Øl er nam til påskelam

FAST FØLGE: Øl er godt følge til tradisjonsrikt lammelår.
FAST FØLGE: Øl er godt følge til tradisjonsrikt lammelår.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prøv tradisjonsrike norske øl til årets påskelam.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Påsken er rett rundt hjørnet og for mange er dette en høytid som feires med tradisjonsrike retter.

Et av høydepunktene for mange er lammesteken. Nordmenn elsker lammekjøtt! Vi spiser faktisk 5 ganger så mye lam som våre naboer i Finland, Sverige og Danmark.

Og norske lam er i verdensklasse! Dette skyldes ren luft, variert kost og ikke minst masse mosjon i høyfjellet som skaper det fantastiske norske lammekjøttet.

Les også: Påskeåpne vinmonopol - men ikke før 2017

Bibelsk opphav

Å spise lam i påsken har sin opprinnelse fra det gamle testamentet.

I jødisk tradisjon spises påskelammet for å minnes hvordan jødene i Egypt smurte blod fra et lam på døren for å unngå at de førstefødte skulle bli drept.

Den tradisjonsrike retten som står på bordet i de norske hjem i påsken har altså en nokså blodig opprinnelse i det gamle Egypt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Påskekos i flasker og papp

Bayer, bokk og lam

Til det norske lammekjøttet anbefaler vi noe av det mest tradisjonsrike norske øl du kan finne.

Bayerølet er en tradisjonsrik øltype i Norge. Den har sine røtter tilbake til midten av 1800-tallet og var i en lang periode et av de mest populære øl i Norge. I etterkrigstiden mistet Bayerølet gradvis sin popularitet til de lysere ølsortene.

I dag er det ikke så mange bryggeri i Norge som produserer bayerøl. Mack, Aass, Frydenlund, CB og Hansa har holdt på tradisjonen med bayerøl – og samtlige av disse burde passe fint til lammesteken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Møt våren med Mack-øl og fylte egg

Bokkøl er, som bayerølet, en undergjæret tysk ølsort. Dette er en sterkere variant med enda mer sødme, lite bitterhet og kanskje enda mer mykhet enn bayerølet. Bokkøl er lite humlet og er lavt karbonert, noe som gir ølet et veldig behagelig og nesten vinøst preg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også denne øltypen er det kun noen få bryggerier i Norge som leverer.

Lammekjøttet har ofte noe syrlighet i seg og til dette er øl med god maltsødme og lav bitterhet velegnet.

Vi har testet et par bayere og bokkøl som garantert vil passe til lammesteken!

Les også: Dobbelbokk fra Ringnes: Kanskje årets beste ølkjøp

Mack Bayer

Ludwig Mack brygget sin første bayer i 1878 og fra den tid har Bayerølet blitt produsert i Tromsø.

Ølet har et flott skum som holder lenge. Fargen er dyp kobber. Duft av karamell, en anelse kaffe og søtlige frukter. Ølet gir en fyldig følelse i munnen, men er harmonisk og avrundet med mye bløthet. Det er en meget fin sjokoladesmak i avslutningen.

Mack sin bayer har lite humlepreg og et behagelig kullsyrenivå. Først og fremst er dette et meget godt øl til mat, men det er også en god øl til å kose seg med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ølet har en alkoholstyrke på 4,5% og kan kjøpes i vanlige butikker.

Les også: Nytt og spennende fra Hansa og Mack

Frydenlund Bayer

Frydenlund sin bayer er rødlig i fargen, har et et fint skum med medium holdbarhet.

Frisk og fin duft av søtlig malt og frukt, og litt gressaktig duft fra humlen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne fremstår som litt mindre søt en Mack sin bayer. Den er noe tørrere i smaken og har et tydeligere lagerpreg. Fremstår som litt friskere med litt mer humle.

Litt lavere sødme gjør ølet mer behagelig som en tørsteslukker, men samtidig gir den ølet litt mindre tyngde som et matøl.

En god bayer som passer til lammesteken, men som også står seg godt på egen hånd. Frydenlund sin bayer holder 4.5 % og kan kjøpes i butikker over hele landet.

Les også: Hvem lager den beste pilsen?

Aass Bock

Bokkølet til Aass bryggeri har høstet internasjonal anseelse og har blitt omtalt som et av det beste bokkøl med opprinnelse utenfor Tyskland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rødbrun i fargen. Et flott og tykt skum, med antydninger til litt brunfarge. Dufter deilig av søtlig malt, litt sjø, kaffe, karamell og en anelse sitrus.

Aass bock fremstår som mektig og sødmefylt. Noe krydderpreg kommer frem etter hvert.

Et veldig godt matøl som anbefales til lammesteken. Ølet har 6.5 % og må kjøpes på polet.

Les også: Så enkelt sikrer du deg deilig skummende øl

Frydenlund Bokkøl

Frydenlund sitt bokkøl er rødlig/kobberfarget.

Det har et flott skum med god holdbarhet. Massiv duft av søtlig frukt, sirup, karamell og noe kaffe.

Veldig mye sødme i smaken som balanseres av litt syrlighet i avslutningen. Noe vinøst preg. Også her kommer litt av krydderpreget frem etter hvert.

Et meget godt matøl som trygt kan serveres til årets påskelam.

Ølet er på 6.5% og må hentes på polet.

Les også: Slik blir lammelåret best

Artikkelen fortsetter under annonsen

En perfekt lammestek til ølet

Nå som du vet hvilket øl du skal servere til lammesteken er det kanskje på tide å tenke litt på hvordan du skal lykkes med lammesteken?

Vi hjelper deg selvsagt med det også! Her er tre enkle trinn for å lykkes med årets påskelam:

  1. La steken tempereres på kjøkkenbenken et par timer, da blir resultatet enda bedre. Mens steken ligger på benken kan du forberede den ved å gni den godt inn med salt og pepper. Bruk gjerne også tørkede eller friske hakkede urter som rosmarin, salvie, timian og/eller persille. Du kan også stikke små hull i steken med en spiss kniv og fylle dem med små hvitløkbiter.
  2. Bruk steketermometer, helst digitalt. Stikk termometeret på skrå inn i steken, slik at det sitter midt i den tykkeste delen av låret og slik at spissen ikke er i kontakt med beinet. Legg steken i en langpanne og stek steken nest nederst i ovnen ved 125 °C. Dette er en temperatur som gjør at steken blir likt stekt hele veien igjennom og mør og saftig.
  3. Hvordan du vil ha steken bestemmer du: Ved 65 °C er steken lite stekt Ved 70 °C er steken medium stekt Ved 76 °C er steken gjennomstekt

Tilbehøret bestemmer du selv, men det blir aldri feil med fløtegratinerte poteter!

Kilde: www.matprat.no

Les også:
Piff opp pølsene med pils!

Årets øl fra Ringnes

Denne saken var opprinnelig publisert i 2013, og har blitt trukket fram til glede for nye lesere i påsken.