Meny

Dansk mikrobryggeri i medvind

Politimann brygget seg fra kjøkkenbenken til vinmonopolet

MED ØL I TANKENE: Anders Coisbo har gjort garasjeølet til levevei på imponerende kort tid. Foto: Coisbo Beer

Ølbryggingen startet som en hobby for den danske politibetjenten Anders Coisbo. I dag er han sjef for sitt eget bryggeri som i 2012 produserte 60.000 liter med spennende mikroøl til dansker og nordmenn. Vinmonopolet har åtte øl fra bryggeriet inne i sitt sortiment.

Ølentusiast
Arne Lindbach er ølentusiast, ølblogger og lidenskapelig hjemmebrygger

I 2007 brygget han sitt første juleøl på kjøkkenet hjemme i Nordfyn.

Etterhvert bygget han opp et eget mikrobryggeri i garasjen og i 2010 ble det først ølet sendt ut på markedet, Urban Haze - en pale ale med hylleblomst. Dette ølet traff markedet så godt at garasjen raskt ble for liten og Anders leier seg i dag inn i andre bryggerier.

Han er nå utdannet som diplombrygger og har gjort garasjeølet til levevei på imponerende kort tid.

Les også: Menn blir smartere av øl

- Vil ha kvalitet

Det er kanskje ikke så rart at Norge var et naturlig valg for Coisbo Beer når de skulle starte med sin eksportvirksomhet. I Norge økte omsetningen av sterkøl med hele 23 % i fjor. Norske ølentusiaster har også blitt godt vant til kvalitetsøl fra mikrobryggerier. Med bryggerier som Nøgne Ø, Kinn bryggeri, Haandbryggeriet og Ægir er det i dag svært mange gode mikroøl på vinmonopolet.

Nordmenn har virkelig fått opp øynene for kvalitetsøl og det burde passe perfekt for Anders Coisbo. Som han sier det selv:

- Jeg vil lage et velbalansert øl, som kan nytes av alle, og ikke kun av øl-entusiaster. Øl-entusiasterne begynner å oppdage vårt øl på grunn av den meget høye kvaliteten. Og så tror jeg også det er en ny trend på vei innenfor mikrobrygget øl. Folk vil ikke bare ha øl som er sterkt og sort, de vil også ha øl av meget høy kvalitet.

Les også: Pølser på grillen - i øl

Stadig nye øl

Han har mer nytt på gang:

- Der er for tiden 3 nye varianter underveis. Jeg forventer å presentere mellem 8-10 nye varianter i 2013 og jeg vil selvfølgelig ha mine 7 standard varianter + 3 sesong varianter i sortimentet”, skriver Anders Coisbo i en epost til ABC Nyheter.

Så kommer det store spørsmålet: Kan den danske garasjebryggeren holde det han lover om den høye kvaliteten? Vi har testet 4 av ølene til Coisbo Beer.

Queens Desire

En god hveteøl som passer flott på verandaen.En god hveteøl som passer flott på verandaen.

Dette er et lyst hveteøl. Duften er fruktig med toner av banan. Et fint hint av gjær – og svake antydninger av sitrus fra humlen. Ølet er litt tåkete, noe som et hveteøl gjerne skal være. Fargen er gylden og ølet har et fantastisk flott kritthvitt skum som holder lenge.

Queens Desire fremstår som balansert. Den er forfriskende syrlig og søt på samme tid. Er behagelig karbonisert, noe som gir ølet ekstra mykhet. Queens Desire har en fin svak bitterhet i ettersmaken. Den typiske banansmaken i Wiessbier kommer fint frem. Ølet åpner seg en del etter litt tid i glasset – og mye aroma kommer frem i bunnen av glasset.

Dette er et typisk sommerøl for varme kvelder. Burde passe perfekt til sommersalater, lette fiskeretter og sjømat. Ølet inneholder kun 4.8 % og dermed kan man fint drikke et par stykker i løpet av en aften på verandaen.

Terningkast: 5


Urban Haze

Urban Haze er flaggskipet til Coisbo Beer og er meget velsmakende og forfriskende.Urban Haze er flaggskipet til Coisbo Beer og er meget velsmakende og forfriskende.

Dette er flaggskipet til bryggeriet og er det første ølet som Coisbo Beer sendte ut på markedet.

Det første som slår imot enn er en fantastisk duft. Det lukter sommer og blomstereng av denne. Ølet er kobberfarget, klart og har et fint skum. Skummet faller noe raskere enn på Queens Desire – men er absolutt godkjent.

Smakene i dette ølet er meget velbalansert. Den er søtlig, bitter og frisk på samme tid. Bryggeren har tilsatt hylleblomst i ølet – noe som gir en fantastisk spennende aroma. Samspillet mellom malt, hylleblomst og en spenstig humle gir ølet mye særpreg, samtidig som det balanseres på en måte som gir ølet kropp og fylde. Urban Haze har et alkoholinnhold på 5,3 %, noe som gjør at den også egner seg i flertall en varm sommerdag!

Dette er et meget godt øl som absolutt anbefales. Egner seg meget godt alene – eller til lettere grillmat.

Terningkast: 6


Astoria Black – Imperial Porter

En mektig og god Imperial porter med masse smak. En mektig og god Imperial porter med masse smak.

Astoria Black har en mektig duft. Litt sjokolade, kaffe, mye lakris og melasse. Aner faktisk en duft av jordbær i denne. Lovende. Det er en helt mørk øl. Den har et fint kremet og brunt skum med små bobler som holder seg lenge.

Smaken er mektig. Det er lakris, melasse, sjokolade, kaffe. Litt sitrus og bær (jordbær) – og einebær. En veldig myk og god porter som er fint karbonisert. Den fremstår som både søt og salt. Litt karamell er det også i denne.

Denne bør drikkes temperert – og fra et stor glass med klokke. Ikke overskjenk glasset. La den få litt tid til å åpne seg og alle de gode duftene og smakene vil komme frem.

Imperial Porter er en øltype som kan være ekstrem. De har høyt alkoholinnhold og svært mye mørke smakstoner. Coisbo Beer har lyktes med å brygge en veldig balansert Imperial porter. Dette er en øl som er lett å like.

Personlig tror jeg at denne hadde tålt enda litt mer alkoholvarme. Astoria Black inneholder allerede 7,2%, men ettersom Imperial porter ikke er noe som man drikker mye av så tror jeg at denne fint hadde tålt en prosent til.

Terningkast: 5


Manhattan Dawn India Pale Ale

Manhattan Dawn er en svært balansert og behagelig India Pale Ale. Manhattan Dawn er en svært balansert og behagelig India Pale Ale.

Nordmenn elsker IPA! Nøgne Ø har en storselger i sin IPA, Kinn selger godt av sin Vestkyst IPA og du finner en rekke andre varianter av IPA i polets utvalg. Det virker som om et hvert bryggeri med respekt for seg selv må levere en IPA-variant. Så også Coisbo Beer.

Manhattan Dawn er en kobberfarvet øl med fint hvitt skum som holder lenge. Dufter deilig av masse humle. Overveldende og spennende dufter av sitron, appelsin og vannmelon.

Dette er ikke en aggresiv IPA. Humlepreget mikses fint med maltsødmen og lever opp til kjennetegnet fra Coisbo Beer: Balanse! Lett å like og lett å drikke. Og den burde gå fint til alt fra grillmat til pinnekjøttet.

Manhattan Dawn er en meget god og behagelig IPA som ivaretar preget fra de amerikanske humlesortene samtidig som balansen i malten kommer tydelig frem.

Terningkast: 6

Konklusjonen er at dette er fire veldig gode øl. Coisbo Beer lever opp til sitt rykte som et bryggeri med fokus på kvalitet og balanserte øl. Anbefales til både drevne ølhunder og nysgjerrige nybegynnere.


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus