Meny

– Hva gjør jeg etter ID-tyveri?

SJOKK: Da dette brevet dumpet ned i postkassen vår forstod vi at uhellet hadde vært ute. Vi hadde blitt utsatt for et klassisk ID-tyveri. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke).

Pass deg: Svindlere kan gjøre svært mye skade med svært lite info.

"Velkommen til Chess! Vi har registrert at du nylig har kjøpt kontantkort hos ChessKontant Global i butikk/kiosk, og ønsker herved å bekrefte at du har blitt kunde hos oss".

Dette brevet kom i postkassen vår nylig. Problemet var bare at vi aldri hadde kjøpt noe kontantkort hos Chess.

Likevel var et nytt telefonnummer opprettet i vårt navn, og noen hadde fått muligheten til å late som de var oss. Med andre ord: Vi hadde blitt utsatt for et klassisk ID-tyveri.

Slik oppdager du at du har blitt utsatt for ID-tyveri

Kan få til mye

Et ID-tyveri betyr at noen utgir seg for å være noen de ikke er. Deg, for eksempel. I beste fall kan dette gjøres for moro, i verste fall for å volde stor skade. I vårt tilfelle hadde ID-tyvene skaffet seg et telefonnummer registrert i vårt navn, som de videre kunne bruke til å identifisere seg som oss.

Dermed kunne tyvene for eksempel bestille varer på nettet i vårt navn, få hentelappen på SMS og sende regningen i vår postkasse.

GIKK GALT: Da tidligere DinSide-journalist Kristina Picard ble fratatt sin identitet, bestilte tyvene blant annet en rekke telefoner og PC-er i hennes navn via Telenor. (Foto: Per Ervland).GIKK GALT: Da tidligere DinSide-journalist Kristina Picard ble fratatt sin identitet, bestilte tyvene blant annet en rekke telefoner og PC-er i hennes navn via Telenor. (Foto: Per Ervland).

Nettopp dette opplevde tidligere DinSide-journalist Kristina Picard i 2009, da ID-tyver bestilte dyre mobiltelefoner og PC-er i hennes navn og sendte Picard regningene.

Og i 2010 omtalte vi Ida Jæger, som opplevde at noen stjal posten hennes og bestilte bredbånd på hennes regning.

Les om Ida her: – Som enke, alene med tre barn under seks år, følte jeg meg plutselig rimelig utrygg i eget hus

Fødselsnummer er nok

– Noen har kjøpt kontantkortet i butikk, og registrert det med ditt fødselsnummer på nett, forteller Chess sin kundeservice når vi ringer.

Vi skrev om problemet i 2010: Så enkelt får ID-tyvene bestilt mobilabonnement i ditt navn (men så kom det strengere rutiner)

Vi får også oppgitt hva svindlerne har brukt nummeret til: Én telefon til en bedriftsforhandler i Oslo-distriktet. Vi ringer forhandleren for å høre om svindlerne har bestilt noe i vårt navn. Det har de ikke. Våre ID-tyver hadde altså ikke kommet særlig langt, og vi har foreløpig ikke lidd noe økonomisk tap. Heldigvis, for et ID-tyveri kan gå langt verre enn dette.

ORDNE OPP: Sperring av kreditt er et av de første stegene du burde ta etter et ID-tyveri. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke)ORDNE OPP: Sperring av kreditt er et av de første stegene du burde ta etter et ID-tyveri. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke)

– Har tyvene et telefonnummer i ditt navn, kan de skaffe seg bankkonto. Har de bankkonto, kan de skaffe seg bankkort. Og har de bankkort, kan de i prinsippet skaffe seg pass, forteller ID-tyveriekspert Christian Meyer hos Norsis til DinSide.

Etter et ID-tyveri

Et ID-tyveri kan ta mange former, men det er en rekke ting du uansett bør gjøre om du utsettes for slik kriminalitet. Alt handler om det samme: Å minimere risikoen for at ID-tyvene kan gjøre ugagn i ditt navn.

Dette må du gjøre etter et ID-tyveri:

  1. Finn ut hva ID-tyvene har gjort, og rydd opp. Har de registrert et telefonnummer i ditt navn? Få det stengt. Spør også operatøren hvem de har ringt, og ring disse numrene for å høre hva svindlerne ville. Ironien her er selvfølgelig at dette er opplysninger du kanskje ikke burde fått uten å identifisere deg med mer enn et telefonnummer, men om aktørene vil prate, bør du lytte. Sjekk også nettbanken for å se om de har fått tilgang på kontoene dine, og ta noen søk i telefonkatalogene, Google og sosiale nettverk for å se hva svindlerne har brukt navnet ditt til.
  2. Be om frivillig sperring av kreditt. Når svindlerne bestiller abonnementer, bankkort eller liknende i ditt navn, vil aktørene sjekke kredittverdigheten din. Men du kan sørge for at aktørene får beskjed om at du ikke ønsker å bli funnet kredittverdig, så svindlerne ikke får bestilt noe. De to kredittvurderingsselskapene du bør kontakte heter AAA Soliditet AS og Experian AS.
  3. Anmeld forholdet til politiet. Dette må du gjøre ved å gå til ditt lokale politikontor og fylle ut et skjema. Vær forberedt på at dette ikke vil føre noen vei rent strafferettslig, men det er viktig å ha papirene i forhold til forsikringer og eventuelle erstatninger fra for eksempel banken din.
  4. Følg svært nøye med. Sjekk posten, nettbanken og nettet hyppig, og ta umiddelbart tak i ting du reagerer på. Også det motsatte av mye rar post er et faresignal: Får du ingen post, kan ID-tyvene ha endret adressen din. Det skal være relativt vanskelig for uvedkommende å endre adresse din, men du kan sperre adresseendring for å være på den sikre siden, ved å kontakte Posten.

Norsis har på IDtyveri.info en lang liste med tiltak du kan sette i gang etter et ID-tyveri, som du finner her.

Forebygg ID-tyveri

DÅRLIG IDÉ: En vanlig postkasse kan enkelt røves, og papirene tyvene finner kan brukes til et ID-tyveri. (Foto: Nils Midtbøen/Posten.no).DÅRLIG IDÉ: En vanlig postkasse kan enkelt røves, og papirene tyvene finner kan brukes til et ID-tyveri. (Foto: Nils Midtbøen/Posten.no).

ID-tyveriet vi selv opplevde dreide seg mest sannsynlig om et fødselsnummer på avveie, som vi ikke aner hvor tyvene fikk tak i. Andre ganger kan det være annen informasjon det er snakk om, som alene eller sammen med annen info kan brukes til å opptre som deg selv. Mye av dette kan hentes fra fysiske ting, som post og mistede bankkort.

Og vit dette: ID-tyvene kan vente i i flere år før de misbruker informasjonen!

– Hadde jeg vært ID-tyv ville jeg ventet til den dagen selvangivelsen kom, gått til de minst bevoktede distriktene og plukket med meg det jeg fant. Der er det både informasjon om formue og masse personinfo; en stående buffet for ID-tyvene, sier Meyer i Norsis.

Å forebygge ID-tyveri handler om å holde fast på din personlige informasjon, både den digitale og analoge:

  1. Post stjeles og brukes av ID-tyver. Ha derfor lås på postkassen din, ikke kast sensitive dokumenter uten å ha ødelagt dem først og få gjerne naboen til å hente posten når du er borte.
  2. Også elektronisk kommunikasjon et yndet mål for ID-tyver. Lytt derfor til generelle datasikkerhetsråd, som å låse maskinen med et passord, oppdatere programvaren din, ha sikre og ulike passord på nettjenester, ikke la deg lure av søppelpost, endre passord om noen av kontoene dine har blitt hacket og aldri send aktører personlig informasjon i klartekst, for eksempel i en e-post.
  3. Om en selvangivelse kan kalles en buffet for en ID-tyv, er en mobiltelefon som en episk matorgie å regne. De fleste har logget seg inn på både e-post og sosiale medier, og det er derfor svært viktig at du har kodelås på mobilen din.
  4. Mister du bankkort og liknende må du sperre disse umiddelbart. Dette sikrer deg ikke mot ID-tyveri som sådan, da personlig informasjon står skrevet på dem og de kan brukes som identifikasjon i seg selv, men det sikrer deg mot at kortene blir brukt til betaling. Som jo også er et slags ID-tyveri.
  5. Forsøk å gjøre mest mulig sensitiv kommunikasjon over sikre nettjenester. For eksempel bør du sørge for å få selvangivelsen elektronisk, det kan være en god idé å bruke tjenester som Digipost og E-Boks og gjør banktjenester via nettbank og eFaktura og AvtaleGiro. Ingenting er bombesikkert, men det er som oftest lettere å stjele posten din i postkassen enn digitalt.

Norsis har en enda lenger liste på IDtyveri.info . De har også en test du kan ta, for å sjekke om du er i faresonen.

Har du opplevd ID-tyveri? Da hører vi veldig gjerne fra deg under artikkelen!

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:24 Nå er vi 5.328.000 innbyggere10:14 Dette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04 Solskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48 Spent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47 Belgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46 Færre innvandrer til Norge09:45 Johaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42 Sundby håper han går under radaren08:17 Storfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello etter tap: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Svensk undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44 Nicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41 Krisemåling for Frp03:42 Ruud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34 To av El Chapos sønner siktet i USA03:33 17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11 HBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08 Tidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07 Norges Bank anklager aktivister for pengeforfalskning01:39 200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43 Kvinne avdramatiserer Giske-video00:24 Boasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13 4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54 Arsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51 Chelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19 Ulset utenfor pallen på normaldistansen23:06 Guaido på vei mot grensa til Colombia22:41 Alle insektene i Norge skal telles22:17 Vitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05 Høgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03 USA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39 IS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09 Fikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56 – Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31 Ikea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11 Kvinnen i Giske-videoen: – Dette var ikke noe mer enn en dans19:57 Iversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39 Knust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24 The Monkees-bassist Peter Tork er død19:20 Bronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04 Norsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56 Klopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45 To til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28 Falla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11 Skulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06 Salmonellasmitte påvist i fem fylker18:06 Klæbo og Iversen går lagsprinten18:01 Monsen: – Johannes brydde seg ikke17:56 Video frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28 Verdens største bie var ikke utryddet16:55 Veltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08 Klæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54 Gull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42 Falla til finale da Skistad falt i semifinale15:39 Skuespiller Henrik Scheele er død15:25 Undersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23 Ustjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47 Adam gruer seg til jobb hver dag: – Jeg ble kalt «black stupid man» av kolleger14:27 – Doping er ikke forbeholdt russerne13:59 Beboere på eldrehjem får senere middag13:56 USAs finanstilsyn gransker Danske Bank13:44 58 jerv tatt under lisensjakta13:43 TV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23 Vegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09 Alle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05 Helgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44 Fire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23 Kristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23 Minst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05 Storebror Kjos: – Dette er katastrofe12:05 – Flypriser er ikke lett å bli klok på11:54 Norwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52 Norsk VM-speaker på sykehus11:26 Frigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21 Over 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19 Oljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18 Paven krever handling på toppmøte om overgrep11:17 Breakdance på OL-programmet i 202410:49 Kvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46 Greta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04 Mistenkelig dødsfall i Harstad
Siste nytt
10:24NorgeNå er vi 5.328.000 innbyggere10:14NorgeDette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04SportSolskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48SportSpent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47VerdenBelgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46NorgeFærre innvandrer til Norge09:45SportJohaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42SportSundby håper han går under radaren08:17SportStorfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49PolitikkGiske krever unnskyldning07:46SportNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello etter tap: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29VerdenAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19VerdenSvensk undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00NorgeMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44VerdenNicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41PolitikkKrisemåling for Frp03:42SportRuud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34VerdenTo av El Chapos sønner siktet i USA03:33Norge17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11VerdenHBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08VerdenTidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07NorgeNorges Bank anklager aktivister for pengeforfalskning01:39Verden200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43NorgeKvinne avdramatiserer Giske-video00:24SportBoasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13Norge4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54SportArsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51SportChelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19SportUlset utenfor pallen på normaldistansen23:06VerdenGuaido på vei mot grensa til Colombia22:41NorgeAlle insektene i Norge skal telles22:17NorgeVitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05PolitikkHøgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03VerdenUSA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39VerdenIS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09MotorFikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56Norge– Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31NorgeIkea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11PolitikkKvinnen i Giske-videoen: – Dette var ikke noe mer enn en dans19:57SportIversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39SportKnust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24KulturThe Monkees-bassist Peter Tork er død19:20SportBronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04VerdenNorsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56SportKlopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45NorgeTo til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28SportFalla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11MotorSkulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06NorgeSalmonellasmitte påvist i fem fylker18:06SportKlæbo og Iversen går lagsprinten18:01SportMonsen: – Johannes brydde seg ikke17:56VerdenVideo frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28VerdenVerdens største bie var ikke utryddet16:55VerdenVeltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08SportKlæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54SportGull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42SportFalla til finale da Skistad falt i semifinale15:39NorgeSkuespiller Henrik Scheele er død15:25NorgeUndersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23SportUstjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47Helse og livsstilAdam gruer seg til jobb hver dag: – Jeg ble kalt «black stupid man» av kolleger14:27Sport– Doping er ikke forbeholdt russerne13:59Helse og livsstilBeboere på eldrehjem får senere middag13:56PengerUSAs finanstilsyn gransker Danske Bank13:44Norge58 jerv tatt under lisensjakta13:43VerdenTV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23SportVegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09SportAlle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05NorgeHelgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44SportFire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23SportKristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23VerdenMinst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05PengerStorebror Kjos: – Dette er katastrofe12:05Reise– Flypriser er ikke lett å bli klok på11:54PengerNorwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52SportNorsk VM-speaker på sykehus11:26NorgeFrigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21VerdenOver 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19PengerOljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18VerdenPaven krever handling på toppmøte om overgrep11:17SportBreakdance på OL-programmet i 202410:49PengerKvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46VerdenGreta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04NorgeMistenkelig dødsfall i Harstad
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus