Meny

Kjemiske og antibakterielle rengjøringsmidler:

Sjekk om du vasker for mye

KJEMISK KRIGFØRING: Vi er redde for skitt og lort, og benytter oss av et helt arsenal av ulike rengjøringsmidler for å få det rent. Foto: Colourbox.com
KJEMISK KRIGFØRING: Vi er redde for skitt og lort, og benytter oss av et helt arsenal av ulike rengjøringsmidler for å få det rent. Foto: Colourbox.com

Klapper du deg selv på skuldra over at huset skinner og helgevasken er tatt?

De aller fleste av oss tviholder på gode gamle rengjøringstradisjoner som helgevask og vårrengjøring . For til tross hektiske hverdager og travle karrierer, vi er veldig opptatte av å ha det rent og pent rundt oss på hjemmebane.

En tur i rengjøringsreolene på supermarkedet bekrefter trenden: Hver eneste overflate i hjemmet skinne, hybelkaniner må jages langt vekk og har du ikke tid til såpe og vann trenger du ikke bekymre deg, for det finnes en engangsklut tilpasset akkurat det du skulle måtte ønske å vaske, enten det nå er gulvet, doen eller speilet på badet.

Men visste du at å ha et hjem som er fullstendig blottet for støv og skitt ikke er det beste for helsen din? Spesielt om du benytter deg av vaskemidler som ikke bare lover å fjerne flekker og å gjøre rent, men som også tar knekken bakterier i samme slengen.

Les også: Derfor bør du rengjøre dobørsten

Går for langt når vi gjør rent

Ifølge det amerikanske bolignettstedet Brightnest har mengden og utvalget rengjøringsprodukter man benytter seg av for å gjøre rent hjemme økt enormt i løpet av bare en tiårsperiode. For nå holder det ikke bare med såpe og vann om man skal tro på reklamen. Nei, for å gjøre huset rent kreves et arsenal av produkter, det ene mer spesialisert enn det andre, laget for å takle akkurat den flekken, eller nettopp det rommet hvor rengjøring trenges. Men nå er det på tide å bremse ned, sier ekspertene.

Her er vaskemidlene du bør unngå.BAKTERIEFRYKT: Det ligger mye falsk trygghet i vaskemilder som lover å ta knekken på alt som finnes av bakterier. Foto: Trine Jensen

– Sterke og svært kjemiske rengjøringsmilder gjøre det nok rent hjemme, forklarer nettstedet.

Tenk litt over hvor mye av disse stoffene du både puster inn eller får i kontakt med huden din når du gjør rent. Jo oftere du vasker, dess oftere utsetter du kroppen og helsen din for disse kjemikaliene.

Kjemisk overbelastning

Døgnet rundt, hver eneste dag, utsettes vi for kjemiske stoffer fra produkter av forskjellige slag. Høyt oppe på denne listen av ting vi utsettes for både ofte og mye, er rengjøringsprodukter. Noe som er viktig å tenke på for alle, og kanskje aller mest de som bor med barn i hjemmet.

– Barn er spesielt sårbare for kjemiske stoffer, forklarer Statens Forurensningstilsyn sammen med Mattilsynet i sin informasjonsbrosjyre «Barns kjemiske hverdag».

Les også: Det blir ikke rent når du vasker gulvet

– For eksempel har de lett for å utvikle allergier, og kan ikke selv velge å beskytte seg mot stoffer som kan være skadelige for dem. Slike valg er det vi voksne som må gjøre.

Barn er mer påvirkelige når det gjelder kjemikalier i luften enn voksne.FARLIG FOR DE SMÅ: Eksperter advarer mot å bruke sterkt kjemiske rengjøringsmidler. Spesielt om du har barn i huset. Foto: Sft.no

Håkon Lindahl, miljørådgiver i Grønn Hverdag, er også av den oppfatning at det meste av vanlig rengjøring i hjemmet fint kan gjøres uten å utsette seg selv for potensielt farlige og allergifremkallende stoffer.

Svært mange i dag driver det jeg vil påstå er kjemisk krigføring mot skitt og lort på hjemmebane, og har et helt arsenal av vaskemidler i kjøkkenbenken, røper Lindahl til Klikk.no.

– Dette er sjelden nødvendig.

Les også: Slik holder du benkeplaten fin

Miljørådgiveren anbefaler i stedet følgende når du skal vaske hjemme:

1. Bruk mikrofiberkluter

Mikrofiber løser opp fett - akkurat som såpe. Med mikrofberkluter kan du derfor klare deg helt uten vaskemidler i mange tilfeller. Mikrofiberkluter får du kjøpt i de fleste dagligvarebutikker.

TIPS: Unngå tøymykner når du vasker mikrofiberkluter, da vasker de dårligere etterpå.

2. Bruk milde rengjøringsmidler

– Til daglig rengjøring kommer man du langt med et miljømerket håndoppvaskmiddel, grønnsåpe og stålull, forklarer Lindahl.

3. Velg svanemerket og parfymefritt

Svanemerkede rengjøringsmidler er blant de mest miljøvennlige på markedet.

– De kan imidlertid inneholde allergifremkallende parfymestoffer, forklarer Lindahl.

– Så se gjerne etter parfymefrie alternativer.

4. Unngå spesialmidler

Spesialvaskemidler som metallpuss, stekeovnsrens, møbelspray, boningsmiddel og teppespray inneholder generelt mer og flere helse- og miljøbelastende stoffer enn vanlige vaskemidler.

5. Unngå klor

Klorforbindelsen som brukes i Klorin og andre vaskemidler er ikke spesielt skadelig i seg selv (med mindre du drikker det), men det er dokumentert at det dannes andre, mer skadelige forbindelser i innelufta og i miljøet når du vasker med klor.

Du må aldri blande klor og salmiakk.

Les også: Derfor skal du ikke re sengen

Ikke vask deg syk.NATURLIG RENGJØRING: Visste du at eddik kan brukes til å rengjøre mange ting i hjemmet? Og det helt uten kjemisk belastning på helsen din. Foto: Produsenten

Dropp vaskevannet, bruk tørrmopp

De aller fleste av oss tenker såpe, vann og mopp når gulvet skal vaskes. Men også her kan det fint hende det holder i bøtter og spann å bruke en mikrofiberklut for å få det rent.

– Med vann, såpe og langkost flytter du bare rundt på skitten, og bakterier og sopp får god næring, har rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther, som har skrevet flere bøker om vask og rengjøring, tidligere uttalt til Klikk Bolig.

Les også: Slik rengjør du de skitneste stedene i huset

– Alt støv fjerner vi raskest og mest effektivt med en syntetisk mikrofibermopp. Du får med deg en del skitt med en våt klut, men såpen og vannet legger seg som en hinne på gulvet, som legger igjen støv. Vannet fordamper, og det gir gode vekstvilkår for bakterier. Hvis du vil vaske med vann, så bruk en syntetisk tørr mopp først, for å få opp støvet. Deretter kan du gå over med en våt klut for å få bort flekken.

Bakteriehemmende rengjøringsmilder gjør at antibiotikaresistente bakterier er på fremvekst.ØDELEGGER IMMUNFORSVARET: Vi trenger bakterier også for å holde oss friske. Foto: Trine Jensen

Livredde for bakterier

Tar man seg en runde i vaske- og rengjøringsreolene på supermarkeder, både her hjemme I Norge, men også spesielt i utlandet, blir det tydelig at bakteriefrykten lever i beste velgående.

Ifølge det amerikanske rengjøringsnettstedet Viziclean er det nesten umulig å komme over rengjøringsmidler som ikke lover å «ta drepen på 99,9 prosent av alle virus og bakterier».

– Dette er spesielt skummelt å bruke i hjem hvor barn vokser opp, forklarer nettstedet.

Les også: De vanligste rengjøringstabbene

Barns immunsystem trenger å utsettes og eksponeres for ulike typer bakterier for å utvikles og styrkes, og fjerner man alle disse bakteriene som man fra naturens side er tenkt til å skulle omgi seg med, så er det en mye høyere sjanse for at helseproblemer som allergi og sykdom utvikles.

Nettstedet foreslår å tenke på verden og miljøet rundt oss som én stor vaksine.

– Vi trenger å eksponeres for bakterier og smitte slik at immunsystemene våre får trening, og kan øve seg på å angripe og bekjempe skumlere bakterier den dagen det skulle være behov for det.

Rådgiver i Nasjonalt Folkehelseinstitutt, Petter Elstrøm, er helt enig.

– Produsentene av rengjøringsmidler spiller på - og skaper - en stadig større bakteriefrykt blant forbrukere, forklarer Elstrøm til Klikk Bolig.

Les også: Dingsene som får deg til å digge rengjøring

– Man glemmer helt at det i de aller fleste tilfeller holder lenge å gjøre rent med vanlig oppvasksåpe og vann.

Derfor trenger vi ikke antibakterielle vaskemidler.GOD HYGIENE ER NOK: Å vaske hendene med såpe og vann holder i massevis - om du ikke er hjertekirurg. Foto: Colourbox.com

Helt unødvendig, til dels skadelig

Elstrøm mener bruken av vaskemilder som tar knekken på bakterier er et stadig større problem.

– Disse rengjøringsmidlene er fullstendig unødvendige, og ikke minst gjør de mer harm enn nytte, forklarer helserådgiveren.

– Her snakker vi virkelig om å skape sitt eget problem, for jo mer av disse midlene vi bruker, dess mer resistente bakterier vil vi få en fremvekst av.

Elstrøm forklarer at ved å fjerne de mange frykter av skadelige bakterier, tar man også knekken på de harmløse, «snille» bakteriene som skal være til stede, enten det gjelder på kroppen eller i miljøet rundt deg.

– Bakterier konkurrerer seg imellom, både når det gjelder plassen og den næringen som er tilgjengelig for dem, forklarer eksperten.

Les også: Her er blandingen som fjerner fingermerker og andre flekker

Fjerner man de bakteriene som er lette å fjerne/behandle, som jo er de som dør raskest, vil jo de potensielt skadelige bakteriene få mye større spillerom. Det vil med andre ord si at de resistente bakteriene får mye større mulighet til å spre seg og gjøre skade.

Normale bakterier, som er en del av normalfloraen både på kroppen og i miljøet, gir oss bedre motstandsdyktighet mot farlige bakterier.

– Dette gjør at for eksempel infeksjoner kan bli vanskeligere å behandle med antibiotika, forklarer Elstrøm.

Når vi slår ut normalfloraen, ender man nemlig opp med et mye verre immunforsvar enn man i utgangspunktet hadde.

Eksperten forklarer at vi her i Norge fortsatt er rimelig restriktive når det gjelder både vaskemilder med bakteriedrepende effekt, og også bruken av antibiotika.

– I utlandet ser vi at de har et enormt mye større problem med antibiotikaresistente bakterier enn vi foreløpig har her i Norge, forklarer Elstrøm.

Les også: Så ofte bør du vaske badet

– Og at man seg en tur i rengjøringshyllene på matbutikken, ser man nok mye av grunnen til dette.

Ikke vask bort bakteriene.SKUMMEL TREND: I utlandet er de mye mer liberale med vaskemidler som tar knekken på bakterier. Derfor har de også et større problem med antiobiotikaresistente bakterier. Foto: Trine Jensen

Les også:

Her finner du inspirasjon til interiøret hjemme

Så lett lager du kjøkkenhage på terrassen

Slik rengjør du de skitneste stedene i huset

Slik fjerner du ekle flekker på hodeputen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Bomselskapenes kostnader stiger07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Ni evakuert etter flere ras i Nordland06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 Millioner av afghanske barn nektes skolegang06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 – De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Søker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet02:40 – Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Isbre forsvant – men ikke bare på grunn av menneskeskapte klimaendringer17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Det er som om Arendalsukas reklamebyrå skulle skrevet det16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig
Siste nytt
09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkBomselskapenes kostnader stiger07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeNi evakuert etter flere ras i Nordland06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15VerdenMillioner av afghanske barn nektes skolegang06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien06:10NorgeDette skjer i dag06:09PolitikkSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00Penger– De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58PolitikkStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSøker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet02:40Motor– Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenIsbre forsvant – men ikke bare på grunn av menneskeskapte klimaendringer17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkDet er som om Arendalsukas reklamebyrå skulle skrevet det16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus