Meny

Klikkertrening

- Oppdra barna med hundedressur

BARNEOPPDRAGELSE: Tess Erngren mener Erngren ser flere likheter mellom hundedressur og barneoppdragelse. Den røde tråden er i alle tilfellene belønning av positiv adferd fremfor å straffe negativ adferd. Hun er hundeinstruktør og hundepsykolog. © FOTO: Cilje Helen A. Moe

Klikk-knepet fungerer på alle biologiske vesener, mener Tess Erngren.

Det er flere likheter mellom hundedressur og barneoppdragelse, mener hundepsykolog Tess Erngreen.

Den røde tråden er i alle tilfellene belønning av positiv adferd fremfor å straffe negativ adferd.

Klikkermetoden er en utbredt metode ved trening av hund. Kan den brukes på barn også? Ja, mener Erngren.

Metoden går ut på at man har en liten boks i hånden som lager en klikkelyd når man trykker på den. Man klikker hver gang hunden viser den adferden man ønsker, for så å belønne hunden med noe den liker. Etter hvert vil hunden forbinde klikket med noe positivt og strebe etter å gjøre ting som gir klikk.

Men det er ikke bare hunder som kan ha nytte av klikkermetoden i oppdragelsen. Tess Erngren, som er både hundeinstruktør og hundepsykolog og driver hundeskolen GoodDog, mener klikkermetoden fungerer minst like bra i barneoppdragelsen.

Kan også brukes på menn

– Dette er noe som fungerer på alle biologiske individer. Jeg har trent alt fra gullfisk til bjørn og barn. Ja, til og med menn har jeg trent med denne metoden, smiler Erngren.

Når metoden brukes på mennesker, kalles det Tag Teach, hvor Tag står for Teaching with acoustical guidance. I løpet av de siste årene har lærere og instruktører, de fleste i USA, begynt å bruke klikkertrening for å forbedre læring hos mennesker og spesielt barn.

– Det handler kort fortalt om å gi ros når barnet gjør noe riktig, i stedet for å gi skjenn når det gjør noe galt. Rosen blir da, ved bruk av Tag Teach, et klikk. Så må man finne en etterfølgende belønning, alt etter som hvilket individ man trener. Det kan være et «takk», en godbit eller poeng. Poengene kan man samle, og når man når en viss sum tar man for eksempel en tur til Tusenfryd, sier hundepsykologen.

Kan klikke på alt

Erngren kommer med flere konkrete eksempler der klikkermetoden kan brukes i barneoppdragelsen.

– Man kan bruke det ved alt fra pottetrening med toåringen til øvelseskjøring med sekstenåringen. Men også i de helt daglige gjøremålene, som når barnet henger skolesekken sin på knaggen i stedet for å slenge den på gulvet, eller når barna har ryddet rommet eller hjulpet til med middagen, sier Erngren, som ikke har barn selv.

– Selv om jeg ikke har egne barn, hører jeg både kolleger og kunder snakke om at de bruker flere metoder fra hundetreningen på barna sine, sier hun.

Ikke mekanisk

På spørsmål om klikkermetoden kan bli litt mekanisk i oppdragelsen av barn, svarer Erngren klart nei. Snarere tvert imot.

– I hundeverdenen kan det i blant bli litt mekanisk. Det finnes hundetrenere som lett blir litt robotaktige med klikkeren. Man skal jo bruke både stemme, kropp og belønning av ulike former i tillegg. Når det gjelder barn, så kan man jo faktisk kommunisere med dem og forklare hva man mener. Klikkingen skal jo selvfølgelig komme i tillegg til annen kommunikasjon, sier hun.

Erngren ser flere likheter mellom hundedressur og barneoppdragelse. Den røde tråden er i alle tilfellene belønning av positiv adferd fremfor å straffe negativ adferd. For du har vel også oppdaget at det sjelden hjelper å kjefte på barna.

– Jeg sier for eksempel aldri nei til mine hunder. Jeg prøver alltid å vise hunden hva som er riktig adferd, i stedet for å si nei når de gjør noe uønsket. Hvis barna gjør noe de ikke skal, så veiled dem heller mot det man ønsker at de skal gjøre. Jeg tror ikke det kommer noe godt ut av at man løper rundt og sier nei hele tiden. Men det er så klart viktig å ha tydelige og konsekvente regler så både barna og hunden vet hva som ønskes av dem i en hver situasjon.

Vær barnslig

Kvalitetstid er også kjempeviktig, i følge hundetreneren. Både som hundeeier og som forelder.

– Lek med barnet og hunden. Gjør ting sammen som alle syns er gøy. Vær litt barnslig. Jeg tror det forebygger stress, irritasjon og dertil uønsket adferd hos barna. Det gjør det i hvert fall hos hundene, sier Erngren.

Føles unaturlig

Erngren skjønner godt at foreldre kan være skeptisk til å bruke elementer fra hundedressur i barneoppdragelsen, og kanskje spesielt klikkermetoden.

– I begynnelsen er det klart det føles unaturlig å drive og klikke hver gang barna gjør noe positivt. Man kan føle at det blir for mye alltid å skulle forsterke enhver positiv adferd, sier hundetreneren som tror det henger sammen med at vi mennesker generelt har litt vanskelig for å gi hverandre komplimenter uten at det føles unaturlig.

– Og den som får en kompliment lurer gjerne på hva som var baktanken med dette. Jeg mener vi må snu den tanken, og bli flinkere til å gi komplimenter til både venner, kolleger, barn og fremmende mennesker. Hvis jeg gir et vilt fremmed menneske i køen på Kaffebrenneriet kompliment for skoene, lurer jo vedkommende på om jeg ikke er riktig frisk, sier Erngren, som også har en teori på hvorfor vi syns det er vanskelig å fokusere på det positive.

Uvant å tenke positivt

– Jeg tenker at vi gjennom evolusjonen har blitt tvunget til å fokusere på det som har vært negativt for å overleve. Vi har vært nødt til å konsentrere oss om det som ikke fungerer. I dag har vi det så bra at vi ikke trenger å se problemer og det negative hele tiden. Vi har råd til å begynne å se på det som fungerer bra, det positive. Men det er uvant, og man må venne seg til det, sier hun.

– Når man etterhvert mestrer å fokusere på og forsterke det positive rundt seg, så garanterer jeg et lykkeligere liv, avslutter Erngren.

PSYKOLOG: Guro Øiestad mener hunder skal dresseres, mens barn skal anerkjennes. © FOTO: Gyldendal Norsk Forlag

Skeptisk

Guro Øiestad er psykolog og har skrevet boken «Selvfølelsen hos barn og unge». Hun er skeptisk til å bruke kikkermetoden i barneoppdragelsen.

– Jeg har aldri hørt om dette før, så jeg skal være litt forsiktig med å fordømme det helt. Men jeg er skeptisk og min umiddelbare reaksjon er at det høres veldig masete ut. I tillegg gjør man barnet til en slags ting som skal styres utenfra i stedet for å inngå i et naturlig samarbeid. Jeg tenker at samspillet og relasjonene blir litt forenklet og primitive, sier Øiestad.

– Når det er sagt, kommer det jo helt an på hva man kombinerer dette med. Det er mulig det kan være et hjelpemiddel i noen settinger, sier hun.

Forskjell på hund og barn

Øiestad er ikke enig at det er mange likheter mellom hundedressur og barneoppdragelse.

– Hunder skal dresseres, barn skal anerkjennes. Barn trenger voksne som forsøker å forstå og anerkjenne deres følelser, opplevelser og reaksjoner, sier psykologen og viser blant annet til begrepet belønning.

– Hunder dresserer vi ved hjelp av belønning. Barn skal vi hjelpe fram i livet ved å anerkjenne innsiden deres. Ved å få tak i deres følelsesregister og lære dem å bruke følelser som et mellommenneskelig signalsystem, sier Øiestad, som er skeptisk til å belønne og rose barn altfor mye.

Ikke ros for mye

– Jeg er absolutt for å rose barn mye, men ikke hele tiden. Noen ganger skal man også ta positiv adferd for gitt. Jeg tror noen ganger voksne roser barn i hjel. I tillegg kan rosen virke forstyrrende på barnet. Hvis barnet er i såkalt flyt, når det virkelig konsentrerer seg om noe, kan det bare bli forstyrrende med ros. Også andre eksperter mener det finnes ros du ikke skal gi barna.

Øiestad mener ytre belønning som mat, nye leker eller opplevelser kan brukes kun i spesielle tilfeller.

– Det kan være ok å bruke belønning når barna for eksempel skal lære noe nytt. Da er det greit å gi belønning til den nye adferden sitter. Men blir det brukt for mye, vil det forstyrre barnets egen indre motivasjon. Da kan man ende opp med barn som ikke gjør noen ting uten belønning, advarer hun.

Les også:

Disse hunderasene passer sammen med barn.

Test deg selv: Hva slags hun passer i din familie?

10 foreldretabber du kan unngå.

Hvor streng er du? Test deg selv.

Denne saken ble først publisert hos klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:18 Belgias ekskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57 British Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48 Kronprinsen vil ha flere kraftkabler til utlandet11:27 Nå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59 Kan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48 Norsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20 Seks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11 Løkes landslagsplass kan være i fare10:00 – Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59 DNB-kunder har blitt belastet dobbelt09:45 Slik avslutter du HBO Nordic09:44 Klar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42 Kun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41 Hegerberg fikk høythengende pris09:17 Få norsksomaliere eier egen bolig – stanses av renteforbud09:10 Sikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09 Milliardoverskudd i Norske Skog09:09 Tror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39 Kina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12 Flyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08 Casillas' kone er blitt kreftsyk07:50 FM Global: Norge mest økonomisk robuste land07:19 «Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år07:06 Direkte: Statsrådene grilles om statsbudsjettet i spørretimen06:15 Dokumenter avdekker Syrias forfølgelse av dissidenter06:00 Siste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine05:50 Dette skjer i dag05:37 – Derfor bør solarium velges helt bort05:32 Dette skjedde i natt05:23 NASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars05:00 Norad inngår milliardavtale med Redd Barna04:35 Mann varetektsfengslet etter knivangrep i Vestfold04:26 Fransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt04:07 Mann ranet med kniv i Bergen03:30 Petter Stordalen tildelt hederspris03:20 Indonesisk politi oppløste valgdemonstrasjoner med tåregass02:45 Trump nominerer kvinne som sjef for luftforsvaret02:31 Grunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme01:27 Dollarkurs kan gi milliardsprekk i kampflykjøpet00:55 Dødsalgen vil trolig koste oppdrettere rundt en milliard kroner00:50 USA mistenker Syria for et nytt kjemisk angrep00:09 Hydro gjenopptar full produksjon ved anlegget Albras i Brasil22:40 Ødegaard i kjempeslag, scoring og målgivende for Vitesse22:35 Irak vil forsøke å dempe spenningene mellom USA og Iran22:31 Måling: Anti-bompengelisten størst i Bergen22:17 Passasjer alvorlig skadd da bil kjørte av veien og traff et hus21:59 Minst 44 drept i kamper i Syria21:57 Tre siktet etter politiaksjon mot russtiftelse i Bergen20:48 Støre vil rive bomstasjonene20:35 Xi antyder langvarig handelskrig20:24 May åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit19:33 Kronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min19:00 «Uutholdelig summelyd» i veggen var titusenvis av bier18:37 Syk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03 Dødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33 Syklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04 Faren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57 Svensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41 Barcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29 Politiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18 Abelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07 Liverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06 Kripos advarer mot Vipps-svindel14:33 Politiker og seks andre drept i angrep i India14:25 Farevarsel: Intense regnbyger på vei14:07 Ber nordmenn endre navn på Oslo14:02 Jamie Oliver trues av konkurs13:55 Giroud forlenget med Chelsea13:40 Bøndene jubler – men de har glemt én ting13:26 Ringeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25 Tøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53 Arsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30 OECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30 Solskjær nær sin første sommersignering12:29 Vil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29 MDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28 Mann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07 Henvendelser om hoggorm til værs11:07 Telia Norge kutter 240 årsverk10:58 Ari Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55 Forskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46 Macron i ordkrig med Bannon10:28 Kallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27 Tidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20 Solskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19 Besteg Mount Everest to ganger på en uke09:35 Semenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07 Widodo vant valget i Indonesia09:06 Mopedfører mistet livet i Oppland08:59 Vil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58 EM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58 Vannforsyningen gjenopprettet i Libyas hovedstad08:57 Få i Norge har jodtabletter08:35 – Kan føre til en dramatisk forverring på norske veier08:27 Her kollapser skandalehelikopteret08:25 28-åring siktet for terror i Christchurch07:25 Religionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56 Mann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41 Italia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38 Tre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem
Siste nytt
12:18VerdenBelgias ekskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57PengerBritish Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48PolitikkKronprinsen vil ha flere kraftkabler til utlandet11:27NorgeNå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59StemmerKan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48SportNorsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20VerdenSeks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11SportLøkes landslagsplass kan være i fare10:00Reise– Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59PengerDNB-kunder har blitt belastet dobbelt09:45KulturSlik avslutter du HBO Nordic09:44NorgeKlar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42NorgeKun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41SportHegerberg fikk høythengende pris09:17PengerFå norsksomaliere eier egen bolig – stanses av renteforbud09:10NorgeSikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09PengerMilliardoverskudd i Norske Skog09:09MotorTror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39PengerKina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12ReiseFlyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08SportCasillas' kone er blitt kreftsyk07:50PengerFM Global: Norge mest økonomisk robuste land07:19Sport«Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år07:06PolitikkDirekte: Statsrådene grilles om statsbudsjettet i spørretimen06:15VerdenDokumenter avdekker Syrias forfølgelse av dissidenter06:00Helse og livsstilSiste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine05:50NorgeDette skjer i dag05:37Helse og livsstil– Derfor bør solarium velges helt bort05:32NorgeDette skjedde i natt05:23VerdenNASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars05:00NorgeNorad inngår milliardavtale med Redd Barna04:35NorgeMann varetektsfengslet etter knivangrep i Vestfold04:26VerdenFransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt04:07NorgeMann ranet med kniv i Bergen03:30PengerPetter Stordalen tildelt hederspris03:20VerdenIndonesisk politi oppløste valgdemonstrasjoner med tåregass02:45VerdenTrump nominerer kvinne som sjef for luftforsvaret02:31NorgeGrunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme01:27NorgeDollarkurs kan gi milliardsprekk i kampflykjøpet00:55NorgeDødsalgen vil trolig koste oppdrettere rundt en milliard kroner00:50VerdenUSA mistenker Syria for et nytt kjemisk angrep00:09NorgeHydro gjenopptar full produksjon ved anlegget Albras i Brasil22:40SportØdegaard i kjempeslag, scoring og målgivende for Vitesse22:35PolitikkIrak vil forsøke å dempe spenningene mellom USA og Iran22:31PolitikkMåling: Anti-bompengelisten størst i Bergen22:17NorgePassasjer alvorlig skadd da bil kjørte av veien og traff et hus21:59VerdenMinst 44 drept i kamper i Syria21:57NorgeTre siktet etter politiaksjon mot russtiftelse i Bergen20:48MotorStøre vil rive bomstasjonene20:35VerdenXi antyder langvarig handelskrig20:24PolitikkMay åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit19:33NorgeKronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min19:00Verden«Uutholdelig summelyd» i veggen var titusenvis av bier18:37SportSyk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03NorgeDødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33NorgeSyklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04NorgeFaren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57VerdenSvensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41SportBarcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29NorgePolitiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18KulturAbelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07SportLiverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06PengerKripos advarer mot Vipps-svindel14:33VerdenPolitiker og seks andre drept i angrep i India14:25NorgeFarevarsel: Intense regnbyger på vei14:07PolitikkBer nordmenn endre navn på Oslo14:02Helse og livsstilJamie Oliver trues av konkurs13:55SportGiroud forlenget med Chelsea13:40StemmerBøndene jubler – men de har glemt én ting13:26NorgeRingeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25SportTøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53SportArsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30PengerOECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30SportSolskjær nær sin første sommersignering12:29PolitikkVil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29NorgeMDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07Helse og livsstilHenvendelser om hoggorm til værs11:07PengerTelia Norge kutter 240 årsverk10:58KulturAri Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55VerdenForskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46PolitikkMacron i ordkrig med Bannon10:28PolitikkKallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27NorgeTidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20SportSolskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19VerdenBesteg Mount Everest to ganger på en uke09:35SportSemenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07PolitikkWidodo vant valget i Indonesia09:06NorgeMopedfører mistet livet i Oppland08:59PengerVil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58SportEM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58VerdenVannforsyningen gjenopprettet i Libyas hovedstad08:57Helse og livsstilFå i Norge har jodtabletter08:35Politikk– Kan føre til en dramatisk forverring på norske veier08:27NorgeHer kollapser skandalehelikopteret08:25Verden28-åring siktet for terror i Christchurch07:25NorgeReligionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56NorgeMann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41SportItalia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38KulturTre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus