Meny

Deler bilder av barnas ødeleggelser

Verdens beste prevensjon

«SE HVA JEG GJORDE»: Småen har farget hunden rosa eller klippet av seg håret. Hva gjør man? Foto: Shitmykidsruined.com

Ikke sitt og depp om barna har malt hunden rosa, tegnet på veggen eller skylt lottokupongen ned i do. Del katastrofen på nett og la andre få seg en god latter.

De fleste med barn kjenner godt til den ubehagelige følelsen i magen når du innser at det har vært stille i huset i litt for mange minutter. Stillhet kan være både velkomment og deilig , men betyr ofte dårlige nyheter i form av markeringstusj på veggen, barbie-dukker i toalettet eller egenklippet pannelugg.

Du trenger slett ikke føle deg alene om å synes at de små håpefulle har knust, tegnet på, klippet i stykker eller fullstendig ødelagt både gulvtepper, billakk eller inventar i boligen litt for mange ganger. Sjekk bare den hysterisk morsomme bloggen ShitMyKidsRuined.com , og trøst deg med at det kunne alltids vært verre.

Les også: Slik gir du barna god selvfølelse

Deler bilder av alt barna ødelegger

Det er ikke uten grunn at det prestisjetunge Time magazine i 2010 kåret ShitMyKidsRuined.com til en av årets beste blogger. For enten du blar deg igjennom det ene katastrofebildet etter det andre av terapeutiske årsaker, og tenker i ditt stille sinn at dine barn i alle fall ikke er fullt så ille, eller om du ser på den hysterisk morsomme bloggen som verdens beste prevensjon - som de kaller seg selv - så er det ingen tvil om at bloggen har blitt et morsomt og ikke minst underholdende utløp for frustrerte småbarnsforeldre verden over.

Sjekk hva barna driver med når du snur ryggen til.LE ELLER GRÅTE: Hva gjør man når iPhonen er dekket av oppkast eller laptopen dekorert med blå neglelakk? Deler bildene med andre småbarnsforeldre, såklart. Foto: Shitmykidsruined.com

Hold belærende råd for deg selv

Siden lanseringen i 2010 har Shitmykidsruined.com blitt besøkt av hundretusener, fått 94.000 «likes» på Facebook og blitt omtalt i alt fra nyhetssendinger på CNN, det populære frokost-TV programmet Good Morning America og i prestisjetunge publikasjoner som New York Times and Wall Street Journal. Imponerende for en blogg som «bare» inneholder bilder av knuste TV-skjermer, iPhoner fulle av oppkast og hunder dekket av fingermaling.

– Ideen til Shitmykidsruined.com kom en morgen tidlig i 2010 da min yngste sønn nettopp hadde sølt et helt spann sort maling utover gulvteppet på spisestuen, forklarer «blogg-mamma» Julie Haas Brophy til Foreldre.no.

Les også: Seks irriterende ting barna sier

Det var en sånn skikkelig «du lærer så lenge du lever» opplevelse hvor man enten kan gråte eller le. Jeg valgte det siste, og tenkte at det fantes sikkert mange andre foreldre der ute som har opplevd lignende situasjoner, og som ville finne både humor og trøst i min historie.

Resultatet ble en blogg som har som misjon å være både komedie, trøst og - ifølge Haas Brophy selv - prevensjon.

Sånn snakker du med barna når de har gjort noe galt.TATT PÅ FERSKEN: «Du leste vel ikke disse bladene, mamma?». Foto: Shitmykidsruined.com

– Denne bloggen er ikke for deg som føler at du vil komme med belærende råd til andre foreldre om hvordan man kan unngå slike situasjoner og katastrofer, forklarer Haas Brophy.

Les også: Ti tips til god oppdragelse

– Dersom du har barn, håper jeg du leser bloggen og kan le, identifisere deg med og finne litt trøst i alle som går gjennom det samme som deg. Og er du barnløs, håper jeg du får deg en god latter, og for et øyeblikk kan nyte at du slipper nettopp denne typen drama i livet ditt.

– Noen ganger er det bedre å le

For to-barns moren Elizabeth S. er det viktig å kunne se det morsomme i typiske katastrofe-situasjoner som alle opplever oppstår når du har barn.

– Jeg kom over bloggen da noen bekjente av oss snakket om hvor morsom den var i et selskap vi var gjester i, forklarer Elizabeth til Foreldre.no.

Les også: Derfor får du trassige, sutrete unger

– Jeg og mannen min fikk oss en skikkelig god latter mens vi bladde oss bakover i arkivet, og på mange måter fikk det oss til å bestemme oss for å prøve å se litt humoristisk på ting hver gang våre egne barn knuser, tegner på eller ødelgger noe. For ofte hjelper det jo ikke å bli sint. Noen ganger er det rett og slett bedre å le.

Dette sier du til barna når de har ødelagt noe.EN LITEN HILSEN: Det hjelper ikke bli sinna på små barn forklarer ekspert. Foto: Shitmykidsruined.com

Sånn kan det gå om du snur ryggen til 5-åringen i noen minutter.IKKE SÅ ILLE SOM DET SER UT: «Herregud, jeg holdt på å besvime da jeg kom ut på kjøkkenet og fant Zander seende slik ut. Heldigvis viste det seg å være jordbærsyltetøy!». Foto: Shitmykidsruined.com

Og to-barnsmoren har ingen problemer med å også la andre få seg en god latter av barnas handlinger.

– Jeg har flere ganger delt bilder av ting barna har gjort eller ødelagt på Shitmykidsruined.com, forklarer Elizabeth.

Les også: Dette lyver foreldre om

– For ikke bare blir det litt lettere å le av katastrofer som når barna har tegnet på hunden med tusj, men det er også litt godt å tenke på at man kan få frem latteren hos andre småbarnsforeldre og gjøre at man ikke føler at denne typen ting bare skjer med en selv og egne barn.

Barn lærer konsekvenser av å direkte erfare noe forklarer ekspert.I AKVARIET: «Det tok bare et par minutter fra sønnen min hadde hatt oppvaskmiddel i akvariet til alle fiskene døde. Etterpå slengte han oppi både mobiltelefonen min og alt annet jeg hadde i håndveska». Foto: Shitmykidsruined.com

– Vi lærer jo alle av dårlig erfaring

Å forklare konsekvenser av ting de ikke selv har opplevd eller sett blir litt som om å snakke gresk til små barn. For hvordan kan man egentlig vite hva «gå i stykker» betyr når det foreløpig bare er ord?

– Barn forstår ikke abstrakte begreper før de er godt oppe i skolealder, forklarer førskolelærer og samtaleterapeut Anne Nielsen i Foreldrepraxis.no.

Les også: Disse åtte tingene former personligheten

«gå i stykker» eller «bli ødelagt» er for et lite barn i utgangspunktet bare ord. Det er jo først når noe går i stykker at barna får et forhold til det foreldrene snakker om som kan skje.

Nielsen mener at det ofte ligger et problem i det at dagens foreldre på mange måter forventer at barn nå til dags skal være født opplyste.

– Før i tiden tok man det mye mer for gitt at barna ikke skjønte ting, at de ikke kunne tenke på konsekvenser og ikke forsto hva som kunne gå galt, forklarer eksperten.

Les også: Disse foreldrene får de lykkeligste barna

– Mens nå er det blitt mye mer slik at man tror barna skjønner mye mer enn de egentlig gjør.

For er det ikke i bunn og grunn først når ting går galt at de fleste av oss skjønner at noe var en dårlig idé?

– Vi lærer jo alle mye mer av dårlig erfaring, forklarer Nielsen, som har forfattet og gitt ut flere bøker om barn og oppdragelse, i tillegg til boken «Det er du som er voksen» som omhandler foreldrerollen.

Les også: Hva får jeg for det, da?

Det er mye klokskap i etterpåklokskap, og dette gjelder også for barn. Det er liten nytte i å bli sint. Små barn skjønner ikke konsekvensene av ting før de har sett med egne øyne hva som skjer.

Lærer ved å se på voksnes reaksjon

For barn er det viktig å få hjelp til å se ting fra en annen synsvinkel - uten at man trenger å rope eller bli sint.

– Selvfølgelig skal man vise at man reagerer på ting når barna har gjort noe galt, forklarer Nielsen.

– Men dette kan fint gjøres - og bør gjøres - uten å bli sint eller straffe barna.

Nielsen forklarer at det er lett å bli sint når man blir stresset over at det som er ødelagt kommer til å koste tid eller penger å ordne opp i. Og barna skjønner på mamma eller pappas reaksjon at de er lei seg eller opprørte.

– Prøv heller å forklare hvorfor dere er opprørte enn å la sinne ta over, forklarer eksperten.

Les også: Dette gjør barna dine godt likt

– Og la barna ta del i opprydningen eller det som må gjøres for å ordne opp i det som har skjedd. På den måten vil de se med egne øyne hva som gikk galt, og vil få ta del i konsekvensene. Slikt lærer man av.

Neida, det er ikke bare dine barn som knuser og ødelegger.VEGGKUNST: Det er utrolig hvor mye to fireåringer får gjort på 10-12 minutter. Foto: Shitmykidsruined.com

Les også:

Er du barnets favoritt?

Slik skiller du trass og adferdsproblemer

Her er rosen du ikke skal gi til barna

Slik gir du barna franske manerer

Saken er opprinnelig skrevet for Foreldre & Barn og publisert på klikk.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:52 Chelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34 Mann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21 Fra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:38 Over 150 drept og flere hundre såret i kirke- og hotellangrep på Sri Lanka07:33 11 Lotto-millionærer tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Snur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett
Siste nytt
09:52SportChelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34NorgeMann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21Helse og livsstilFra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:38VerdenOver 150 drept og flere hundre såret i kirke- og hotellangrep på Sri Lanka07:33Penger11 Lotto-millionærer tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44PolitikkKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10Helse og livsstilKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeSnur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus