Meny

Skrikekur:

Ti tips som får barnet til å sove uten gråt

SKRIKEKUR: Barn mellom 8 og 20 måneder som ikke føler seg hørt, og som må gråte seg i søvn kan utvikle en utrygg tilknytning til foreldrene. Foto: Colourbox.com

Anbefalingen av såkalte skrikekurer slaktes. Her er ti leggemetoder som får babyen til å sove uten gråt.

Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer har fått mye kritikk for sin anbefaling av skrikekurer for å få barn til å sove på egen hånd. Mange foreldre ønsker likevel ikke å få barnet til å sove gjennom skrikekurer, skriver de i forumet barimagen. Og selv om skrikekurer har vært anbefalt av både eksperter og helsesøstre over hele landet, trekker nå Statens søvnsenter sin anbefaling.

Les også: – Barn opptil fem år bør sove på dagen for å lære bedre

Verst for mor

– Ja, skrikekurer har i stor grad vært anbefalt fra mange helsesøstre, og på mange måter kan man si at det at det å gjennomføre skrikekurer er det «riktige», har vært en rådende holdning. En holdning om at skrikekurer er verst for mor har tronet, men heldigvis er dette på vei til å snu nå, forteller søvnterapeut Caroline Teigen til Foreldre & Barn.

Gjennom Sovehjelp.no hjelper hun familier med søvnproblemer. Hun har lenge kjempet for alternative leggerutiner til den omstridte skrikekuren.

Les også: Derfor våkner barna om kvelden

Blir redd og ensom

– Babyen har ikke utviklet en god tidsforståelse, og fem minutter i ensom panikk kan føles uendelig lenge for en baby. Babyen har ikke noe valg i situasjonen og har ikke noe forhold til at noe skal bli bedre, forteller Teigen.

– Det babyen opplever er redsel og ensomhet, og ingen kommer og hjelper og trøster. For meg er det ingen tvil at skrikekurer verst for barnet – og ikke for mor, understreker Teigen og synes at foreldre som må stålsette seg for å gjennomføre en tøff skrikekur, trenger å bortforklare barnets gråt med andre ord enn «behov», «ensomhet», «panikk» og «savn».

Foreldre bruker heller forklaringer som at barnet er sint, bortskjemt eller at det manipulerer foreldrene. Dette bidrar til at foreldrene greier seg gjennom prosessen, mener søvnterapeuten.

Les også: – Derfor sovner foreldre til barne-tv

Utvikler en utrygg tilknytning

Men det å bytte ut gode, empatiske begrep med harde ord skaper en avstand mellom barn og mor eller far. I følge Teigen kan denne avstanden være starten på et mønster hvor tilknytning og empati stadig brytes ned.

Psykolog Willy Tore Mørch er enig.

Barnegråt hos de minste barna alltid er et uttrykk for et behov hos barnet, og den nyeste forskningen viser at barn mellom åtte og 20 måneder som ikke føler seg hørt, kan utvikle en utrygg tilknytning til foreldrene. Dette kan få følger for barnets emosjonelle og språklige utvikling, forklarer Mørch.

– Denne forskningen er relativt ny og har ikke materialisert seg hos helsemyndighetene og praktikerne innenfor barnevern og helsestasjoner ennå. Men nå er det på tide at den gjør det. Jeg mener det er spesielt viktig at undervisningen til helsesøstre og barnevernspedagoger tar dette opp i seg, sier Mørch.

Les også: Slik får du babyen til å sove

Barn må bli sett

Foreldre blir ofte rådet til mildere varianter av skrikekurer, blant annet at man er inne hos barnet men unngår å gi det respons på gråt, sutring eller trass.

Caroline Teigen påpeker at når foreldre sitter hos barnet, men ikke ser på det og kun ignorerer, er dette noe som er uforståelig for barnet.

– Barn trenger å bli sett og hjelpes gjennom overganger som å sovne selv. Jeg synes det virker som en straff at mor eller far vender seg bort og ignorerer barnet. Ta det heller opp og trøst, syng litt og vær til stede når han trenger hjelp til å sovne, anbefaler Teigen.

Portrait of baby=IKKE SKRIKEKUR: Ta opp barnet og trøst ham, syng litt og vær til stede når han trenger hjelp til å sovne, istedet for å la barnet gråte seg i søvn. Foto: Thinkstockphoto

Ti gode leggemetoder uten gråt

Her er ekspertenes beste tips:

1. Bestem dere på forhånd om barnet skal sove i egen seng eller foreldresengen. Hold fast ved dette.

2. Lag en leggerutine. Barn lærer om livet gjennom hvilken rekkefølge ting skjer. Derfor er det veldig viktig med faste rutiner. F.eks. amming i stuen, inn på badet, vask, pusse tenner, på med pysj, så inn på rommet, synge/ lese bok før barnet legges ned i sengen. Mor eller far sitter og leser boken sin til barnet sovner eller i en avtalt tid f.eks. 10-15 min.

Hold fast på leggerutinene - kos og syng så lenge dere føler for det

3. Bli sittende inne hos barnet hvis det gråter. Sørg for at barnet kan se deg, og ha en god atmosfære i rommet. Ta opp barnet og trøst det og si at du skjønner at dette er vanskelig. De først kveldene må man kanskje trøste og løfte barnet opp mange ganger.

Når barnet har lært at det legges ned igjen og har akseptert situasjonen, kan man gjøre en rolig syssel inne på rommet slik at det føles meningsfylt å sitte der inne (f.eks. lese bok, betale regninger, være på nett, brette tøy e.l.)

4: Trøst barnet hvis han eller hun er sint, frustrert eller trist. Ikke gå ut av rommet før barnet sover tungt. Da kan barnet bli usikker og innsovningen ta lenger tid neste gang.

5: Forbered deg på at tilvenningen kan ta noen dager til barnet er vant til den nye rutinen. Det skal føles godt å legge et barn og det å sitte i stillhet sammen er veldig hyggelig og beroligende.

6: Lær barna å skille mellom natt og dag. Om natten skal omgivelsene være mørke og stille, dagen kan de sove der det er lys og lyder.

7: Lær barnet å sove uten hjelp. Barnet blir gjort klar for natten i forhold til at det er mett og tørt. Barn trenger ikke stimuli for å sovne hvis de er friske og trygge.

Det er nok at en forelder sitter inne hos det og trygger situasjonen en stund uten fysisk kontakt. Men det er alltid viktig å finne årsaken til at et barn sover dårlig. Smerter må utredes og evt fjernes (rygg, nakke smerter, ørebetennelser.)

8: Ta hensyn til sykdom. Barn som har vært syke eller opplevd traumatiske hendelser (vonde fødsler, smertefulle undersøkelser, adskillelse) trenger mer støtte i innsoving. Man må se alle barn individuelt, og ta hensyn til forskjellige behov.

9: Lag en sovelogg. Etter ti dager vurderer du igjen situasjonen. Fungerer det eller fungerer det ikke? Man ser at barnet lærer, hvis innsovningen går roligere for seg, at barnet ikke gråter og er trygg. Når barnet sovner eller våkner er vi ikke herre over. Vi kan bare legge til rette for at barnet kan finne søvnen selv.

10: Ha realistiske forventninger. – En baby vil våkne ofte i begynnelsen fordi den trenger mat, men etter hvert er det mulig å få slutt på nattammingen. Det er helt normalt at barn opp til ett år våkner én til to ganger per natt.

Kilder: Søvnterapeut i sovehjelp.no, Caroline Teigen og forfatter av boka «Sove uten gråt», Elizabeth Pantley

Les også:

Slik sover ungen gjennom natta

Spedbarn kan sove hele natta

Kevin blir aldri trøtt

Slik får du barnet ut av ektesengen

skrikekurSKRIKEKUR: Faste rutiner kan få barnet til å sovne av seg selv i sengen, som å ta på barnet pysj før dere går på rommet og så synge og lese en bok før barnet legges ned i sengen. Foto: Colourbox.com

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:11 Kallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10 Klimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09 Paret som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58 – NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23 Barn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10 Aksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09 Putin: Russland vil være med på atomforhandlinger12:07 Espen Bjervig blir sjef for landslagstrenerne11:31 Biden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28 Færre vil bli lærer og sykepleier11:00 Ny syklon på vei mot Mosambik10:53 Ny prisrekord for bensin i Norge10:34 Se bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33 Årets lag i Premier League10:17 Guardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58 Rask varsling kan redde liv på sjøen09:45 Regnskog hogges ned i høyt tempo09:25 Toro tilbakekaller seks ferdigretter09:22 Færre ser TV og leser papiraviser08:48 Norwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38 Uheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59 Schjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58 Norwegian-smell på 2 milliarder07:56 United i sin verste form på 57 år07:46 169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42 Pensjonister taper penger07:36 Seiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26 Haugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59 Putin og Kim fornøyde etter møte06:45 Politiet truet med kniv i Trondheim06:41 Bølge av skogbranner i Nord-Europa06:37 Nye pågripelser på Sri Lanka06:32 Heiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15 Mor og sønn funnet drept på Tenerife06:10 Politiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06 Mer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00 Jemens mødre og barn dør05:50 Dette skjer i dag05:45 Gravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31 Dette skjedde i natt05:11 Mann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00 Sánchez i tet foran valget i Spania05:00 Nord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40 Carlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39 16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22 Brexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10 Politisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05 Luftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04 Mann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03 Skudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44 Innvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24 Irans utenriksminister ut mot USA01:55 Prins William besøker New Zealand01:40 Agenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25 Overraskende stort underskudd for Tesla01:24 Godstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48 Byggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20 Tre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20 Høyre vil språkteste barnehagebarn00:01 Politiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59 Facebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37 Microsoft gjør det bedre enn forventet22:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54 Wolverhampton ga Arsenal bank22:41 Iran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07 Hegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12 Norwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36 Boligblokk i brann i Sør-Sverige20:27 Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24 «Norsk» James Bond-film presenteres20:13 Dagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49 Alle LO-topper tjener mer enn én million19:03 Henla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53 To mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30 Japans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19 To menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09 Trump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50 – Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53 Krigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32 Ambassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14 Søreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12 Sokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09 Skotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36 Mitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16 Rekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12 Grenseløs grensehandel i påsken14:54 Solskjær nummer to på sparke-listen14:50 Skogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43 Full kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27 Boeings overskudd krymper14:17 Tyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15 Nå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14 Tyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51 Politisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50 Det heter ikke NSB lenger13:27 Brann i Vestfold under kontroll13:22 Sør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22 Kulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44 – En skrev at det vil bli «farlig» for oss hvis vi går videre med planene
Siste nytt
13:11PolitikkKallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10PengerKlimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09NorgeParet som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58Kultur– NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23PolitikkBarn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10PengerAksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09VerdenPutin: Russland vil være med på atomforhandlinger12:07SportEspen Bjervig blir sjef for landslagstrenerne11:31PolitikkBiden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28NorgeFærre vil bli lærer og sykepleier11:00VerdenNy syklon på vei mot Mosambik10:53MotorNy prisrekord for bensin i Norge10:34VerdenSe bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33SportÅrets lag i Premier League10:17SportGuardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58MotorRask varsling kan redde liv på sjøen09:45VerdenRegnskog hogges ned i høyt tempo09:25Helse og livsstilToro tilbakekaller seks ferdigretter09:22KulturFærre ser TV og leser papiraviser08:48ReiseNorwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38NorgeUheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59PolitikkSchjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58PengerNorwegian-smell på 2 milliarder07:56SportUnited i sin verste form på 57 år07:46Helse og livsstil169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42PengerPensjonister taper penger07:36SportSeiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26SportHaugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59VerdenPutin og Kim fornøyde etter møte06:45NorgePolitiet truet med kniv i Trondheim06:41VerdenBølge av skogbranner i Nord-Europa06:37VerdenNye pågripelser på Sri Lanka06:32SportHeiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15VerdenMor og sønn funnet drept på Tenerife06:10NorgePolitiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06ReiseMer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00VerdenJemens mødre og barn dør05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeGravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31NorgeDette skjedde i natt05:11NorgeMann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00PolitikkSánchez i tet foran valget i Spania05:00NorgeNord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40PengerCarlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39Norge16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22PolitikkBrexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10VerdenPolitisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05NorgeLuftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04VerdenMann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03NorgeSkudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44NorgeInnvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24PengerIrans utenriksminister ut mot USA01:55VerdenPrins William besøker New Zealand01:40NorgeAgenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25PengerOverraskende stort underskudd for Tesla01:24NorgeGodstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48VerdenByggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20VerdenTre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20PolitikkHøyre vil språkteste barnehagebarn00:01NorgePolitiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59PengerFacebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37VerdenMicrosoft gjør det bedre enn forventet22:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54SportWolverhampton ga Arsenal bank22:41MakroøkonomiIran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07SportHegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12PengerNorwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36VerdenBoligblokk i brann i Sør-Sverige20:27NæringslivMassesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24Kultur«Norsk» James Bond-film presenteres20:13SportDagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49PengerAlle LO-topper tjener mer enn én million19:03Helse og livsstilHenla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53NorgeTo mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30VerdenJapans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19MotorTo menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09PolitikkTrump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50Norge– Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53VerdenKrigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32VerdenAmbassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14PolitikkSøreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12NorgeSokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09PolitikkSkotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36SportMitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16KulturRekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12PengerGrenseløs grensehandel i påsken14:54SportSolskjær nummer to på sparke-listen14:50NorgeSkogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43KulturFull kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27PengerBoeings overskudd krymper14:17PolitikkTyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15NorgeNå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14VerdenTyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51VerdenPolitisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50NorgeDet heter ikke NSB lenger13:27NorgeBrann i Vestfold under kontroll13:22NorgeSør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22KulturKulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44Norge– En skrev at det vil bli «farlig» for oss hvis vi går videre med planene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus