Meny

«Truslene» som fungerer

Slik får du barnet til å gjøre som du vil

LYDIGE BARN: Å få helt lydige barn er nok en ønskedrøm, men her får du tipsene du trenger for å unngå de største konfliktene med barna. © Illustrasjonsfoto: Thinkstock
LYDIGE BARN: Å få helt lydige barn er nok en ønskedrøm, men her får du tipsene du trenger for å unngå de største konfliktene med barna. © Illustrasjonsfoto: Thinkstock

Slik snakker du for å få barnet til å høre etter.

Barn er selvstendige vesener. 1-åringer ønsker å utforske verden, og havner fort i situasjoner der foreldre må sette grenser fordi de ikke vet selv hva som er skadelig eller knusbart.

2-3 år gamle barn vil gjerne bestemme og gjennomføre flest mulig handlinger selv. - Hjelp, jeg har et monterbarn, tenker du kanskje - og det er helt normalt. Dette er bare noen av de seks tingene du ikke kommer unna som mamma, eller pappa.

Det voksne opplever som trassige handlinger skyldes et ønske om å ha innflytelse på eget liv, noe som stadig blir viktigere for barna etter hvert som de blir eldre.

Mye av det barna vil, kan de ikke få lov til. De trenger voksne som stopper sære innfall og bestemmer over dem.

Men hvordan få barna til å gjøre som foreldrene ønsker, uten å havne i langvarige konflikter eller maktkamper med barnet?

1. – Hvis du ikke tar på deg luen, så reiser vi ikke til bestemor i kveld.

Dette bør du si i stedet: «Hvis du ikke tar på deg lue, så vil du fryse på ørene.»

Du kan også bruke positive virkemidler, ifølge barnepsykolog Willy-Thore Mørch.

– Du kan si: «Jeg synes det er veldig viktig at du husker å ta på deg lua, ellers kan du bli syk. Hvis du husker det, får du en stjerne i klistremerkeboka di.» Da må barnet og foreldrene ha en klistremerkeavtale. Eller man kan si: «Når du husker å ta på deg lua, kan du bli med i kiosken når du kommer tilbake, og da kan vi kjøpe en is», sier Mørch.

Derfor bør du si det: Det er lett å true barna med konsekvenser vi ikke kommer til å gjennomføre.

Willy-Tore Mørch mener foreldre bør unngå å komme med trusler for å få barnet til å gjøre som man vil.

– Derimot kan det være riktig å gi advarsler. Det er forskjell mellom trussel og advarsel. I en trussel er det den som truer, altså forelderen, som formidler straffen. I en advarsel er det «virkeligheten» som formidler straffen, sier barnepsykologen til Foreldre.no.

Når du for eksempel sier: «Hvis du ikke tar på deg lue, så vil du fryse på ørene», så er det en advarsel.

Sier du derimot: «Hvis du ikke tar på deg luen, så reiser vi ikke til bestemor i kveld», så er det en trussel.

– Den første er å foretrekke. Den andre er problematisk fordi det er en stor mulighet for at du ikke kommer til å oppfylle trusselen. Det blir ofte tomme trusler, samtidig som besøk hos bestemor ikke har tematisk noe med å ta på lua å gjøre, forklarer han.

2. – Hvis du ikke tar på deg hjelmen i slalåmbakken, får du ikke lørdagsgodt

Dette bør du heller si: – Hvis du ikke tar på deg hjelmen i slalåmbakken, så drar vi rett hjem.

Derfor bør du si det: For å få barnet til å gjøre som du ønsker, må konsekvensen du gir barnet, være knyttet til situasjonen det er oppi.

– Nekter barnet å ha hjelm, går dere hjem fra skibakken eller setter bort sykkelen. Ingen redningsvest – ingen båttur, sier Anne Nielsen, førskolelærer, kursholder og forfatter av boken «Foreldrerollen: Det er du som er voksen!».

Det kan være vanskelig å gjennomføre for foreldre, særlig siden dette er lystbetonte aktiviteter for barna, og foreldre ønsker at barna skal være med på det som er morsomt. Men har du sagt a, må du si b, ifølge førskolelæreren.

– Konsekvensen av at barnet ikke gjør som du ber det om, må være knyttet til det som skjer her og nå, ikke fjern fremtid. Hvis du ikke tar på deg hjelmen i slalåmbakken, får du ikke godteri på lørdag», blir for fjernt for barnet, mener Nielsen.

– Du kan anerkjenne at barnet ikke har lyst til å ha på redningsvest eller gå med varme klær om vinteren, men du vet best, og her skal du ikke forhandle med barnet. Det er et slag du bare må stå i, selv om barnet hyler og skriker. Nekter barnet, får det ikke lov å gjennomføre aktiviteten det har lyst til.

3. – Du får ikke is før du har tatt på deg jakken.

Det er lett å komme med trusler som bare virker på kort sikt, som nettopp: - Du får ikke is før du har tatt på deg jakken.

Dette bør du si i stedet: Ta på deg jakken, ellers blir du iskald.

Nekter barnet fortsatt, kan du si at det ikke blir noen tur ut, om ikke jakken kommer på. Men da må du også gjennomføre, og bli hjemme, om barnet ikke hører etter.

Derfor bør du si det: – Sier du til treåringen at han ikke får is før han tar på seg jakken, kommer den jakken ofte fort på. Men du som voksen risikerer å bli en som truer, en som deler ut straff og belønning, ikke en barnet føler han kan snakke med og kjenner tillit til, sier fagpedagog Ingrid Prøsch ved kompetansesenteret Tilknytningspedagogene,

Ekstra problematisk blir det om barnet får is likevel, selv om han aldri tok på seg den jakken.

Tomme trusler, eller trusler som bare blir gjennomført av og til, skaper forvirrede barn og kan ødelegge barnets tillit til deg, ifølge Prøsch.

Foreldre som sliter med å få barna til å lytte, reproduserer ofte sine egne foreldres uvaner, og har kanskje selv foreldre som ikke lyktes så godt. De har dårlige vaner automatisert i reaksjonsmønsteret sitt, mener førskolelærer og forfatter Anne Nielsen.

Kommer du ofte med tomme trusler overfor barnet, selv om du vet at det sjelden fungerer, så er det en dårlig vane du muligens har med deg fra din egen barndom. Da må du øve deg på å bremse opp før du sier noe.

– Når man gjentar tomme trusler, kan det være fordi man simpelthen ikke vet hva man skal gjøre for å få barn til å høre etter uten å kjefte, true eller mase, sier Nielsen.

4. -Du får ikke være med, hvis du ikke tar på deg bilbeltet

Dette bør du si i stedet: -Hvis du ikke tar på deg bilbeltet, kan du bli veldig skadet, hvis vi kolliderer med en annen bil.

Derfor bør du si det: Barn trenger å føle seg ansvarlige i sitt eget liv. Før en konflikt utvikler seg, så tenk gjennom hvor viktig dette er. Spør deg selv: Skal jeg brenne kruttet mitt her? Samtidig så kan de ikke selv bestemme om de skal bruke sykkelhjelm eller ikke, pusse tennene eller ta medisin.

Av og til må den voksne sette foten ned, mener Ingrid Prøsch.

– Du går ikke inn i forhandlinger med barnet når det gjelder sikkerhet, som bruk av hjelm i slalåmbakken eller sikkerhetsbelte i bilen. Men du kan forklare for barnet hvorfor det må ha på hjelm, at det kan krasje og få vondt i hodet. Hos eldre barn kan du gå enda mer detaljert til verks. Her bør du unngå en langvarig konflikt, og kommunisere klart og tydelig hvorfor hjelm er nødvendig, sier Ingrid Prøsch.

God kommunikasjon fra starten av kan hindre konflikter

Ingrid Prøsch mener mange konflikter kan unngås om foreldrene jobber for å ha en god kommunikasjon med barnet sitt fra dag én.

– Har du et godt forhold til barnet, og barnet føler seg sett og tatt på alvor, er det større sjanse for at barnet vil være mer lydhørt når du først setter en grense eller kommer med et påbud, mener hun.

Det er heller ikke alle kamper du trenger å ta, mener Prøsch.

La barnet få velge selv om det skal ha på grønne eller røde sokker, og om det skal ha kaviar eller prim på skiven.

– Blir barnet hørt i det små, har det tillit til den voksne, og opplever ikke at foreldrene bare er ufyselige personer som alltid er sure og prøver å begrense barnets utfoldelse.

Av og til kan det være greit å la barnet få viljen sin, og gå ut uten votter eller lue, slik at de erfarer med egen kropp å fryse på hender og ører, eller gå med joggesko når det regner, og kjenne hvordan det er å bli våt på føttene, tipser Prøsch.

Hold ut

Utfordringen for den voksne er ofte å holde ut sine egne følelser av irritasjon, usikkerhet og utålmodighet så lenge barnet protesterer, slik at man ikke gir etter for barnets sterke vilje, mener Anne Nielsen.

– Foreldre greier ofte ikke dette om de tviler på om de har rett til å bestemme.

Trekk pusten ned i magen og tenk deg om på forhånd. Er du villig til å gjennomføre det du nå sier, når ungen kommer med all sin motstand? Finnes det lettere og bedre veier?

Har du først kommet med en trussel, da må du gjennomføre den, om den ikke er altfor urimelig. I så fall er det bedre å si at du angrer på det du sa, mener Nielsen.

Les også:

Alt om barneoppdragelse

Derfor får du trassige, sutrete unger

De idiotiske truslene foreldrene kommer med

Slik lager du regler barna godtar

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:22 Elden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:21 Kiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1019:19 Ajer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57 Haaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55 Real Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55 Siv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52 Politiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42 Eiking med etappeseier i Arctic Race18:41 Folket feirer «et nytt Sudan»18:39 Mané-perle frelste Liverpool18:28 Svensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13 Ny seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01 King åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58 Naglestad scoret hattrick for Egersund17:57 Tredje strake tap for Florø17:55 Ny seier for Asker17:49 Igjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46 Opseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35 Trump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24 Aalesund fortsatte seiersrekken17:24 Aalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22 Mjelde reddet poeng for Sandefjord17:04 LSK vant «hatkampen» mot VIF16:57 Røa seiret hjemme mot Stabæk16:52 Klepp-seier over Avaldsnes16:51 Uavgjort mellom Fart og Lyn16:48 Norsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43 Jensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33 Manshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33 Nytt tap for Kolbotn16:12 Erna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10 Flo avgjorde for Sotra15:59 Ny seier for Levanger15:59 – Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52 LSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40 Venstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:18 Bayern henter fransk stortalent15:13 Åpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00 Al-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31 Neymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29 Avtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20 Økning i antall harepest-tilfeller13:43 XXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09 Skyting over grensa i Kashmir13:00 Per Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46 Vys billettsystem brøt sammen12:35 Person omkom etter fall fra bygning12:22 Syklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10 Forklarte seg om drapsåstedet og ruten til moskeen12:09 Lærere demonstrerer i Hongkong11:44 Rødgrønn frykt for «krig mot byene» i regjeringens bomløsning11:08 Sjefstrateg spår valutasjokk10:59 Avis: Boris Johnson skal møte Merkel og Macron10:37 Høyt elsket sjøku døde i Thailand10:14 Siktet etter mistenkelig dødsfall på Vinstra aksepterer varetekt09:53 Politiet varsler ny informasjon i forsvinningssaken09:19 Varsler gjennomgang av politiets prosjektstyring08:31 «Kommunisme»-måling: – Rødt har blitt mer spiselig08:23 Forsvaret bidro med vel 30 milliarder til samfunnet i fjor08:21 Politiet brukte 15 minutter til moskeen i Bærum08:02 Neville garanterer at Salah forlater Liverpool06:45 Savnet krabbefisker funnet i god behold06:45 Sjakkekspert: – For Carlsen er det kun førsteplasser som gjelder06:45 Mann siktet for drap på turist på New Zealand06:36 Ung mann til sykehus etter voldshendelse i Kristiansand06:11 Hurtigruten nektes å seile til Frans Josefs land06:10 Dette skjer i dag06:00 Real Sociedad-sjefen om Ødegaard: – Han lever og tenker fotball 24 timer i døgnet05:39 Dette skjedde i natt05:24 KCNA: Kim Jong-un ledet ny rakettoppskyting04:42 Oslo SV vil at elsparkesyklene skal bli en del av Ruter04:15 USA oppfordrer til dialog om Kashmir03:41 Politiet ferdig med etterforskningen av Sandnes-drapet02:56 Golf: Motgang for Hovland i Ohio02:04 Skuespiller Peter Fonda er død02:03 Mindreårig gutt til sykehuset etter slåsskamp i Aust-Agder01:56 Ap, Høyre og Frp sier fortsatt nei til innsyn i regnskap01:06 Manshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør01:00 USA har sendt ut arrestordre på iransk tankskip00:26 Galatasaray tapte med Linnes på benken00:22 Moské-helten: – Jeg visste at jeg ville dø om jeg slapp ham00:19 Huddersfield sparket Siewert etter tap mot Fulham00:04 38-årig innbytter senket Barcelona i serieåpningen23:33 Oppgang på Wall Street23:03 Jarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:46 Manshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør22:40 Epstein tok livet sitt, konkluderer rettsmedisinere22:40 Jarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:13 Sykkelikonet Gimondi døde av hjertesvikt22:09 Forsvareren: – Han har vært samarbeidsvillig22:08 Barcelona leier ut Coutinho til Bayern München21:52 Har tapt Fredriksen-gaven på ett år21:22 Solberg etter varsel om Frp-møte: – Vi jobber med løsninger om bompenger og statsbudsjettet21:17 Trump-administrasjonen vil selge jagerfly til Taiwan21:00 Politiet: Terror- og drapssiktede Manshaus erkjenner de faktiske forhold20:54 Minst fire drept i bombeangrep i moské i Pakistan20:32 Ekstraordinært landsstyremøte i Frp: regjeringsdeltakelse er tema20:24 Imam: – Manshaus hadde på seg sko med spiker19:59 – Bør låne oss ut av bomknipa19:15 Northug tilbake på langrennslandslaget som sponsor
Siste nytt
19:22NorgeElden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:21SportKiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1019:19SportAjer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57SportHaaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55SportReal Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55PolitikkSiv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52NorgePolitiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42SportEiking med etappeseier i Arctic Race18:41VerdenFolket feirer «et nytt Sudan»18:39SportMané-perle frelste Liverpool18:28SportSvensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13SportNy seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01SportKing åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58SportNaglestad scoret hattrick for Egersund17:57SportTredje strake tap for Florø17:55SportNy seier for Asker17:49VerdenIgjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46SportOpseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35PolitikkTrump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24SportAalesund fortsatte seiersrekken17:24SportAalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22SportMjelde reddet poeng for Sandefjord17:04SportLSK vant «hatkampen» mot VIF16:57SportRøa seiret hjemme mot Stabæk16:52SportKlepp-seier over Avaldsnes16:51SportUavgjort mellom Fart og Lyn16:48SportNorsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43PolitikkJensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33NorgeManshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33SportNytt tap for Kolbotn16:12SportErna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10SportFlo avgjorde for Sotra15:59SportNy seier for Levanger15:59Penger– Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52SportLSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40PolitikkVenstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:18SportBayern henter fransk stortalent15:13VerdenÅpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00NorgeAl-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31SportNeymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29VerdenAvtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20NorgeØkning i antall harepest-tilfeller13:43PengerXXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09VerdenSkyting over grensa i Kashmir13:00Helse og livsstilPer Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46PengerVys billettsystem brøt sammen12:35NorgePerson omkom etter fall fra bygning12:22MotorSyklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10VerdenForklarte seg om drapsåstedet og ruten til moskeen12:09VerdenLærere demonstrerer i Hongkong11:44PolitikkRødgrønn frykt for «krig mot byene» i regjeringens bomløsning11:08PengerSjefstrateg spår valutasjokk10:59PolitikkAvis: Boris Johnson skal møte Merkel og Macron10:37VerdenHøyt elsket sjøku døde i Thailand10:14NorgeSiktet etter mistenkelig dødsfall på Vinstra aksepterer varetekt09:53NorgePolitiet varsler ny informasjon i forsvinningssaken09:19NorgeVarsler gjennomgang av politiets prosjektstyring08:31Politikk«Kommunisme»-måling: – Rødt har blitt mer spiselig08:23PengerForsvaret bidro med vel 30 milliarder til samfunnet i fjor08:21NorgePolitiet brukte 15 minutter til moskeen i Bærum08:02SportNeville garanterer at Salah forlater Liverpool06:45NorgeSavnet krabbefisker funnet i god behold06:45SportSjakkekspert: – For Carlsen er det kun førsteplasser som gjelder06:45VerdenMann siktet for drap på turist på New Zealand06:36NorgeUng mann til sykehus etter voldshendelse i Kristiansand06:11ReiseHurtigruten nektes å seile til Frans Josefs land06:10NorgeDette skjer i dag06:00SportReal Sociedad-sjefen om Ødegaard: – Han lever og tenker fotball 24 timer i døgnet05:39NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenKCNA: Kim Jong-un ledet ny rakettoppskyting04:42NorgeOslo SV vil at elsparkesyklene skal bli en del av Ruter04:15VerdenUSA oppfordrer til dialog om Kashmir03:41NorgePolitiet ferdig med etterforskningen av Sandnes-drapet02:56SportGolf: Motgang for Hovland i Ohio02:04KulturSkuespiller Peter Fonda er død02:03NorgeMindreårig gutt til sykehuset etter slåsskamp i Aust-Agder01:56NorgeAp, Høyre og Frp sier fortsatt nei til innsyn i regnskap01:06NorgeManshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør01:00VerdenUSA har sendt ut arrestordre på iransk tankskip00:26SportGalatasaray tapte med Linnes på benken00:22NorgeMoské-helten: – Jeg visste at jeg ville dø om jeg slapp ham00:19SportHuddersfield sparket Siewert etter tap mot Fulham00:04Sport38-årig innbytter senket Barcelona i serieåpningen23:33VerdenOppgang på Wall Street23:03SportJarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:46NorgeManshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør22:40VerdenEpstein tok livet sitt, konkluderer rettsmedisinere22:40NorgeJarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:13SportSykkelikonet Gimondi døde av hjertesvikt22:09NorgeForsvareren: – Han har vært samarbeidsvillig22:08SportBarcelona leier ut Coutinho til Bayern München21:52PengerHar tapt Fredriksen-gaven på ett år21:22PolitikkSolberg etter varsel om Frp-møte: – Vi jobber med løsninger om bompenger og statsbudsjettet21:17VerdenTrump-administrasjonen vil selge jagerfly til Taiwan21:00NorgePolitiet: Terror- og drapssiktede Manshaus erkjenner de faktiske forhold20:54PolitikkMinst fire drept i bombeangrep i moské i Pakistan20:32PolitikkEkstraordinært landsstyremøte i Frp: regjeringsdeltakelse er tema20:24NorgeImam: – Manshaus hadde på seg sko med spiker19:59Bil– Bør låne oss ut av bomknipa19:15NæringslivNorthug tilbake på langrennslandslaget som sponsor

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus