Derfor bør du vaske lekene

Husker du å vaske disse?

SKJULT SKITT: Disse lekes med hver dag - ofte av ikke helt rene barnehender. Men hvor ofte får de egentlig en vask? FOTO: Colourbox
SKJULT SKITT: Disse lekes med hver dag - ofte av ikke helt rene barnehender. Men hvor ofte får de egentlig en vask? FOTO: Colourbox

Så skitten kan både lekene og kosedyra være.

Disse lekene er mest skitne

1. Uteleker

2. Kosedyr

3. Badeleker

4. Babyleker

5. Andre leker

(Kilder: Lilleborg, Parents.com og professor i sanitasjon Oddbjørn Sjøvold)


Slik vasker du leker

  • De harde lekene kan du ta i oppvaskmaskinen eller oppvaskkummen.
  • Vær oppmerksom på at plastleker ikke tåler for høy temperatur i oppvaskmaskinen – unngå temperatur over 60 grader.
  • Det er også effektivt å legge lekene i Klorin med jevne mellomrom.
  • De som ikke tåler vann, bør du tørke grundig støv av.
  • Kosedyr kan du vaske i vaskemaskinen på 40-60 grader.
  • Renholdet må tilpasses behovet, men det anbefales å gjøre rent minst en gang i uken.
  • Så snart du ser at leker er tildekket av støv, bør du ta dem i oppvaskmaskinen/vaskemaskinen.
  • Vær ekstra påpasselig hvis du har dyr i huset. Hender det at hunden er borti lekene, blir de fortere fulle av bakterier.
  • Leker som brukes ute, bør vaskes ekstra ofte.

(Kilde: Malin Skaar, Lilleborg)

I alle hjem hvor det bor barn, bor det også leker . I hopetall.Og lekene brukes daglig, både av dine egne barn og også de som er på besøk. Og fra et par hender som nettopp har pillet på en busemann til et annet par som nettopp har vært på toalettet og "klart alt selv": Hvor ofte husker du egentlig på at ikke bare barna selv, men også lekene gjerne kunne trengt en vask i ny og ne?

"Burde kanskje vasket litt oftere"

På Foreldre og Barns forumsider er det delte meninger om hvorvidt det er nødvendig å vaske lekene eller ikke. Mange er enige om at for babyer som enda putter alt de finner i munnen, kan det kanskje ha noe for seg, mens at det for eldre barn kanskje virker litt unødvendig.

- Her i huset vaskes leker når behovet åpenbart oppstår, forklarer forumbrukeren "Malama" i en tråd om vasking av leker.

- Burde kanskje vaska litt oftere? Gidder ikke vaske bøker i tide og utide, men de plastbrikkene er jo enkle å vaske litt innimellom da.

En annen forumbruker forteller at hun nylig vasket kosedyrene i vaskemaskinen, og at de kom ut både renere og penere enn da de gikk inn. Hun tok 3-4 kosedyr av gangen og puttet de inn i vaskeposer dersom de hadde øyne eller liknende som kunne løsne. Hun var litt redd for å kjøre for høy temperatur siden det ikke stod noe om vasking på noen av dem, og kjørte derfor alle på 30 graders vask som varte ca. 40 minutter med Milo og halv sentrifugeringshastighet. Deretter kjørte hun dem på korte runder i tørketrommelen med laveste temperatur. Hun kjørte dem ikke mer enn ca 20-30 min i trommelen og lot de så lufttørke resten på stativ på badet til dagen etter. Det gikk veldig fint og alle dyrene ble rene og pene og luktet godt.

Derfor bør du vaske lekene.

REN OG PEN: Jo da, det går som regel helt fint å kjøre kosekaniner en runde i vaskemaskinen. © FOTO: PlussTid/Lilleborg

Leker samler mye bakterier

Det er ikke bare leker som lekes med av syke barn som blir utsatt for bakterier og smitte. Også leker som barna leker med til daglig når de er friske, og som gjerne dras med fra ute til inne, fra bil til hus og kanskje videre opp i sengen, kan trenge regelmessig rengjøring mener ekspertene.

- Leker samler ofte ekstra mye bakterier, fordi de har en tendens til å bli dratt med både her og der, enten det er ute i søla eller i munnen til minstemann, forklarer professor i sanitasjon (renhold, inneklima og hygiene) ved Trøndelag Forskning og Utvikling , Oddbjørn Sjøvold, til Foreldre og Barn.

- Så ja, jeg vil absolutt anbefale at foreldre vasker lekene til barna samtidig som de gjør resten av rengjøringen i huset. Dette er spesielt viktig når det gjelder leker som barna tar i munnen.

Eksperten forklarer at man kan hindre mye smitte ved forebyggende vask og rengjøring.

- Inneleker kan vaskes regelmessig enten man nå kjører dem i oppvaskmaskinen, vaskemaskinen eller legger dem i fryseren. Men husk på å sjekke at de ulike lekene tåler de ulike behandlingene.

Følg barnehagenes eksempel

Sjøvold forklarer at man i barnehager rengjør - eller burde i alle fall rengjøre - som regel fellesleker minst én gang per uke.

- Dette er selvsagt også en skjønnsmessig vurdering, forklarer professoren.

Og som oftest trenger man jo ikke rengjøre leker like hyppig hjemme, hvor lekene ikke håndteres av like mange barn. Men at det kan være fint å lage seg en rutine på å også rengjøre leker som man gjør med resten av tingene i hjemmet, er det ingen tvil om. Det kan også lønne seg å vaske lekene hyppigere om noen i huset sliter med rennende nese og forkjølelse, munnsår eller lignende - eller om dere har hatt gjester på besøk som ikke er helt friske. På den måten beskytter du både dine egne og også andre barn som kommer for å leke fra å bli syke.

Slik vasker du skitne leker.

KJAPP RENGJØRING: I barnehager er de flinke med å vaske lekene om noen på avdelingen har vært syke. men gjør du det samme hjemme? © FOTO: Colourbox

Les også: Slik vasker du saueskinn

Gode rutiner på håndvask

Også rengjøringsekspert Malin Skaar hos Lilleborg Forbrukerservice i Oslo tror det kan lønne seg å vaske lekene regelmessig.

- Fokuser gjerne på leker som blir mye brukt, og leker som brukes både inne og ute, forklarer Skaar til Foreldre & Barn.

- Og selvsagt også når det gjelder sykdomsperioder. Da bør du vaske oftere enn vanlig, og dette gjelder jo både leker, sengetøy og klær.

Skaar forklarer at du bør være ekstra påpasselig med leker som benyttes av babyer og spedbarn, som det som oftest både tygges og suges på.

- Men minst like viktig er det å ha gode rutiner på håndvask i heimen, forklarer eksperten.

Skaar forklarer at mange plast- og badeleker kan vaskes i oppvaskmaskin.

- Man kan også bare vaske over med ren klut og varmt vann. Tøyleker og kosebamser kan ofte vaskes i vaskemaskin.

Og husk på: - Hvis bamsen er med "overalt", det vil si både på lekeplassen, i barnehagen og så videre, så kan de være lurt å vaske den ofte, råder Skaar.

Du finner ofte en vaskeanvisning på lekene.

Les også: Sjekk om barnet ditt sover for lite

Eddik på badelekene

Alle som har barn som leker med plastender og andre gummileker i badekaret, vet at disse raskt blir skitne på innsiden, og at de kan være vanskelig å få rene. Og ifølge helsenettstedet Healthguidance.org er det nettopp badelekene man bør vie litt ekstra oppmerksomhet når man skal gjøre rent.

- Skitt og bakterier som skjuler seg på innsiden av disse kan faktisk utgjøre en fare for barnas helse, forklarer nettstedet.

- Men heldigvis finnes det effektive måter å gjøre disse rene på.

Nettstedet foreslår å benytte seg av eddik for å få badelekene rene på innsiden.

- Det første du må gjøre, er å klemme ut alt overflødig vann som befinner seg på innsiden av badelekene, og la dem tørke fullstendig før du foretar deg noe mer, forklarer nettstedet.

- Så legger du badelekene i oppvaskmaskinen og bruker eddik og varmt vann som rengjøringsmiddel i stedet for vanlig oppvaskmaskinpulver eller tablett. Kjør alt på en normal vask, skyll lekene godt med rent vann når de kommer ut og legg til tørk.

Om du ikke har oppvaskmaskin kan du legge lekene til bløtt i en blanding av eddik og vann, råder nettstedet.

- La lekene ligge i blandingen i ti minutter, før du skyller godt og tørker.

Nettstedet råder deg til å lage deg en rutine på å ta lekene ut av badevannet med en gang når småen er ferdig med kveldsbadet.

- Rist lekene godt, tørk av og la ligge et sted hvor de får lufttørke skikkelig. Leker som får lov til å ligge i badevannet etter at badingen er avsluttet er nemlig mye mer utsatt for både mugg og fremvekst av flere typer bakterier.

Les også:

Syke barn bør få drikke Cola

Sjekk hva desperate foreldre gjør for å få barna til å sove

Derfor er skitne barn sunnere enn rene barn

Slik unngår du smitte i barnehagen

Smarte råd om vasking av leker.

HÅNDVASK OG HYGIENE: Gode rutiner på håndvask i heimen og regelmessig rengjøring av leker sørger for mindre spredning av sykdom. © FOTO: Colourbox

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42 Forsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27 Giuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48 Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31 Erling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23 VG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20 Bergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05 Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44 Når graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25 Drosjesjåfør slått med balltre21:21 Verdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02 DN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47 Trumps popularitet øker20:39 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35 Kina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13 Norge tapte etter vanvittig thriller19:39 Kraftig jordskjelv i Tyrkia19:13 Pentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11 Røe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50 Kineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34 Oslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12 «Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09 Eckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58 – Nå starter veien tilbake til livet17:42 Flyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24 Nytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15 Nav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12 Listhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00 Virus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46 Uvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29 Hareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22 Russland inviterer Nato til kappestrid16:14 Rotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07 Norsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56 Imponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56 Spansk politi befridde hundrevis av hunder15:55 Siv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28 Støre overrasket over Hareide15:06 London-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40 Tårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35 Svein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20 Mann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07 Hauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34 Motorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34 OL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18 Stor demonstrasjon mot USA i Irak13:17 Japansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53 Jansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42 Tallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36 Åtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27 Store forventninger til Raja som kulturminister12:08 Sterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07 Ytterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59 Bondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58 Fransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52 Her er Erna Solbergs nye regjering
Siste nytt
22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42Helse og livsstilForsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27VerdenGiuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28NorgeByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48NorgeØkokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31SportErling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23NorgeVG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20NorgeBergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05NorgeNesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44PolitikkNår graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25NorgeDrosjesjåfør slått med balltre21:21SportVerdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02PolitikkDN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47PolitikkTrumps popularitet øker20:39PolitikkByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35VerdenKina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13SportNorge tapte etter vanvittig thriller19:39NorgeKraftig jordskjelv i Tyrkia19:13VerdenPentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11PolitikkRøe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50NorgeKineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34NorgeOslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12Norge«Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09SportEckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58Norge– Nå starter veien tilbake til livet17:42NorgeFlyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24VerdenNytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15PengerNav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12PolitikkListhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00NorgeVirus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46NorgeUvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29PolitikkHareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22VerdenRussland inviterer Nato til kappestrid16:14PolitikkRotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07NorgeNorsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56SportImponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56VerdenSpansk politi befridde hundrevis av hunder15:55PolitikkSiv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28PolitikkStøre overrasket over Hareide15:06VerdenLondon-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40PolitikkTårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35NorgeSvein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20VerdenMann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07PolitikkHauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34SportMotorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34SportOL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18VerdenStor demonstrasjon mot USA i Irak13:17VerdenJapansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53SportJansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42VerdenTallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36NorgeÅtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27PolitikkStore forventninger til Raja som kulturminister12:08SportSterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07NorgeYtterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59PolitikkBondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58VerdenFransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52PolitikkHer er Erna Solbergs nye regjering

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus