Meny

Dina (6) har sovet ute i over 100 netter

SOVER SØTT: Dina (6) har vært på sykkeltur på Helgelandskysten, gått mange fotturer i Børgefjell, syklet Rallarvegen, padlet kano i Dalsland, jaktet rype på Senja, bodd i hule i Drammensmarka, gått på ski på Hardangervidda - og har vært mange turer i Oslomarka. © Foto: privat

Mor og datter har tatt fri i et halvt år for å sove under åpen himmel.

10 tips for en vellykket tur med barn

1. Sørg for en god start! Pakk sekken i god tid, helst kvelden før.

2. Ta gjerne med noen gode venner med barn på samme alder.

3. Selg inn turidéen din til barna – vær entusiastisk!

4. Ta med sunn og næringsrik mat og nok drikke.

5. Bestem dere for om målet med turen er å være ute og leke, eller om dere vil til en hytte, en fjelltopp eller et annet konkret turmål.

6. Snakk om de positive turopplevelsene både underveis og etter turen.

7. Vær med på leken når dere er ute. Lek og samtaler i naturen skaper nærhet og god kontakt mellom barn og voksne.

8. Kle deg godt og praktisk selv også. Voksne som fryser er dårlig turselskap for barn.

9. Husk å kle av barna hvis de blir for varme.

10. La heller turen bli litt for kort enn alt for lang og ta mange pauser.

Kilde: Den Norske Turistforening

Elisabeth Lau-Henriksen (40), datteren Dina (6) og hunden Polly er ikke helt som andre familier. De tilbringer nemlig både vinter, vår og sommer utendørs rundt omkring i Norge.

Som så mange andre småbarnsmødre var Elisabeth lei av hverdagsmaset med levering og henting i barnehage, jobb og liten tid sammen med datteren. Men der andre bare fortsetter i samme tralten, bestemte hun seg for å gjøre noe med det. Hun har sagt opp barnehageplassen, tatt et halvt års permisjon fra jobben som siviløkonom i posten og dratt på tur med datteren det siste halvåret før skolestart.

Mer tur, mindre hverdag

I uke 8 la de to jentene ut på tur og etter planen kommer de først hjem like før skolestart i august.

– Jeg vet ikke helt når jeg fikk idéen. Det har nok vært en modningsprosess grunnet et ønske om mer tid på tur og mindre hverdag, forteller Elisabeth Lau-Henriksen til Foreldre & Barn.

barn,friluftsliv,permisjon,tur,fritid,hverdag

SKITUR: "Vi våkent opp til tett snøvær, og var i grunnen godt fornøyd med en planlagt hviledag. Dina gravde snøhule, vi lette mer etter den savnede staven og vi gikk en tur med Polly, og plutselig var det kveld. Utrolig hvor fort tiden går når man ikke gjør noen ting", skrier Elisabeth Lau Henriksen på bloggen sin. © Foto: privat

Som hun skriver på bloggen Utejenter.blogspot.no: "Dagene går så alt for fort. Jeg jobber og Dina går i barnehagen. Det skal trenes, handles og fikses.

Våre beste stunder har vi ofte på tur. Da har vi roen, felles prosjekter, masse tid til å snakke og leke og vi kan gjøre ting vi trives veldig godt med i flotte omgivelser.

Til høsten begynner Dina på skolen. Da blir vi enda mer bundet. Dette er rett og slett vår mulighet til å ta en timeout, og vi griper den med begge hender".

Å reise jorda var rundt ikke aktuelt for Elisabeth. Heller ikke overvintring i en hytte på Svalbard, det ville bli for statisk og sårbart med bare to personer.

Norge på kryss og tvers, derimot, passet både mor og datter. De skal i all hovedsak holde seg i Norge, utforske landet og gjennomføre både korte, lange og spennende turer. Innimellom er de hjemom på Årvoll i Oslo og får vasket klær og utstyr. Og ikke minst får Dina lekt med vennene sine og besøkt barnehagen.

– Det tror jeg er lurt, da blir ikke sjokket så stort i august. Fordelen med dette opplegget er fleksibiliteten. Vi kan ta småturer og kjenne på det å ha god tid. Da vi skulle til Trillemarka nylig, hostet Dina litt, og da ventet vi bare en dag med å dra. Neste uke skal vi gå til Skrim. Målet er å finne et vann der vi kan isfiske, lage en camp og brenne bål. Planen er å være borte i 7-10 dager. Men hvis vi er lei etter fire dager drar vi bare videre, sier småbarnsmoren. Akkurat nå har de to påskeferie på Elisabeths foreldres hytte på Veggli - som har mobildekning.

barn,friluftsliv,permisjon,tur,fritid,hverdag

UTEJENTER: Mor og datteren får minner for livet og tette bånd av å være på tur sammen i et halvt år. © Foto: privat

På tur 3 1/2 måned gammel

Selv hadde Drammensjenta Elisabeth en helt "normal" barndom når det kom til turaktiviteter.

– Vi gikk til en hytte og drakk kakao. Men jeg godt kan påstå at jeg er sporty, ler småbarnsmoren.

Allerede da hun var 3 1/2 måned var Dina med på overnattingstur på Ringebufjellet.

Hun sov hele natta gjennom, så hun likte nok det, sier moren.

Hun opplever at datteren har mer følelse av å ha ro nå. Hun kan leke lenge alene mens jeg tenner bål og ordner med teltet, og da går hun dypt inn i leken.

Nå har hun ordentlig tid til det. Jeg tror hun har godt av å være med på tur, det handler blant annet om å møte utfordringer og få gode mestringsopplevelser.

Alenemor

Elisabeth er alene med Dina, og de to har et nært forhold i utgangspunktet. Og Elisabeth forteller at det har blitt enda nærere nå som de får ordentlig tid sammen til å gjøre og oppleve, ikke bare "rekke det vi må rekke".

– Nå er målet det vi gjør og vi får pratet mye. Dina føler også at hun får være med å påvirke. Da hun rundet 100 netter ute forrige uke, var premien å få bestemme en tur. Hun har sagt at hun vil vi skal på klatretur. Det skal klatres masse i trær og på steiner, og helst også med skikkelig klatreutstyr i litt større vegger. Elisabeth er ingen klatrer, men regner med at hun finner en løsning som tilfredsstiller ønsket.

Rollelek motiverer

Innimellom blir Dina sliten. Noen dager etappene lenger enn de skulle vært, og det kan være tett skog som er fryktelig tung å gå i.

Ellers har ikke turlivet bydd på problemer, annet enn litt ødelagt utstyr. Dina har vært med på tur hele livet og de leker mye underveis.

Det går mye i rollelek, der de er både Ronja Røverdatter og Birk, rever som er på vei tilbake til revehiet - og de har vært Marit Bjørgen og Therese Johaug. Nettopp dette tror Elisabeth er viktig om barn sliter med motivasjonen til å gå.

– Da skjer det av seg selv og det blir gøy! Dessuten er det viktig å spise ofte nok. Sultne barn er ikke samarbeidsvillige.

barn,friluftsliv,permisjon,tur,fritid,hverdag

SKITUR: Dina (6) og hunden Polly i fullt fart gjennom Trillemarka. © Foto: privat

Om vinteren spiser de to ofte havregrøt til frokost, og nøtter, frukt, kokesjokolade, supper, energibar og hjemmebakte brownies og bjørnebrød. Til middag går det i tørket mat som elgkjøtt med løk og grønnsaker eller drytech.

Får respekt for naturen

- Vi ser hvor godt det gjør barna å oppholde seg ute. Leken i skogen blir annerledes enn når de for eksempel sykler i barnehagen. Barna må bruke mer fantasi når de leker i skogen. Da kan en pinne bli så mangt, sier Eva Hamre er pedagog og daglig leder i Bogafjellbakken naturbarnehage i Sandnes.

Hun mener fordelene av friluftsliv er mange: turer i ulent terreng styrker grovmotorikken og støynivået blir mindre ute. Barna lærer mye og får respekt for naturen.

De foreldrene som velger vår barnehage liker natur og friluft og jeg tror at barna blir farget av det miljøet de vokser opp i, sier Eva Hamre til Foreldre & Barn.

Turbukse til barn - hvilken anbefaler dere? spør en mamma i vårt forum Dinbaby

I Bogafjellbakken naturbarnehage har de fokus på å gi positive opplevelser ute i naturen sammen med barna.

Vi presser ikke barna til å være ute lengst mulig, vi jobber etter barnas primisser. Mye avhenger av gode klær.

– Med gode klær klarer du å være lenge ute, men her på Vestlandet er det kanskje ikke like kjekt å være ute når vi har byttet regnklær for andre gang. Da tar vi med oss naturen inn og har for eksempel en formingsaktivitet med det vi fant ute på tur, forteller Eva Hamre.

Lytte til barnet

Om barna mister motivasjonen til å dra på tur er det viktig å lytte til barnet og motivere det.

– Alle barn kan ha dårlige dager eller perioder hvor de ikke vil på tur. Da er det viktig at vi voksne lytter til barnet og motiverer.

I Bogafjellbakken naturbarnehage lages det meste av maten på bål. Maten kan også gjøres klar i barnehagen på forhånd.

Det går mye i fisk/kyllingwok med nudler, fiskeburger, pinnebrød, wraps, grove pannekaker, poteter og lapskaus.

Uteaktiveitetene som går igjen i barnehagen er å lage taubane, oppdagelsesferd i naturen, bygging av leirplass, toppturer (i distriktet), hinderløype, klatring (i trær og på steiner), hyttelaging, matlaging, spikking, formingsaktiviteter ( som å lage en bie av ei kongle).

Skole for Dina fra høsten

Til sommeren planlegger Elisabeth og Dina å reise nordover til Helgelandskysten.

Da blir skiene byttet ut med kano, sykkel og fjellstøvler. Og i august venter en ny hverdag for Dina. Da begynner hun i 1. klasse, etter et halvt år på reisefot. Med barndomsminner for livet.

Les også:

Dette regntøyet er best i test

Verdens yngste polfarer

Slapp av, du er i Syden med barn

Turmaten barna elsker

Det er ikke farlig å brekke en arm

Quizen som barna vinner

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:03 Over 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03 Sjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23 To menn siktet for knivstikking på Voss16:23 Tre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03 Svenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45 Anmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23 Fiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38 Ruud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26 MDG sikter mot makt i fire storbyer12:45 Ada Hegerberg giftet seg12:37 MDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36 Kjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02 Norge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå11:35 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26 Sandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46 Store utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30 Forsker: – Hvaldimir er syk10:13 Kraftig jordskjelv i Peru10:11 Forskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37 Avgjørende dag i EU-valget09:35 Norske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21 To pågrepet etter knivstikking på Voss08:20 Minst to døde da tornado rammet by i Oklahoma07:45 -Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59 Mann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38 Slik påvirker EU-valgene Norge06:12 Leirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:33 Dette skjedde i natt05:04 Ekspert: – Langt fram til løsning i Venezuela04:44 Drapsdømt mann frifunnet for stalking03:42 Danmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59 To menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23 Trump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00 AP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23 Kvinne pågrepet for vold mot politiet00:55 Eldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17 TV 2: Ny James Bond-film kan være i gang på Sunnmøre22:39 Titusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34 30.000 marsjerte for klimaet i København22:33 Fire pågrepet etter skyting i Oslo22:27 Anna & Emma vant MGPjr 201922:17 Gullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52 Avslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45 Nye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11 Tore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33 Antonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16 Slik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52 Lillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48 – Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47 Voldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09 Rally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08 Jakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51 Overvåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50 Finland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43 MDG får to nestledere18:26 Mann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21 Mays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24 Paven sammenligner abort med leiemord16:21 Fallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14 MDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13 Grønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47 Idrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29 Politiet jakter bilist etter ulykke14:12 Knøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06 FN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06 Tuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25 MDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50 SV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36 Tre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33 Her er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18 Tidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53 Nytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30 Østigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55 To nye dødsfall på Mount Everest02:54 Guvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26 Verdens dyreste medisin godkjent i USA02:23 800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55 Mann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19 Helsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37 Halve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43 Trump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55 Godt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40 Nedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19 Giske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48 Beskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36 Messi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35 Minst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13 Elyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13 73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45 26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10 Bråslakter laks – må rekke det for den dør20:09 Spetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06 To pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49 Mann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49 Riksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14 Oljefondet selger cannabis-aksjene18:54 – Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51 Kronprinsen holdt to klimataler i Berlin
Siste nytt
17:03VerdenOver 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03MotorSjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23NorgeTo menn siktet for knivstikking på Voss16:23VerdenTre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03NorgeSvenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45NorgeAnmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23PolitikkFiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38SportRuud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26PolitikkMDG sikter mot makt i fire storbyer12:45SportAda Hegerberg giftet seg12:37PolitikkMDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36SportKjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02PolitikkNorge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå11:35NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26SportSandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46Helse og livsstilStore utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30NorgeForsker: – Hvaldimir er syk10:13VerdenKraftig jordskjelv i Peru10:11NæringslivForskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37PolitikkAvgjørende dag i EU-valget09:35SportNorske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21NorgeTo pågrepet etter knivstikking på Voss08:20VerdenMinst to døde da tornado rammet by i Oklahoma07:45Verden-Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59NorgeMann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38VerdenSlik påvirker EU-valgene Norge06:12PengerLeirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:33NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenEkspert: – Langt fram til løsning i Venezuela04:44NorgeDrapsdømt mann frifunnet for stalking03:42VerdenDanmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59NorgeTo menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23VerdenTrump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00VerdenAP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23NorgeKvinne pågrepet for vold mot politiet00:55VerdenEldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17NorgeTV 2: Ny James Bond-film kan være i gang på Sunnmøre22:39VerdenTitusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34Verden30.000 marsjerte for klimaet i København22:33NorgeFire pågrepet etter skyting i Oslo22:27NorgeAnna & Emma vant MGPjr 201922:17VerdenGullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52VerdenAvslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45VerdenNye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11NorgeTore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33VerdenAntonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16KulturSlik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52SportLillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48Politikk– Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47NorgeVoldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09SportRally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08VerdenJakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51StemmerOvervåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50SportFinland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43NorgeMDG får to nestledere18:26VerdenMann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21VerdenMays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24VerdenPaven sammenligner abort med leiemord16:21NorgeFallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14NorgeMDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13PolitikkGrønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47SportIdrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29NorgePolitiet jakter bilist etter ulykke14:12NyheterKnøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06VerdenFN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06SportTuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25PolitikkMDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50MotorSV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36VerdenTre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33NorgeHer er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18SportTidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53PengerNytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30SportØstigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55VerdenTo nye dødsfall på Mount Everest02:54VerdenGuvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26VerdenVerdens dyreste medisin godkjent i USA02:23Norge800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55NorgeMann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19NorgeHelsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37NorgeHalve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43VerdenTrump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55SportGodt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40SportNedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19PolitikkGiske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48VerdenBeskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36SportMessi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35VerdenMinst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13SportElyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13Norge73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45Norge26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10NorgeBråslakter laks – må rekke det for den dør20:09PengerSpetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06VerdenTo pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49NorgeMann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49NorgeRiksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14PengerOljefondet selger cannabis-aksjene18:54Politikk– Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51NorgeKronprinsen holdt to klimataler i Berlin
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus