Sommertid:

På tide å stille klokka

SOMMERTID: Natt til søndag 31. mars skal klokka stilles en time frem. Foto: Colourbox.com
SOMMERTID: Natt til søndag 31. mars skal klokka stilles en time frem. Foto: Colourbox.com

Søndag skal klokken igjen stilles - mot sommeren.

Tidspunktet for overgangen til sommertid er klokken 02 natt til søndag 1. påskedag. Da skal klokken stilles til klokken 03.

De fleste mobiltelefoner stiller seg selv, mens for eksempel klokker i biler, på radio og ovner, samt enkelte vekkerklokker må stilles manuelt. Du kan stille klokken rett før du legger deg lørdag kveld.

Sommertid blir brukt i mange land, og er ifølge Wikipedia innført for å utnytte de lyse delene av døgnet, slik at energibruken ble mindre.

Sommertid ble først foreslått av Benjamin Franklin i et essay i 1784, men ble første gang tatt i bruk før første verdenskrig, i Tyskland i 1916. Storbritannia fulgte så etter.

Datoen for sommertid blir i mange land bestemt for et år av gangen og kan endres på kort varsel av spesielle hensyn. I tropiske strøk har ikke sommertidsordningen så mye for seg, da dagene varierer lite.

På den nordlige halvkule brukes sommertid i månedene mars/april til oktober/november. Den sørlige halvkule har sommertid fra oktober til februar/mars.

En huskeregel for å stille klokken: Still viserne mot sommeren (altså fremover).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus