Meny

En myte at du blir avhengig

EKKEL UVANE: Det er ikke spesielt stilig eller delikat å stå med fingrene i munnen hele tiden. © Illustrasjonsfoto: Colourbox

Men det er udelikat og gir grobunn for bakterier og infeksjoner.

Tips når du vil slutte å bite negler:
  • Finn ut hvorfor og når du biter
  • Lakk neglene
  • Prøv å få satt på kunstige negler
  • Bruk tynne vanter de første døgnene

Ulemper med å bite negler:

  • Neglene fliser seg opp
  • Du får stygge negler
  • Neglebåndene blir stygge
  • Huden rundt blir sår
  • Det gir grobunn for bakterier og infeksjoner

Det er vanskelig å slutte å bite negler, men det slettes

ikke umulig å bli kvitt den gamle uvanen. Gode grunner til å slutte er det også.

- Neglebiting kan absolutt gi plager i form av såre, flisete, mindre pene negler og neglebånd. Huden rundt blir dessuten sår, og kan også begynne å blø, sier Anja Solhaug.

Hun er kursansvarlig ved NeglAkademiet AS.

Hvorfor biter du?

Sår hud og flisete neglebånd gir grobunn for bakterier og ofte kan det også oppstå infeksjoner. Har du lett for begynne å gnage på fingrene, bør du derfor prøve å slutte. Forsøk aller først å bli bevisst når du biter.

Er det for eksempel når du ser på en spennende film, når du føler deg ukomfortabel eller er engstelig?

Har du funnet årsaken til at du biter, vil det ganske sikkert bli enklere å slutte.

Bruk vanter

- Prøv gjerne å bruke tynne vanter konstant en periode. Det kan også hjelpe å lakke neglene – uansett hvor stygge og nedbitte de er.

Lakkede negler kan fremheve følelsen av velvære, og uansett det ser mer stelt ut enn ulakkede, bitte negler, sier Solhaug.

Det kan også være en god idé å få en negledesigner til å sette på kunstige negler.

Plukk på kunstnegler

- Det finnes en rekke råd for å slutte å bite negler - med mer eller mindre grad av vellykkethet. Det varierer fra person til person hva som fungerer, men for mange kan det hjelpe å sette på en kunstig negl. Da plukker og biter man på den falske neglen i stedet for sin egen, og den ekte neglen får således muligheten til å styrkes, sier Linda Ødegård ved Clinique Marine.

Hun legger til at det også finnes neglelakk som smaker vondt, og dermed skal ta fra deg lysten til å bite. Denne metoden krever imidlertid gjentatte penslinger gjennom dagen.

Føler deg mer vel

Også Solhaug mener kunstnegler kan være en god idé. Det er bra for neglens utseende der og da og kanskje kan det også virke motiverende å se en flott negl på fingeren.

- En dyktig negledesigner skal kunne lage en illusjon av en normalt utseende negl, og på den måten vil man føle seg vel og forhåpentligvis la være å bite dem av, sier hun.

I tillegg må man selvfølgelig gå og følge det opp ofte den første tiden, så dette er nok måten neglebitere med mest hell kan slutte å bite, mener hun.

Ikke bruk negleforsterker

Solhaug anbefaler også å bruke neglebåndskrem for å holde neglebåndene myke og spenstige.

- Bruk i tillegg negleolje for å holde selve negleplaten fleksibel. Da brekker ikke neglene så lett, de fliser seg ikke opp og ser sunne ut, sier hun.

Negleforsterkere er derimot ingen god løsning. Disse produktene har nemlig motsatt effekt dersom neglene er tørre, sprø og flisete og skal hovedsakelig brukes av personer med myke negler.

Bruk saks

Husk også at det heller ikke er smart å bite i stedet for å klippe neglene - selv om du unngår å bite deg til blods.

- Dette øker risikoen for betennelse fordi man river med seg en del omkringliggende vev. Man får dessuten ofte en ujevn flate på neglene og man risikerer da å rive av større biter av neglene fordi man hekter seg fast i ting, sier Linda Ødegård.

Stopp i tide

Skulle du likevel falle for fristelsen og sette tennen i neglen, må du passe på å slutte i tide. Som regel kjenner man godt at man har bitt for langt, men med herdede fingertupper er det verre. Det er imidlertid lett å se når man burde ha sluttet.

- Man har bitt for langt ned når man når ned til neglens feste til fingeren, altså når det ikke lenger er noe løs plass mellom fingeren og neglen, sier Ødegård.

Ikke la barna arve uvanen

Forebygging er også viktig når det gjelder neglebiting.

Det er tross alt

verken delikat eller hygienisk å sitte med neglene i munnen, og da er det greit å huske at barn ofte arver foreldrenes uvaner.

Også neglebitingen.

- Dette er kanskje fordi man ikke får tilsnakk om man som liten sitter med fingrene i munnen når mor eller far også gjør det. Allerede her kan vi altså være med på å forebygge, sier Solhaug.

Gamle myter

Årsakene til neglebiting kan altså være mange. Noen biter kanskje fordi de er nervøse, men for andre er det rett og slett en uvane.

- Noe som bare er en gammel myte, er at neglene inneholder arsenikk og at man derfor blir avhengig av å bite neglene.

Dersom man analyserer en negl, inneholder den imidlertid utrolig mange kjemikalier. Dette kommer av at vi bruker fingrene våre til alt, og at dette trekker ned i negleplaten, sier hun.

Du får normale negler

En annen neglemyte er at hvite prikker på neglene skyldes mangel på kalsium. Dette stemmer ikke, selv om

neglenes utseende kan gi en pekepinn på helsetilstanden din. Vanligvis skyldes disse flekkene rett og slett støt eller slag neglene har fått i vekstfasen.

- Cellene har da ikke blitt presset helt flate, og det har dannet seg et lite hulrom i neglen. Dette vil etter hvert vokse ut og bli borte, sier Solhaug.

Og virker de lange, fine neglene veldig fjerne, har eksperten trøst å komme med. Det er lys i den mørke tunnellen.

- Neglebitere får som oftest helt normale, fine negler når de slutter å bite, sier hun.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Kvinnehender er fulle av bakterier

Se hva som skjer når vi løsner BH-en

Sjekk om du har fotsopp

Dette fjerner vorter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:46 UNICEF advarer om barn som ikke får meslingvaksine07:36 Seiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26 Haugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester07:15 Norwegian-smell på 2 milliarder kroner i første kvartal06:59 Putin og Kim innleder møtet i Vladivostok06:45 Politiet truet med kniv i Trondheim06:41 Bølge av skogbranner i Nord-Europa06:37 Nye pågripelser på Sri Lanka06:32 Heiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15 Mor og sønn funnet drept på Tenerife06:10 Politiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06 Mer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00 Jemens mødre og barn dør05:50 Dette skjer i dag05:45 Gravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31 Dette skjedde i natt05:11 Mann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00 Sánchez i tet foran valget i Spania05:00 Nord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40 Carlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39 16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22 Brexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10 Politisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05 Luftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04 Mann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03 Skudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44 Innvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24 Irans utenriksminister ut mot USA01:55 Prins William besøker New Zealand01:40 Agenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25 Overraskende stort underskudd for Tesla01:24 Godstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48 Byggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20 Tre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20 Høyre vil språkteste barnehagebarn00:01 Politiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59 Facebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37 Microsoft gjør det bedre enn forventet22:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54 Wolverhampton ga Arsenal bank22:41 Iran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07 Hegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12 Norwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36 Boligblokk i brann i Sør-Sverige20:27 Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24 «Norsk» James Bond-film lanseres torsdag20:13 Dagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49 Alle LO-topper tjener mer enn én million19:03 Henla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53 To mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30 Japans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19 To menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09 Trump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50 – Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53 Krigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32 Ambassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14 Søreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12 Sokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09 Skotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36 Mitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16 Rekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12 Grenseløs grensehandel i påsken14:54 Solskjær nummer to på sparke-listen14:50 Skogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43 Full kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27 Boeings overskudd krymper14:17 Tyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15 Nå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14 Tyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51 Politisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50 Det heter ikke NSB lenger13:27 Brann i Vestfold under kontroll13:22 Sør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22 Kulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44 Vindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24 Innrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06 Tolv drept i eksplosjon i Idlib11:52 Chelsea-manageren må svare for utbrudd11:27 USA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14 Tesla med viktige nyheter i natt11:09 Dagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56 Én kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49 Åpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35 Fortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31 Tottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30 Savnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26 Stor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16 Ikke like ille for XXL som fryktet09:16 Drev butikker – forsynte seg med pengene09:11 Forskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07 Minister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07 FpU vil ha pant på snusbokser08:01 Mistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39 Følg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17 «Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10 Skogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52 Uhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46 Heiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28 Nasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street
Siste nytt
07:46VerdenUNICEF advarer om barn som ikke får meslingvaksine07:36SportSeiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26SportHaugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester07:15NorgeNorwegian-smell på 2 milliarder kroner i første kvartal06:59VerdenPutin og Kim innleder møtet i Vladivostok06:45NorgePolitiet truet med kniv i Trondheim06:41VerdenBølge av skogbranner i Nord-Europa06:37VerdenNye pågripelser på Sri Lanka06:32SportHeiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15VerdenMor og sønn funnet drept på Tenerife06:10NorgePolitiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06VerdenMer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00VerdenJemens mødre og barn dør05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeGravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31NorgeDette skjedde i natt05:11NorgeMann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00VerdenSánchez i tet foran valget i Spania05:00NorgeNord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40VerdenCarlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39Norge16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22VerdenBrexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10VerdenPolitisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05NorgeLuftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04VerdenMann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03NorgeSkudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44NorgeInnvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24VerdenIrans utenriksminister ut mot USA01:55VerdenPrins William besøker New Zealand01:40NorgeAgenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25VerdenOverraskende stort underskudd for Tesla01:24NorgeGodstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48VerdenByggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20VerdenTre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20NorgeHøyre vil språkteste barnehagebarn00:01NorgePolitiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59VerdenFacebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37VerdenMicrosoft gjør det bedre enn forventet22:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54SportWolverhampton ga Arsenal bank22:41MakroøkonomiIran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07SportHegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12PengerNorwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36VerdenBoligblokk i brann i Sør-Sverige20:27NæringslivMassesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24Kultur«Norsk» James Bond-film lanseres torsdag20:13SportDagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49PengerAlle LO-topper tjener mer enn én million19:03Helse og livsstilHenla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53NorgeTo mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30VerdenJapans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19MotorTo menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09PolitikkTrump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50Norge– Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53VerdenKrigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32VerdenAmbassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14PolitikkSøreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12NorgeSokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09PolitikkSkotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36SportMitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16KulturRekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12PengerGrenseløs grensehandel i påsken14:54SportSolskjær nummer to på sparke-listen14:50NorgeSkogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43KulturFull kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27PengerBoeings overskudd krymper14:17PolitikkTyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15NorgeNå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14VerdenTyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51VerdenPolitisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50NorgeDet heter ikke NSB lenger13:27NorgeBrann i Vestfold under kontroll13:22NorgeSør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22KulturKulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44NorgeVindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24NorgeInnrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06VerdenTolv drept i eksplosjon i Idlib11:52SportChelsea-manageren må svare for utbrudd11:27VerdenUSA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14MotorTesla med viktige nyheter i natt11:09PengerDagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56VerdenÉn kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49SportÅpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35NorgeFortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31SportTottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30VerdenSavnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26NorgeStor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16PengerIkke like ille for XXL som fryktet09:16NorgeDrev butikker – forsynte seg med pengene09:11VerdenForskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07VerdenMinister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07PolitikkFpU vil ha pant på snusbokser08:01Helse og livsstilMistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39PolitikkFølg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17Sport«Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10NorgeSkogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52NorgeUhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46Helse og livsstilHeiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28PengerNasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus