Kvinner kan lukte seg frem til riktig partner

IKKE TILFELDIG: Det er på ingen måte tilfeldig om du liker kroppslukten til en annen person eller ikke, ifølge biolog Bjørn Grinde. (ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox)
IKKE TILFELDIG: Det er på ingen måte tilfeldig om du liker kroppslukten til en annen person eller ikke, ifølge biolog Bjørn Grinde. (ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox)

Seksualhormonene styrer.

Kroppslukt er ikke bare et spørsmål om hvor ofte vi dusjer og hva slags såpe vi bruker. Hormoner, alder, kosthold og sykdom er også faktorer som påvirker vår personlige odør.

Og det er på ingen måte tilfeldig om du liker kroppslukten til en annen person eller ikke, ifølge biolog og forskningssjef Bjørn Grinde ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, divisjon for psykisk helse.

Luktesans på partnerjakt

– Noe av det spennende med luktesansen er at vi bare oppfatter en brøkdel av de duftmolekylene som via nesen sender signaler opp til hjernen. Vi har både en bevisst og en ubevisst luktesans. Begge påvirker følelsene våre, enten vi er klar over det eller ikke, forteller Grinde.

Luktesansen er særlig viktig når vi er på partnerjakt. Da kan feromonene, også kalt seksualhormoner, styre mye av adferden som vi “er kodet for” fra naturens side. Feromonenes duftstoffer gjør at menn nærmest kan lukte seg frem til kvinners eggløsning.

Også kvinner blir tiltrukket av det motsatte kjønns feromoner, og praktisk nok har kvinner ekstra god luktesans rundt eggløsning.

Snuser på kjærligheten

Hvis luktesansen ene og alene fikk avgjøre hvilke menn kvinner velger, ville kvinner valgt menn “som lønner seg på lengre sikt”.

Grinde viser til vitenskapelig forskning på mannelukt og T-skjorter: I denne studien ble kvinner bedt om å rangere den lukten de likte best blant T-skjorter som hadde vært i bruk av 20 ukjente menn i tre dager. Det viste seg at kvinnene foretrakk den mannesvettelukten, hvis T-skjortebærer var mest genetisk ulik dem selv.

Denne forkjærligheten til genulikhet tror forskerne er nedarvet i oss for å unngå innavl.

Lukt skaper minner

Lukt styrer også andre valg vi gjør i livet. Hvorvidt en lukt oppfattes som tiltrekkende eller frastøtende, påvirkes av minst tre forhold, ifølge Grinde.

Enkelte typer lukter er både mennesker og dyr genetisk kodet for ikke å like, for eksempel lukten av råtten mat. Andre lukter er vi kulturelt opplært til å oppfatte som frastøtende, for eksempel lukten av gammel svette.

- En tredje faktor som påvirker om vi liker en lukt eller en persons lukt, handler om tidligere erfaring. Både det vi husker og det vi ikke husker. Har du hatt en negativ opplevelse med en mann eller kvinne du forbinder med en bestemt lukt, vil du trolig få en aversjon når du senere kjenner samme lukt. Det motsatte skjer hvis du forbinder lukten med noe positivt.

Bilde

NESEN STYRER: Hvis luktesansen ene og alene fikk avgjøre hvilke menn kvinner velger, ville kvinner valgt menn som "lønner seg på lengre sikt". © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Fra jungel til søt lukt

Kenneth Purvis, lege og spesialist på mannlig seksualitet ved Andrologisk senter i Oslo har forsket på mannlige hormoner i en årrekke.

Disse hormonene påvirker mannens kroppslukt gjennom mange livsfaser. Gutter i puberteten har for eksempel en helt karakteristisk “jungelduft”, mens godt voksen mannehud har en søt odør.

- Etter hvert som testosteronnivået synker hos mannen fra 40-årsalderen, avtar den karakteristiske og maskuline musklukten. I stedet vil huden få mer søtlig lukt, fordi kroppen er påvirket av østrogenhormoner. Jo eldre mannen er, desto søtere lukt, sier Purvis.

Legespesialisten understreker at menns testosteronnivå varierer veldig, og at disse individuelle forskjellene kan påvises allerede på fosterstadiet. Generelt er det likevel en sammenheng mellom mye testosteronnivå og mye muskelmasse.

Han tror dette kan påvirke mannens kroppslukt, slik at menn med mye muskelmasse lukter annerledes enn menn med lite muskelmasse.

- Min erfaring er at store menn som er sterkt påvirket av testosteron, eller som bruker anabole steroider, har en sterkere egenlukt enn andre menn. Pasientene mine undersøkes jo uten klær, og jeg mener å merke at menn som trener mye og har store muskler har en mer markant musklukt. Men jeg kjenner ikke til forskning som kan understøtte denne teorien, sier Purvis.

Tiltrekke og skremme

At mannens kroppslukt har ulike funksjoner er et tema forskerne vet adskillig mer om. En del av studiene som er gjort på aper har stor relevans for oss mennesker, påpeker Purvis.

- Mannens kroppslukt har både en positiv og negativ funksjon. Mannens feromoner, eller sexparfyme, skal på den ene siden tiltrekke seg kvinner, men kroppslukten skal også skremme vekk konkurrenter og fiender. Jo sterkere kroppslukt, desto sterkere signal om å holde seg unna, sier Purvis.

Egen norm for lukt

Biolog Bjørn Grinde mener moderne mennesker blir stadig mindre tolerante for kroppslukt. Både vår egen og andres.

- Akkurat som vi har egne koder og normer for klær og hvor høyt man kan snakke i det offentlige rom, har vi en slags luktnorm. Dette handler om hvor mye svette man kan lukte før svette går fra å være en privatsak til noe andre kan mene noe om. Denne normen varierer i ulike land og kulturer. Personlig hygiene har jo blant annet med tilgangen på rent vann å gjøre, men i vårt samfunn er ikke vanntilgang noe problem, sier Grinde.

Bedre luktesans før

Han ser ikke bort fra at kvinner generelt er litt mer følsomme for lukt enn menn. At luktesansen skjerpes under svangerskap og eggløsning er allerede grundig dokumentert.

Endret luktesans kan være et tegn på sykdom. Er du blant dem som alltid har hatt altfor sensibel nese, kan det være en trøst at luktesansen svekkes med årene og at våre forfedre måtte tåle adskillig mer lukt, den gangen vi bodde i steinhuler og hadde luktesans jevngodt med hunder.

Dessuten bør du legge merke til én ting, hvis du skulle forelske deg, påpeker biolog Grinde:

– Når du er forelsket i et annet menneske, vil du trolig like alle lukter fra din utkårede, uansett.

Les også:

Disse har mest sex

Slik blir du kvitt dårlig ånde

Sovestillingen avslører forholdet

Sjekk om du bør droppe partneren

Slik finner du din biologiske alder

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus