Vaske hender:

Du tar vel ikke på vasken etter å ha vært på do?

BAKTERIER: Vær forsiktig med hvor du setter fingrene dine når du har vært på do. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
BAKTERIER: Vær forsiktig med hvor du setter fingrene dine når du har vært på do. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Noen har vært her før deg.

Seks bakteriebomber ved vasken
  • Servanten
  • Kranen
  • Såpedispenser
  • Papirholder
  • Eventuelle tøyhåndklær
  • Dørhåndtak


Vasker du hendene dine etter å ha vært på do? I så fall tilhører du den mest renslige halvparten av befolkningen.

Den resterende delen synes det er helt greit å forlate toalettet uten å vaske av eventuelle rester - eller så nøyer de seg med en liten skylling i kaldt vann.

Det som sitter igjen på fingrene deres, får du på dine fingre når du skur av vannkranen eller tar i dørhåndtaket på vei ut.

Avføring på kranen

Vaskeservanten skulle jo i teorien være en ganske ren sone på et toalett, men på grunn av folks dårlige hygienevaner er den ikke det.

Den hånden du bruker til å ta på kranen, er den samme hånden som du nettopp tørket deg bak med. Kanskje var den også i kontakt med avføring, sier bedriftssykepleier ved MediPluss Karen Ose-Velle.

Les også: Aldri mer flau lukt etter dobesøk

Avføringen smitter så over på kranen, og på en varm og våt kran storkoser bakteriene seg. Her kan de formere seg, bli mange og leve godt til de finner en ny hånd å sitte på.

Den hånden er kanskje din.

Bakterier ved vaskenBAKTERIER: Folk legger igjen rester fra dobesøket på vasken. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Beskytt hendene

Det er ekstra viktig å beskytte seg på offentlige toaletter som har besøk av mange mennesker i løpet av en dag.

– Selv om man ikke skal bli paranoid, mener jeg at det er lurt å bruke tørkepapir som beskyttelse når man skal skru av kranen. Da unngår du å få disse bakteriene på den rene hånden din, sier hun.

Les også: Er du skyldig i disse vasketabbene?

Hun anbefaler også å bruke papirhåndkleet når du tar i dørhåndtaket på vei ut, for det er et faktum at den urenslige halvparten av befolkningen også har tatt på det.

– Noen har kanskje dårlig mage, og deres tarmbakterier vil du ikke ha på hendene dine når du skal gå videre til kafeen for å spise, sier Ose-Velle.

Bruk gjerne sprit

Lege ved avdeling for infeksjonsovervåkning ved Folkehelseinstituttet, Janne Møller-Stray, mener det er viktig å se an fasilitetene litt før man berører noe.

– Hvis servant eller liknende er synlig tilsmusset, kan det være en god idé å bruke et papir når man skrur av vannet. Sprit også gjerne hendene etter håndvasken når du har besøkt toalettanlegg som er synlig tilsmusset. Sprit alene er imidlertid ikke tilstrekkelig dersom man ikke først har fjernet eventuell synlig skitt gjennom håndvask med såpe og vann, sier Møller-Stray.

Les også: Slik holder du orden på badet

Ikke bruk tøyhåndklær

Selv om håndvask alltid er viktig, er det ekstra viktig når du har vært på et offentlig toalett. Her har du ikke bare kontakt med dine egne og familiens bakterier, men også med bakterier fra de hundre- eller tusenvis av menneskene som har brukt akkurat samme vaskeservant som deg siden forrige gang den ble rengjort.

Håndkleet på badet hjemme bør skiftes to ganger i uka. Henger det tøyhåndklær ved vasken på et offentlig toalett, bør du være ekstra skeptisk. Også de som avslutter håndvasken uten gullende rene hender bruker nemlig disse.

– På offentlige toaletter anbefaler Folkehelseinstituttet derfor papirhåndklær fremfor tøyhåndklær som brukes av mange, sier Møller-Stray.

Best uten berøring

Bedriftssykepleier Ose-Velle er tilhenger av at mest mulig kan gjøres uten at man trenger å ta på noe.

Både vaskeservant, kran, såpedispenser, papirholder og dørhåndtak er potensielle smittekilder, og med spring og såpedispenser med bevegelsessensor begrenses smitten.

Les også: Derfor bør du rengjøre dobørsten

Det viktigste du selv kan gjøre for å begrense spredning av egne bakterier, er å beholde de gode rutinene for håndvask. Tenk på alt fingrene dine kommer borti i løpet av en dag, og husk at alt dette ender opp i din munn hvis du spiser, biter negler eller slikker på fingrene uten å vaske deg først.

Jo grundigere jo bedre

– Våre viktigste råd for håndvask ute i samfunnet er at man alltid vasker hendene før måltider og etter toalettbesøk. Bruk såpe og rennende vann, og vær nøye med å vaske godt også mellom fingrene, på håndbaken og i håndflatene, sier Møller-Stray.

Husk at jo lengre tid du bruker på håndvasken, jo renere blir du. Det er likevel viktig å ikke overdrive da overdreven håndhygiene kan føre til irritasjon av huden.

Dropper håndvasken

En undersøkelse foretatt av The Global Hygiene Council, gjengitt i Daily Mail, viser at 58 prosent av de 2000 voksne som deltok i undersøkelsen lar være å vaske seg på hendene etter toalettbesøket. 27 prosent svarer at de dropper håndvasken fordi de har det for travelt på jobb. Mer enn halvparten innrømmet også at de sjeldent vasket hendene sine før de spiste eller forberedte et måltid.

Visste du at

Vasker du hendene dine nøye og godt med såpe og vann, dreper du minst 95 prosent av bakteriene du ikke vil ha med deg videre.

(Kilde: Bedriftssykepleier Karen Ose-Velle)

Les også:

Sjekk om du dusjer for ofte

Hygienetabbene du vil unngå

Her er de ti verste bakteriefellene

Avføringen avslører deg

Ikke la utenlandsturen gå i dass

Denne saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Personvernpolicy