Skadedyret som kan være et tegn på fukt

EKKEL: Sølvkre gjør ingen skade, men de er ikke spesielt hyggelige å ha krabbende rundt i huset. (Foto: Wikimedia Commons/GNU Free Documentation License, version 1.2)
EKKEL: Sølvkre gjør ingen skade, men de er ikke spesielt hyggelige å ha krabbende rundt i huset. (Foto: Wikimedia Commons/GNU Free Documentation License, version 1.2)

Oppdager du skadedyr i nye boliger kan du få andre til å ta regningen.

Sommeren 2011 opplevde en kvinne og hennes sønn at den flunka nye leiligheten deres ble invadert av innsektet sølvkre, også kalt sølvfisk.

Hver dag fant de små kryp i klær, skuffer og skap. Det ble så ille at kvinnen vurderte å flytte. Hun orket rett og slett ikke mer.

Slik blir du kvitt sølvkre – støvsug, rydd, rens, lys

Skadedyrsbekjemperne som ble tilkalt fikk bakoversveis: Aldri før hadde de sett et så omfattende sølvkreproblem. Til sammen 12 ganger gjennomførte de sprøyting, og det ble fuget for å stanse insektene fra å krype opp gjennom gulvet.

Men arméen av standhaftige krabater nektet å gi opp, og selv om det etterhvert ble bedre, forsvant aldri problemet.

Så spørsmålet ble: Hvem har ansvaret?

Fukt – ikke din feil

For å gjøre en lang historie kort: Utbygger hadde ansvaret. Det innrømmet han selv, og det synes dessuten Boligtvistnemnda, som har behandlet saken.

Sølvkreproblemer oppstår gjerne som følge av fuktproblemer, og det er nettopp det som sannsynligvis var årsaken i den nye leiligheten. Det antas å være mangler på konstruksjonen mellom parkeringskjelleren og leiligheten, som førte til fukt og sølvkre mellom de to etasjene.

Suser grønne fluer rundt ørene dine? Slik blir du kvitt gulløye!

"Entreprenøren skal iverksette de tiltak som kreves for å få bukt med problemet med sølvkre" konkluderer Boligtvistnemnda.

Og ikke nok med det: "Entreprenøren skal dekke forbrukerens utgift stor kr 3.700 til skadedyrbekjempelse".

Krev din rett

Oppdager du sølvkre i boligen din kan altså entreprenøren ta regningen for både skadedyrsbekjempelse og tiltak for å stanse problemet. Og dette kan Boligtvistnmenda hjelpe deg med.

Dette gjelder vel og merke i nye bygg. Akkurat som på en TV eller mobiltelefon har du nemlig fem års reklamasjonsrett på nye boliger. Oppdager du feil ved boligen som kan være "produsentens" feil, skal produsenten ta regningen, akkurat som i andre produktkategorier.

Vil du få Boligtvistnemndas hjelp er du avhengig av at entreprenøren er medlem av Boligprodusentenes Forening, Byggmesterforbundet eller Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg. Og det koster 1.075 kroner.

Dette er langt billigere enn å søke advokathjelp. I sølvkresaken vi omtaler hadde boligeieren juridisk bistand, da han egentlig også ville ha byttet ut hele parketten – noe han ikke fikk, da han reklamerte omlag ett år etter kjøpet til tross for at feilen visstnok burde blitt oppdaget umiddelbart. Dette kostet han 37.500 kroner, noe han ikke får tilbake fra entreprenøren. Boligtvistnemnda pleier nemlig ikke å kreve dette i sine avgjørelser.

Her er krypene du absolutt ikke vil ha i huset ditt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus