Meny

Den fascinerende ølen

India Pale Ale - himmelsk humlesnurr

TRE GODE IPA OG LITT HUMLE: India Pale Ale er en øltype hvor humlen har hovedfokuset. Ofte tilsettes tørket humle i slutten av gjæringsprosessen for å gi ølet ekstra humlepreg. Foto: Arne Lindbach
TRE GODE IPA OG LITT HUMLE: India Pale Ale er en øltype hvor humlen har hovedfokuset. Ofte tilsettes tørket humle i slutten av gjæringsprosessen for å gi ølet ekstra humlepreg. Foto: Arne Lindbach

Øl er en fascinerende drikke! Hovedsakelig brygges øl på fire ingredienser: Bygg, humle, gjær og vann.

ABC Nyheters ølentusiast

Arne Lindbach er ølentusiast fra Vadsø, ølblogger og lidenskapelig hjemmebrygger. Arne skriver om øl for ABC Nyheter

Ut av disse får man et nærmest uendelig utvalg av smaker og dufter.

Fra lette lagerøl til tunge og intense Barley Wines. Denne gangen skal vi se på en ølsort hvor det først og fremst er humlen som setter sitt særpreg på resultatet.Ut av disse får man et nærmest uendelig utvalg av smaker og dufter.Fra lette lagerøl til tunge og intense Barley Wines. Denne gangen skal vi se på en ølsort hvor det først og fremst er humlen som setter sitt særpreg på resultatet.Ut av disse får man et nærmest uendelig utvalg av smaker og dufter.

Fra lette lagerøl til tunge og intense Barley Wines. Denne gangen skal vi se på en ølsort hvor det først og fremst er humlen som setter sitt særpreg på resultatet.

Ut av disse ingrediensene får man et nærmest uendelig utvalg av smaker og dufter.

Fra lette lagerøl til tunge og intense Barley Wines. Denne gangen skal vi se på en ølsort hvor det først og fremst er humlen som setter sitt særpreg på resultatet.

Når du får en India Pale Ale servert, så er gjerne det første du merker en kraftig lukt av blomster, sitrus, grapefrukt og andre sterke og aromatiske dufter.

Når du smaker på ølet er det en kraftig bitterhet som kombineres mot en behagelig maltsødme du merker.

India Pale Ale (IPA) er en enkelt forklart en kraftig humlet og sterkere variant av Pale Ale (lys Ale).

Les også: Eggende øl

Til de britiske kolonier...

I en rekke ølbøker blir det hevdet at opprinnelsen til India Pale Ale kommer fra øltørste britiske kolonister. Dette ølet skal ha blitt brygget såpass sterk, og med så mye humle, for at det skulle tåle den lange turen til India – og for å tåle lagring i varmere strøk.

Historien er delvis sann.

Humle har en viss antibakteriell virkning og har blitt benyttet i øl for gi bedret holdbarhet. Mer humle skulle altså tilsi bedre holdbarhet, og også mer bitterhet. IPA var derfor velegnet for eksport til koloniene og tålte transporten veldig godt.

Les også: Gjenoppliver verdens eldste øl

..og høst-øl

Men det opprinnelige ølet er faktisk et høst-øl som skulle lagres over vinteren for å kunne nytes året etter.

På slutten av 1700-tallet produserte Hodgsons October Beer. Dette var en sterkere pale ale som var kraftig humlet, nettopp med tanke på at det skulle modne i mange måneder på fat.

Dette ølet ble også eksportert til India og man oppdaget at den lange transporten med båt, kombinert med varmen, gjorde at ølet modnet langt raskere. På 1820-tallet startet også andre bryggerier i London med eksport av den samme øltypen, som raskt fikk navnet India Pale Ale.

Les også: Øl er nam til påskelam

Amerikansk IPA – De tre C’er!

HUMLE: Cascade er en humlesort som er mye benyttet i amerikansk IPA. Den har en høy bitterhet og gir fine krydrete aromaer og preg av sitrusfrukter og grapefrukt.HUMLE: Cascade er en humlesort som er mye benyttet i amerikansk IPA. Den har en høy bitterhet og gir fine krydrete aromaer og preg av sitrusfrukter og grapefrukt.

Amerikanske mikrobryggerier har tatt opp tradisjonen med India Pale Ale og det brygges en rekke varianter av amerikansk IPA.

Typisk nok er disse både sterkere og bitrere enn den engelske varianten. Dette skyldes nok delvis at amerikanere elsker å gjøre alt større når de lager noe.

Men først og fremst skyldes det bruken av noen særegne amerikanske humlesorter.

Her er det særlig tre humlesorter som er sentrale: Cascade, Centennial og Columbus.

Disse blir ofte kalt de tre C’er og går igjen i en rekke klassiske amerikanske IPA.

Humlesortene gir ofte amerikansk IPA innslag av sitrus, grapefrukt og tropiske frukter, og en markant bitterhet.

Les også: Politimann brygget seg fra kjøkkenbenken til vinmonopolet

På vei til å bli en norsk favoritt?

Også norske mikrobryggere har fått øynene opp for India Pale Ale. De fleste leverer en eller flere varianter av dette ølet, og ofte er minst en av de tre C’er benyttet i produksjonen.

Salgstallene til vinmonopolet viser at Nøgne-Ø sin IPA var et av de mest solgte sterkøl i 2012. I tillegg ligger Kinn bryggeri Vestkyst høyt oppe på listen.

Den engelske varianten Proper Job er også populær blant humleglade nordmenn. At dette ølet også passer veldig godt til typisk norsk julemat som juleribbe og pinnekjøtt hjelper selvsagt også på populariteten.

Men først og fremst er India Pale Ale en øl som er utrolig forfriskende på varme dager, og ikke minst er IPA flott til grillmat!

Under er et par varianter av India Pale Ale som vi anbefaler deg å smake.

St. Austell Proper Job

Denne engelske varianten er humlet med amerikanske humler, noe som gir den preg av sitrus og grapefukt.

Dufter veldig frisk og blomsteraktig. En behagelig tone av lys malt balanserer bitterheten.

Ølet er lyst gyldent og har et flott hvitt skum, med god holdbarhet.

Proper Job har mye kullsyre. En forfriskende og god IPA som sparker litt. St. Austell Proper Job har en alkoholprosent på 5,5 og finnes i de fleste vinmonopol i Norge.

Fuller’s India Pale Ale

Dette er en «snillere» variant av IPA. Fuller’s India Pale Ale er kobberfarget, maltpreget og bitterheten er lav i forhold til de amerikanske variantene.

Duften er preget av karamell, smørbukk, blomster, litt honning og noe sitrus.

Ikke den mest utfordrende India Pale Ale du finner på markedet, men kan være en grei innfallsport til ølstilen.

Fuller’s India Pale Ale inneholder 5,5 % alkohol.

Nøgne Ø India Pale Ale

Nøgne Ø sin India Pale Ale er den mest solgte IPA på polet. Det er ikke uten grunn!

Den er kobberfarget og en anelse tåkete, har et flott hvitt skum med godt holdt. Lukten er massiv med veldig preg av sitrus, blomster, gresskar, melon og litt pepper.

Smaken er kraftig preget av amerikanske humler, den har en medium kropp og her er det mye bitterhet!

Det krydrete preget, med sitrus, blomster og vannmelon blandes flott med ølets maltsødme. En veldig god IPA på 7,5 % som gir nye smaksopplevelser i hver munnfull!

Kinn Vestkyst

Kinn Vestkyst er kobberfarget og litt tåkete. Har et flott hvitt skum med meget godt hold.

Ølet har en innbydende duft av nyklipt plen, gress, blomster og gresskar. Maltpreg med en del sødme. Masse deilig humle, gress, blomster, vannmelon. God og bitter i ettersmaken.

Humlepreget henger lenge i munnen. Behagelig karbonert.

Er litt røff og tøff – men det kler dette USA-inspirerte brygget godt. Dette er en knallgod IPA som anbefales!

Kommer i flotte flasker på 0,7 l og holder 7,0 %.

Sierra Nevada Torpedo Extra IPA!

Det finnes utrolig mange IPA fra USA. Denne gangen har vi bare tatt med Sierra Nevada sin Torpedo.

Dette er en ekte amerikansk humlebombe hvor det først og fremst er den massive aromaen fra humlen som er i sentrum. Ølet er kobberfarget, har et flott skum og en fin maltfylde.

Dufter kraftig av melon, ananas, litt sitrus og karamell. Behagelig bitterhet. En forfriskende god IPA på 7,2 % som også fungerer godt som et matøl.

Vil du motta nyhetsbrev fra ABC Nyheter? Trykk her


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:48 New York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd00:13 15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05 Britenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48 Motorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25 Norges speidere reiser Frankrike rundt22:01 Britenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36 Tenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19 To pågrepet etter brann i Agder21:09 Avis: Pogba villig til å strike seg bort20:53 Erkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44 Ukraina snudde finalen og vant U20-VM20:29 RBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55 Poengdeling mellom Haugesund og Brann19:43 Start-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40 Front Altair-mannskap på plass i Dubai18:44 Tørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35 Eksplosjon i Damaskus18:20 Tenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10 – Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54 Beskjeden Kristoff-start i Sveits17:24 Uvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05 Amanda Knox tilbake i Italia16:42 Kokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41 Over 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34 Hjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20 Politiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken16:02 Simen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55 Minst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52 Haavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32 – Nynazister kartlegger oss14:26 En person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01 Forsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45 Flere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42 Benkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58 Hongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43 Folkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21 Politiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48 Derfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36 Hongkongs leder varsler kunngjøring08:24 FHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15 Vy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13 Brasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00 Nå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07 Coutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39 Store variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33 Hovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59 Mann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:13 Bombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46 Demokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21 Høie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47 Raymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08 Abe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58 Person omkom etter fall fra bygning02:52 Cuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26 Sverige var vertskap for møter om Venezuela02:22 Norske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43 Frontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27 Regjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54 Dales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53 Pave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07 Ecuador tok bronse i U20-VM23:06 Japan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51 Franske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43 250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54 Carlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42 Ivanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55 Guterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46 Lokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14 Ap hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58 Dette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31 Politiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19 Setter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50 Mysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41 Bombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00 Ap-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39 Avdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17 Lege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56 Passasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53 Vinmonopolet kan få holde åpent senere15:43 Milan-legender får toppjobber i klubben15:42 Trollstigen får mobildekning15:36 Trump: – Iran er en terror-nasjon14:50 Soldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48 EU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38 Bjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26 Listhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03 Sudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01 Vil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18 Reagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07 Nytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06 Varaordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06 Fire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31 Boris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30 Fafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27 Emilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27 Frontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35 Røykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47 Nå er det lov med produktplassering på radio
Siste nytt
00:48VerdenNew York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd00:13Norge15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05PolitikkBritenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48NorgeMotorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25SportNorges speidere reiser Frankrike rundt22:01PolitikkBritenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36NorgeTenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19NorgeTo pågrepet etter brann i Agder21:09SportAvis: Pogba villig til å strike seg bort20:53VerdenErkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44SportUkraina snudde finalen og vant U20-VM20:29SportRBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55SportPoengdeling mellom Haugesund og Brann19:43SportStart-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40VerdenFront Altair-mannskap på plass i Dubai18:44VerdenTørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35VerdenEksplosjon i Damaskus18:20NorgeTenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10Livet– Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54SportBeskjeden Kristoff-start i Sveits17:24VerdenUvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05VerdenAmanda Knox tilbake i Italia16:42NorgeKokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41SportOver 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34SportHjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20NorgePolitiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken16:02PolitikkSimen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55VerdenMinst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52SportHaavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32Norge– Nynazister kartlegger oss14:26NorgeEn person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01VerdenForsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45PolitikkFlere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42PolitikkBenkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58PolitikkHongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43PengerFolkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21NorgePolitiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48LivetDerfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36VerdenHongkongs leder varsler kunngjøring08:24NorgeFHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15NorgeVy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13VerdenBrasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00NorgeNå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07SportCoutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39NorgeStore variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33SportHovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59NorgeMann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:13VerdenBombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46VerdenDemokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21Helse og livsstilHøie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47NorgeRaymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08VerdenAbe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58NorgePerson omkom etter fall fra bygning02:52VerdenCuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26VerdenSverige var vertskap for møter om Venezuela02:22NorgeNorske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43VerdenFrontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27NorgeRegjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54NorgeDales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53VerdenPave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07SportEcuador tok bronse i U20-VM23:06SportJapan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51VerdenFranske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43Verden250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54SportCarlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42VerdenIvanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55VerdenGuterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46NorgeLokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14PolitikkAp hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58VerdenDette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31NorgePolitiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19NorgeSetter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50PengerMysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41VerdenBombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00PolitikkAp-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39NorgeAvdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17ReiseLege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56NorgePassasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53Helse og livsstilVinmonopolet kan få holde åpent senere15:43SportMilan-legender får toppjobber i klubben15:42ReiseTrollstigen får mobildekning15:36VerdenTrump: – Iran er en terror-nasjon14:50VerdenSoldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48PengerEU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38PengerBjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26NorgeListhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03VerdenSudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01PolitikkVil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18NorgeReagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07VerdenNytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06NorgeVaraordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06NorgeFire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31PolitikkBoris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30NorgeFafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27SportEmilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27VerdenFrontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35NorgeRøykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47KulturNå er det lov med produktplassering på radio

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus