Meny

Flekkfjerning:

Slik fjerner du flekker på hodeputen

FETT HÅR OG GAMMEL SMINKE: Det er ikke rart at hodeputen ser både flekkete og stygg ut. Foto: Trine Jensen

Ser hodeputen litt ekkel ut når putetrekket tas av? Slapp av, slik blir puten som ny igjen.

Om natten svetter alle. Huden fornyer seg og gamle hudceller faller av. Glemte du å fjerne sminken før du la deg, vil også dette trekke ned gjennom putetrekket og inn i hodeputa. Oljer fra hår og hodebunn går samme veien. Og mange av oss sover med åpen munn, og sikler derfor en jevn strøm av spytt ned i puta. Sånt blir det flekker av.

– I løpet av natta skiller vi faktisk ut så mye som tre til fem desiliter fuktighet og salter, røper May Anita R. Berg i Mascot Høie AS til Bonytt.no.

– Puter og også madrass har en tendens til å bli gulflekkete av kroppsvæske, bodylotion, selvbruningskremer, ansiktskremer og diverse. Væsken vi svetter og saltet i den binder ofte fyllet i hodeputer, og kan trekke godt ned.

Les også: Derfor bør du rengjøre dobørsten

Frisør Lill Larsen hos Hairport forklarer at produktrester som sitter igjen i håret også kan gi flekker på hodeputen.

– Spesielt proteinkurer og andre fete masker, forklarer frisøren til Klikk.no.

– Skal man sove med dette i, kan det være en idé å ta en plastpose rundt hodeputen, eller i alle fall legge et tykt håndkle mellom håret og puten.

Men selv om hodeputen din er blitt et ekkelt skue av gule svetteflekker og innklisset selvbruningskrem trenger du ikke fortvile. Det går nemlig helt fint an å få puta ren og pen igjen. Slik gjør du det:

Regelmessig rengjøring er best

Ifølge nettstedet Channel4 er det beste du gjør for hodeputene dine å vaske dem regelmessig. På den måten vil du ikke bare fjerne flekker som dukker opp etter hvert, men også unngå at fyllet i putene blir så sammentrykket av væske og skitt at du blir nødt til å kaste putene til fordel for nye.

Slik blir putene rene.I MASKINEN: Det går fint an å vaske hodeputene i vaskemaskinen. Med litt blekende vaskemiddel forsvinner også flekkene. Foto: Trine Jensen

– Selv om du bruker putetrekk på hodeputene dine, så vil de med tid og bruk få flekker fra svette, spytt og fett, forklarer nettstedet.

Les også: Det blir ikke rent når du vasker gulvet

Det beste er å regelmessig maskinvaske putene, og ta tøffe flekker for hånd når de dukker opp.

Takle flekker så raskt som mulig

Selv om du bruker putetrekk på hodeputene dine, vil du nok oppleve at svette, spytt og sminke kan trekke gjennom og sette flekker. Nettstedet eHow forklarer at heldigvis kan du fjerne disse flekkene, du må bare være raskt ute.

– Selv om vaskemaskinvask fungerer fint som regelmessig rengjøring, bør du satse på å fjerne flekker ved håndvask, forklarer nettstedet.

– Dette gjør at du kan fortsette rengjøringsprosessen helt til du ser at flekken forsvinner.

Les også: Derfor skal du ikke re sengen

Fremgangsmåte:

SIKKEL OG SVETTE: De fleste hodeputer ser sånn her ut etter en stunds bruk. Foto: Flickr/noen rettigheter reservertSIKKEL OG SVETTE: De fleste hodeputer ser sånn her ut etter en stunds bruk. Foto: Flickr/noen rettigheter reservert

1. Noen puter har et beskyttende trekk som kan tas av og vaskes for seg, mens de aller fleste puter har ikke dette, så her må du rengjøre selve puten der hvor det er behov.

2. Bruk et rengjøringsmiddel som er laget for å takle proteinbaserte flekker, som svette. Bruk en myk, ren klut og fukt med vann og en liten mengde rengjøringsmiddel.

3. Gni kluten inn i flekken for å jobbe rengjøringsmiddelet inn i stoffet. La rengjøringsmiddelet trekke sitte på og trekke inn i flekken i minst 30 minutter - lengre ved behov.

4. Etter at du har gjort det du kan for å fjerne flekken, bør du vaske puten på en skånsom maskinvask. Les alltid vaskeanvisningen godt, og husk på at puter med syntetisk fyll vil som regel vil holde seg bedre om de leverer til et renseri, mens dunputer vil kunne maskinvaskes, og vil holde formen om man legger et par tennisballer inn i trommelen sammen med puten.

5. Er flekken ekstra sta, kan du prøve følgende: Lag en blanding av vann og eddik og gni på flekken med en ren klut. La blandingen trekke godt inn, minimum 30 minutter foreslår nettstedet. Vask så puten igjen.

Les også: Slik rengjør du de skitneste stedene i huset

Leder for Lilleborgs Forbrukerservice, Malin Skaar, er ekspert på alt som har med rengjøring å gjøre, og svarer daglig på spørsmål forbrukere har om husvask, flekkfjerning og tøyvask.

– Som regel fungerer det fint med generell flekkfjerning på denne typen flekker, forklarer Skaar til Bonytt.no.

– Da heller man litt flytende vaskemiddel rett på flekken, og lar det virke i en halvtimes tid.

Å vaske noe som har fått flekker på 60 grader er mest effektivt om man skal få has på flekken.

– Men her er det viktig å lese på plagget eller produktet hvilken temperatur det tåler i vask, advarer Skaar.

Maskinvask på så høy temperatur som tekstilen tåler med et vaskemiddel som inneholder et blekesystem for å ta knekken på flekken. Vaskemidler egnet for hvitt og lyst tøy har egne blekesystemer.

Vær forsiktig med enzymer

Veronica Lund Nilsen hos Kid Interiør er enig i at puter bør vaskes jevnlig, både for å holdes flekkfrie og sunne.

– Fire ganger i året er ikke å overdrive, forklarer Lund Nilsen til Klikk Bolig.

Les også: De vanligste rengjøringstabbene

– Og svetter man mye bør man nok absolutt helles vaske oftere enn sjeldent.

Vask gjerne dun på 60 grader mener eksperten.

– Midd dør ved 57 grader, forklarer Lund Nilsen.

– Og de fleste flekker går av ved 60.

Men velg riktig når du velger vaskemiddel:

– Enzymer bryter ned og ødelegger dunen, forklarer Lund Nilsen.

– Så pass på at du bruker både vaskemiddel og flekkfjerner som ikke inneholder enzymer av noe slag.

Les også: Dingsene som får deg til å digge rengjøring

Fjern fettflekker med sjampo

Sliter du med fet hodebunn, eller om du bare rett og slett svetter mye fra hodet på nattestid, vil du nok oppdage at du til stadighet får fettflekker på hodeputen.

Slik ble putene rene igjen.JUKSA LITE: En liten skje med Vanish i vaskemaskinen gjorde disse hodeputene hvitere enn om man vasket uten. Foto: Trine Jensen

Da kan det lønne seg å prøve følgende metode for å fjerne flekkene:

1. Legg puten til bløt i kaldt vann i 30 minutter.

2. Vri ut overflødig vann. Gni et par-tre dråper sjampo direkte på flekken. Sjampo er jo nemlig formulert for å fjerne fett fra håret, og vil derfor ha samme effekt på hodeputen din. Bruk en myk børste, som for eksempel en gammel tannbørste, og skrubb sjampoen inn i flekken. La virke i minimum 15 minutter.

3. Vask så puten i varmt vann og i henhold til vaskelappen.

4. La puten lufttørke og sjekk om flekken er vekk når puten er tørr.

Les også: Her er blandingen som fjerner fingermerker og andre flekker

Renere og hvitere

De aller fleste eksperter foreslår å vaske hodeputene minst to ganger årlig om du vil ta knekken på både støv, skitt og sengemidd. Seniorrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), Rose Lyngra, minner om at både dyner, puter og sengetøy bør vaskes på 60 grader om det skal bli rent.

– Alternativt kan du kaste dyner og puter ut i snøen når det er bitende kaldt, har Lyngra tidligere uttalt til Klikk Bolig.

Les også: Så ofte bør du vaske badet

– Da vil kuldergraderne ta knekken på det som måtte være av midd.

Smart rengjøring.FØR OG ETTER: Denne bloggeren vasket putene sine både hvitere og renere. Foto: Jill/One Good Thing

Les også: Vask huset med eddik

Nettstedet One Good Thing har også gode råd når det gjelder å få hodeputene både renere og hvitere.

1. Les på vaskelappen for å sjekke at hodeputen din kan maskinvaskes - de fleste kan det.

2. Fjern putetrekk og eventuelle putebeskyttertrekk

3. Vask med en vask med svært varmt vann, og ha i en blanding av vaskemiddel, oppvaskmiddel og klorin - som skal bleke flekken vekk.

4. To puter i maskinen hjelper til med å balansere den når det er tid for sentrifugering.

5. Kjør en ekstra skylle-runde.

6. Tørk putene i tørketrommel sammen med et par tennisballer eller egne tørkekuler.

Les også:

Dette er det smarteste du kan gjøre i kulda

Her finner du de lekreste interiørbildene

Lær av proffene: Slik blir badet rent

Tøyvaskemiddel tar skitten på komfyren din

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:46 UNICEF advarer om barn som ikke får meslingvaksine07:36 Seiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26 Haugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester07:15 Norwegian-smell på 2 milliarder kroner i første kvartal06:59 Putin og Kim innleder møtet i Vladivostok06:45 Politiet truet med kniv i Trondheim06:41 Bølge av skogbranner i Nord-Europa06:37 Nye pågripelser på Sri Lanka06:32 Heiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15 Mor og sønn funnet drept på Tenerife06:10 Politiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06 Mer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00 Jemens mødre og barn dør05:50 Dette skjer i dag05:45 Gravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31 Dette skjedde i natt05:11 Mann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00 Sánchez i tet foran valget i Spania05:00 Nord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40 Carlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39 16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22 Brexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10 Politisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05 Luftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04 Mann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03 Skudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44 Innvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24 Irans utenriksminister ut mot USA01:55 Prins William besøker New Zealand01:40 Agenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25 Overraskende stort underskudd for Tesla01:24 Godstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48 Byggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20 Tre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20 Høyre vil språkteste barnehagebarn00:01 Politiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59 Facebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37 Microsoft gjør det bedre enn forventet22:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54 Wolverhampton ga Arsenal bank22:41 Iran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07 Hegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12 Norwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36 Boligblokk i brann i Sør-Sverige20:27 Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24 «Norsk» James Bond-film lanseres torsdag20:13 Dagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49 Alle LO-topper tjener mer enn én million19:03 Henla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53 To mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30 Japans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19 To menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09 Trump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50 – Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53 Krigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32 Ambassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14 Søreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12 Sokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09 Skotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36 Mitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16 Rekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12 Grenseløs grensehandel i påsken14:54 Solskjær nummer to på sparke-listen14:50 Skogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43 Full kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27 Boeings overskudd krymper14:17 Tyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15 Nå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14 Tyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51 Politisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50 Det heter ikke NSB lenger13:27 Brann i Vestfold under kontroll13:22 Sør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22 Kulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44 Vindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24 Innrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06 Tolv drept i eksplosjon i Idlib11:52 Chelsea-manageren må svare for utbrudd11:27 USA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14 Tesla med viktige nyheter i natt11:09 Dagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56 Én kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49 Åpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35 Fortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31 Tottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30 Savnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26 Stor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16 Ikke like ille for XXL som fryktet09:16 Drev butikker – forsynte seg med pengene09:11 Forskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07 Minister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07 FpU vil ha pant på snusbokser08:01 Mistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39 Følg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17 «Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10 Skogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52 Uhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46 Heiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28 Nasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street
Siste nytt
07:46VerdenUNICEF advarer om barn som ikke får meslingvaksine07:36SportSeiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26SportHaugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester07:15NorgeNorwegian-smell på 2 milliarder kroner i første kvartal06:59VerdenPutin og Kim innleder møtet i Vladivostok06:45NorgePolitiet truet med kniv i Trondheim06:41VerdenBølge av skogbranner i Nord-Europa06:37VerdenNye pågripelser på Sri Lanka06:32SportHeiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15VerdenMor og sønn funnet drept på Tenerife06:10NorgePolitiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06VerdenMer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00VerdenJemens mødre og barn dør05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeGravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31NorgeDette skjedde i natt05:11NorgeMann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00VerdenSánchez i tet foran valget i Spania05:00NorgeNord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40VerdenCarlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39Norge16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22VerdenBrexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10VerdenPolitisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05NorgeLuftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04VerdenMann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03NorgeSkudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44NorgeInnvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24VerdenIrans utenriksminister ut mot USA01:55VerdenPrins William besøker New Zealand01:40NorgeAgenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25VerdenOverraskende stort underskudd for Tesla01:24NorgeGodstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48VerdenByggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20VerdenTre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20NorgeHøyre vil språkteste barnehagebarn00:01NorgePolitiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59VerdenFacebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37VerdenMicrosoft gjør det bedre enn forventet22:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54SportWolverhampton ga Arsenal bank22:41MakroøkonomiIran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07SportHegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12PengerNorwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36VerdenBoligblokk i brann i Sør-Sverige20:27NæringslivMassesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24Kultur«Norsk» James Bond-film lanseres torsdag20:13SportDagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49PengerAlle LO-topper tjener mer enn én million19:03Helse og livsstilHenla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53NorgeTo mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30VerdenJapans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19MotorTo menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09PolitikkTrump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50Norge– Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53VerdenKrigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32VerdenAmbassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14PolitikkSøreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12NorgeSokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09PolitikkSkotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36SportMitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16KulturRekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12PengerGrenseløs grensehandel i påsken14:54SportSolskjær nummer to på sparke-listen14:50NorgeSkogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43KulturFull kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27PengerBoeings overskudd krymper14:17PolitikkTyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15NorgeNå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14VerdenTyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51VerdenPolitisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50NorgeDet heter ikke NSB lenger13:27NorgeBrann i Vestfold under kontroll13:22NorgeSør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22KulturKulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44NorgeVindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24NorgeInnrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06VerdenTolv drept i eksplosjon i Idlib11:52SportChelsea-manageren må svare for utbrudd11:27VerdenUSA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14MotorTesla med viktige nyheter i natt11:09PengerDagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56VerdenÉn kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49SportÅpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35NorgeFortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31SportTottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30VerdenSavnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26NorgeStor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16PengerIkke like ille for XXL som fryktet09:16NorgeDrev butikker – forsynte seg med pengene09:11VerdenForskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07VerdenMinister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07PolitikkFpU vil ha pant på snusbokser08:01Helse og livsstilMistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39PolitikkFølg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17Sport«Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10NorgeSkogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52NorgeUhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46Helse og livsstilHeiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28PengerNasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus