Dette hjelper mot rødming

FLAUT ELLER SJARMERENDE? Om du selv tror du lyser opp som et fyrtårn, kan virkeligheten være en helt annen. Rødming er dessuten selvforsterkende, så jo mer du tenker på at du ikke vil rødme, jo lettere blir du rød, sier psykolog og hudlege. © Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.
FLAUT ELLER SJARMERENDE? Om du selv tror du lyser opp som et fyrtårn, kan virkeligheten være en helt annen. Rødming er dessuten selvforsterkende, så jo mer du tenker på at du ikke vil rødme, jo lettere blir du rød, sier psykolog og hudlege. © Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utrolig plagsomt og pinlig. Det finnes likevel råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Hva er rødming?
  • Rødming kan defineres som en synlig rødhet i huden, og er ofte ledsaget av en varmefølelse. Ansiktsrødming kan i noen tilfeller være ledsaget av håndsvette.
  • Rødming er en plutselig sterk ansiktsrødfarge som kommer brått og uventet i situasjoner som egentlig ikke er pinlige.
  • Rødming i seg selv er en ufarlig reaksjon og skyldes økt blodsirkulasjon i huden. Plagene kan komme periodevis eller være konstante. Periodevise episoder er ofte relatert til temperatur (både kaldt og varmt vær), mat (spesielt sterk mat), alkohol og trening.
  • Rødming kan utløses av følelser som stress og angst. I disse tilfellene vet man vanligvis selv hva man reagerer på. Behandlingen består da i å unngå utløsende faktorer. Noen har god effekt av å unngå varme drikker. Rødming kan også ledsage overgangsalderen samt være en bivirkning av flere medisiner.
  • Uttalt ansiktsrødming oppfattes av mange pasienter som stigmatiserende. De snakker nødig om problemet, selv til nære pårørende og venner. Det kan debutere i barneårene, men hyppigst kommer plagene i pubertetsalderen. Mange opplever at plagene blir verre med årene. Plagene kan føre til sosial isolering og gå utover både utdanning og yrkeskarriere.

Kilde: Oslo hudlegesenter

- Det er jo litt misforstått. Alt du ønsker, er å bli usynlig. Og akkurat da lyser du opp som en signallampe ...

Psykolog Kristina S. Moberg vet hva hun snakker om. I mange år slet hun med rødming. Det viste seg i sosiale sammenhenger, på skolen og etter hvert på arbeidet.

- Jeg tenkte en del på hvordan det skulle være å sitte som psykolog og plutselig rødme for noe, sier hun.

La det skje

For Moberg har rødmingen vært både en fordel og en ulempe.

- Jeg har måttet lære meg å takle rødmingen i alle situasjoner. Og det jeg erfarer at fungerer best, er å la det skje. Du må akseptere at det skjer, og at det er en naturlig del av livet, sier hun.

I mange år var det plagsomt å være en "rødmer".

- For noen mennesker er det så omfattende at de trekker seg unna sosiale situasjoner og ikke tør å oppsøke større forsamlinger, for ikke å snakke om å ta ordet i slike situasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fight, freeze, flight

Selve rødmingen er en psykisk stressrespons som styres av det autonome nervesystem, og som er en del av en "fight, freeze, flight"-reaksjon.

- Kroppen går i kampmodus eller reagerer på fare. Og det er lite du kan gjøre med det annet enn å forsøke, over tid, å programmere om reaksjonsmønsteret.

Kognitiv adferdsterapi, en behandlingsform som søker å endre måten du opplever noe ved å sette lys på hvordan du tenker om den aktuelle situasjonen, kan hjelpe de som rødmer.

- Vi har fokus på hvordan du opplever din egen respons. Rødmer du, må du stå i situasjonen. Med en gang du tenker at det er flaut, er det selvforsterkende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kroppskontroll via tankene

For å dempe rødheten må du roe ned systemet. Kroppen din er gått i forsvarsmodus uten grunn.

- Du kan roe ned systemet ved å akseptere at det skjer. Tenk at det skjer noe fysiologisk i det sentrale nervesystem. Ha rolige tanker når det skjer. Da vil hjernen sende signaler ned i kroppen om at det ikke er en farlig situasjon, og kroppen roer seg, forklarer Moberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Derfor rødmer vi

Hun tror det er viktig å få hjelp så fort som mulig.

- Det er ikke lett å bekjempe alene, og for all del ikke unngå situasjonene som får deg til å rødme.

Lys hud blir rødere

- Alle rødmer i ulik grad. Det er en kombinasjon av psyke og hudtype som gjør at det blir ekstra synlig på enkelte. Har du lys, tynn hud, synes det veldig godt.

Moberg sier et rødmeproblem kan oppstå etter kommentarer fra dem rundt.

- Hvis noen rødmer og det blir mye oppmerksomhet rundt det, kan problemet befeste seg.

Rødmer du under sex, er det noe helt annet, og ikke noe som kan behandles bort ved terapi. Du ønsker kanskje ikke å bli kvitt det, heller ..

Saken fortsetter under bildetFÅ HJELP: Du kan få hjelp av omgivelsene dine, som familie og venner, til ål få bukt med rødmingen dersom den er plagsom. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.no.FÅ HJELP: Du kan få hjelp av omgivelsene dine, som familie og venner, til ål få bukt med rødmingen dersom den er plagsom. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjelp en rødmer

Er du en rødmer og opplever det som så problematisk at du ønsker å bli kvitt det, må gjøre mesteparten av jobben selv.

- Er du en rødmer og redd for at det synes veldig godt, kan du alliere deg med en venn. Spør rett ut: "Rødmet jeg mye nå?". Ofte tror vi det er langt verre enn det er, og de rundt oss kan oppfatte det som en sjarmerende rødming når vi selv tror vi ser ut som fyrtårn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Moberg mener at jo oftere vi får ærlige tilbakemeldinger på hvor synlig (eller lite synlig) rødheten er, jo lettere blir det å komme over rødmingen. Studier bekrefter at vi misoppfatter hvor røde vil blir.

- I en gruppeterapisetting skulle deltakerne velge rødfarge som matchet hudfargen etter at de hadde rødmet. Deretter så de et videoopptak av seg selv, som viste hvor røde de egentlig var. Alle deltakerne trodde de var mye rødere enn de var i virkeligheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opererere det bort?

Kirurgi kan hjelpe mot rødming. Såkalt sympatektomi, der kirurgen går inn og kutter en nerveknute i som bidrar til rødmingen, er ikke spesielt vanlig i Norge, men det er mulig.

- En operasjon hvor man kutter nervene som er årsak til rødmingen, vurderes når medisinsk behandling ikke gir resultater og man har svært uttalte plager. En slik operasjon reduserer rødmingen for 80-90% av pasientene. Dette er siste utvei, skriver Oslo Hudlegesenter.

Videre påpeker de at det er viktig å utelukke sykelige årsaker til rødming.

Les også: Hva kan gjøres med rødming?

- En av de vanligste årsakene til rødhet i kinnene og rødming er rosacea. Denne tilstanden er vanligst blant kvinner i alderen mellom 30-50 år. Typisk er periodevis eller permanent rødhet i kinnene og sentrale deler av ansiktet, skriver de på sine nettsider.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beta-blokker mot rødming

- I svært uttalte tilfeller kan en lege vurdere å gi Beta-blokker. Clonidin er en medisin som har vært brukt for rødming i overgangsalderen. Karlaser og IPL laser kan ha svært god effekt for mange. Laserbehandling fungerer ved å fjerne de overfladiske blodkarene i huden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også hudlegesenteret anbefaler deg å godta at du rødmer.

- Om man reduserer angsten for å rødme reduseres også sjanse for å rødme. Forsøk ikke å anstrenge deg for å skjule rødmingen. Dersom rødmingen utløses av stressende situasjoner eller angst anbefales psykologisk behandling. Man trenger ikke nødvendigvis å gå til en psykolog, men kanskje finne en i sin vennekrets man kan prate med eller lære seg teknikker for å redusere stressnivået.

Make-up kan skjule

Det finnes flere hudkremer du kan forsøke. La Roche-Posay har en hudkrem som heter Rosaliac som demper rødhet i huden. Du kan også sminke bort hudproblemer som røde prikker, pigmentflekker og rødhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen reagerer på sollys med rødhet i ansiktet. Da bør du bruke en solkrem som beskytter mot både UVA- og UVB stråler . Rundt påsketider kommer de nye solkremene langt frem i butikkhyllene, og du har god grunn til å kaste den gamle og investere i en ny.

Fargelaser (Pulsed dye laser) og IPL laser kan fjerne de overfladiske blodårene i ansiktet som medvirker til rødming. Dette gir ofte gode resultater.

Om man i tillegg til rødming utvikler et utslett i ansiktet er det lurt å oppsøke en hudlege for vurdering. Det finnes flere tilstander som kan gi dette. Rosacea er kanskje den vanligste, og denne tilstanden behandles effektivt med medisiner.

Les også:

Slik vasker du underlivet

- Mitt navn er Rar Sæd

Nei, du får ikke mer lyst på sex av porno

Disse uvanene kan være skadelige