Disse navnene blir hotte i 2020

VALGETS KVAL: I 2020 vil Agnes, Klara, Signe, Sverre, Sigurd, Erling, Kåre, Rolf og Harald, Gunhild, Borghild, Astrid og Gerd sloss på navnetoppen. Foto: Colourbox.
VALGETS KVAL: I 2020 vil Agnes, Klara, Signe, Sverre, Sigurd, Erling, Kåre, Rolf og Harald, Gunhild, Borghild, Astrid og Gerd sloss på navnetoppen. Foto: Colourbox.

Hundre år gamle nordiske navn vil komme tilbake.

Fremtidens trendjentenavn

Kilde: Navneforsker Ivar Utne

De hotteste trendnavnene i 2020 vil trolig være gamle, nordiske navn. Det sier Jørgen Ouren, navnestatistiker i Statistisk sentralbyrå. Det blir slutt på navn inspiert av film og tv og navn inspirert av rikingene.

– Listen bør inkludere nordiske navn som Erling , Kåre , Rolf og Harald . Vi kan også se til mange av de nordiske navnene fra hundre år tilbake, som Gunhild , Borghild , Astrid og Gerd . Samt veldig korte og klangfulle navn som Mia , Anea , Olea , Liam og Leo, sier Ivar Utne til foreldre.no.

Slik kommer de på topp

– Fremtiden er noe av det vanskeligste å spå om, men det er to muligheter som kan være fruktbare her. Det ene er å se på kurver som stiger. Erfaringsmessig har toppnavn vært i vekst i svært lang tid før de når toppen. 10 på topp i 2020 bør således ha begynt å klarte forlengst, sier Jørgen Ouren,

Seiglivede toppnavn

Han forteller at toppnavnene ofte pleier å bli en stund. Christian /Kristian og Thomas var for eksempel på topp 10 i en mannsalder.

– Og Sofie, som jeg spår som toppnavnet i 2013, kan fremdeles være med oss i 2020, fastslår navne-eksperten.

Han opplyser om at veldig mange navn oppnår popularitet der før de kommer hit til Norge, og at land vi henter inspirasjon fra er Sverige og England.

– Vi har endel internasjonale strømmer som også, etterhvert, kommer hit, sier Jørgen Ouren til Foreldre & Barn.

120 mellom hver navnetopp

Navn han tror vil klare seg i fremtiden er Agnes , Klara, Signe , Sverre , Sigurd og Oskar /Oscar.

– Peder har jeg lenge spådd en lys fremtid, men det butter, forteller navnestatistikeren.

Hvilke navn tror dere kommer til å værepå topp om 5-10 år? Spør en småbarnsmor i vårt forum Dinbaby.

Han forteller at det ofte går det 120 år mellom to navnetopper. For å se hva som blir populært i år 2020 har han derfor tatt for seg topp 50-navn i perioden 1900-1909.

– Her bør noen av 10-på toppnavnene være, mener Jørgen Ouren og viser til topp 10 hentet fra topp 50-listen i perioden 1900-1909:

Saken fortsetter under bildet

– Når jeg prøver å se inn i "glasskula" etter navn som kan nå toppen, leter jeg først etter navn som har rask stigning fra år til år de to-tre siste årene, sier Ivar Utne, navneforsker ved Universitetet i Bergen – og forfatter av boka "Hva er et navn".

Normalt bør disse navnene også i tillegg oppfylle ett eller flere av disse kravene:

Tyskland er trendsettere

Det er vanlig å se til England, USA og våre skandinaviske naboland når det kommer til fremtidens navnetrender. Disse navnene har nemlig en tendens til å havne på navnetoppen i Norge et par år senere. Men Ivar Utne sier Tysklands navnetopper en minst like god pekepinn på hva som kommer til Norge.

Maximillian er for eksempel et navn som var på topp i Tyskland i flere år før vi nordmenn fikk øynene opp for det. Leon , Lukas og Elias er typiske navn i Tyskland som også slår an hos oss. Tysk og norsk har mange fellestrekk, derfor passer mange navn på begge språk, sier navneforskeren.

Personvernpolicy