Hagegang i gammel stil

BUGNENDE BED: Langs hagegangen har Krillan Ahlsén plantet vekster som passer i høyde og stil. Lavendel dufter deilig, er vakkert å se på og fungerer utmerket i matlaging. (Foto: Anders Wiklund)

Vakker skiferstein, myke linjer og en velvillig innstilling til ugress. Med disse ingrediensene kan du omskape en liten rekkehustomt til en hemmelighetsfull eventyrhage.

Materialer:

* Stein: Samlebetegnelse for granitt, kalk- og sandstein og skifer, som alle har sine vidt forskjellige uttrykk. Hagegangen kan bli ren og strikt hagegang eller en bohemsk, litt overvokst og frodig, avhengig av steinen og hvordan den legges. Stein gir mange muligheter til kreative, dekorative løsninger og mønstre.

* Marktegl: Fremstilt av leire. Gir et flott, gedigent inntrykk, tåler mye og er lettstelt. Rettvinklet og ryddig, passer i lineære passasjer, men gir likevel en myk følelse om man velger en varm gul eller rødbrun tone.

* Betong: Et rimeligere og mye brukt alternativ til gangveier. Kommer både som heller og som såkalt belegningsstein som ofte etterligner brostein.

* Tre: En ny måte å bruke tre i hageganger på, som stadig blir vanligere, er å sage tømmer i skiver. De runde skivene er veldig effektfulle til mønsterlegging. Materialet er dessuten billig. Ubehandlet vil de riktignok løse seg opp etter hvert, men det styrker bare den bakenforliggende, organiske tanken.

* Singel: Har en lang historie i hagen. Vakkert til gamle hus, og lett å legge i de mest fantasifulle former. Singelens uregelmessighet gir et levende inntrykk.

En vakker hagegang kan gjøre en firkantet tomt mye mer spennende. Veien kan slynge seg rundt busker, smalne av og vide seg ut, åpne seg mot flere «rom « og lede deg til ulike steder i hagen.

Når hagegangen planlegges, bør man først ta hensyn til de naturlige stiene. Hvor er slitasjen i plenen, som viser hvilken vei man helst velger? Finnes det stier til komposten, boden og spiseplassen? Til kjøkkenhagen og drivhuset? Knytter stiene hagen sammen på en god måte? Er de innbydende og koselige?

Svarene på disse spørsmålene avgjør hvor hagens mer permanente gangveier bør anlegges.

1800-tallsstil

Krillan Ahlsén har en liten rekkehustomt fra 1996. Trær og busker har allerede rukket å vokse seg store og frodige. Grønnsværet forsterkes av noen staselige, hundre år gamle løvtrær som fikk bli stående da rekkehusområdet ble anlagt.

Da Krillan og familien hennes flyttet inn, fantes det allerede en hagegang fra inngangsdøren og til husets bakside. Den var dekket av lysegrå singel og fulgte en rett linje langs veggen. Men familien oppdaget snart at singel ikke var noe materiale som passet dem.

– Med tre barn og en hund pågår utelivet året rundt, derfor ble det upraktisk med singel som ikke holdt seg på plass. Vi syntes heller ikke singelen bidro til den stemningen vi ønsket oss. Rekkehuset er bygd i en stil som etterligner arkitekturen fra sent 1800-tall, så det ville vi at hagen skulle gjøre også, forteller Krillan.

Romantisk

Grusgangen ble i tankene til en steinsatt gang.

– Vi bestemte oss for å bruke skifer. Det angrer vi ikke på et sekund. Overflaten virker levende med sine naturlige variasjoner, og hver skiferhelle er unik. Nå som gresset har vokst opp omkring hellene, har vi fått den gammeldagse, litt romantiske stilen som vi synes passer til huset. Skifer er dessuten behagelig å gå på, vakkert i all slags vær og ikke minst vedlikeholdsfritt.

Åpner seg

Men det var ikke bare steinens kvaliteter som var avgjørende. Det var like viktig å finne ut hvordan skiferhellene skulle legges.

– Ettersom vi ikke har noen stor hage, måtte vi finne ut hvordan vi kunne lage dynamikk og spenning på liten plass. Rett ved postkassen, der man kommer inn, har vi også en liten hagebod. Der skapes det en naturlig smalnende passasje, dette ville vi beholde. Her gjorde vi steinsettingen litt smalere, pluss at vi plantet busker og et lite epletre rett inntil, sier Krillan og fortsetter:

– Når man har passert dette lille området med mye grønnsvær, åpner resten av hagen seg som et større rom innenfor. Dette er et enkelt lite knep som fungerer kjempebra.

Planlegg hagegangen

* Bruk nok tid på å finne ut hva som passer i hagen.

* Vurder hvilken stil/atmosfære du vil skape.

* Skritt opp den planlagte hagegangen. Er det her det er naturlig å gå? Hva skal gangveien lede til?

* Ta både estetiske og praktiske hensyn når du velger materiale.

* Gjør et godt grunnlagsarbeid, så hagegangen ikke blir ødelagt av tele.

* Ta med vekster og eventuelle andre dekorasjoner langs hagegangen i planleggingen. Det kan påvirke de andre valgene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus