Meny

Hvor ofte bør man ha sex?

Den egentlige grunnen til at vi har sex

HOLD SEXEN VARM: Jo mindre sex man har, jo mer forsvinner lysten - og man vil ikke savne den. © Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.
HOLD SEXEN VARM: Jo mindre sex man har, jo mer forsvinner lysten - og man vil ikke savne den. © Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.

Niks, det handler ikke mest om reproduksjon.

Kåtere om sommeren
 • Det er en biologisk forklaring på hvorfor mennesker er kåtere om sommeren.
 • Vi har alle et tredje øye i midten av hjernen som utskiller melatonin, et kjemikalie som hjelper oss å sove og blokkerer våre sexhormoner.
 • De lange, lyse sommerdagene minsker produksjonen av melatonin, dermed går sexlysten oppover.
 • Den biologiske fordelen er at man da kan bli gravid og føde barnet den neste våren. På denne måten kan han eller hun vokse litt før barnet må tåle påkjenningene en vinter kan by på.

(Kilde: Forskning.no)


Vedlikehold

 • Sexen i forholdet må vedlikeholdes. Så lenge man har god sex som skaper gode følelser, er dette bra.
 • Legger man sexen på hylla, vil også lysten forsvinne etter hvert uten at man savner det.
 • Det hjelper derimot ikke å mase på partner om sex. Dette vil skyve partneren mer bort og forhindre ham/henne i å ville ha mer lyst.
 • Gjør kjæresteting som å gå på date, oppsøk hjelp dersom dere ikke klarer å løse problemet.
 • En løsning kan være å kose med hverandre, ha forspill og la sexen komme naturlig selv om man ikke kjenner lysten i utgangspunktet. Sexlysten kan komme etter hvert.
 • Man trenger ikke være kåt 24 timer i døgnet for å sex.
 • Men, man må aldri presse kvinnen om hun ikke har lyst. Er hun tørr i underlivet, vil dette føre til store smerter i underlivet.

(Kilde: Thomas J. Winther, familieterapeut og sexolog.)

Joda, grunnen til at en mann og kvinne kan ha sex med hverandre er for å kunne føre menneskeheten videre.

Men hvorfor fortsetter vi da å ha sex selv om vi ikke ønsker barn, selv om vi er gravide, og selv om vi allerede har fått barn?

Det må da finnes en enda større grunn til at vi velger å nyte sex med partneren vår?

Kvinner kan velge å ha sex til og med når de fysisk sett ikke kan få barn.

Dessuten er det slett ikke et faktum at sexlysten forsvinner med alderen slik mange tror.

Les også: Snakk sexen bedre

Null sex er skilsmissegrunn

Thomas J. Winther, familieterapeut og sexolog ved Curasenteret, er klar og tydelig i sin forklaring på hva årsaken til at vi har sex er:

- Jeg tror absolutt at det handler om tilknytning og bekreftelse fra partneren. Uten sex får man ikke den nære tilknytningen som man trenger i et kjæresteforhold, sier Winther til Kvinneguiden.

Han mener at sex så og si er det viktigste når det gjelder å styrke parrelasjonen og bekrefte hverandre.

Winther var blant dem som utførte en undersøkelse i 2009 hvor man blant annet spurte respondentene som var skilte om hva hovedgrunnen til at de valgte å forlate partneren var.

Svaret fra svært mange var mangel på sex.

Null sex kan altså være begynnelsen på slutten.

- Hele 44 prosent av kvinnene svarte at de valgte å gå på grunn av mangel på sex. Det spesielle er at færre menn svarte det samme, 36 prosent, sier Winther videre.

- Et godt sexliv er svært viktig, og det kan faktisk bety så mye for forholdet at det kan briste eller bære uten. For, så lenge sexen fungerer i et forhold, klarer man som oftest å se mellom fingrene på andre ting som kan være plagsomt i forholdet.

Les også: - Mer sex for gifte par med tradisjonell rollefordeling i hjemmet

Flere pattedyr onanerer

Sexologen forteller videre at mennesker er blant pattedyrene i verden som bruker sex og utløsning som egenterapi:

- Vi vet at dvergsjimpansere og delfiner, i likhet med mennesker, har sex med hverandre selv om de ikke mener å produsere et avkom. Dvergsjimpansene onanerer støtt og stadig, og får utløsning. Blant annet gjør de dette for avspenning og for å dempe aggresjon de kan kjenne på i en gruppe, sier Winther.

Og mennesker har også sex fordi aktiviteten gir både menn og kvinner flere helsefordeler:

- Et høyt antall sædavganger for menn er med på å forebygge prostatakreft, man føler seg glad og til og med mer avslappende enn om man tar en valiumtablett, sier sexologen.

- Sex vil også kunne forebygge brystkreft både hos kvinner og menn. Og kvinner som har ubeskyttet sex har mindre risiko for å bli depremert eller få selvmordstanker. Så handler det selvsagt om biten med fysisk aktivitet som også vil forebygge hjerte-og karsykdommer.

Les også: Mye porno ødelegger sexlysten

- Limet i forholdet

Haakon Aars har som lege, samfunnsmedisineren og psykiater jobbet i en årrekke innen feltet sexologi.

 EKSPERT: Thomas J. Winther er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret. © Foto: PRIVAT. EKSPERT: Thomas J. Winther er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret. © Foto: PRIVAT.

Han mener at sex først og fremst handler om nærhet, intimitet, kos og hudkontakt. Men også begjær og lyst.

Dette strekker seg mye lenger enn kun et behov for reproduksjon:

- Dette gjør at sex er uttrykk for et meneskelig behov på linje med mat, drikke, søvn og så videre, sier Aars til Kvinneguiden.

Legen mener at sex er selve limet i et forhold:

- Skranter sexen, så skranter forholdet snart, sier Aars mens han understreker:

- Men sex er mye mer enn bare samleie. Man kan ha god nærhet og seksualietet uten nødvendigvis å ha samleie. Men uten den intimiteten god sex innebærer, vil et forhold ofte ta slutt, mener han.

Også Aars nevner flere helsefordeler ved å ha sex med partneren:

- Det fører til avslappethet og følelse av psykisk velvære som igjen tar bort anspenthet og negative følelser. Forskning har også vist at god seksuell helse er en viktig faktor i helhetlig opplevelse av helse; også fysisk helse i tillegg til psykisk god helse, sier han.

Les også: Dette hjelper mot rødming

Nyter sex uten behov for å få barn

Cecilie Kjensli, sexpirator og redaktør for Cpunktet.no , samt innehaver av nettbutikken Ceciliekjensli.no, stod nylig frem i media og fortalte om hvorfor hun ikke ønsker seg barn og hvorfor hun er lykkelig uten.

 LEGE: Haakon Aars, lege, samfunnsmedisineren og psykiater. © Foto: PRIVAT. LEGE: Haakon Aars, lege, samfunnsmedisineren og psykiater. © Foto: PRIVAT.

- Fra naturens side må vi jo ligge med hverandre for å formere oss, og det instinktet ligger nok dypt i oss, selv om jeg selv ikke har merket noe særlig til det i og med at jeg selv lever fint uten barn. Men jeg holder fremdeles en knapp på at sengekosen i hovedsak handler om nærhet og kåthet. Det er de dyriske driftene våre som må bli tilfredstilt, sier Kjensli til Kvinneguiden.

Les også: Vil forby miniskjørt

Hun mener at vi onanerer og har sex fordi det er deilig og gjør noe godt med oss.

- I tillegg er det jo en fin måte å være sammen på. Vise at man bryr seg, elsker hverandre, få nærhet og omtanke på. Men det er ikke alltid varme følelser innblandet heller, og vi har forskjellig appetitt, sier hun videre.

Kjensli mener helt klart at det er viktig å ha et godt sexliv sammen, men hvor ofte er opp til hver og en:

- Det er jo kjedelig om man ikke er kompatible når det gjelder lyst. I begynnelsen av forholdet holder man jo som regel på som kaniner, men det avtar jo dessverre vil jeg si, selv om noen er flinkere enn andre til å holde temperaturen oppe, sier hun og understreker:

- Det blir jo hva man gjør det til, og livet går i sykluser, men det er aldri for sent å ta seg sammen hvis man ikke er fornøyd, og da må man starte med seg selv.

Det føles godt

Det er ikke vanskelig å liste opp mange fordeler ved sex.

Nettsiden Youbeauty. com lister opp følgende eksempler:

 • Sex kan føre til et skikkelig "nirvana-øyeblikk" mellom par; et tidspunkt hvor du kan føle fullstendig lykke og intimitet mens man uttrykker kjærlighet sammen med partneren sin.
 • Menn som har sex minst tre ganger i uken kan minske risikoen for å få hjerteinfart og slag med hele 50 prosent.
 • Kvinner som nyter sex lever i gjennomsnitt lengre enn kvinner som ikke nyter sex. God sex får dessuten kroppen din til å føle seg fra to til åtte år yngre. Dette gjelder også for menn som har 150 til 350 orgasmer per år.
 • Orgasme virker smertelindrende på generell smerte og ubehag i kroppen.
 • Om du øker sexen fra en gang i måneden til en gang i uken, vil lykken du føler tilsvare den samme lykkefølelsen som om du skulle fått 300.000 i lønnspålegg.

Gode fordeler:

- Det er vel ingen tvil om at et behagelig sexliv, alene eller i sammen, gir økt trivsel generelt, og at livet blir hyggeligere å leve.

- Man får brukt kroppen og hjertepumpa, og særlig orgasmer nullstiller kroppen og løser opp floker.

- En orgasme kan mer enn fordoble kvinners toleranse for smerter, i følge en ny studie. Det virker troverdig, ettersom vi fra før vet at orgasmer mer enn fordobler din toleranse for sure sjefer, og rot som ligger og slenger.

- Det høres kanskje drøyt ut, men forskere hevder at evnen til å aktivere hjernens lyst-senter bare ved å stimulere brystvortene, har heldige konsekvenser utover det åpenbare: det å kunne frembringe vellyst ved å ta på seg selv kan erstatte det å søke dopaminrush på andre og mindre heldige måter, som å bruke dop eller spise snop.

(Kilde: Cecilie Kjensli, 5 måter orgasme kan redde liv)

Les også:

Disse har et bedre forhold enn andre

- Menn synes det er flaut å mangle lyst

Triksene dere ikke har testa i senga

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:04 Forbud mot halvautomatiske våpen lar vente på seg06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Iransk ministerbesøk vekker harme06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 Høyre vil utrede samferdselsbehovet for Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Måling: Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Frp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04 Kronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45 Mann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02 Én av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57 Norgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55 Rekordmange branner i Brasils regnskog13:44 Isabelle Pedersen gir opp VM13:39 Stor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34 Flertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33 Mann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27 Valgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22 Sp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03 Solbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34 Kraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32 Open Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31 Ullevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52 Venstre i krisemøte om bompenger10:50 Telenor fullfører kjøp av finske DNA10:49 Atom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41 Trumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21 Iransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07 Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38 Venstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36 Ronaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25 USA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24 Rapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03 FN frykter at Jemen rakner07:58 MC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30 Birgit Skarstein vil bli enda raskere07:28 Tyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24 To drept i indiskkontrollert Kashmir07:12 Journalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30 Zimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30 Brækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15 – Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59 Nok vindkraft i Europa til hele verden05:50 Dette skjer i dag05:50 Smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40 Dette skjedde i natt05:38 Donald Trump avlyser besøk til Danmark05:30 Færre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30 Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner
Siste nytt
07:04NorgeForbud mot halvautomatiske våpen lar vente på seg06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25VerdenEminem saksøker Spotify06:17NorgeAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01NorgeIransk ministerbesøk vekker harme06:00NorgeMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55VerdenTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeHøyre vil utrede samferdselsbehovet for Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47NorgeNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58NorgeAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56NorgeFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20VerdenFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01VerdenWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41VerdenTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42NorgeMåling: Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36VerdenVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkFrp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04NorgeKronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45NorgeMann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02VerdenÉn av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57NorgeNorgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55VerdenRekordmange branner i Brasils regnskog13:44SportIsabelle Pedersen gir opp VM13:39VerdenStor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34PolitikkFlertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33NorgeMann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27PolitikkValgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22PolitikkSp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03SportSolbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34PengerKraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32VerdenOpen Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31SportUllevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52PolitikkVenstre i krisemøte om bompenger10:50PengerTelenor fullfører kjøp av finske DNA10:49VerdenAtom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41PolitikkTrumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21NorgeIransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07PengerNy rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38PolitikkVenstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36SportRonaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25VerdenUSA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24PengerRapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03VerdenFN frykter at Jemen rakner07:58NorgeMC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30SportBirgit Skarstein vil bli enda raskere07:28PolitikkTyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24VerdenTo drept i indiskkontrollert Kashmir07:12NorgeJournalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30VerdenZimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30SportBrækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15Politikk– Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59NorgeNok vindkraft i Europa til hele verden05:50NorgeDette skjer i dag05:50PolitikkSmiler av Støres «slagord-knabbing»05:40NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenDonald Trump avlyser besøk til Danmark05:30VerdenFærre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30NorgeUndersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus