Meny

Slik unngår du "facerape"

AUDA: "Festelige" kolleger og venner kan skrive ting i ditt navn på Facebook om du ikke er forsiktig. Enkle grep kan hjelpe til å unngå "facerape". (Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke)

Vil du unngå misbruk av Facebook-kontoen, må du være forsiktig.

Under en lunsj nylig fikk vi nytt fjes på Facebook. Plutselig var det hodet til Tone Damli Aaberge som var vårt profilbilde. Men vi er ikke Tone Damlie Aaberge, og vi er heller ikke utpregede tilhengere av musikken hennes.

Vi hadde med andre ord blitt offer for det som ofte kalles "facerape". Et stygt ord på et stygt og utbredt fenomen, hvor andre går inn på din Facebook-konto og gjør ting i ditt navn, uten at du er klar over det.

Norsk forskning: Slik merker du at du har blitt Facebook-avhengig

I 99 prosent av tilfellene kunne du sannsynligvis avverget spøken, gjerne ved å alltid være innlogget på Facebook uten å beskytte enhetene dine. Og selv om de fleste tilfeller av Facebook-misbruk er uskyldige spøker fra kolleger og venner, kan resultatet være langt verre. Mange har flere år med personlig kommunikasjon lagret på Facebook, så hva inntrengere kan finne på, og ikke minst finne ut, er det bare fantasien som setter grenser for.

Og som Norsis minner om: Det kan faktisk være ulovlig.

Her har du de viktigste tipsene for å unngå å bli et "facerape"-offer.

1. Lås PC-en

Det klassiske "facerape"-scenarioet er kolleger som bruker PC-en din mens du er borte fra pulten. Dette kan du enkelt unngå ved å låse maskinen med et passord.Først bør du sette passord på skjermspareren din:
 1. I Windows 7 høyreklikker du på skrivebordet ditt og velger "Tilpass".
 2. Trykk på "Skjermbeskytter" nederst i høyre hjørne og velg en skjermbeskytter i nedtrekksmenyen.
 3. Sett ventetiden til et lavt tall, gjerne under 5 minutter, og huk av ved "Vis påloggingsskjerm ved gjenopptakelse".

Neste gang skjermbeskytteren setter i gang, vil du ikke få brukt PC-en din før passordet skrives inn. Husk at du da også må ha et passord på brukerkontoen din, noe du sørger for ved å gå til "Brukerkontoer" i kontrollpanelet i Windows.

Slik nullstiller du glemte Windows-passord Du kan også låse maskinen umiddelbart når du forlater den, for å være på den sikreste siden:

 1. I Windows trykker du først CRLT-ALT-DEL.
 2. Velg "Lås denne maskinen" i menyen som dukker opp.
Maskinen er da låst inntil riktig passord skrives inn.

2. Lås mobilen

Dette kan ikke sies for ofte: Du ha et passord på mobilen. Har du ikke det bør du legge inn et umiddelbart, helt uavhengig av Facebook-risikoen. De aller fleste med moderne mobiler er nemlig logget inn på en rekke tjenester som Facebook og e-post, i tillegg til å ha mengder med sensitiv info lagret, som bilder og tekstmeldinger. Dette gjelder like mye for nettbrett som mobiler, og kan misbrukes langt utover uskyldige Facebook-spøker.

Slik setter du kodelås på Android-mobiler og -nettbrett:
 1. Gå inn i innstillinger og velg "Sikkerhet".
 2. Trykk på "Skjermlås". Her får du ulike valg avhengig av telefonen din.
 3. "Mønster" er den enkleste å bruke, men ikke nødvendigvis det sikreste. Prøv de ulike måtene for å se hva du foretrekker.
Slik setter du kodelås på iPhone/iPad:
 1. Gå til innstillinger og velg "Generelt"
 2. Trykk på "Kodelås" og skriv inn en egenvalgt personlig kode.
 3. Du kan nå velge flere alternativer, avhengig av hva du føler er sikkert nok for deg.

Mer om disse alternativene, og valgene på Android, får du her

Slik setter du kodelås på Windows Phone:

 1. Gå til innstillinger og velg "låseskjerm".
 2. Rull deg ned til "passord" og sørg for at bryteren står på.
 3. Betegnelsen er noe misvisende, da det er snakk om en firesifret kode du selv velger.
Slik får du full kontroll over låseskjermen i Windows Phone 8

3. Logg deg av

For at noen skal misbruke Facebook-kontoen din, er det én ting de er avhengig av: Du må være pålogget. Unntaket er hvis de kjenner passordet ditt, noe vi kommer tilbake til.

LOGG AV: Er du ikke logget på Facebook, får ingen misbrukt kontoen. (Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke)LOGG AV: Er du ikke logget på Facebook, får ingen misbrukt kontoen. (Skjermdump: Ole Petter Baugerød Stokke)

Den sikreste måten for å unngå å bli et "facerape"-offer er derfor rett og slett å ikke være innlogget på Facebook. Dette kan virke tungvint på mobiler og PC-er du bruker ofte, men er helt essensielt når du låner eller leier andres PC-er.

Slik logger du av Facebook på en PC:

 1. Trykk på tannhjulet øverst i høyre hjørne.
 2. Velg "Logg ut".
Men hva om du kommer på at du har glemt å logge deg av etter å ha vært på biblioteket? Eller om du gjerne skulle visst nøyaktig hvor du faktisk er logget på til enhver tid? Da har Facebook en kjekk funksjon klar:
 1. På Facebook, trykk på tannhjulet og velg "Kontoinnstillinger".
 2. I venstre spalte velger du "Sikkerhet" og så "Aktive økter" i det nye skjermbildet.
 3. Her ser du hvor du er logget på akkurat nå. Ser du noe som virker rart, eller noe du ikke har brukt på lenge, bør du fjerne dem ved å trykke på "Avslutt aktivitet". Du blir da logget ut av disse enhetene.

4. Ikke oppgi passordet til noen

Det er banalt, men det er viktig: Passord er noe kun du skal kjenne. Finner andre Facebook-passordet ditt, kan misbruk være rett rundt hjørnet. Så selv om det kanskje virker sært å nekte å gi fra deg passordet, er det nettopp det du bør gjøre. Det spiller ingen rolle om det er kjæresten eller moren din som spør, eller om det skal tastes inn mens du sitter og ser på. Du vet aldri hva folk husker, eller hva de kan finne på. Selv om dere er perlevenner i dag, kan det snu seg i morgen, og hva dine nærmeste synes er god humor kan være milevis fra dine egne grenser.

"Trust no one", som Mulder sa i The X-Files.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus