Meny

Oppskrift på kylling med morkelsaus:

Skreddersydd til champagne

KYLLING SOM SMAKER: Lengre levetid, bedre fôr, mer plass og bedre dyrevelferd skiller kvalitetskylling fra industrikylling. Kvalitetskyllingen selges dessuten med smakfullt skinn, som skal stekes sprøtt og godt. (FOTO: Carl Martin Nordby)

Prøv sprøstekt kyllingbryst, morkelsaus, pastinakkpuré, spreke grønne asparges og ristede hasselnøtter til champagnen.

Champagnesjansen

Livet byr på mange flere champagne-anledninger enn folk tror. Mørk dress og feststemt mingling er ikke påkrevet.

De sprudlende vinene fra Champagne er skamgode matviner, noe ukens mat-/vinkombinasjon demonstrerer.

Vi lar saftig kylling med sprøstekt skinn få følge av ristede hasselnøtter, rik og syrlig morkelsaus, sødmefull pastinakkpuré og friske grønne asparges. Morkler er soppens Rolls-Royce – dyrt og utrolig digg – og løfter kyllingen ut av hverdagen og opp på første klasse. Denne herlige retten er som skapt for en syreskarp og rik champagne med fyldig mousse og aroma av sopp, bakst og nøtter.

Vinområdet Champagne regnes som verdens mest eksklusive, og vinene herfra er kjent verden over. Navnet Champagne er latinsk og betyr bakkete landskap. Her dyrkes de røde druene Pinot Noir og Pinot Meunier sammen med druen Chardonnay i kalkholdig, skrinn jord. Disse tre druene utgjør 99 prosent av produksjonen i området. I tillegg er de obskure hvite druene Arbane, Petit Meslier og Pinot Blanc, samt den lett rosa Pinot Gris, tillatt.

Champagne fremstilles ved at man tapper en tørr hvitvin på flaske og tilsetter gjær og sukker som gjærer på nytt i flasken under trykk. Videre lagres vinen i flere år i flasken med de døde gjærcellene før den gjøres klar for salg. Når champagnen lages av utelukkende hvite druer, kalles den Blanc de Blancs.

Drappier Quattuor Blanc de Quatre Blancs Brut (varenr. 5719001, kr 359,90, basiskategori 5) er en meget spesiell champagne, fordi den som navnet indikerer er laget av like deler av områdets tillatte fire hvite druer. Vinen har flott aromatisk kompleksitet, perfekt balanse og lang, intens ettersmak. Dette er en kombinasjon der matrettens og champagnens smaker ligner hverandre og utfyller hverandre nesten perfekt.

Vinen er anbefalt av Knut-Espen Misje som underviser vinkelnere ved Kulinarisk Akademi, og holder vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere kokebøker. Viner importert gjennom Terroir Wines, som han er medeier i, vil ikke bli omtalt i denne spalten.

Siden vinkelneren har fått all makt denne uka, skal jeg til gjengjeld lufte litt gammel, tradisjonsrik misstemning.

Når vi lager en rett, er det to måter å «sette drikke til», som det heter på restaurantspråket. Den vanligste måten er å smake på komponentene i retten og deretter finne en passende vin. Men man kan også gjøre det motsatte: Skreddersy en rett til en bestemt vintype. I dette tilfellet har Knut Espen funnet en champagne (se boks til høyre) som han mener vil matche perfekt med sprøstekt kyllingbryst (fra kvalitetskylling), morkler i en saus med litt sherry, en naturlig søt pastinakkpuré, spreke grønne asparges og ristede hasselnøtter.

Så når han sier det, så lager jeg akkurat det – så får vi se hvordan det funker! Og dette gjør jeg altså, snill som jeg er, selv om stemningen mellom kokker og vinkelnere ikke alltid har vært den beste.

Samarbeidet har vært preget av det høye stressnivået på gode restauranter, der hver eneste rett oppleves som en avsluttende eksamen. Timingen mellom salen og kjøkkenet er ytterst viktig, og faren for at noe går ad undas i løpet av kvelden, er overhengende. Et typisk scenario, sett fra kjøkkenets side, er at vinkelneren bruker for lang tid på dekanteringen, noe som gir kald mat og ekstrajobb på kjøkkenet. Eller vinkelneren kan i siste liten få for seg at han vil bytte ut den avtalte vinen til retten. Den opprinnelige vinen kan riktignok være ødelagt, noe vinkelneren ikke kan lastes for, men kjøkkenet gir ham med glede hele skylda. I noen tilfeller prøver også kelner-stabeistet bare å være kjip med kokkene for å vise hvem som virkelig styrer showet i salen. Og sånn går no dagan på gølvet.

Dette har gjort at onde kokketunger gjerne har beskrevet restauranthierarkiet omtrent slik: Helt på toppen troner den suverene kjøkkensjefen. Deretter kommer eieren, souschefen, kokkene, oppvaskeren, kokkelærlingene, fluene, servitørene, rottene og, helt nederst på rangstigen, vinkelneren.

Samarbeidet mellom de to profesjonene har heldigvis bedret seg med årene. Restaurantverdenen er profesjonalisert, klientellet har blitt mer kunnskapsrikt, og en dyktig vinkelner er viktigere enn noensinne.

Les også: Alternativ til pasta, ris og potet

Kylling med morkelsaus

Ingredienser (4 personer)

2 kyllingbryst med skinn

1 hvitløk

2 ss olje

2 ss smør

2 kvaster rosmarin

maldonsalt og svart nymalt grov pepper

20 hasselnøtter uten skall

Morkelsaus:

50 g tørkede spissmorkler

1 dl varmt vann til bløtlegging av morkler

2 sjalottløk, meget finhakket

2 ss smør

2 dl dry sherry

2 dl hvitvin

2,5 dl redusert oksekraft (gjerne «Jacobs utvalgte»)

2 ss smør

salt og pepper

Asparges:

8 grønne asparges

1 ss smør

2 ss gressløk, hakket

Pastinakkpuré:

400 g pastinakk

1 liter melk

2 ss smør

1 ss sitronsaft

salt

Les også: Oppskrift på sjørøye

Framgangsmåte

Hasselnøttene settes i oven på 200 grader (varmluft) i ca. 4 minutter. Dette fremkaller en nydelig, nyansert nøttesmak.

Morkel- og sherrysaus: Legg morklene i 1 dl varmt vann en time før du skal lage sausen. Ta dem så ut av vannet og skjær dem i ringer. Ta vare på vannet, som skal brukes i sausen. Når du heller dette vannet i kjelen, er det viktig å helle litt forsiktig, for det kan være litt sand i bunnen som vi ikke vil ha i sausen.

Finhakk sjalottløken og stek den forsiktig i smøret i en kjele. Tilsett morklene og fres til de «popper» litt. Hell på sherry, hvitvin og vannet fra morklene. Kok inn til det er cirka 30 prosent igjen i kjelen. Tilsett oksekraft og kok inn til det halve. Smak til med salt og pepper, og rør inn en spiseskje smør. Sausen skal ikke siles!

Kylling: Ha litt olje i pannen og stek kyllingbrystene på moderat varme, med skinnsiden ned, til skinnet er sprøtt – og deretter litt til. Dette kan ta 5-7 minutter. Ha i hvitløk og rosmarin. Snu brystet og stek det ferdig fra undersiden. Dryss krydder på skinnet og server.

Det kan også være en fordel å steke brystet ferdig i ovnen på litt lavere temperatur etter stekepanna. Da får det magre kjøttet en mer skånsom behandling og blir ikke så tørt. Bruk steketermometer og stopp på 62 grader. La kyllingen trekke ferdig/hvile i 10 minutter.

Asparges: Skrell aspargesen med en fin aspargesskreller. Avhengig av størrelsen skal aspargesen kokes 2-4 minutter. Den skal fremdeles være litt sprø i midten. Legg aspargesen i isvann med en gang kokeprosessen er unnagjort, og ta den ut fra isvannet så fort den er avkjølt. Kutt til ønsket størrelse og varm den i litt smør og hakket gressløk ved servering.

Pastinakkpuré: Skrell pastinakken og kutt den i grove biter. Kokes veldig mør i melk. Hell av melken og kjør pastinakken i en blender med litt smør og litt av kokemelken til den er helt klumpfri og homogen. Smake til med salt og noen dråper sitron.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:58 Politiet skal være bevæpnet under 17. mai12:56 Fortsatt stor skogbrannfare i sør12:55 Hver tiende europeiske velger støtter ytre høyre12:53 Russisk «agent» for retten i USA12:11 Radiolyttingen på bunnivå12:06 Kildejakt i den britiske regjeringen etter lekkasje om Huawei12:05 Kampene raser i boligområder i Tripoli11:45 Siv Jensen tvinger bankene: Kundenes rett å bruke kontanter11:32 SAS-piloter beklager overfor reisende11:26 Solskjær om Pogba: – Det finnes ingen garantier11:06 Olaug Bollestad: – IS-barna er våre unger11:00 Frp bekrefter: Nytt varsel mot Ulf Leirstein10:40 Nå ryker banktjenesten til Posten10:32 Advarer mot overdreven bruk av helårsdekk10:07 KrF-statsråd SAS-fast: Rekker ikke landsmøtet10:00 Fyrer av bredside mot Ropstads «A4-liv»09:59 Yara økte omsetningen i første kvartal09:40 Ulf Leirstein melder seg ut av Frp09:38 Hva skal det sorte hullet hete?09:38 KrF-ere vil ikke ha ny abortlov-strid08:04 Getafe på mesterligaplass etter poeng mot Real Madrid07:43 Mikkelsen åpnet med 4.-plass i Rally Argentina07:38 Streikerammede kan ha krav på erstatning07:21 Tidligere United-profil «sykt lei» nostalgisk Solskjær: – Må legge Ferguson og fortiden bak seg06:58 Sri Lankas president: Antatt terrorleder er død06:57 Xi vil dempe silkevei-bekymringer06:48 Storstreik i SAS – opptil 80.000 passasjerer rammet06:37 Zuccarello-assist da Stars tapte første kvartfinale06:31 Leter etter ofre for antatt seriemorder på Kypros06:00 – Gjengene dreper og bortfører uten å bli straffet for det06:00 Ny tannbeskytter skal redusere hodeskader i idrett05:57 Dette skjer i dag05:47 SAS-meklingen pågår uavbrutt på morgenkvisten05:43 Frykt for nye angrep på Sri Lanka05:30 Dette skjedde i natt05:30 Grønn bølge i Belgia05:22 Enighet i journalistoppgjøret05:00 Nå kan skolene søke penger til lærerveiledning05:00 Vox: En rød klut på ytre høyre i Spania04:41 Srilankisk selvmordsbomber ble etterforsket i Australia i 201404:18 Brannvesenet tror bråtebrann førte til skogbrannen i Sokndal03:43 Australia vil avlive to millioner katter03:08 CNN: Nord-Korea krevde millioner for å løslate Warmbier02:58 Moské i Egersund reagerer på henleggelse etter branner02:43 Svenske SAS-piloter tas ut i streik02:04 33 døde etter jordskred i Colombia01:55 Kim Jong-un anklager USA for dobbeltspill01:26 DNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20 Brann på skole i Mo i Rana slukket00:48 Russisk selskap tar over Syrias største havn00:08 Politimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31 Amazon doblet overskuddet23:11 Resett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40 Ny syklon har nådd Mosambik22:27 Gule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21 Kappløp pågår mellom atommakter i jakten på sensitiv teknologi21:46 Far brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:28 Over 200 SAS-kanselleringer i forkant av mulig streik21:14 SAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13 FN-utsending møtte Assange i fengselet20:55 SAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38 – Jeg fikk ikke svar, selv etter gjentatte forsøk20:08 Giske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46 Salah på galla i New York19:25 Protestparti kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24 20 millioner mer til sikring av kirker19:21 Matprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47 – Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24 Ingebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21 SAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00 Familien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36 Norges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19 Enighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18 Stebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07 Selbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43 Atomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38 Hjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34 Kvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28 Lastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11 Tyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33 – Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25 Flere branner herjer fortsatt i Sverige15:18 Edvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15 Politiet vil åpne grav14:59 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58 Nicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34 Keiserpingviner rammet av mangel på is14:17 Nesten alle eldre bruker internett14:08 Giske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56 OECD slår alarm om roboter13:52 Bankene varsler kraftig renteøkning13:50 Skavik tar over etter Mitter13:48 Storavis: – Ødegaard ikke til salgs13:35 Mann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23 Færre asylsøknader innvilget i EU13:22 Israel ber borgere forlate Sri Lanka13:21 Russland og Kina med felles marineøvelse13:11 Kallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10 Klimaaktivister limte seg fast til London-børsen
Siste nytt
12:58NorgePolitiet skal være bevæpnet under 17. mai12:56NorgeFortsatt stor skogbrannfare i sør12:55PolitikkHver tiende europeiske velger støtter ytre høyre12:53VerdenRussisk «agent» for retten i USA12:11KulturRadiolyttingen på bunnivå12:06PolitikkKildejakt i den britiske regjeringen etter lekkasje om Huawei12:05VerdenKampene raser i boligområder i Tripoli11:45PengerSiv Jensen tvinger bankene: Kundenes rett å bruke kontanter11:32ReiseSAS-piloter beklager overfor reisende11:26SportSolskjær om Pogba: – Det finnes ingen garantier11:06PolitikkOlaug Bollestad: – IS-barna er våre unger11:00PolitikkFrp bekrefter: Nytt varsel mot Ulf Leirstein10:40PengerNå ryker banktjenesten til Posten10:32MotorAdvarer mot overdreven bruk av helårsdekk10:07PolitikkKrF-statsråd SAS-fast: Rekker ikke landsmøtet10:00PolitikkFyrer av bredside mot Ropstads «A4-liv»09:59PengerYara økte omsetningen i første kvartal09:40PolitikkUlf Leirstein melder seg ut av Frp09:38VerdenHva skal det sorte hullet hete?09:38PolitikkKrF-ere vil ikke ha ny abortlov-strid08:04SportGetafe på mesterligaplass etter poeng mot Real Madrid07:43SportMikkelsen åpnet med 4.-plass i Rally Argentina07:38PengerStreikerammede kan ha krav på erstatning07:21SportTidligere United-profil «sykt lei» nostalgisk Solskjær: – Må legge Ferguson og fortiden bak seg06:58VerdenSri Lankas president: Antatt terrorleder er død06:57PengerXi vil dempe silkevei-bekymringer06:48ReiseStorstreik i SAS – opptil 80.000 passasjerer rammet06:37SportZuccarello-assist da Stars tapte første kvartfinale06:31VerdenLeter etter ofre for antatt seriemorder på Kypros06:00Verden– Gjengene dreper og bortfører uten å bli straffet for det06:00SportNy tannbeskytter skal redusere hodeskader i idrett05:57NorgeDette skjer i dag05:47PengerSAS-meklingen pågår uavbrutt på morgenkvisten05:43ReiseFrykt for nye angrep på Sri Lanka05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkGrønn bølge i Belgia05:22NorgeEnighet i journalistoppgjøret05:00NorgeNå kan skolene søke penger til lærerveiledning05:00PolitikkVox: En rød klut på ytre høyre i Spania04:41VerdenSrilankisk selvmordsbomber ble etterforsket i Australia i 201404:18NorgeBrannvesenet tror bråtebrann førte til skogbrannen i Sokndal03:43VerdenAustralia vil avlive to millioner katter03:08VerdenCNN: Nord-Korea krevde millioner for å løslate Warmbier02:58NorgeMoské i Egersund reagerer på henleggelse etter branner02:43NorgeSvenske SAS-piloter tas ut i streik02:04Verden33 døde etter jordskred i Colombia01:55VerdenKim Jong-un anklager USA for dobbeltspill01:26NorgeDNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20NorgeBrann på skole i Mo i Rana slukket00:48VerdenRussisk selskap tar over Syrias største havn00:08VerdenPolitimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31PengerAmazon doblet overskuddet23:11NorgeResett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40VerdenNy syklon har nådd Mosambik22:27PolitikkGule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21VerdenKappløp pågår mellom atommakter i jakten på sensitiv teknologi21:46NorgeFar brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:28ReiseOver 200 SAS-kanselleringer i forkant av mulig streik21:14NorgeSAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13VerdenFN-utsending møtte Assange i fengselet20:55NorgeSAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38Politikk– Jeg fikk ikke svar, selv etter gjentatte forsøk20:08PolitikkGiske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46SportSalah på galla i New York19:25MotorProtestparti kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24Politikk20 millioner mer til sikring av kirker19:21NorgeMatprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47Sport– Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24SportIngebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21PengerSAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00NorgeFamilien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36NorgeNorges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19PengerEnighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18NorgeStebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07PolitikkSelbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43NorgeAtomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38Helse og livsstilHjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34Helse og livsstilKvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28NorgeLastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11VerdenTyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33Norge– Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25VerdenFlere branner herjer fortsatt i Sverige15:18SportEdvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15NorgePolitiet vil åpne grav14:59VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58SportNicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34VerdenKeiserpingviner rammet av mangel på is14:17KulturNesten alle eldre bruker internett14:08PolitikkGiske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56PengerOECD slår alarm om roboter13:52PengerBankene varsler kraftig renteøkning13:50SportSkavik tar over etter Mitter13:48SportStoravis: – Ødegaard ikke til salgs13:35NorgeMann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23VerdenFærre asylsøknader innvilget i EU13:22VerdenIsrael ber borgere forlate Sri Lanka13:21VerdenRussland og Kina med felles marineøvelse13:11PolitikkKallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10PengerKlimaaktivister limte seg fast til London-børsen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus