Meny

Disse foreldrene får de lykkeligste barna

LYKKESTUND: En autoratativ eller myndig oppdragelse er det som skal til for å gjøre barna dine lykkelige. Foto: Colourbox.
LYKKESTUND: En autoratativ eller myndig oppdragelse er det som skal til for å gjøre barna dine lykkelige. Foto: Colourbox.

Er du autoritær, ettergivende eller neglisjerende?

Fire foreldretyper

Myndige (autoratative):

Stiller realistiske krav til barnet og har klare grenser, samtidig som de viser varme følelser overfor barnet.

Autoritære

Stiller strenge krav og legger vekt på lydighet. De kommunsierer lite med barnet, er avvisende og lite følelsesmessig engasjert i barnets ve og vel.

Ettergivende

Har uklare grenser. Lar barna i stor grad gjøre som de vil, men de viser ofte følelser overfor barnet.

Forsømmende

Er lite engasjerte, både når det gjelder grensesetting og følelser.

Kilde: "Forstå barnet ditt 0-8 år", Stein Erik Ulvund

Kunsten å forhandle

  • Unngå å starte forhandlinger med å si nei først
  • Begrens antallet forhandlingsområder
  • Bestem på forhånd hvor langt du er villig til å strekke deg
  • Våg å ta upopulære beslutninger hvis dere ikke blir enige
  • Legg ikke opp til et liksom-demokrati, der barnet tilsynelatende får et valg, men hvor du i realiteten allerede har tatt en beslutning

Kilde: "Forstå barnet ditt 0-8 år", Stein Erik Ulvund

Er du opptatt av at barna dine skal følge regler? Synes du det er greit at barna er med på å bestemme? Forhandler du ofte med barna dine?

Det finnes fire ulike måter å oppdra barna på.

Psykologer opererer med fire tilknytningsstiler. Den autoritære, den ettergivende, den autoritative og den neglisjerende.

– Foreldretypene reguleres av varme og kontroll, sier Peder Kjøs, psykolog og forfatter av boka «God pappa».

Varme og kontroll

Slik karakteriserer han de forskjellige typene: Den ettergivende har masse varme, men null kontroll, den autoritære typen bare har kontroll, men ingen varme. Den autoratative har både varme og kontroll.

De lykkeligste barna er selvfølgelig de med autoritative foreldre som både har varme og kontroll, sier Peder Kjøs til Foreldre & Barn.

Disse foreldrene har hyppig kontakt med barna, tar på barna, skryter av dem, stiller på foreldremøter og håndhever regler.

Reglene gir barnet grunnleggende trygghet, det får et realistisk syn på verden og en positiv selvfølelse, sier psykologen.

Les også: Slik gir du barna god selvfølelse

Han mener en av hovedgrunnene til at disse barna er lykkelige, er at det ikke er skam involvert og at barna får oppleve at de kan være med å påvirke verden. Samtidig lærer de å kontrollere seg selv og håndtere vanskeligheter.

30 prosent er autoratative

– Forskning viser at rundt 30 prosent er i den autoratative, ca. 15 prosent er autoritære, ca. 20 prosent er ettergivende og resten, ca. 30 prosent er neglisjerende. Det høres ille ut, så det blir viktig å presisere at det er stor variasjon innad i disse gruppene, dette er ikke enten-eller-bokser, men skalaer der noen få ligger langt ute, sier Peder Kjøs.

Les også: 10 tips til god oppdragelse

Oppdragerstilen endrer seg ofte over tid og med kulturen i samfunnet til enhver tid.

– På femtitallet var det flere autoritære foreldre enn i dag. Nåtidens foreldregenerasjon har lagt seg på en annen linje, og det merkes på dagens ungdom. De er streite, slåss mindre og liker å tilbringe tid sammen med foreldrene sine. Det er et mindre spenn mellom generasjonene, forklarer psykologen og pappabokforfatteren.

Ros og oppmuntring

Resultatet av en autoritær oppdragelse er barn med manglende selvtillit og dårlig selvbilde. Disse barna er ofte disorganiserte og mangler ofte emosjonell kontroll, det er mange følelsesutbrudd og mye hysteri. Ros og oppmuntring i stedet for straff er stikkord.

Det vanligste er å veksle mellom de ulike foreldretypene- å være både litt slapp og litt streng, men ha en gjennomsnittlig stil.

– Det er den gjennomsnittlige stilen under hele barndommen som har betydning, og det kan lønne seg å være bevisst på dette fra starten. Det er ikke like lett med et skippertak like før barna blir tenåringer, sier psykologen.

Saken fortsetter under bildetAUTORITÆR: Den autoritære foreldretypen bare har kontroll - ingen varme. © Foto: Thinkstock AUTORITÆR: Den autoritære foreldretypen bare har kontroll - ingen varme. © Foto: Thinkstock

Ikke vanskelig å endre stil

Men fortvil ikke, det er ikke så vanskelig å endre stil, du må bare jobbe litt med deg selv.

– Ta kontroll! Husk at oppdragelse er påvirkelig. Er du for ettergivende, og ønsker mer kontroll, må du ikke få dårlig samvittighet for kontrollbiten. Du får mer overskudd når ikke alt flyter og når du slipper å kjefte, lover Peder Kjøs.

Les også: Derfor får du trassige, sutrete unger

Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen er mer skeptisk til å dele foreldretyper inn i absolutte grenser. Hun mener foreldre sjelden er enten bare det ene eller andre.

– Slike måter å dele opp folk på blir som enkle kart som ikke stemmer helt med et mye mer sammensatt terreng. De er overforenklinger, sier barnepsykologen til Foreldre & Barn.

Hun mener allikevel den autoritative foreldrestilen er å anbefale - foreldre som er klare og tydelige, men ikke kjører over ungene som en diktator.

Som å være leder

– Et nyttig utgangspunkt er å sammenligne det å være foreldre med å være leder. Vi trives alle best med en leder som er tydelig og har klare mål. Samtidig vet vi at en god leder er anerkjennende, og gir rom for fleksibilitet og medbestemmelse. Ingen trives med en uklar leder eller som lett lar seg vippe av pinnen. En diktatorisk leder, som kjører sitt løp uten å lytte til de ansatte, uten å kunne justere kurs ut fra tilbakemeldinger er heller ikke bra, sier Elisabeth Gerhardsen.

På samme måte trenger barn foreldre som vise forståelse, er lyttende, men samtidig klar og tydelig, har oversikt og tar avgjørelser ut fra det. En som kan skjære igjennom diskusjoner, og ta upopulære avgjørelser.

– De fleste er nok i midten, foreldre som noen ganger kan si «ja vel da, du får en is, da» etter mye mas, men som andre ganger klarer å stå fast på sitt - «jo, nå skal du».

Barnepsykologen opplever at de fleste småbarnsforeldre i dag strekker seg langt for barna.

– Mange følger etter ungen, og lar barnet bestemme så mye som mulig, også når ungen bokstavelig talt bare går den veien nesa peker, sier hun.

Barna skjønner når de kan mase

Ønsker du en endring, er første skritt å bestemme seg. Motivasjon er et stikkord. Ikke bare for å få lykkelige barn, men for å unngå å bli vinglete. Ellers får du barn som blir veldig utholdende og maser ekstra mye.

– Vet barnet at du som regel sier nei, men av og til kan mases på til å si ja, vet barnet at det verdt å mase. Det verste er å gi seg etter mas, hyl og bråk, for da får du så mye leven i neste runde at du tilslutt ikke orker å stå i noen kamper, forklarer barnepsykologen.

Les mer:

Timeout er den nye skammekroken

12 råd til postiv barneoppdragelse

Streng oppdragelse gir utagerende barn

Er englebarnet ditt en mobber?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:52 63 drept av selvmordsbombe under bryllup i Kabul06:40 Leteaksjon etter savnet kvinne i Ålesund06:30 En person antatt druknet i Kristiansand06:26 Dette skjer i dag05:58 Forening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32 Dette skjedde i natt05:25 Over 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03 Hans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35 50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05 Ni omkom i hotellbrann i Ukraina04:04 – Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39 Bompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43 Djokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40 Mulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48 Abid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46 Flere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58 Fremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45 Hund drepte flere sauer i Sandnes00:24 Mann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57 Durasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34 Boksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23 Golf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08 Carlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52 Berge og Genk vant stort22:35 Ødegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35 Petter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14 Amandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02 Kiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42 Norge gratulerer det sudanske folk21:42 Reitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40 Tre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04 Salvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00 Déjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48 Dæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39 Mann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30 Frekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51 Rosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40 Person raspet med kniv i Oslo sentrum19:22 Elden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19 Ajer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57 Haaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55 Real Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55 Siv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52 Politiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42 Eiking med etappeseier i Arctic Race18:41 Folket feirer «et nytt Sudan»18:39 Mané-perle frelste Liverpool18:28 Svensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13 Ny seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01 King åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58 Naglestad scoret hattrick for Egersund17:57 Tredje strake tap for Florø17:55 Ny seier for Asker17:49 Igjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46 Opseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35 Trump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24 Aalesund fortsatte seiersrekken17:24 Aalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22 Mjelde reddet poeng for Sandefjord17:04 LSK vant «hatkampen» mot VIF16:57 Røa seiret hjemme mot Stabæk16:52 Klepp-seier over Avaldsnes16:51 Uavgjort mellom Fart og Lyn16:48 Norsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43 Jensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33 Manshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33 Nytt tap for Kolbotn16:12 Erna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10 Flo avgjorde for Sotra15:59 Ny seier for Levanger15:59 – Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52 LSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40 Venstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:18 Bayern henter fransk stortalent15:13 Åpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00 Al-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31 Neymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29 Avtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20 Økning i antall harepest-tilfeller13:43 XXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09 Skyting over grensa i Kashmir13:00 Per Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46 Vys billettsystem brøt sammen12:35 Person omkom etter fall fra bygning12:22 Syklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10 Forklarte seg om drapsåstedet og ruten til moskeen12:09 Lærere demonstrerer i Hongkong11:44 Rødgrønn frykt for «krig mot byene» i regjeringens bomløsning11:08 Sjefstrateg spår valutasjokk10:59 Avis: Boris Johnson skal møte Merkel og Macron10:37 Høyt elsket sjøku døde i Thailand10:14 Siktet etter mistenkelig dødsfall på Vinstra aksepterer varetekt09:53 Politiet varsler ny informasjon i forsvinningssaken09:19 Varsler gjennomgang av politiets prosjektstyring08:31 «Kommunisme»-måling: – Rødt har blitt mer spiselig08:23 Forsvaret bidro med vel 30 milliarder til samfunnet i fjor08:21 Politiet brukte 15 minutter til moskeen i Bærum08:02 Neville garanterer at Salah forlater Liverpool06:45 Savnet krabbefisker funnet i god behold06:45 Sjakkekspert: – For Carlsen er det kun førsteplasser som gjelder
Siste nytt
06:52Verden63 drept av selvmordsbombe under bryllup i Kabul06:40NorgeLeteaksjon etter savnet kvinne i Ålesund06:30NorgeEn person antatt druknet i Kristiansand06:26NorgeDette skjer i dag05:58NorgeForening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32NorgeDette skjedde i natt05:25VerdenOver 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03NorgeHans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35Verden50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05VerdenNi omkom i hotellbrann i Ukraina04:04Verden– Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39NorgeBompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43SportDjokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40NorgeMulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48NorgeAbid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46VerdenFlere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58VerdenFremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45NorgeHund drepte flere sauer i Sandnes00:24NorgeMann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57SportDurasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34SportBoksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23SportGolf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08SportCarlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52SportBerge og Genk vant stort22:35SportØdegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35KulturPetter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14KulturAmandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02SportKiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42VerdenNorge gratulerer det sudanske folk21:42SportReitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40VerdenTre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04VerdenSalvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00SportDéjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48SportDæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39NorgeMann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30SportFrekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51SportRosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40NorgePerson raspet med kniv i Oslo sentrum19:22NorgeElden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19SportAjer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57SportHaaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55SportReal Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55PolitikkSiv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52NorgePolitiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42SportEiking med etappeseier i Arctic Race18:41VerdenFolket feirer «et nytt Sudan»18:39SportMané-perle frelste Liverpool18:28SportSvensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13SportNy seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01SportKing åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58SportNaglestad scoret hattrick for Egersund17:57SportTredje strake tap for Florø17:55SportNy seier for Asker17:49VerdenIgjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46SportOpseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35PolitikkTrump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24SportAalesund fortsatte seiersrekken17:24SportAalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22SportMjelde reddet poeng for Sandefjord17:04SportLSK vant «hatkampen» mot VIF16:57SportRøa seiret hjemme mot Stabæk16:52SportKlepp-seier over Avaldsnes16:51SportUavgjort mellom Fart og Lyn16:48SportNorsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43PolitikkJensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33NorgeManshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33SportNytt tap for Kolbotn16:12SportErna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10SportFlo avgjorde for Sotra15:59SportNy seier for Levanger15:59Penger– Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52SportLSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40PolitikkVenstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:18SportBayern henter fransk stortalent15:13VerdenÅpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00NorgeAl-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31SportNeymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29VerdenAvtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20NorgeØkning i antall harepest-tilfeller13:43PengerXXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09VerdenSkyting over grensa i Kashmir13:00Helse og livsstilPer Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46PengerVys billettsystem brøt sammen12:35NorgePerson omkom etter fall fra bygning12:22MotorSyklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10VerdenForklarte seg om drapsåstedet og ruten til moskeen12:09VerdenLærere demonstrerer i Hongkong11:44PolitikkRødgrønn frykt for «krig mot byene» i regjeringens bomløsning11:08PengerSjefstrateg spår valutasjokk10:59PolitikkAvis: Boris Johnson skal møte Merkel og Macron10:37VerdenHøyt elsket sjøku døde i Thailand10:14NorgeSiktet etter mistenkelig dødsfall på Vinstra aksepterer varetekt09:53NorgePolitiet varsler ny informasjon i forsvinningssaken09:19NorgeVarsler gjennomgang av politiets prosjektstyring08:31Politikk«Kommunisme»-måling: – Rødt har blitt mer spiselig08:23PengerForsvaret bidro med vel 30 milliarder til samfunnet i fjor08:21NorgePolitiet brukte 15 minutter til moskeen i Bærum08:02SportNeville garanterer at Salah forlater Liverpool06:45NorgeSavnet krabbefisker funnet i god behold06:45SportSjakkekspert: – For Carlsen er det kun førsteplasser som gjelder

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus