SAMSUNG GALAXY S4:

Den beste mobilen så langt

Nye Galaxy S4 imponerte mer enn vi hadde ventet oss. Ikke minst på grunn av programvaren.

Makan til lanseringsshow har vi aldri sett.

Samsung hadde leid inn Radio City Music Hall i New York. Hele lanseringen var regissert som et teatershow.

Det var imponerende og sikkert ekstremt kostbart, men det er nok ingen ting i forhold til hvor mye denne telefonen skal tjene inn for dem.

Når vi skreller bort showet, glamouren og alt snikksnakket tekstforfatterne har lirt av seg om at telefonen er laget for at vi skal få et rikere liv, står vi igjen med den mest imponerende telefonen vi har sett til nå.

Vi hadde forventet at den nye toppmodellen var pakket med ny elektronikk, men Samsung har også fått blod på softwaretanna også. Terget opp av Apple som de er.

Les også: Lyntest hos Mobili.no

Topp maskinvare

Det var mye som var lekket ut på forhånd om S IV.

Den har en helt fantastisk 5 tommers Super AMOLED skjerm i Full HD. Godt nytt for oss nordboere er at skjermen nå kan betjenes med hanskene på.

På tross av 0,2 tommer større skjerm forgjengeren og omtrent samme ytre mål er den mm tynnere og med et mye større 2 600 mAh batteri. Med en vekt på 130 gram er den også tre gram lettere.

Qualcomm-prosessoren har fire kjerner og tikker rundt med 1,9 GHz støttet av 2 GB RAM. Lagringsminnet er opptil 64 GB med plass til ytterligere e64 GB i et MicroSD-spor.

Dette er selvfølgelig en 4G-telefon, men i motsetning til andre så støtter den alle bånd som brukes rundt om i verden. Man trenger ikke velge en amerikansk eller europeisk modell. På WiFi-siden har den fått støtte for den nye superraske ac-standarden.

Kameraene er som seg hør og bør 13 MP bak og to foran. Den har NFC, Bluetooth 4.0 og den har fått IR-lampe som gjør at den kan brukes som fjernkontroll til TV-er og lydutstyr. I tillegg til de sensorene vi er blitt vant med, inklusive barometer, har Samsung også plusset på en infrarød sensor som følger håndbevegelser et termometer og et hygrometer.

Vi får også ta med at den har en bedre og mer eksklusiv design med metallkant og baklokk i polykarbonat, selv om både Sony og HTC nylig har lansert minst like pene telefoner.

Les også: I år tar trådløs lading endelig av

Programvarebombe

Selv om maskinvaren stråler, er programvaren minst like imponerende.

Dette er en helsetelefon. S Health er et helsenav som har en rekke helseapplikasjoner. Telefonen kan f.eks. telle hvor langt du går og fortelle hva det betyr i f.eks. kalorier.

Programvaren støtter en rekke sensorer som Samsung selv og andre lager som pulsmålere, kroppsvekt, blodsukker, blodtrykk osv.

Du kan få et eget armbånd som sjekker når du har riktig Rem-søvn og som kan få telefonen til å vekke deg når det er optimalt slik at du blir mest mulig uthvilt. Det Samsung gjør her er å åpne et helt nytt marked for ulike helsesensorer.

Les også: Her er brillene som skal fjerne jetlag

Sikker i bilen

S Voice Drive skal gjøre deg til en sikker sjåfør.

Du trenger ikke taste, men kan fortelle telefonen hvor du vil navigere til, hvem du vil ringe til, eller få den til å lese opp meldinger og e-post. Spørsmålet er vel om dette vil fungere på norsk med det første.

Og apropos sikkerhet. Samsung har satset enormt på datasikkerheten og denne telefonen kan skille mellom hva som er jobb og hva som er privat.

Les også: Nå kan du glemme PIN-koden

Bilder av alle

En morsom funksjon er at telefonen kan ta bilder av både folk foran og bak kameraet. Når du tar bilder kan du felle inn deg selv fra frontkameraet.

Du kan også ta opp et lydklipp når bildet tas og lagre de i samme fil. Telefonen har fått en egen albumfunksjon som setter sammen bilder som den stedsbestemmer.

Og albumene kan sendes direkte fra telefonen hvis man vil ha fotobøker av dem.

Det som nå har vært science fiction er i hvert fall litt nærmere hverdagen. S Translate gjør at du kan snakke eller tekste inn på et språk og få det oversatt til et annet. Ikke på norsk selvfølgelig. Vi prøvde snakkevarianten og kunne fastslå at teksting fungerte mye bedre.

Les også: Samsung slipper billigere unna

Berøringsfri

Samsung har laget en funksjon de kaller Air Gesture og som betyr at du ikke trenger å berøre skjermen for å rulle tekst.

Vippen man litt opp eller ned skroller den siden og ser du bort fra en video så stopper den til du fester blikket igjen.

Apple må føle seg som hopperen etter Wirkola.

Les også:

Ny mobillinse lar deg fokusere i etterkant

Nå skal mobiler med dårlige antenner avsløres

Vi gjør oppmerksom på at denne saken er basert på en invitasjonstur fra Samsung

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus