helt år.

Les også: Sunnere med lite-øl?

Oktoberfest i Palestina

Årets festival går av stabelen 5. oktober. I fjor var det et band fra Bayern som stilte opp og bryggeriet håper at de tar turen tilbake i år også. Det har også kommet band fra Brasil for å spille på denne svært unike ølfestivalen.

I tillegg er det en rekke lokale band og kunstere som bidrar på festivalen. Bryggeriet ser selv på dette som en ikke-voldelig og fredelig motstand mot okkupasjonen. Et forsøk på å leve normale liv i en vanskelig virkelighet.

Les også: Litt øl gir ingen ølmage

Populær i Norge

For mange som har besøkt Palestina har Taybeh fått en spesiell status. Leder for Fellesutvalget for Palestina, Anna Lund Bjørnsen, har selv et lidenskapelig forhold til bryggeriets øl.

- Enhver person som har vært i Palestina har et svært lidenskapelig forhold til Taybeh. Når man reiser ned, opplever man mye som er vanskelig å relatere seg til. Både fordi landet er annerledes med tanke på historie og kultur, men først og fremst på grunn av okkupasjonen som preger folks liv og hverdag, skriver Bjørnsen i en e-post til ABCnyheter.

- Muren gjør at du ikke har tilgang til din egen eiendom eller mulighet til å besøke slektninger, checkpoint som gjør at du blir behandlet og kontrollert som om du var et dyr, frihetsfrarøvelsen, diskrimineringen og manglende fremtidsmuligheter. Det er mange inntrykk å fordøye på en dag, forteller hun.

Les også: Lager øl med okse-baller

- Lite er så godt som en Taybeh

- Derfor er det lite som er så godt som å sette seg ned og ta en Taybeh når dagen er omme. Både for å fordøye inntrykk, men også fordi dette er noe alle kan relatere seg til. Det er så flott å se at palestinerne har noe å glede seg over. Det er mye stolthet i å drikke sitt eget øl. Mange varer må de importere fra Israel,det hadde vært synd om også ølet måtte være fra okkupanten på andre siden av muren, avslutter Anna Lund Bjørnsen.

Og det finnes flere som setter pris på ølet fra Taybeh i Norge. Det eksisterer faktisk en egen facebookside for de som ønsker dette palestinske ølet på Vinmonopolet.

Frihetsskål med eget øl?

Osloavtalen fra 1994 ligger med brukket rygg og drømmen om en egen stat, om fred og forsoning, kan nesten virke utopisk. Maria Khoury, som er gift med grunnleggeren og tidligere ordfører David Khoury, håper fremdeles på en bedre fremtid.

Hun har doktorgrad i pedagogikk, er forfatter, jobber som frivillig i den Gresk Ortodokse kirken i Taybeh, jobber med et boligprosjekt i byen - og er med i familiebedriften Taybeh Beer.

- Vi holder håpet oppe. Det er et lys i enden av tunnelen. Vi håper på frihet for Palestina og at vi en dag kan skåle for friheten med vårt eget øl, sier hun.

Å få tak i smaksprøver på dette Palestinske ølet er ikke så enkelt. Det importeres til Sverige, men på systembolagetes hjemmeside opplyses det at det er utsolgt fra importør. Vi forsøkte å kontakte importøren direkte, men fikk ingen svar der.

Les også: Populært med mikrobrygg

Ute etter øl

Ølet eksporteres også til Japan, men det ble litt langt unna. Å få øl tilsendt fra bryggeriet viste seg å være svært kostbart og byråkratisk, selv om bryggeriet var svært samarbeidsvillig. Løsningen ble å henvende seg til Palestinautvalget. Etter et par uker fikk vi smaksprøver på to øl via noen som var på reise i Palestina. Så dermed kan vi avsløre hvordan dette ølet smaker!

Taybeh Beer brygger øl etter den tyske renhetsloven. Her er det bare korn, humle, gjær og vann som benyttes i prosessen. De har fire øl i sortimentet: Taybeh Golden, Taybeh Amber, Taybeh Dark og Taybeh Non Alcoholic Brew. Humlen de benytter er importert fra bayern og Tsjekkia. Alt i alt fremstår bryggeriets øl som europeiske i stilen og burde egne seg godt på det europeiske markedet.

Taybeh Golden

Taybeh GoldenTaybeh Golden

Dette er en lys, gylden øl som har et flott hvitt skum. Skummet som holder godt. Dufter friskt av appelsin, blomster og litt honning. Smaken er lett søtlig og forfriskende med litt appelsinsmak og et balansert karamellpreg.

Ølet har en fin og markant bitterhet. Taybeh Golden fremstår som et meget behagelig og leskende øl med god balanse. Ølet har et alkoholinnhold på 5 %.

Taybeh Dark

Taybe DarkTaybe Dark

Denne er rødlig/mørk i fargen med et hvitt skum som faller noe raskt.Dufter av gress, melasse og salt lakris. Ikke så mye humlepreg i duften, men mye fine malttoner. Smaken er også preget av malt.

Her er det lakris, melasse, karamell og et hint av kaffe. Litt vandig i midten og en fin bitterhet i avslutningen gjør denne veldig forfriskende. Et behagelig øl i muncnerstilen. Ølet har et alkoholinnhold på 6 %.

Bryggeriets eiere er ukuelige optimister, på tross av alle vanskeligheter de møter. Familien Khoury ser fremdeles frem til den dagen da de kan skåle for egen Palestinsk stat - med Taybeh øl. Taybeh betyr forøvrig deilig!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:12 Trump om Iran: – Hvis de vil snakke, vil vi snakke04:57 Framgang for populistparti i valget i Belgia04:52 16 personer i Norge er idømt omvendt voldsalarm – fem aktive nå04:04 Le Pen med seier Frankrikes EU-valg03:46 Oljefondet investerer trolig videre i utenlandske spillselskaper03:44 De grønne går kraftig fram i EU-valget i Tyskland03:13 Vannet stengt av etter hull på hovedvannledning i Sarpsborg03:05 EU-parlamentet omkalfatret i massiv valgmønstring02:46 Massiv seier for Farages brexitparti02:26 Permitteringer i vente for lakseslakterier i Nordland og Troms02:11 Sju barn drept i angrep i Jemen01:46 Tilbakegang for Miljöpartiet i EU-valget i Sverige01:41 Frp åpner for å ta bostøtten fra muslimer som ikke tar opp boliglån01:13 Historisk seier for Salvini i EU-valget00:50 Storveksler av Bitcoin får åpne bedriftskonto etter seks år00:37 Konservativ topp håper på bred EU-koalisjon00:28 Valgdeltakelsen kraftig opp i EU-valget23:55 Småbarnsfar dømt til fengsel etter blotting og nakenselfier23:41 Nederlag for Dansk Folkeparti – Venstre størst i EU-valget23:25 Tsipras utlyser nyvalg i Hellas etter EU-nederlag23:12 Storseier for Orbans parti i det ungarske EU-valget22:43 EU-valget kan utløse regjeringskrise i Tyskland – er tida ute for Merkel?22:43 Nordlending dømt for hatefulle ytringer mot samer22:29 Tromsø sjokkerte serieleder Molde med ti mann22:18 Akintola senket Brann – RBK med ny seier22:18 Uavhengig økonom vant presidentvalget i Litauen21:40 Kongo: Minst 30 døde og 200 savnet etter forlis21:38 Mann dømt for årelang mishandling av kona og ungene21:37 Regjeringspartiet ligger an til å vinne EU-valget i Polen21:26 Valgdagsmåling: Sverigedemokraterna tredje størst i EU-valget21:18 Storkoalisjon mister flertallet i EU-parlamentet21:02 Mulla Krekar: – Hvis det blir krig mellom Iran og USA, støtter jeg Iran20:32 En død i kraftig jordskjelv i jungelen i Peru20:20 Turist måtte betale dyrt for fiskefangst20:15 Blir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?20:09 Storebrand kan få skattekrav på 1,3 milliarder kroner19:54 Grønne partier håper på europeisk valgskred19:54 De grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia19:30 Kusama-skulptur på plass på Kistefos19:26 Høyt oppmøte under avgjørende EU-valg19:14 Erik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke18:57 Høyere oppmøte i EU-valget18:51 Siktet mann nekter straffskyld for skyting i Oslo18:43 Prinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer18:40 To døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma18:03 Anette Hoff: – Takknemlig for å spille noen som betydde så mye for så mange17:45 Østerriksk måling: De konservative går fram17:03 Over 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03 Sjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23 To menn siktet for knivstikking på Voss16:23 Tre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03 Svenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45 Anmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23 Fiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38 Ruud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26 MDG sikter mot makt i fire storbyer12:45 Ada Hegerberg giftet seg12:37 MDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36 Kjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02 Norge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå11:35 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26 Sandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46 Store utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30 Forsker: – Hvaldimir er syk10:13 Kraftig jordskjelv i Peru10:11 Forskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37 Avgjørende dag i EU-valget09:35 Norske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21 To pågrepet etter knivstikking på Voss07:45 -Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59 Mann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38 Slik påvirker EU-valgene Norge06:12 Leirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:33 Dette skjedde i natt05:04 Ekspert: – Langt fram til løsning i Venezuela04:44 Drapsdømt mann frifunnet for stalking03:42 Danmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59 To menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23 Trump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00 AP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23 Kvinne pågrepet for vold mot politiet00:55 Eldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17 TV 2: Ny James Bond-film kan være i gang på Sunnmøre22:39 Titusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34 30.000 marsjerte for klimaet i København22:27 Anna & Emma vant MGPjr 201922:17 Gullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52 Avslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45 Nye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11 Tore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33 Antonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16 Slik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52 Lillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48 – Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47 Voldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09 Rally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08 Jakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51 Overvåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?
Siste nytt
05:12VerdenTrump om Iran: – Hvis de vil snakke, vil vi snakke04:57VerdenFramgang for populistparti i valget i Belgia04:52Norge16 personer i Norge er idømt omvendt voldsalarm – fem aktive nå04:04VerdenLe Pen med seier Frankrikes EU-valg03:46NorgeOljefondet investerer trolig videre i utenlandske spillselskaper03:44VerdenDe grønne går kraftig fram i EU-valget i Tyskland03:13NorgeVannet stengt av etter hull på hovedvannledning i Sarpsborg03:05VerdenEU-parlamentet omkalfatret i massiv valgmønstring02:46VerdenMassiv seier for Farages brexitparti02:26NorgePermitteringer i vente for lakseslakterier i Nordland og Troms02:11VerdenSju barn drept i angrep i Jemen01:46VerdenTilbakegang for Miljöpartiet i EU-valget i Sverige01:41NorgeFrp åpner for å ta bostøtten fra muslimer som ikke tar opp boliglån01:13VerdenHistorisk seier for Salvini i EU-valget00:50NorgeStorveksler av Bitcoin får åpne bedriftskonto etter seks år00:37VerdenKonservativ topp håper på bred EU-koalisjon00:28VerdenValgdeltakelsen kraftig opp i EU-valget23:55NorgeSmåbarnsfar dømt til fengsel etter blotting og nakenselfier23:41VerdenNederlag for Dansk Folkeparti – Venstre størst i EU-valget23:25VerdenTsipras utlyser nyvalg i Hellas etter EU-nederlag23:12VerdenStorseier for Orbans parti i det ungarske EU-valget22:43PolitikkEU-valget kan utløse regjeringskrise i Tyskland – er tida ute for Merkel?22:43NorgeNordlending dømt for hatefulle ytringer mot samer22:29SportTromsø sjokkerte serieleder Molde med ti mann22:18SportAkintola senket Brann – RBK med ny seier22:18VerdenUavhengig økonom vant presidentvalget i Litauen21:40VerdenKongo: Minst 30 døde og 200 savnet etter forlis21:38NorgeMann dømt for årelang mishandling av kona og ungene21:37VerdenRegjeringspartiet ligger an til å vinne EU-valget i Polen21:26VerdenValgdagsmåling: Sverigedemokraterna tredje størst i EU-valget21:18VerdenStorkoalisjon mister flertallet i EU-parlamentet21:02NorgeMulla Krekar: – Hvis det blir krig mellom Iran og USA, støtter jeg Iran20:32VerdenEn død i kraftig jordskjelv i jungelen i Peru20:20NorgeTurist måtte betale dyrt for fiskefangst20:15VerdenBlir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?20:09NæringslivStorebrand kan få skattekrav på 1,3 milliarder kroner19:54VerdenGrønne partier håper på europeisk valgskred19:54VerdenDe grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia19:30NorgeKusama-skulptur på plass på Kistefos19:26VerdenHøyt oppmøte under avgjørende EU-valg19:14NæringslivErik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke18:57VerdenHøyere oppmøte i EU-valget18:51NorgeSiktet mann nekter straffskyld for skyting i Oslo18:43NorgePrinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer18:40VerdenTo døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma18:03Helse og livsstilAnette Hoff: – Takknemlig for å spille noen som betydde så mye for så mange17:45VerdenØsterriksk måling: De konservative går fram17:03HelseOver 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03MotorSjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23NorgeTo menn siktet for knivstikking på Voss16:23VerdenTre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03NorgeSvenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45NorgeAnmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23PolitikkFiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38SportRuud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26PolitikkMDG sikter mot makt i fire storbyer12:45SportAda Hegerberg giftet seg12:37PolitikkMDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36SportKjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02PolitikkNorge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå11:35NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26SportSandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46Helse og livsstilStore utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30NorgeForsker: – Hvaldimir er syk10:13VerdenKraftig jordskjelv i Peru10:11NæringslivForskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37PolitikkAvgjørende dag i EU-valget09:35SportNorske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21NorgeTo pågrepet etter knivstikking på Voss07:45Verden-Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59NorgeMann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38VerdenSlik påvirker EU-valgene Norge06:12PengerLeirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:33NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenEkspert: – Langt fram til løsning i Venezuela04:44NorgeDrapsdømt mann frifunnet for stalking03:42VerdenDanmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59NorgeTo menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23VerdenTrump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00VerdenAP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23NorgeKvinne pågrepet for vold mot politiet00:55VerdenEldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17NorgeTV 2: Ny James Bond-film kan være i gang på Sunnmøre22:39VerdenTitusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34Verden30.000 marsjerte for klimaet i København22:27NorgeAnna & Emma vant MGPjr 201922:17VerdenGullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52VerdenAvslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45VerdenNye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11NorgeTore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33VerdenAntonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16KulturSlik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52SportLillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48Politikk– Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47NorgeVoldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09SportRally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08VerdenJakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51StemmerOvervåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus