King con carne

REHABILITERT RETT: Chili con carne kan være mye bedre enn du tror. Foto: Carl Martin Nordby
Artikkelen fortsetter under annonsen

Disker du opp med en ekte chili con carne – og ikke den sedvanlige slappe og svidde kjøttdeiggryta – blir du dagens konge på kjøkkenet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Tøft møte

Pyser passer ikke i glasset når chiligryta står på bordet.

Tekst: Knut-Espen Misje

Chili con carne er en rett som er breddfull av smak og aromatiske krydder. Dermed trenger vi en smaksintens vin med mye trøkk. Retten er riktignok ikke veldig sterk. Kombinasjonen av tomat, kraft, rødvin, røykt chili og krydder som spisskummin, nellik og pepper gjør likevel at en vin med fylde – i form av et solmodent fruktbilde kombinert med restsødme eller høy alkohol – vil passe godt. Man kan gå for en syrlig, halvtørr tysk Riesling, eller en kraftig og sødmefull rødvin fra et varmt klima.

Denne uken falt valget på den karakteristiske rødvinsdruen Zinfandel fra gamle vinmarker i Californias vinhovedstad Napa Valley. Her har produsenten Ravenswood siden etableringen i 1976 spesialisert seg på å fremstille viner av nettopp druen Zinfandel, og regnes som en veldig god produsent av denne druen.

I California får Zinfandel mye sol og varme, noe som gir aroma og smak av overmodne bær, tørket frukt og spicy krydder. Høy alkohol gir vinen fylde og en lett søt smak som klarer å hamle opp med Øyvinds kraftige gryterett.

«No wimpy wines» er valgspråket til ukens vinprodusent. Ravenswood Napa Valley Zinfandel 2010 (varenummer 3291901, kr 179,90 basiskategori 5) passer godt til den beskrivelsen. Vinens sjenerøse frukt og robuste struktur bygger opp om den smaksrike retten, slik at kombinasjonen mellom mat og vin blir fullendt.

Knut-Espen Misje underviser vinkelnere ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere kokebøker. Viner importert gjennom Terroir Wines, som han er medeier i, vil ikke bli omtalt i denne spalten. Foto: Kent Skibstad (NTB scanpix)Knut-Espen Misje underviser vinkelnere ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere kokebøker. Viner importert gjennom Terroir Wines, som han er medeier i, vil ikke bli omtalt i denne spalten. Foto: Kent Skibstad (NTB scanpix)

Ravenswood Napa Valley Zinfandel 2010. Foto: Carl Martin NordbyRavenswood Napa Valley Zinfandel 2010. Foto: Carl Martin Nordby

Gud hjelpe meg så mange miserable «chili con carne» jeg har smakt gjennom tidene. Denne i utgangspunktet superallsidige gryteretten har fått gjennomgå så det holder på allverdens events, julebord, idrettstilstelninger og nachspiel. Den har fått så til de grader juling av velmenende hobbykokker at det nå er en gjengs oppfatning i Norge om at chili con carne er – og for alltid skal være – en gryte med slapp kjøttdeig kokt opp i en halvsterk tomatsuppe til det svir seg i bunnen.

Les også: Kraftopplevelser fra Valencia

Kanskje på tide å gi chili con carne litt førstehjelp? Den skal som vanlig inneholde kjøtt, derav navnet «con carne», som betyr «med kjøtt». Ja, og så chili, det sier seg vel selv. Men her, ved kjøtt og chili, stopper likheten mellom nachpiel-varianten og den mer raffinerte utgaven.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes utallige gode varianter med forskjellig opphav, og jeg skal ikke påberope meg å ha uroppskriften. Men denne består i hvert fall av gode, velprøvde krydder, saftige biter av kjøtt, god chili, bønner – og grønnsaker som faktisk er gjennkjennelige.

Av kjøtt kan man bruke det man har, eller det man liker best. God svinenakke, saftige kyllinglår eller mør mørbrad gjør susen. Men uansett hva du har av kjøtt: Ikke kvern det til kjøttdeig, behold det i biter.

Les også: To deilige lavkarbomiddager

Chipottle-chili er nå tilgjengelig i mange av de store matvarebutikkenene. Dermed er bønnene det eneste kritiske punktet man må ta stilling. Du kan bløtlegge og koke bønner selv, eller kjøpe ferdig kokte på «go green»-bokser eller som hermetikk. Bruker du hermetikk, er det er klar fordel å tilsette bønnene i siste stadium av kokingen, ettersom de allerede er ganske ferdigkokte og løse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nykokt jasminris serveres ved siden av. Lager du en sterk chili con carne, er et meieriprodukt som rømme også godt tilbehør. Dette gir en deilig kombinasjon av kaldt og varmt, samtidig som meieriprodukter demper styrken i chilien. Guacamole og litt rå løk bidrar til å gjøre det totale smaksbildet større og friskere.

Les også: Slik blir frossen fisk best

Chili con carne

Ingredienser (åtte personer):

  • 1,5 kg svinenakke/kyllinglår/oksemørbrad i terninger
  • 3 løk
  • 2 gulrot
  • 100 g sellerirot
  • 5 fedd hvitløk, hakket
  • 1 kg hermetiske brune/svarte bønner (uten lake)
  • 100 g tomatpuré
  • 2 chipottle-chili
  • 1 ts cayennepulver
  • 1 ss koriander, grovmalt
  • 2 ss spisskummin (ikke norsk karve!)
  • 6 ss paprikapulver
  • 2 ts tørket oregano
  • 1 ts malt nellik
  • 1 ts kanel
  • 3 ss sukker
  • 2 ss salt (smak til)
  • 2 ss grovmalt svart pepper
  • 1,5 liter tomater på boks
  • 0,5 liter oksekraft (f. eks. 2 bokser Jacobs utvalgte)
  • 2 ss rødvins-/balsamicoeddik

Topping:

  • 1 rødløk
  • 2 avocado
  • 4 ss olivenolje
  • 2 ss sitron-/limesaft
  • 1 ts salt
  • 8 ss rømme

Jasminris

Fremgangsmåte:

Del kjøttet i terninger på 1-2 cm. Fres det i en kjele med bred bunn sammen med finhakket løk, hvitløk, chipottle-chili, én cm terninger av selleri og gulrot. Tilsett alle krydderne og tomatpureen. Surres sammen i ytterligere to minutter. Hell på kraft og tomat. La gryta koke i 20 minutter. Nå trekker det masse smak fra krydder og kjøtt ut i tomatsausen. Tilsette bønnene og kok opp. Smak til med salt og pepper samt syre fra eddiken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Øl er nam til påskelam

Topping: Snitt tynne skiver med rødløk. (Jeg bruker rødløk fordi den ser litt mer dekorativ ut, ikke fordi den smaker så veldig forskjellig fra den gule løken.)

Mos avocado med lime, salt og olivenolje. Når du skal ta ut steinen av avocadoen, deler du avocadoen i to inntil steinen. Vri av toppen og behold delen med stein i, i venstre hånd. Gi steinen et lite kakk med kniven, slik at den sitter fast i kniven, og vri rundt. Nå løsner steinen, og du slipper å oppsøke legevakten med det etter hvert så kjente «avocadokuttet» som oppstår når man stikker tuppen av en kniv rundt en stein inn mot håndflaten.

Les også: Pappvinsalget mer enn doblet siden tusenårsskiftet

Guacamole, rødløkskiver og rømme legges hver for seg oppå gryteretten på tallerkenen. Jasmin lages til etter ansvisning på pakken og serveres ved siden av.