Derfor bør du vaske lekene

Husker du å vaske disse?

SKJULT SKITT: Disse lekes med hver dag - ofte av ikke helt rene barnehender. Men hvor ofte får de egentlig en vask? FOTO: Colourbox
SKJULT SKITT: Disse lekes med hver dag - ofte av ikke helt rene barnehender. Men hvor ofte får de egentlig en vask? FOTO: Colourbox

Så skitten kan både lekene og kosedyra være.

Disse lekene er mest skitne

1. Uteleker

2. Kosedyr

3. Badeleker

4. Babyleker

5. Andre leker

(Kilder: Lilleborg, Parents.com og professor i sanitasjon Oddbjørn Sjøvold)


Slik vasker du leker

  • De harde lekene kan du ta i oppvaskmaskinen eller oppvaskkummen.
  • Vær oppmerksom på at plastleker ikke tåler for høy temperatur i oppvaskmaskinen – unngå temperatur over 60 grader.
  • Det er også effektivt å legge lekene i Klorin med jevne mellomrom.
  • De som ikke tåler vann, bør du tørke grundig støv av.
  • Kosedyr kan du vaske i vaskemaskinen på 40-60 grader.
  • Renholdet må tilpasses behovet, men det anbefales å gjøre rent minst en gang i uken.
  • Så snart du ser at leker er tildekket av støv, bør du ta dem i oppvaskmaskinen/vaskemaskinen.
  • Vær ekstra påpasselig hvis du har dyr i huset. Hender det at hunden er borti lekene, blir de fortere fulle av bakterier.
  • Leker som brukes ute, bør vaskes ekstra ofte.

(Kilde: Malin Skaar, Lilleborg)

I alle hjem hvor det bor barn, bor det også leker . I hopetall.Og lekene brukes daglig, både av dine egne barn og også de som er på besøk. Og fra et par hender som nettopp har pillet på en busemann til et annet par som nettopp har vært på toalettet og "klart alt selv": Hvor ofte husker du egentlig på at ikke bare barna selv, men også lekene gjerne kunne trengt en vask i ny og ne?

"Burde kanskje vasket litt oftere"

På Foreldre og Barns forumsider er det delte meninger om hvorvidt det er nødvendig å vaske lekene eller ikke. Mange er enige om at for babyer som enda putter alt de finner i munnen, kan det kanskje ha noe for seg, mens at det for eldre barn kanskje virker litt unødvendig.

- Her i huset vaskes leker når behovet åpenbart oppstår, forklarer forumbrukeren "Malama" i en tråd om vasking av leker.

- Burde kanskje vaska litt oftere? Gidder ikke vaske bøker i tide og utide, men de plastbrikkene er jo enkle å vaske litt innimellom da.

En annen forumbruker forteller at hun nylig vasket kosedyrene i vaskemaskinen, og at de kom ut både renere og penere enn da de gikk inn. Hun tok 3-4 kosedyr av gangen og puttet de inn i vaskeposer dersom de hadde øyne eller liknende som kunne løsne. Hun var litt redd for å kjøre for høy temperatur siden det ikke stod noe om vasking på noen av dem, og kjørte derfor alle på 30 graders vask som varte ca. 40 minutter med Milo og halv sentrifugeringshastighet. Deretter kjørte hun dem på korte runder i tørketrommelen med laveste temperatur. Hun kjørte dem ikke mer enn ca 20-30 min i trommelen og lot de så lufttørke resten på stativ på badet til dagen etter. Det gikk veldig fint og alle dyrene ble rene og pene og luktet godt.

Derfor bør du vaske lekene.

REN OG PEN: Jo da, det går som regel helt fint å kjøre kosekaniner en runde i vaskemaskinen. © FOTO: PlussTid/Lilleborg

Leker samler mye bakterier

Det er ikke bare leker som lekes med av syke barn som blir utsatt for bakterier og smitte. Også leker som barna leker med til daglig når de er friske, og som gjerne dras med fra ute til inne, fra bil til hus og kanskje videre opp i sengen, kan trenge regelmessig rengjøring mener ekspertene.

- Leker samler ofte ekstra mye bakterier, fordi de har en tendens til å bli dratt med både her og der, enten det er ute i søla eller i munnen til minstemann, forklarer professor i sanitasjon (renhold, inneklima og hygiene) ved Trøndelag Forskning og Utvikling , Oddbjørn Sjøvold, til Foreldre og Barn.

- Så ja, jeg vil absolutt anbefale at foreldre vasker lekene til barna samtidig som de gjør resten av rengjøringen i huset. Dette er spesielt viktig når det gjelder leker som barna tar i munnen.

Eksperten forklarer at man kan hindre mye smitte ved forebyggende vask og rengjøring.

- Inneleker kan vaskes regelmessig enten man nå kjører dem i oppvaskmaskinen, vaskemaskinen eller legger dem i fryseren. Men husk på å sjekke at de ulike lekene tåler de ulike behandlingene.

Følg barnehagenes eksempel

Sjøvold forklarer at man i barnehager rengjør - eller burde i alle fall rengjøre - som regel fellesleker minst én gang per uke.

- Dette er selvsagt også en skjønnsmessig vurdering, forklarer professoren.

Og som oftest trenger man jo ikke rengjøre leker like hyppig hjemme, hvor lekene ikke håndteres av like mange barn. Men at det kan være fint å lage seg en rutine på å også rengjøre leker som man gjør med resten av tingene i hjemmet, er det ingen tvil om. Det kan også lønne seg å vaske lekene hyppigere om noen i huset sliter med rennende nese og forkjølelse, munnsår eller lignende - eller om dere har hatt gjester på besøk som ikke er helt friske. På den måten beskytter du både dine egne og også andre barn som kommer for å leke fra å bli syke.

Slik vasker du skitne leker.

KJAPP RENGJØRING: I barnehager er de flinke med å vaske lekene om noen på avdelingen har vært syke. men gjør du det samme hjemme? © FOTO: Colourbox

Les også: Slik vasker du saueskinn

Gode rutiner på håndvask

Også rengjøringsekspert Malin Skaar hos Lilleborg Forbrukerservice i Oslo tror det kan lønne seg å vaske lekene regelmessig.

- Fokuser gjerne på leker som blir mye brukt, og leker som brukes både inne og ute, forklarer Skaar til Foreldre & Barn.

- Og selvsagt også når det gjelder sykdomsperioder. Da bør du vaske oftere enn vanlig, og dette gjelder jo både leker, sengetøy og klær.

Skaar forklarer at du bør være ekstra påpasselig med leker som benyttes av babyer og spedbarn, som det som oftest både tygges og suges på.

- Men minst like viktig er det å ha gode rutiner på håndvask i heimen, forklarer eksperten.

Skaar forklarer at mange plast- og badeleker kan vaskes i oppvaskmaskin.

- Man kan også bare vaske over med ren klut og varmt vann. Tøyleker og kosebamser kan ofte vaskes i vaskemaskin.

Og husk på: - Hvis bamsen er med "overalt", det vil si både på lekeplassen, i barnehagen og så videre, så kan de være lurt å vaske den ofte, råder Skaar.

Du finner ofte en vaskeanvisning på lekene.

Les også: Sjekk om barnet ditt sover for lite

Eddik på badelekene

Alle som har barn som leker med plastender og andre gummileker i badekaret, vet at disse raskt blir skitne på innsiden, og at de kan være vanskelig å få rene. Og ifølge helsenettstedet Healthguidance.org er det nettopp badelekene man bør vie litt ekstra oppmerksomhet når man skal gjøre rent.

- Skitt og bakterier som skjuler seg på innsiden av disse kan faktisk utgjøre en fare for barnas helse, forklarer nettstedet.

- Men heldigvis finnes det effektive måter å gjøre disse rene på.

Nettstedet foreslår å benytte seg av eddik for å få badelekene rene på innsiden.

- Det første du må gjøre, er å klemme ut alt overflødig vann som befinner seg på innsiden av badelekene, og la dem tørke fullstendig før du foretar deg noe mer, forklarer nettstedet.

- Så legger du badelekene i oppvaskmaskinen og bruker eddik og varmt vann som rengjøringsmiddel i stedet for vanlig oppvaskmaskinpulver eller tablett. Kjør alt på en normal vask, skyll lekene godt med rent vann når de kommer ut og legg til tørk.

Om du ikke har oppvaskmaskin kan du legge lekene til bløtt i en blanding av eddik og vann, råder nettstedet.

- La lekene ligge i blandingen i ti minutter, før du skyller godt og tørker.

Nettstedet råder deg til å lage deg en rutine på å ta lekene ut av badevannet med en gang når småen er ferdig med kveldsbadet.

- Rist lekene godt, tørk av og la ligge et sted hvor de får lufttørke skikkelig. Leker som får lov til å ligge i badevannet etter at badingen er avsluttet er nemlig mye mer utsatt for både mugg og fremvekst av flere typer bakterier.

Les også:

Syke barn bør få drikke Cola

Sjekk hva desperate foreldre gjør for å få barna til å sove

Derfor er skitne barn sunnere enn rene barn

Slik unngår du smitte i barnehagen

Smarte råd om vasking av leker.

HÅNDVASK OG HYGIENE: Gode rutiner på håndvask i heimen og regelmessig rengjøring av leker sørger for mindre spredning av sykdom. © FOTO: Colourbox

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Underhuset får ikke stemme over brexitavtalen på nytt mandag16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – annen tenåring pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen
Siste nytt
17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenUnderhuset får ikke stemme over brexitavtalen på nytt mandag16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – annen tenåring pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus