Få rustfritt stål til å skinne

Babyolje og bakepulver fikser flekkene

VEKK MED FLEKKENE: Puss stål med babyolje, og fettflekkene forsvinner. Foto: Trine Jensen
VEKK MED FLEKKENE: Puss stål med babyolje, og fettflekkene forsvinner. Foto: Trine Jensen

Lekkert å se på, men får lett merker og flekker. Slik blir rustfritt stål skinnende rent igjen. Babyolje og bakepulver fikser flekkene

Enten det dreier seg om koketoppen, kjøleskapet eller kjøkkenviften, rustfritt stål blir et stadig mer vanlig syn i norske hjem , og de aller fleste velger nå hvitevarer til kjøkkenet i dette materialet. Inntoget av den røffe og industrielle stilen i norske interiører har nok mye å svare for når det gjelder populariteten til rustfritt stål, som jo som kjent er mye brukt i industrikjøkken og på restauranter og kaféer.

Men - som alle som har flater i rustfritt stål hjemme nok er smertelig klar over - det skal lite til før fingermerker, smuss og fettflekker setter seg. Og dessverre er disse som regel godt synlige. Og når det gjelder kjøkkenvasken og oppvaskebenken kan såperester, hardt vann og søl alle bidra til at ståloverflatene ser møkkete og skitten ut. Men frykt ikke; det finnes nemlig et enkelt, kjapt og superbillig triks som fikser flekkene på 1-2-3:

Babyolje får rustfritt stål til å skinne

Det diskuteres heftig om hva som er den beste måten å polere vekk flekker fra rustfritt stål. For der hvor noen holder en knapp på egne spesialprodukter til rengjøring og polering, er det også mange som argumenterer for at jobben kan gjøres både enklere og ikke minst rimeligere ved å bruke god gammeldags olje, enten man nå satser på olivenolje, eller gjør som nettstedet The Kitch foreslår og prøver babyolje.

– Først kan det lønne seg å fjerne skitt og støv fra overflatene med en fuktig klut eller det av rengjøringsmidler du eller måtte bruke, forklarer nettstedet.

Les også: Det blir ikke rent når du vasker gulvet

– Så polerer du over med en klut fuktet i babyolje. Gni utover og vips; flekker og striper er vekk.

TIPS: La det være igjen et tynt lag med olje, da dette vil beskytte mot at andre flekker og fingermerker setter seg.

Puss rustfritt stål med babyolje.BILLIG LØSNING: Du trenger ikke dyre spesialmidler. Babyolje gjør også jobben. Foto: Trine Jensen

Slik gjør du

Det krever ikke store innsatser å prøve dette trikset på ståloverflatene dine. Dette trenger du:

1. Babyolje - dette finner du både på apoteket og matbutikken. Mange har allerede en flaske i badeskapet om du bare ser etter.

2. Gummihansker

3. En myk ren klut til å gni oljen utover med.

Begynn med å spre oljen utover med kluten, forklarer nettstedet eHow. Gni oljen godt inn og sørg for at hele overflaten er dekket.

Gni så av all overflødig olje med en papirhåndkle eller tørkerull. Fortsett å gni i sirkelbevegelser til det rustfrie stålet igjen har fått glansen tilbake.

Les også: Slik holder du benkeplaten fin

Eddik og alkohol

På nettsiden til Assda, Australian Stainless Steel Development Association, har man også gode råd om rengjøring av rustfritt stål.

– Å holde overflater i rustfritt stål rene og skinnende er ikke så vanskelig, og krever sjelden dyre spesialprodukter, forklarer nettsiden.

– Ofte har du det du trenger i skapet eller på boden hjemme.

1. Rengjør regelmessig

Rustfritt stål ser best ut om det holdes regelmessig rent ved å vaskes med rikelig med vann. Husk å tørke over etterpå. Dette sørger for at ingen striper eller merker etterlates. Å bare tørke over med en fuktig klut er ikke like effektivt, da dette ofte i stedet drar med seg skitten utover på overflaten. Regelmessig rengjøring gjør også at gjenstridige flekker ikke får sjanse til å sette seg.

2. Unngå salt og syre

Rustfritt stål kan misfarges om du lar det komme i kontakt med disse to.

3. Prøv med Zalo

Fingermerker kan lettest fjernes med litt Zalo, eller annet mildt oppvaskmiddel. Vask over med rent vann og tørk. Vil du beskytte deg mot at fingermerkene dukker opp igjen like lett, kan det lønne seg å polere over med litt babyolje.

4. Eddik fjener kalkmerker

Sliter du med merker fra hardt vann på vasken eller oppvaskbenken lønner deg seg å prøve med litt eddik. Fukt en ren myk klut med vanlig mat-eddik og gni over til flekkene forsvinner.

Les også: Slik rengjør du de skitneste stedene i huset

Bakepulvermetoden

Også bakepulver - eller natron - kan brukes for å holde overflater i rustfritt stål skinnende rene. Ifølge husholdnings- og rengjøringsnettstedet Bright Nest fungerer dette middelet perfekt når det gjelder å polere vasken og oppvaskbenken. Alt du trenger er 15 minutter.

Slik gjør du rent med bakepulver og babyolje.FRA MATSKAPET: Det er nesten utrolig hvor mye du egentlig kan bruke matvarer til. Foto: Trine Jensen

Slik fjerner du flekker fra rustfritt stål.REDDER OPPVASKBENKEN: Bakepulver og en myk børste vil få flekkene vekk fra oppvaskbenken din i en fei. Foto: Trine Jensen

Slik gjør du

1. Ha klart oppvaskmiddel, skål, myk børste, svamp og bakepulver.

2. Husk på å vaske over både vasken og oppvaskbenken først. Bruk gjerne et oppvaskmiddel, som for eksempel Zalo. Dypp en myk svamp i rent vann og vask over alle overflatene du planlegger å polere med bakepulverblandingen.

3. Rens over med rikelig med rent vann.

4. Bland sammen bakepulver og vann til en grøtete konsistens. Gni blandingen inn i overflaten på vasken og oppvaskbenken ved hjelp av en børste. Husk på å velge en børste med myk bust, som ikke vil lage merker og riper i stålet.

5. Rens over med rikelig med varmt vann og tørk over med en tørr, ren klut.

6. Polér over med en myk klut dyppet i olivenolje. Nå burde vasken din være mer skinnende enn noensinne.

Les også: De vanligste rengjøringstabbene

Jevnlig rengjøring er et must

Charlotte Sagvik hos CityMaid Hjemmeservice AS i Oslo skjønner at mange har forelsket seg i rustfritt stål på både kjøleskap og andre detaljer, men advarer at det skal litt til å holde disse skinnende rene til enhver tid.

– Det beste man kan gjøre fra den dag én er å holde disse jevnlig rene, forklarer Sagvik til Klikk Bolig.

Gjør det til en rutine å tørke over med en fuktig klut daglig, før du tørker over med papir eller en tørr klut. Og vært spesielt forsiktig med å la fettflekker få sitte på for lenge.

Eksperten advarer også mot å rengjøre overflater i stål med en klut som ikke er helt ren.

– Det som ofte skjer dersom kluten ikke er 100 % ren er at det blir striper, forklarer Sagvik.

Les også: Dingsene som får deg til å digge rengjøring

– Eller hvis det er en flekk, at man drar flekken utover, og da gjør man det bare vanskeligere for seg selv.

For å legge en beskyttende hinne, anbefaler Sagvik å bruke en olje som er beregnet på stål.

– Dette får du kjøpt hos forhandlere som selger kjøleskap og lignende i stål. Jeg vil også fraråde å bruke andre oljer enn det som anbefales av forhandlere.

Påfør oljen på helt rene overflater, og pass på å følge mønsterretningen i stålet.

– Ikke la det ligge igjen for mye fett på overflaten, advarer Sagvik.

– For ikke bare vil dette ikke se pent ut, men det vil også tiltrekke seg støv.

Les også: Roboter er de nye hushjelpene

Slik polerer du rustfritt stål.HAR DU DETTE PROBLEMET: Da er du ikke alene. men slapp av, det trenger ikke kreve verken blod, svette eller tårer å få flekkene vekk. Foto: Bjørn Inge Karlsen (HM Foto)

Les også:

Her finner du inspirasjon til interiøret hjemme

Så lett lager du kjøkkenhage på terrassen

Slik får du industristil på kjøkkenet

Ti tips til et finere kjøkken

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus