Meny

Her bryter de loven - med blomster

GRØNNE AKTIVISTER: Det finnes globale nettverk av gerilja-gartnere - som alle kjemper for en penere og grønnere verden. © FOTO: Richard Reynolds / GuerrillaGardening.org.

Du visste kanskje ikke at du kunne bryte loven med å plante blomster?

Det grønnes i både lier og hager om dagen, og flere og flere av oss bruker atter en gang ettermiddager og helger på å plante, luke og trimme, og gleder oss til å nyte fruktene av et blomstrende og grønt uterom i sommermånedene.

Mens enkelte ikke klarer å unngå nybegynnertabbene i hagen, er det noen som tar hage-interessen enda litt lengre - faktisk så langt som til helt på andre siden av loven.

Gerilja-gardening

Gerilja-gardening som begrep refererer ifølge Wikipedia til konseptet med å drive hagearbeid på en tomt eller et område som du ikke eier eller har lovlig rett til å bruke. Som regel dreier dette seg om områder som forlatte urbane tomter eller andre byområder som ikke passes på eller vedlikeholdes av noen.

Gerilja-gartnerne, som aktivistene kalles, bruker så tomtene og områdene til å plante enten grønnsaker eller planter og blomster som ikke skal gjøre annet enn å se pene ut og forskjønne området.

Les også: Eksotisk i potta

Saken fortsetter under bildetLANG HISTORIE: Å ta seg til rette og lage hager og grønne lunger av oversette og neglisjerte tomter er ikke noe nytt fenomen. © FOTO: Richard Reynolds / GuerrillaGardening.org LANG HISTORIE: Å ta seg til rette og lage hager og grønne lunger av oversette og neglisjerte tomter er ikke noe nytt fenomen. © FOTO: Richard Reynolds / GuerrillaGardening.org

Saken fortsetter under bildet

Saken fortsetter under bildetEN BEDRE VERDEN: Gerilja-gartnerne er motiverte av både politiske, estetiske og sosiale årsaker. © FOTO: Richard Reynolds / GuerrillaGardening.org EN BEDRE VERDEN: Gerilja-gartnerne er motiverte av både politiske, estetiske og sosiale årsaker. © FOTO: Richard Reynolds / GuerrillaGardening.org

Gartnerne og det de gjør har hatt betydning for eiendomsrettigheter og tomtereform flere steder, spesielt når det gjelder ubrukte urbane tomter og andre oversette "lommer" av storbyen.

- Mange er motiverte av politiske årsaker, og ønsker å promotere en revurdering av eierett og ansvar over tomter og områder, forklarer Richard Reynolds, mannen bak Guerillagardening.org, til Klikk Bolig.

- Årsaken kan være et ønske om å beskytte eller redde områder fra det man ser på som neglisjering eller misbruk, og rett og slett gi tomtene ny mening og nye bruksområder.

Lang historie

Gerilja-gardening er som idé og aktivitet ikke noe nytt. Allerede tidlig på 1970-tallet eksisterte det en organisasjon som kalte seg Green Guerrilla Group i New York.

Ett av deres mest kjente "oppdrag" var å forandre en ubrukt og forvokst privat tomt til en grønn plett og by-hage, som ble et populært sted å besøke for folk i nabolaget som lenge hadde ønsket seg en grønn lunge. I dag tas hagen fortsatt vare på av frivillige, men er nå også offisielt beskyttet som grøntområde av park- og anleggsetaten.

Reynolds forklarer at å drive med ulovlig hagevirksomhet faktisk strekker seg enda lengre tilbake i tid.

- Allerede på 1700-tallet i England finnes det historiske tekster som dokumenterer mennesker som anla hager på tomter de ikke disponerte eller eide, forklarer Reynolds.

Saken fortsetter under bildetIKKE SÅ BLOMSTRENDE AKKURAT: Det er steder som dette gerilja-gartnerene ofte tar på seg å pynte opp. © FOTO: Richard Reynolds / GuerrillaGardening.org IKKE SÅ BLOMSTRENDE AKKURAT: Det er steder som dette gerilja-gartnerene ofte tar på seg å pynte opp. © FOTO: Richard Reynolds / GuerrillaGardening.org

Saken fortsetter under bildetSOLSIKKENS DAG: Innen gerilja-gardening har solsikken en helt egen dag. © FOTO: Richard Reynolds / GuerrillaGardening.org SOLSIKKENS DAG: Innen gerilja-gardening har solsikken en helt egen dag. © FOTO: Richard Reynolds / GuerrillaGardening.org

Global bevegelse

Reynolds forklarer at begrepet gerilja-gardening og aktivitetene han og organisasjonen bedriver har fått mye oppmerksomhet både i media og sosiale medier de siste årene. Selv startet han GuerrillaGardening.org i 2004, da som en blogg for å dokumentere hans solo-gerilja-aktiviteter utenfor en nedslitte og kommunal boligblokk i bydelen Elephant and Castle i London.

- På denne tiden var motivasjonen min såre enkel, forklarer Reynolds.

- Jeg var bare en frustrert gartner som ville gjøre nabolaget litt penere.

Les også: Planter liv i byen

Men hans ideer og aktiviteter skulle snart bre om seg.

- Bloggen og nettsiden fikk snart oppmerksomhet, først av andre gerilja-gartnere og aktivister rundt om i verden, og så av både av lokal og internasjonal media og sosiale medier, forklarer gartneren.

- Det som i utgangspunktet startet som en veldig lokal hobby og blogg om hva jeg drev på med i mitt nabolag i London, har nå vokst til å bli et helt nettverk av gerilja-gartnere rundt om i verden, og et forum hvor vi deler og støtter hverandre i globale aktiviteter.

Reynolds, som har forfattet boken On Guerrilla Gardening, reiser nå mye rundt i verden og forteller og forklarer hva gerilja-gardening for interesserte og ivrige tilhørere.

- Dette er og forblir både min hobby og min lidenskap, forklarer aktivisten, som understreker at det i løpet av de siste årene har dukket opp mange ulike grupper som alle hevder at det de driver med er gerilja-gardening - uten at det strengt tatt dreier seg om det samme.

- Begrepet har blitt litt strukket de siste årene, forklarer Reynolds.

- Noen bruker det til å beskrive all hage-virksomhet som foregår utenfor din egen private hage, selv det som foregår fullt lovlig og med tillatelse. Mens andre igjen er strenge på at konseptet gerilja-gardening dreier seg om aktivisme som er sosialt, estetisk og politisk betinget, og hvor det å grave opp eller lage hagen er en direkte protest mot landeieren eller bruken av tomten slik den står i dag.

Saken fortsetter under bildetGRØNNE LUNGER: Gerilja-gartnerene tar på seg å pynte gater, veikanter og andre småtomter i byen. © FOTO: Richard Reynolds / GuerrillaGardening.org GRØNNE LUNGER: Gerilja-gartnerene tar på seg å pynte gater, veikanter og andre småtomter i byen. © FOTO: Richard Reynolds / GuerrillaGardening.org

Saken fortsetter under bildetEGEN DAG: 1.mai er feirer flere tusen gerilja-gartnere verden over Solsikkens Dag. Blomsten er blitt et symbol for aktivistene. © FOTO: Richard Reynolds / GuerrillaGardening.org EGEN DAG: 1.mai er feirer flere tusen gerilja-gartnere verden over Solsikkens Dag. Blomsten er blitt et symbol for aktivistene. © FOTO: Richard Reynolds / GuerrillaGardening.org

Jobber om natten

Gerilja-gartnere kommer ifølge Reynolds i mange utgaver, helt fra den entusiastiske hobbygartneren som så ivrig vil dele sin hageglede at han strekker seg over både tomtegrensen og loven, til den svært politisk motiverte gerilja-gartneren som gjør det han gjør i et direkte forsøk på å provosere frem en forandring eller lovendring.

- Det har mange steder vokst til å bli en form for aktivisme, forklarer Reynolds.

- Mange grupper jobber om natten, mer eller mindre i skjul eller hemmlighet. Da sår de nye blomster- eller grønnsakshager eller vedlikeholder de som allerede er laget.

Reynolds forklarer at også flere og flere bedriver sine ulovlige aktiviteter i fullt dagslys.

- Da blir de jo sett av lokalsamfunnet, forklarer entusiasten.

- Og folk kan se med egne øyne den effekten det de gjør har på området.

Verdensomspennende blomster-soldater

Gerilja-gartnere er i operasjon i over 30 land på verdensbasis - og det er bare de som er dokumenterte.

- I 1996 laget en gruppe på mer enn 1000 gerilja-gartnere som kaller seg Økologiske Igangsættere hagen Have på en nat i København, forklarer Reynolds.

- En ubrukt tomt midt på Nørrebro ble i løpet av én eneste natt forandret til en vakker hage.

Saken fortsetter under bildetMINI-HAGE: Er du i London og er heldig, kan det hende du snubler over en av disse mini-hagene. © FOTO: thepotholegardener.com/ MINI-HAGE: Er du i London og er heldig, kan det hende du snubler over en av disse mini-hagene. © FOTO: thepotholegardener.com/

Saken fortsetter under bildetI MINI-FORMAT: Steve Wheen er mannen bak bloggen Thepotholegardener.com. © FOTO: thepotholegardener.com/ I MINI-FORMAT: Steve Wheen er mannen bak bloggen Thepotholegardener.com. © FOTO: thepotholegardener.com/

Har en egen dag

1. Mai har for gerilja-gartnere på verdensbasis blitt kjent som International Sunflower Guerrilla Gardening Day.

- Da er det blitt en tradisjon at man planter solsikker i nabolaget sitt, forklarer Reynolds.

- Samt planter og pynter med denne blomsten på offentlige steder som rundt trær som er plantet i bybildet, i oversette og nedgrodde blomsterbed og langs veier og gater i byen.

Tradisjonen stammer fra 2007, da en gruppe gerilka-gartnere i Brüssel som kaller seg The Brussels Farmers plantet solsikker over store deler av byen, og erklærte dagen som Journée Internationale de la Guérilla Tournesol.

- Over 1700 gerilja-gartnere deltar i markeringer av denne dagen på verdensbasis, forklarer Reynolds.

Lager morsomme mini-hager

Gerilja-gardening kan også ta en litt annen retning. For britiske Steve Wheen var det et ønske om å presse myndigheter til å gjøre noe med de slitte og svært hullete gatene i øst-London som fikk han til å starte bloggen Thepotholegardener.com.

- Ingen liker vel å se at veiskatten de betaler så tydelig ikke blir brukt til det den egentlig skal brukes til, forklarer Wheen til avisen Guardian.

- Og det var disse vei-hullene og sprekkene som gjorde at jeg fikk idéen til både mini-hagene og bloggen for å dokumentere disse.

Saken fortsetter under bildetLITT PENERE: Slik planter denne bloggeren og aktivisten små mini-hager for å fylle hull i veien. © FOTO: thepotholegardener.com/ LITT PENERE: Slik planter denne bloggeren og aktivisten små mini-hager for å fylle hull i veien. © FOTO: thepotholegardener.com/

Gatekunstneren begynte å lage små mini-hager og morsomme "landskaper" i sprekker og hull i veien over hele øst-London. Hullene fylte han med jord og planter og blomster, før han så brukte små mini-møbler og pynt til å dekorere med.

- Jeg lar pynten og "landskapene" stå lenge nok til at jeg får tatt en bilde for å dokumentere, forklarer Wheen.

- Så fjerner jeg disse, og lar bare jord og blomster være igjen.

Gerilja-gartneren ser på seg selv som en radikal aktivist - om enn på en miniatyrskala.

- Min frusterasjon var født over tilstanden på veiene når jeg skulle sykle til jobb, og ikke minst mangelen på grønne områder i nærmiljøet, forklarer Wheen.

- Min misjon med bloggen ble på mange måter å få folk til å tenke over hvor de bor, og hvordan miljøet rundt er. Jeg ville inspirere folk til å gjøre litt kommunalt gartnerarbeid og hjelpe lokalsamfunnet til å bli et grønnere og bedre sted.

"Hagene" til Wheen måler som regel bare beskjedne 20 cm2 og har ofte detaljer som hagestoler, bøker, tørkestativ eller piknikkurver.

- Det ser ut som om noen bittesmå mennesker bare har forlatt hagen for å gå å ta en telefon eller noe, forklarer gatekunstneren.

- Jeg tror de får folk til å stoppe opp og smile.

Og Wheens aktiviteter har ikke gått folk hus forbi.

- Jeg har til og med fått muligheten til å lage en mini-hage sammen med Hertuginne Camilla, forklarer aktivisten på bloggen sin.

- Og ikke bare var hun både morsom og hyggelig, men hun lovet i tillegg at neste gang vil skal lage en hage sammen, så skal hun ta med seg Charles også.

Saken fortsetter under bildetYNDET FOTOMOTIV: Turister og lokalbefolkning synes alle det er morsomt å snuble over en av Wheens søte små hager. © FOTO: thepotholegardener.com/ YNDET FOTOMOTIV: Turister og lokalbefolkning synes alle det er morsomt å snuble over en av Wheens søte små hager. © FOTO: thepotholegardener.com/

Les også:

Slik overlever hagen ferien

Slik får du grønnere plen enn naboen

Unngå disse hagetabbene

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus