Røykestopp

- Heretter får du ingenting gratis, jenta mi

SLUTTET: Helsejournalist Merete Holger Storli røyket 5-10 sigaretter om dagen i 22 år. En dag var det nok. - Jeg så meg i speilet og tenkte at heretter får du ingenting gratis, jenta mi. © FOTO: Privat
SLUTTET: Helsejournalist Merete Holger Storli røyket 5-10 sigaretter om dagen i 22 år. En dag var det nok. - Jeg så meg i speilet og tenkte at heretter får du ingenting gratis, jenta mi. © FOTO: Privat

Dette motiverer røykere til å slutte.

I 1973 var 51 prosent av alle norske menn og 32 prosent av norske kvinner dagligrøykere. Blant mannfolk mellom 35 og 64 år røyket nesten 60 prosent daglig, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Bare 60 prosent? Når jeg ser for meg gubbene fra oppveksten på mitt hjemsted, vesle Brønnøysund på 80-tallet, så røyket de alle og én. Fiskere, snekkere, bønder, butikkansatte – de hadde alltid en ferdig rullet, eventuelt halvrøykt sneip, øverst i rullingsposen. Nå er de vekke.

Andel røykere er halvert

Fra 1973 til årtusenskiftet stumpen halvparten av karene i dette landet røyken for godt.

Rundt årene 1999-2002 var det like mange menn og kvinner som røyket, i overkant av 30 prosent. Nå er tallet halvert. Antall nordmenn som røyker daglig har gått ned fra 29 til 16 prosent de siste ti årene. Nedgangen gjelder alle aldersgrupper og begge kjønn. I 2012 var det kun 7 prosent i aldersgruppen 16-24 som røyket daglig.

Andelen av-og-til-røykere er 11 prosent blant menn og 10 prosent blant kvinner.

Hva er det som får Ola og Kari til å rømme fra røyken?

Jeg kunne selvsagt ha spurt en av mine gamle sosiologiprofessorer fra Blindern, og de ville ha sagt at det ikke lenger er kult å røyke. Rollemodellene er vekke, identitetene som “ikke-røyker” er lettere tilgjengelige enn identitetene som røyker. James Dean er død, filmhelten tenner ikke sigaretter lenger og tobakksindustrien er dømt. Om ikke nord og ned, så rett vest - i det amerikanske rettssystemet.

=

NEDGANG: Grafene viser nedgang i antall dagligrøykere fra 1973-2000 og fra 2000-2012. © GRAFIKK: Statistisk sentralbyrå

Eks-røykerne blant oss

I stedet for å ringe til Blindern spør jeg de rundt meg. Blant mine nærmeste kolleger i helseredaksjonen, et par armlengder unna i kontorlandskapet, finner jeg nemlig fire kvinner med førstehåndskjennskap til røyking, og ikke minst røykeslutt.

De er 44-60 år gamle, begynte å røyke som tenåringer, røyket 15 sigg om dagen i 15-20 år. De forsøkte å slutte utallige ganger og lyktes omsider for 18 år siden, sånn i snitt.

– Jeg husker jeg likte å ta meg en rullings på senga og en kopp kaffe mens jeg leste en god bok. Det var kos! Og nå er jeg redaktør i Bedre Helse, og røykfri. Sånn kan det gå, oppsummerer Grethe Rønningen.

Journalist Bjørg Engdahl stemmer i:

– I mange år var tobakken var det første jeg grep etter på morgen, og det siste jeg la ifra meg om kveldene. Røyk og kaffe først, så frokost. Hver kveld etter at ungene var lagt, satt jeg på utetrappa og pattet på sigaretten i all slags vind og vær. For et forbilde! Sigaretten var som et kinderegg; trøstepinne, timeout-unnskyldning og ga meg den giftdosen kroppen var så sørgelig avhengig av, sier Engdahl.

Nikotin er et av de mest avhengighetsskapende stoffene vi kjenner til. Det virker lynraskt på de kjemiske belønningssystemene i hjernen, som skiller ut lykkestoffene endorfin, dopamin og noradrenalin.

– Jeg hadde også en fjerde grunn til å røyke: Jeg skrev bedre når jeg kunne røyke! Trodde jeg, sier Engdahl.

Journalistkollega Anlaug Sanderød sluttet å røyke av forfengelighetsgrunner.

– Jeg fikk gule tenner, skittengrå hud og flatt hår. Som nummer to kom helsa. To bekjente døde av lungekreft like forut for røykeslutten, forteller Sanderød.

Kollega Merete Holger Storli sier det sånn:

– Jeg så meg i speilet og tenkte at heretter får du ingenting gratis, jenta mi.

Bilde

SUNNERE LIV: Helsejournalistene Merete Holger Storli (f.v.), Grethe Rønningen, Anlaug Sanderød og Bjørg Engdahl forteller hvordan de gikk fra å røyke daglig i årevis, til å ha vært røykfrie i 20 år. © FOTO: Egil Nordlien, HM Foto

Egen helse er viktigst

Ingrid Holsæther er røykesluttveileder i Eidskog kommune. Hun har erfaring med røykere som ønsker å slutte eller trappe ned forbruket.

– De fleste er over 50 år gamle, har røyket i 20-30 år og oppgir egen helse som viktigste grunn til at de vil slutte, sier Holsæther.

Og det hjelper å slutte, uansett hvor lenge du har røykt. En norsk helseundersøkelse viser at eks-røykere er like sunne som de som aldri har røyket.

– De som hadde vært røykfrie i fem år, hadde samme dødelighet som de som aldri hadde røykt. Dette viser at det hjelper å slutte selv om man har røykt i mange år, sa forsker Kjell Bjartveit til Klikk.no.

Økonomiske grunner til å kutte ut røyken er det ikke så mange som oppgir, men press fra barn og barnebarn opplever Holsæther at mange legger vekt på.

– Det er stor individuell variasjon, og noen klarer å slutte på dagen. De aller fleste som røyker tenker på å slutte, men ofte er det røykesluttkampanjer eller legebesøk som trigger et ønske om å slutte, sier Holsæther.

Hoste, røyklukt og frykt for kreft

Bedre Helse-redaktør Grethe Rønningen legger vekt på helsa:

– Jeg merket at jeg hadde hoste om morgenen og så synes jeg at det alltid luktet så innmari røyk av meg. Han som var kjæresten min på den tiden, røykte ikke selv, og han prøvde å oppmuntre meg og egentlig fortelle meg hvor teit det var å røyke for både kropp og lommebok. Tror kanskje denne milde hintingen fikk meg til å bli mer og mer klar mentalt for å stumpe røyken, sier Rønningen.

– Jeg var 35 år, mor til tre, hadde røkt mer og mindre i 20 år, hadde røykhoste, stadig frykt for lungekreft og var fryktelig avhengig av røyken, forteller Bjørg Engdahl.

«Jeg vil ikke at du skal dø!!»

– Det at min far, som jeg anså som en evig og innbitt røyker, som jeg ble stadig mer helsebekymret for, faktisk klarte å slutte etter 40 år, motiverte meg til nok et røykekuttforsøk. I tillegg hadde min datter begynt å mase på meg for å få meg til å slutte, sier Engdahl.

Datteren brukte alle midler: Gråt, tryglet og skrev lapper: «Mamma, det eneste jeg ønsker meg i 7-årsgave er at du slutter å røyke. Jeg vil ikke at du skal dø!!»

– Min identitet som røykende mamma ble mer og mer ubekvem. Jeg hadde også en ti år gammel sønn. Hva hadde jeg å stille opp med av argumenter, hvis han begynte å smugrøyke om noen år?

Mye tyder på at røyking er hakket farligere for kvinner enn for menn.

- Kvinner blir oftere sykere av tobakksrelaterte plager enn menn, bekrefter Mari Larsen, assisterende generalsekretær i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

Representative historier

Seksjonssjef i Røyketelefonen, Bjørn Andreas Bang, sier at historiene til mine kolleger i helseredaksjonen er representative for dem som vil slutte å røyke.

– Dette er veldig gjenkjennelig. En av veilederne våre her sier at «å lese disse intervjuene er som å være på jobb på Røyketelefonen!», kommenterer Bang.

Forskjellen er at mine kolleger brukte andre hjelpemidler enn mange av de som forsøker å slutte i dag.

Prøver seg frem

Motivasjonen varierer også og handler ofte om hvor man er i livet.

– Kjærester, barn, helse og utseende er noen av de argumentene for røykeslutt som nevnes her. Det er vanlig å prøve seg frem med ulike måter å slutte på før man kommer dit. Kurs, legemidler, gode venner eller en velformulert bok kan bidra til å gi dem som røyker noen gode knep for å komme seg gjennom røykesluttprosessen, mener Bang.

Det å komme frem til beslutningen om å slutte å røyke kan noen ganger ta lang tid.

– En samtale med Røyketelefonen kan «fremskynde» beslutningen. Vår samtalemetodikk er spesielt godt egnet til å sette i gang en endringsprosess, hjelpe folk til å ta en beslutning og til å klare å holde fast ved beslutningen, opplyser Bang.

Eksrøykere har i snitt fire forsøk bak seg før de lykkes.

Kurs, bøker og nedtrapping

– Den amerikanske røykekutt-forfatteren Allen Carr skal ha mye av æren for at jeg i dag er røykfri på tolvte året, sier Bjørg Engdahl.

– Jeg anser den boka som magisk, rett og slett. Flere venner anbefalte den varmt etter å ha klart å slutte, men “Stump røyken”-boka lå sikkert ulest i ett år før jeg tok fatt på den. Boka ble en øyeåpner for mitt mangeårige selvbedrag og resulterte i ett år uten røyk, røykekutt nummer fem. Jeg ga også boka til faren min. Han hadde røkt i 40 år, og er fortsatt røykfri!

=

FOR ET FORBILDE! - I mange år var tobakken var det første jeg grep etter på morgen, og det siste jeg la ifra meg om kveldene. Røyk og kaffe først, så frokost, forteller Bjørg Engdahl om tiden som røyker (med eller uten grorudpalme). © FOTO: Privat

Anlaug Sanderød prøvde å trappe ned røyken fra tid til annen, uten suksess. Det som til slutt virket, var et røykeavslutningskurs i forbindelse med jobben.

– Til slutt ble det så mange kjedelige og langtekkelige ritualer rundt det å skulle stumpe røyken, at jeg ikke gadd å slutte i det uendelige, men sluttet å røyke midtveis i kurset, sier hun.

Etter et par «helvetesmåneder» i 1987 gikk det greit for Merete Holger Storli å ikke røyke. Før det hadde hun utallige mislykkede forsøk.

– Dette var før de fleste metoder kom på markedet. Jeg prøvde først å bare røyke når det var alkohol med i bildet, og endte opp med å lage hver dag til en fest. Så prøvde jeg å bare røyke om sommeren, og endte med å strekke sommeren fram til jul. Deretter prøvde jeg å kutte sakte ned, det holdt fram til første fyllekule, sier Storli.

Nedtrapping, nikotintyggegummi, Allen Carr-boka, slutta.no, nikotinplaster og elsigaretter: Slik sluttet brukerne på Doktor Online å røyke.

Urter og sjikanerte pizzabud

Grethe Rønningen gikk også på kurs, med stor suksess.

– Jeg fikk sjansen til å bli med på et røykestoppkurs hos Dr. Kimo i Oslo. Dette høres kanskje litt mystisk ut, men det var altså en kombinasjon av kinesiske urter, mentale knep og støtte fra en gruppe hvor vi var i alt 14 røykere, forteller Rønningen.

Alle fortalte om sitt forhold til røyking, om motivasjon og så videre.

– Og så fikk vi kinesiske urter til å inhalere gjennom nesa. Neste dag skulle vi halvere antall sigaretter vi hadde oppgitt som normalt. Vi fikk beskjed om at dette var siste dag som røykere, og vi kunne røyke til midnatt. Det gjorde jeg! Vi fortsatte med gruppesamtaler og urter, først ukentlig så månedlig. Noen sliter psykisk, andre blir lett sinte - slik som meg. Jeg klikker i vinkel, kjefter blant annet på pizzabud som ikke finner adressen min og griner for den minste lille ting. Går opp i vekt.

=PÅ KURS: F.v. røykesluttveileder Ingrid Holsæther, Anne Berit Sørpebøl og Bjørn Ove Sørpebøl. Begge har deltatt ved røykesluttkurset gjennom kommunens Frisklivssentral, og i løpet de seks kurskveldene erklærer Bjørn at nå er han ferdig med røyken. Det samme gjelder Anne Berit, som forteller at etter bare to uker uten røyk opplever de positive effektene. Hun er mindre andpusten, har bedre smak og luktesans. © FOTO: Privat

Best å slutte sammen med andre

Røykesluttveileder Ingrid Holsæthers erfaring er at det ikke finnes noe generelt opplegg som fungerer for alle som ønsker å slutte.

– Veldig mange oppgir kos og belønning som grunn til at de røyker, og problemene med å slutte går på å finne en erstatning for denne kosen. Noen får faktisk en depresjon når de slutter å røyke, sier Holsæther.

Røykesluttveilederen mener det er mest effektivt å slutte sammen med andre.

– Det er bevist at det som fungerer best for de fleste, er når man kan dele erfaringer og råd og lære av andre som vil slutte, sier Holsæther, som er utdannet sykepleier.

Bli kjent med eget røykemønster

På røykesluttkursene hun holder gjennom Frisklivsentralen i Eidskog, møtes alt fra 8 til 18 røykere.

Nylig var det kursavslutning for en gruppe der alle hadde nådd sine mål, enten det var å bli helt røykfrie eller å røyke mindre enn før.

– Målet med kursene er å bli kjent med sitt eget røykemønster, og lære seg hvordan man kan bryte dette mønsteret.

Spart 1,5 millioner

– Instruktøren på mitt røykesluttkurs oppfordret oss til å sette av det som var røykepengene og bruke dem på noe bra, sier Grethe Rønningen.

Noen dro på Spa, andre på ferie eller kjøpte seg noe.

– Jeg satte 1500 kroner rett inn på sparekonto hver måned. Det har jeg fortsatt med i alle de 14 årene jeg har vært røykfri. Det er en motivasjon som holder deg unna røyken. Regn ut hva du sparer i året og se for deg hva du kan gi deg selv for de pengene, sier Rønningen.

Et raskt regnestykke viser at mine fire kolleger Grethe, Anlaug, Bjørg og Merete til sammen har spart 1,5 millioner kroner (i 2013-verdi) de årene de har vært røykfrie.

– I kontakten med innringer ligger det ikke i Røyketelefonens natur å fokusere på hva som ikke har fungert. I stedet forsøker vi å spørre og grave for å finne mestringshistorier i innringerens liv, og bruke disse formene for mestring til å kutte røyken også, sier Bang.

Han legger til at de aller fleste som slutter, klarer det uten hjelp.

Aldri mer festrøyk

Hva med mine kolleger, savner de røyken i dag?

– Skulle ønske jeg kunne festrøyke, men tør ikke nærme meg en sigarett. Bortsett fra at jeg en gang røykte vannpipe (og trodde jeg bare innhalerte fruktaromaer) har jeg ikke sprukket en eneste gang i løpet av disse 20 årene, sier Anlaug Sanderød.

– Jeg kan faktisk ha et snev av røyksug om sommeren når jeg har badet og legger meg i sola for å tørke. Av alle ting får jeg røyksug da. Ellers aldri, sier Grethe Rønningen, og legger til:

– Røyking er utrolig fjernt for meg nå. Synes 18-åringer som røyker ser litt komiske ut. Men jeg tør aaaaaaldri å ta meg en røyk, for jeg er livredd for å sprekke. Det er ikke mange år siden et vanlig mareritt var at jeg tok meg en sigg, og så plutselig husket jeg at jeg hadde sluttet. En motivasjon for å ikke begynne på'n igjen, er at da må jeg slutte igjen, og det er helt grusomt.

Etter mange sprekk og mye frustrasjon, gjorde Bjørg Engdahl et indre vedtak:

– Jeg skal ikke festrøyke mer. Jeg må gjerne danse naken på bordet på fest, bare jeg ikke røyker. Bedre med masse rødvin enn røyk. Barna mine er viktigere enn røyken. De ekstra kiloene som kommer kan jeg trene vekk. Nikotinavhengigheten er vanskeligere å bli kvitt.

LES OGSÅ:

Slik holder du rynkene unna

Sjekk om du har friskt tannkjøtt

Dette gjør deg fortere gammel

Spørsmål og svar: - Kan man bruke snus for å slutte å røyke?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 NHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Karin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46 Studie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01 KS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45 Kraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg ba kollegene skjerpe seg21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Dale demper troen på elfly i Norge20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag
Siste nytt
01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54NorgeFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseNHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportKarin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46VerdenStudie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01NorgeKS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45VerdenKraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58PolitikkBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg ba kollegene skjerpe seg21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeDale demper troen på elfly i Norge20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus