Meny

Her er Londons byhytter

BAKGÅRDSLIV: Smågatene og smugene i Vest-London står høyere i kurs enn på 1800-tallet, da mews var ensbetydende med tjenerstab og hestekjerrer. (FOTO: Nina Eirin Rangøy)

Før var det tjenere som bodde i mews-hus. Nå er det sånne som tjener mest.

Fakta om mews

• «Mews» refererer til smågater og bakgårder fra georgiansk eller viktoriansk tid som opprinnelig huset hester og vogner. Begrepet er utvidet til å innbefatte garasjerekker og trange passasjer/smug.

• Tidlig i det 20. århundre ble mange mews-hus ombygd til «byhytter». Interessen for dem falt etter andre verdenskrig, for så å ta seg opp igjen på 60-tallet.

• Fordi bygningene fungerte som staller og tjenerboliger for prominente «town houses», er de hovedsakelig lokalisert i Londons «beste» strøk: rundt Hyde Park, Regent's Park og Holland Park.

• Kjente mews-entusiaster inkluderer Michael Caine, Agatha Christie, James Hunt, Peter Cook, Noel Gallagher og Guy Ritchie.

• Mer informasjon på mewshouses.com

– Er dere greie og tar av skoene? spør Daniel Isaacs – en anmodning du ikke hører så ofte på hjemmebesøk i London.

Så er det heller ikke noe typisk hjem han åpner for journalist og fotograf. Kun 10.000 såkalte «mews houses» er bevart i den britiske hovedstaden, de fleste av dem reist en gang ved midten av 1800-tallet.

Isaacs, en tilbakelent forretningsmann i begynnelsen av 50-årene, har funnet sitt storbyrede mellom heseblesende Edgware Road og John Lennons legendariske kåk i 34 Montagu Square. Her har han akkurat plass nok til kone, to barn, gullfisk, en olm beagle-bikkje ved navn «Saphie» og en blid østerriksk au pair ved navn Jutta Gössl.

– Da vennene våre begynte å flytte ut til forstedene, slapp vi det, forklarer han etter å ha servert te og kjeks i den kombinerte kjøkken- og stueetasjen.

– Det er stille og trygt, vi kjenner naboene – og ungene kan leke i gata uten å bli påkjørt.

Les også: Skilsmisse fører til hussalg

I bakgården

At mews-husene ligger litt utenfor allfarvei i asfaltjungelen, er ikke tilfeldig.

– Opprinnelig var det underklassen som holdt til her, forteller Stanley Millis, pensjonert jurist med lang fartstid som lokalguide.

– Her bodde tjenerskapet, og her ble hestene og vognene satt inn for natta. Nå er historien en annen.

I 2013 er det nemlig ikke uvanlig å se en velholdt variant avertert med prisantydning rundt 4 millioner pund, tilsvarende 35 millioner kroner.

– Mews-eiendommer er blitt svært populære, bekrefter Stefano Palmiero i meglersjappa Knight Frank.

– Som regel bebos de av småfamilier eller businesspar, siden de er mindre enn ordinære rekkehus. Du finner brorparten av dem i sentrale og vestlige strøk à la Bloomsbury, Marylebone og Chelsea, legger han til, godt informert om hvor rikfolket likte og liker seg.

Les også: Slik kjøper du din første bolig

Ombygging

«Fra-tjener-til-tjener-mest»-boligene er naturligvis ikke noe renspikket brit-fenomen. En viss Jo Nesbø skapte nye overskrifter da han solgte sin ombygde stallbygning på Bislett i Oslo i 2011.

Speider vi over Atlanteren, er for eksempel Washington Mews i Greenwich Village en gjev adresse å ha.

– I New York er det superhot, sier arkitekt Kjersti Staveland, som jobbet ti år i The Big Apple før hun vendte tilbake til Norge.

– Det finnes en del, men ikke mange, både på og utenfor Manhattan. Jeg husker jeg i min tid siklet på dem i Hunts Lane i Brooklyn Heights.

Isaacs mener han var heldig som kom tidlig inn på markedet.

– London-prisene har som kjent gått gjennom taket i det siste. Hvis vi ikke allerede hadde befunnet oss på stigen, hadde vi ikke hatt sjans i dag, vedgår han.

Landsbyaktig

Mews-enhetene frister stort sett med et areal på 90– 140 kvadratmeter. Isaacs har optimalisert sitt ved å gjøre om garasjen til soverom for praktikanter som frøken Gössl.

– Jeg vokste opp i en liten landsby, meddeler hun mens landlorden ekspederer noen telefoner.

– Dette føles faktisk ikke så annerledes. Forskjellen er at du runder et hjørne, og så befinner du deg midt i London.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus