– Hva gjør jeg etter ID-tyveri?

SJOKK: Da dette brevet dumpet ned i postkassen vår forstod vi at uhellet hadde vært ute. Vi hadde blitt utsatt for et klassisk ID-tyveri. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke).
SJOKK: Da dette brevet dumpet ned i postkassen vår forstod vi at uhellet hadde vært ute. Vi hadde blitt utsatt for et klassisk ID-tyveri. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke).

Pass deg: Svindlere kan gjøre svært mye skade med svært lite info.

"Velkommen til Chess! Vi har registrert at du nylig har kjøpt kontantkort hos ChessKontant Global i butikk/kiosk, og ønsker herved å bekrefte at du har blitt kunde hos oss".

Dette brevet kom i postkassen vår nylig. Problemet var bare at vi aldri hadde kjøpt noe kontantkort hos Chess.

Likevel var et nytt telefonnummer opprettet i vårt navn, og noen hadde fått muligheten til å late som de var oss. Med andre ord: Vi hadde blitt utsatt for et klassisk ID-tyveri.

Slik oppdager du at du har blitt utsatt for ID-tyveri

Kan få til mye

Et ID-tyveri betyr at noen utgir seg for å være noen de ikke er. Deg, for eksempel. I beste fall kan dette gjøres for moro, i verste fall for å volde stor skade. I vårt tilfelle hadde ID-tyvene skaffet seg et telefonnummer registrert i vårt navn, som de videre kunne bruke til å identifisere seg som oss.

Dermed kunne tyvene for eksempel bestille varer på nettet i vårt navn, få hentelappen på SMS og sende regningen i vår postkasse.

GIKK GALT: Da tidligere DinSide-journalist Kristina Picard ble fratatt sin identitet, bestilte tyvene blant annet en rekke telefoner og PC-er i hennes navn via Telenor. (Foto: Per Ervland).GIKK GALT: Da tidligere DinSide-journalist Kristina Picard ble fratatt sin identitet, bestilte tyvene blant annet en rekke telefoner og PC-er i hennes navn via Telenor. (Foto: Per Ervland).

Nettopp dette opplevde tidligere DinSide-journalist Kristina Picard i 2009, da ID-tyver bestilte dyre mobiltelefoner og PC-er i hennes navn og sendte Picard regningene.

Og i 2010 omtalte vi Ida Jæger, som opplevde at noen stjal posten hennes og bestilte bredbånd på hennes regning.

Les om Ida her: – Som enke, alene med tre barn under seks år, følte jeg meg plutselig rimelig utrygg i eget hus

Fødselsnummer er nok

– Noen har kjøpt kontantkortet i butikk, og registrert det med ditt fødselsnummer på nett, forteller Chess sin kundeservice når vi ringer.

Vi skrev om problemet i 2010: Så enkelt får ID-tyvene bestilt mobilabonnement i ditt navn (men så kom det strengere rutiner)

Vi får også oppgitt hva svindlerne har brukt nummeret til: Én telefon til en bedriftsforhandler i Oslo-distriktet. Vi ringer forhandleren for å høre om svindlerne har bestilt noe i vårt navn. Det har de ikke. Våre ID-tyver hadde altså ikke kommet særlig langt, og vi har foreløpig ikke lidd noe økonomisk tap. Heldigvis, for et ID-tyveri kan gå langt verre enn dette.

ORDNE OPP: Sperring av kreditt er et av de første stegene du burde ta etter et ID-tyveri. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke)ORDNE OPP: Sperring av kreditt er et av de første stegene du burde ta etter et ID-tyveri. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke)

– Har tyvene et telefonnummer i ditt navn, kan de skaffe seg bankkonto. Har de bankkonto, kan de skaffe seg bankkort. Og har de bankkort, kan de i prinsippet skaffe seg pass, forteller ID-tyveriekspert Christian Meyer hos Norsis til DinSide.

Etter et ID-tyveri

Et ID-tyveri kan ta mange former, men det er en rekke ting du uansett bør gjøre om du utsettes for slik kriminalitet. Alt handler om det samme: Å minimere risikoen for at ID-tyvene kan gjøre ugagn i ditt navn.

Dette må du gjøre etter et ID-tyveri:

  1. Finn ut hva ID-tyvene har gjort, og rydd opp. Har de registrert et telefonnummer i ditt navn? Få det stengt. Spør også operatøren hvem de har ringt, og ring disse numrene for å høre hva svindlerne ville. Ironien her er selvfølgelig at dette er opplysninger du kanskje ikke burde fått uten å identifisere deg med mer enn et telefonnummer, men om aktørene vil prate, bør du lytte. Sjekk også nettbanken for å se om de har fått tilgang på kontoene dine, og ta noen søk i telefonkatalogene, Google og sosiale nettverk for å se hva svindlerne har brukt navnet ditt til.
  2. Be om frivillig sperring av kreditt. Når svindlerne bestiller abonnementer, bankkort eller liknende i ditt navn, vil aktørene sjekke kredittverdigheten din. Men du kan sørge for at aktørene får beskjed om at du ikke ønsker å bli funnet kredittverdig, så svindlerne ikke får bestilt noe. De to kredittvurderingsselskapene du bør kontakte heter AAA Soliditet AS og Experian AS.
  3. Anmeld forholdet til politiet. Dette må du gjøre ved å gå til ditt lokale politikontor og fylle ut et skjema. Vær forberedt på at dette ikke vil føre noen vei rent strafferettslig, men det er viktig å ha papirene i forhold til forsikringer og eventuelle erstatninger fra for eksempel banken din.
  4. Følg svært nøye med. Sjekk posten, nettbanken og nettet hyppig, og ta umiddelbart tak i ting du reagerer på. Også det motsatte av mye rar post er et faresignal: Får du ingen post, kan ID-tyvene ha endret adressen din. Det skal være relativt vanskelig for uvedkommende å endre adresse din, men du kan sperre adresseendring for å være på den sikre siden, ved å kontakte Posten.

Norsis har på IDtyveri.info en lang liste med tiltak du kan sette i gang etter et ID-tyveri, som du finner her.

Forebygg ID-tyveri

DÅRLIG IDÉ: En vanlig postkasse kan enkelt røves, og papirene tyvene finner kan brukes til et ID-tyveri. (Foto: Nils Midtbøen/Posten.no).DÅRLIG IDÉ: En vanlig postkasse kan enkelt røves, og papirene tyvene finner kan brukes til et ID-tyveri. (Foto: Nils Midtbøen/Posten.no).

ID-tyveriet vi selv opplevde dreide seg mest sannsynlig om et fødselsnummer på avveie, som vi ikke aner hvor tyvene fikk tak i. Andre ganger kan det være annen informasjon det er snakk om, som alene eller sammen med annen info kan brukes til å opptre som deg selv. Mye av dette kan hentes fra fysiske ting, som post og mistede bankkort.

Og vit dette: ID-tyvene kan vente i i flere år før de misbruker informasjonen!

– Hadde jeg vært ID-tyv ville jeg ventet til den dagen selvangivelsen kom, gått til de minst bevoktede distriktene og plukket med meg det jeg fant. Der er det både informasjon om formue og masse personinfo; en stående buffet for ID-tyvene, sier Meyer i Norsis.

Å forebygge ID-tyveri handler om å holde fast på din personlige informasjon, både den digitale og analoge:

  1. Post stjeles og brukes av ID-tyver. Ha derfor lås på postkassen din, ikke kast sensitive dokumenter uten å ha ødelagt dem først og få gjerne naboen til å hente posten når du er borte.
  2. Også elektronisk kommunikasjon et yndet mål for ID-tyver. Lytt derfor til generelle datasikkerhetsråd, som å låse maskinen med et passord, oppdatere programvaren din, ha sikre og ulike passord på nettjenester, ikke la deg lure av søppelpost, endre passord om noen av kontoene dine har blitt hacket og aldri send aktører personlig informasjon i klartekst, for eksempel i en e-post.
  3. Om en selvangivelse kan kalles en buffet for en ID-tyv, er en mobiltelefon som en episk matorgie å regne. De fleste har logget seg inn på både e-post og sosiale medier, og det er derfor svært viktig at du har kodelås på mobilen din.
  4. Mister du bankkort og liknende må du sperre disse umiddelbart. Dette sikrer deg ikke mot ID-tyveri som sådan, da personlig informasjon står skrevet på dem og de kan brukes som identifikasjon i seg selv, men det sikrer deg mot at kortene blir brukt til betaling. Som jo også er et slags ID-tyveri.
  5. Forsøk å gjøre mest mulig sensitiv kommunikasjon over sikre nettjenester. For eksempel bør du sørge for å få selvangivelsen elektronisk, det kan være en god idé å bruke tjenester som Digipost og E-Boks og gjør banktjenester via nettbank og eFaktura og AvtaleGiro. Ingenting er bombesikkert, men det er som oftest lettere å stjele posten din i postkassen enn digitalt.

Norsis har en enda lenger liste på IDtyveri.info . De har også en test du kan ta, for å sjekke om du er i faresonen.

Har du opplevd ID-tyveri? Da hører vi veldig gjerne fra deg under artikkelen!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Erdogan truer med å gjenoppta offensiven12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt krigsfunn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 1941: 267 ble drept09:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Kurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Tyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes
Siste nytt
14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenErdogan truer med å gjenoppta offensiven12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt krigsfunn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 1941: 267 ble drept09:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenKurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenTyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus