Meny

Adrián (2) legger seg ikke før 22

BARN OG SØVN: Adrián Andreu Bayer (2) legger seg ikke før klokken 22 om kvelden. Sergio Andreu Gonzalez og kona Melanie Bayer Wagner tar ofte med seg sønnen ut for å spise middag på kveldstid. (Foto: Sjur Frimand-Anda)

Adrián Andreu Bayer (2) legger seg ikke før klokken 22 om kvelden. Det synes foreldrene er helt greit.

I Spania er det helt normalt å la små barn være opp langt utover kvelden. Men hva gjør det med humøret og konsentrasjonen til de små? Overtrøtte barn våkner ofte tidlig om morgenen, mener eksperter. Søvnmangel gjør barnet ditt aggresivt , mener andre. Vi foreldre gjør jo alt for å få barnet til å sove.

Adrián Andreu Bayer (2) hviner i det han treffer den varme sanden i bunnen av sklia. Klokka er 18. Sola skinner. Det er en særdeles varm vinterdag på Costa Blanca, sør-øst i Spania.

– Otra vez, otra vez, roper han. En gang til, en gang til.

Adriáns foreldre, Sergio Andreu Gonzalez og Melanie Bayer Wagner, har ingen planer om å dra hjem med det første. De skal kose seg på stranden en liten stund til, før de går opp på strandrestauranten for å spise middag.

Mens norske småbarn puttes i seng klokken 19, og får beskjed om at barna skal sove så og så mye, nyter de spanske småtassene lange, lyse kvelder sammen med foreldrene sine. Sergio og Melanie prøver å få sønnen i seng til klokken 21. Men klokken blir som regel over 22 før han ligger under dyna. I sommerhalvåret blir det gjerne enda senere.

– Det er ikke naturlig å legge et barn klokken 19 her i Spania når solen skinner og det er over 30 grader ute, sier Sergio.

Det finnes en rekke søvnråd du ikke skal høre på.

Spiser sen middag

Den lille familien på tre tilbringer mye tid utendørs på ettermiddagene og kveldene. De går gjerne i parken eller på stranda så Adrián kan leke. I tillegg spiser de ofte middag ute. I vinterhalvåret spiser de som regel middag hjemme på ukedagene, og ute i helgene. På sommeren spiser de ute flere dager i uken. Middagen inntas rundt klokken 19.30.

– Vi har helt forskjellige kulturer i Norge og Spania. Dere starter dagen tidligere enn oss, jobber uten siesta og kommer relativt tidlig hjem fra jobb. Her i Spania begynner vi dagen senere, vi har noen timer fri midt på dagen, og så jobber vi gjerne helt til klokken 19-20 på kvelden. Da vil vi gjerne være sammen med barna våre noen timer før vi legger oss, sier Melanie, som understreker at Adrián er en blid og glad gutt selv om han legger seg mye senere enn norske anbefalinger.

– Det viktigste er at han får nok søvn. Ikke når han legger seg på kvelden, sier hun.

Ingen voksentid

Mens norske barn gjerne starter dagen mellom 6 og 7, sover Adrián som regel til 8-9. I tillegg sover han halvannen til to timer siesta midt på dagen. Men til høsten er det slutt på dagsovingen. Spanske barn begynner nemlig på skolen det året de fyller tre. Da er det ikke lengre rom for å ta seg en liten lur i løpet av dagen.

Selv legger Melanie og Sergio seg rundt klokken 22. Det betyr at de ikke har mye alenetid på kvelden etter Adrián har lagt seg. Savner ikke spanske foreldre voksentid?

– Det er ikke noe jeg savner. Jeg er blitt så vant med å ha det sånn, sier Melanie.

Men Sergio nikker fra andre siden av bordet.

– Jo, jeg savner å ha litt alenetid på kveldene. Det hadde vært fint med en time eller to uten barn, sier han, og ser lurt bort på kona.

Faste leggetider gir smartere barn, mener eksperter.

Adrián Andreu Bayer (2) legger seg ikke før klokken 22 om kvelden. Det syns foreldrene er helt greit. I Spania er det helt normalt å la små barn være opp langt utover kvelden. Melanie Bayer Wagner og Sergio Andreu Gonzalez koser seg med Adrián Andreu Bayer (2) på stranden i Costa Blanca, sør-øst i Spania..=

PÅ BAR OM KVELDEN: I Spania er det helt normalt å la små barn være opp langt utover kvelden. Melanie Bayer Wagner og Sergio Andreu Gonzalez koser seg med Adrián Andreu Bayer (2) på bar i Costa Blanca i Spania.. © FOTO: Sjur Frimand-Anda

Ikke sinte og sure

I Norge sier vi at små barn bør være i seng innen klokken 19. Hvis ikke blir de sure, sinte og ukonsentrerte. Betyr det at alle spanske barn er sinte og sure?

Gonzalo Pin Arboledas er barnelege ved søvnavdelingen på sykehuset i Valencia, Spania. Han mener det spiller liten rolle når barna legger seg, så lenge de får nok søvn i løpet av døgnet.

– De norske søvnrådene er umulig å gjennomføre i Spania og andre middelhavsland. Sør i Spania går ikke solen ned før etter klokken 21. Og på sommeren er temperaturen høy langt utover kveldene. Derfor er spanjolenes døgnrytme helt annerledes enn den nordiske, sier han.

Arboledas mener likevel at spanske barn verken er sintere eller surere enn norske barn.

– Vi må ikke glemme at søvnvaner er en del av en kultur, og bestemmes av klimatiske og sosiale forhold. Søvn er både biologisk og sosialt betinget, og kan ikke alltid overføres fra en kultur til en annen. Hvert land tilpasser sine vaner til sitt miljø. Hvis et spansk barn bor i Norge, vil nok vedkommende litt etter litt tilpasse seg de norske søvnrutinene, og omvendt. Mennesker er produkter, blant annet av sine omgivelser, sier han.

Helsestasjonene i Spania gir ingen spesifikke råd til foreldrene om når de bør legge barna og hvor mange timer søvn de trenger per døgn. Spanske foreldre blir rådet til å sørge for at barna får nok søvn, uavhengig av når de legger seg på kvelden.

Norsk er best

Eli Sørensen, spesialist i barne- og ungdomspsykiatri, vil ikke rokke ved de norske søvnrådene.

– Vi har basert våre søvnråd på omfattende internasjonal forskning. For lite søvn har konsekvenser både neste dag og på lengre sikt. Det handler ikke bare om at barna blir sure, sinte og ukonsentrerte, sier hun og henviser til en artikkel hun har skrevet på Helse Bergens nettsider:

Der står det blant annet at søvn er viktig for at barn skal utvikle seg. Søvn er viktig for at de skal kunne bruke evnene sine best mulig. Søvn er viktig for humør, trivsel, oppførsel, og søvn er viktig for sikkerhet og for barns fysiske helse.

Videre har hun skrevet i artikkelen at tidspunkt for leggetid bør avpasses etter alder og behov. En eldre norsk regel sa at åtte år gamle barn burde legge seg klokka åtte, eldre barn et kvarter senere for hvert år, og ingen barn burde være oppe etter klokka halv ti. Ifølge Sørensen støtter nyere forskning denne regelen.

–Når det gjelder barn i såkalte «siesta»-kulturer, er det viktig at barnas totale søvntid inkluderer den tiden som de sover på dagtid, sier Sørensen.

barn og søvn i Spania

SPANSKE SØVNRUTINER: Mens norske barn gjerne starter dagen mellom 6 og 7, sover Adrián (2) som regel til 8-9. I tillegg sover han halvannen til to timer siesta midt på dagen. Selv legger foreldrene Melanie og Sergio seg rundt klokken 22. © FOTO: Sjur Frimand-Anda

Les også:

Sjekk om barnet ditt sover for lite

Slik får du babyen til å sove

Ni ting du sverget på aldri å gjøre før du selv fikk barn.

Alt om barn og søvn.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:39 Ronaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28 Mann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21 Politiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15 Lokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10 Strømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08 Politiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42 Dømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33 NVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23 – Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00 Over 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00 Knut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52 Vil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40 Mosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32 Livløs person funnet i vannet på Karmøy14:20 Nortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04 Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33 – Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25 Tredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23 Guro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50 Canada og Europa vil granske Boeing-oppdatering12:49 Kina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35 Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25 Mays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24 Pogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18 Utrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06 Frp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50 Kvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07 18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57 Skrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56 Levi Strauss børsnoteres for andre gang10:50 USA utplasserer B-52-fly i Europa10:43 Ny studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39 McCain er død, men Trump hogger videre10:33 NSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05 Norges Bank setter opp styringsrenten10:04 – Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03 Elbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02 Landets kraftkunder skal være sjeleglade09:29 Pizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25 Pågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24 Manchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09 Litauisk vogntogsjåfør dømt til fengsel etter ulykke08:55 Jubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54 Johaug: – Denne helgen passer meg minst07:36 Flere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36 Sjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33 IS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31 Bitre trusler mot brexitmotstander07:10 Mann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00 Syklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59 To skadd etter knivstikking i Horten05:56 Oxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Flere amerikanere vil ha økt innvandring05:30 NHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13 Rødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00 Sjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49 Opptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48 Fagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39 New Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25 Politiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52 Mann dømt for overgrep mot tre jenter02:31 Mann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20 UNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14 Barnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56 Nicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24 Trump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35 Bolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21 Ni stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20 Rapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52 DNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20 Ruud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15 Politisk flertall for å selge Telia i Sverige22:40 Lyon tok første stikk i den norske duellen22:28 Romas viseborgermester pågrepet for korrupsjon22:24 Fire ungdommer tatt av politiet etter knivangrep i Asker22:06 Skuffet May ber Underhuset bestemme seg21:47 Marerittstart ødela for LSK i Barcelona: – Vi hang ikke med21:42 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken20:37 Mann stukket ned i Oslo20:31 Hytteverter ved ny DNT-hytte forlovet seg foran kronprinsen19:54 Trump med krass brexit-kritikk av May19:33 Ingen rentehevinger i vente i USA i år19:26 – Vinner Kristoffersen går det utover resten19:04 Aksjonister vil ha badeøy i Oslo sentrum18:57 Kvinne funnet død i Lillesand – etterforskes som mistenkelig18:42 EPP suspenderer Orbáns parti18:35 Fant restene etter hangarskip fra andre verdenskrig18:29 Brosteinprisen til støtte for skeive minoriteter18:23 Norwegian-aksjen falt dypt – Oslo Børs ned 0,4 prosent18:01 Eldre mann drakk champagne mens han kjørte bil17:28 Husdøra til Wara var åpen kort tid før bilbrannen ble oppdaget17:14 EU stiller ultimatum til britene17:07 Ap: Sørgelig at regjeringen går bort fra eggdonasjon og enslig befruktning16:49 Utfordrer Ap på fri arbeidsinnvandring16:34 Trafikkulykke i Molde – to til sykehus16:19 Selnæs tilbakeviser tøffe påstander etter klubbyttet15:55 Stortingsflertall for endringer i bioteknologiloven
Siste nytt
16:39SportRonaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28NorgeMann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21NorgePolitiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15PolitikkLokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10ReiseStrømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08NorgePolitiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42NorgeDømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33NorgeNVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23Helse og livsstil– Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00VerdenOver 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00KulturKnut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52PolitikkVil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40VerdenMosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32NorgeLivløs person funnet i vannet på Karmøy14:20NorgeNortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04KulturRedaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33Politikk– Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25NorgeTredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23Helse og livsstilGuro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50VerdenCanada og Europa vil granske Boeing-oppdatering12:49VerdenKina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35VerdenDet er ikke religion og våpen som fører til krig12:25PolitikkMays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24SportPogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18VerdenUtrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06PolitikkFrp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50NorgeKvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07Norge18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57SportSkrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56PengerLevi Strauss børsnoteres for andre gang10:50VerdenUSA utplasserer B-52-fly i Europa10:43Helse og livsstilNy studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39PolitikkMcCain er død, men Trump hogger videre10:33SportNSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05PengerNorges Bank setter opp styringsrenten10:04Politikk– Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03MotorElbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02PengerLandets kraftkunder skal være sjeleglade09:29PengerPizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25VerdenPågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24SportManchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09NorgeLitauisk vogntogsjåfør dømt til fengsel etter ulykke08:55PolitikkJubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54SportJohaug: – Denne helgen passer meg minst07:36NorgeFlere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36PolitikkSjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33VerdenIS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31PolitikkBitre trusler mot brexitmotstander07:10NorgeMann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00VerdenSyklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59NorgeTo skadd etter knivstikking i Horten05:56VerdenOxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenFlere amerikanere vil ha økt innvandring05:30PengerNHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13PolitikkRødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00VerdenSjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49VerdenOpptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48PolitikkFagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39VerdenNew Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25VerdenPolitiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52NorgeMann dømt for overgrep mot tre jenter02:31NorgeMann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20VerdenUNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14NorgeBarnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56VerdenNicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24VerdenTrump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35PolitikkBolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23NorgeKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21PolitikkNi stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20VerdenRapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya23:52NorgeDNB øker sikkerheten etter dataangrepet mot Hydro23:20SportRuud klar for Miami Open etter snuoperasjon23:15VerdenPolitisk flertall for å selge Telia i Sverige22:40SportLyon tok første stikk i den norske duellen22:28NorgeRomas viseborgermester pågrepet for korrupsjon22:24NorgeFire ungdommer tatt av politiet etter knivangrep i Asker22:06PolitikkSkuffet May ber Underhuset bestemme seg21:47SportMarerittstart ødela for LSK i Barcelona: – Vi hang ikke med21:42PolitikkKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken20:37NorgeMann stukket ned i Oslo20:31NorgeHytteverter ved ny DNT-hytte forlovet seg foran kronprinsen19:54PolitikkTrump med krass brexit-kritikk av May19:33VerdenIngen rentehevinger i vente i USA i år19:26Penger– Vinner Kristoffersen går det utover resten19:04NorgeAksjonister vil ha badeøy i Oslo sentrum18:57NorgeKvinne funnet død i Lillesand – etterforskes som mistenkelig18:42PolitikkEPP suspenderer Orbáns parti18:35VerdenFant restene etter hangarskip fra andre verdenskrig18:29NorgeBrosteinprisen til støtte for skeive minoriteter18:23PengerNorwegian-aksjen falt dypt – Oslo Børs ned 0,4 prosent18:01NorgeEldre mann drakk champagne mens han kjørte bil17:28PolitikkHusdøra til Wara var åpen kort tid før bilbrannen ble oppdaget17:14PolitikkEU stiller ultimatum til britene17:07PolitikkAp: Sørgelig at regjeringen går bort fra eggdonasjon og enslig befruktning16:49PolitikkUtfordrer Ap på fri arbeidsinnvandring16:34NorgeTrafikkulykke i Molde – to til sykehus16:19SportSelnæs tilbakeviser tøffe påstander etter klubbyttet15:55PolitikkStortingsflertall for endringer i bioteknologiloven
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus