Bli kvitt vond lukt på toalettet

Aldri mer flau lukt etter dobesøk

LUKTFRITT: Mange synes det er flaut at det lukter avføring når de har vært på toalettet.
LUKTFRITT: Mange synes det er flaut at det lukter avføring når de har vært på toalettet.

Alle gjør fra seg, og alle er flaue over lukta. Her finner du råd.

Det er ikke nødvendigvis slik at det må lukte mye når du har hatt avføring på toalettet, selv om det gamle fyrstikktrikset fungerer veldig dålig på offentlige toalett med brannvarslingsanlegg.

I dag finnes mange produkter som er designet for å kamuflere lukt, og som du kan ta med deg i vesken når du må gjøre ditt fornødne i det offentlige rom.

Glade (dagligvare) og Yokoair (Clas Ohlson) er eksempler på slike produkt, og det finnes sprayer laget for å kamuflere eller fjerne husdyrlukt som fungerer bra til lukkamuflering etter toalettbesøk (selges i dyrebutikken).

Et rimelig alternativ til hjemmebruk, er spesialstål, som kan henges på toalettets innside for å hindre vond toalettlukt. Men pass på - lukter toalettet ditt tåfis, må du bruke sterkere skyts.

En dråpe er nok

Nå er det kommet enda et produkt på markedet. Produsentene av Courtesy Flush hevder at en dråpe i doskåla før du gjør ditt fornødne, er nok. Det skal lage et lokk på vannflaten som hindrer lukten fra å spre seg ut i rommet.

Produktet tar forøvrig navnet sitt fra et velkjent begrep i den engelsktalende verden; "Courtesy flush" betyr at du slår ned rett etter at du har hatt avføring for å fjerne kilden til lukten raskest mulig, for på den måten å spare omgivelsene for unødig mye lukt.

Men lukter avføringen din mye, kan det være noe galt fatt.

Den perfekte bæsjen lukter nemlig lite, den er lett å gjøre seg av med, skal være svakt S- eller bananformet, henge sammen og skli nærmest lydløst ned i skålen.

Juks og bedrag?

Det står i omtalen av produktet at det skaper en barriere, noe som tyder på at det er en olje som legger seg oppå vannflaten. Videre står det at bakteriene blir ”nøytralisert” ved hjelp av enzymer.

- Tja, kommenterer sivilingeniør i prosesskjemi Jon B. Stiansen ved Clairs/Lindum AS.

- Lukten er ekstrakt fra bambusblader og te. For oss er dette ikke spesielt revolusjonerende. Det finnes mange slike produkter, som Cannon Hygiene - de bruker lukt på offentlige toaletter. Gode gamle urinal-tabletter er kjent. Du nevnte selv ”Glade”.

Stiansen forklarer at produktet er en olje tilsatt luktemner, for eksempel eteriske oljer. Men om det er tilfelle, kan vi ikke lage vår egen luktfjerner?

Hva skjer hvis jeg tar med en liten flaske flytende Omo eller Ariel og drypper i en liten dråpe før jeg gjør mitt fornødne?

- All såpe, eller alle tensider, kan øke gassopptaket i vannet, slik at gassene ikke kommer ut i rommet.

Stiansen forklarer at lukt er gasser som når vår nese, eller rettere sagt reseptorene i nesen, registrerer.

- Disse reseptorene kan ”blokkeres” med andre lukter som lukter godt.

Lag din egen luktfjerner

Om du bruker et flytende klesvaskemiddel, håndsåpe eller en annen flytende såpe i toalettskåla, har altså liten betydning. Annet enn at de lukter forskjellig, selvsagt.

Det som er viktig, er at produktet du bruker har to funksjoner, og at de inneholder tensider:

  • Sperre for at lukten skal komme opp av vannet (olje)
  • Kamuflere lukten (parfyme)

Bilde

FUNKER HJEMME: Enktelte arbeidsplasser og utesteder bruker duftlys som luktkamuflasje. Det fungerer også hjemme, men er lite praktisk å ta med seg og bruke privat på arbeidsplassen eller på utesteder.

En ekstra dusj

Hvis målet bare er å kamuflere lukten, og ikke fjerne/begrense den, kan du passe på alltid å ha Glade One-touch i veska. Eller du kan gå på parfymeriet og hente parfymeprøver.

Parfymeprøver tar mindre plass i vesken og er designet slik at de ikke lekker eller sprayer om du klemmer litt på veska (det kan One Touch og lignende produkter). Også er prøvene gratis.

- Men vær oppmerksom på at det finnes mange allergener i parfyme. Derfor bør ikke bruken av lukt overdrives.

3 steg til ingen eller mindre lukt

Artikkelforfatteren har den siste uken forsøkt ulike metoder for å begrense lukt etter toalettbesøk, og er kommet frem til at de fleste tiltak hjelper - både når det kommer til fjerning av lukt, og til kamuflasje. Men pass på at såpen eller vaskemiddelet inneholder tensider, da det er disse som øker gassopptaket i vannet, i følge Stiansen.

Gjør du ett eller alle disse tre tiltakene, vil du begrense og muligens fjerne all lukt:

  1. Ha såpemiddel i vannet (fjerne lukt)
  2. Spyl ned avføringen (fjerne luktobjekt)
  3. Spraye med parfyme/luktfjerner (kamuflere lukt)

Hva er lukt?

Lukt er som regel gasser, men gassene kan være løst i små vanndråper eller fett- og oljedråper, såkalte aerosoler. Det er lite sannsynlig at det kan lages aerosoler, da må du ha en forholdsvis kraftig luftstrøm.

- Lukten fra avføringen kommer av kjemisk og biologisk nedbryting av fett, karbohydrater og proteiner/aminosyrer ved hjelp av bakterier og enzymer.

Dette danner avføringslukten, i følge Stiansen:

Nedbryting av fett

- Ulike fettsyrer som f.eks smørsyre

- Ketoner

- Aldehyder

Nedbryting av svovelholdige proteiner/animosyrer, slik som cystein og metionin:

- Hydrogensulfid (dannes ved anaerob nedbryting, dvs uten oksygen) lukter råtne egg

- Merkaptaner/tioler, lukter råtten kål (tilsettes til gassflasker med butan og propan slik at vi kan kjenne lekkasjer)

- Disulfider

- Trisulfider

- Skatol

- Indol (artig stoff: lukter forferdelig i større mengder, men brukes i ørsmå mengder i parfymeindustrien, - lukter svakt av blomster, jfr lukten av heggblomsten)

Nedbryting av svovelholdige proteiner/animosyrer:

- Aminer (råtten fisk)

- Ammoniakk (stikkende sterk lukt)

- Pyridin

- Kadaverin (behøver ikke si mer hvordan dette lukter. Det er dette stoffet blant annet likhundene kjenner)

- Putrecein (som over)

En lukt-juice

Kjemiker Stiansen forklarer at lukten av avføring er en cocktail av mange lukter.

- Jeg har nevnt noen få av dem over. Og sammensetningen kan variere fra person til person og er også avhengig av hva en spiser. Noen personer har problemer med å bryte ned melkefett, og det kan virkelig merkes på lukten, forteller han.

Fis kan også inneholde metangass og hydrogengass.

- Det er faktisk genetisk betinget hvem og hvor mye metangass hver enkelt produserer eller ikke. Metangass og hydrogengass lukter ikke.

Det er individuelt hvor ofte vi promper og hva det lukter. Enktelte matvarer gjør at vi promper mer, og at det lukter mer.

Les også:

Dette gjør du om du blør etter sex

Tøff på Facebook, sjenert på fest

Slik kan du fornye garderoben nesten gratis

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus