Slankekur

- Dette virker ikke!

DÅRLIG SLANKEKUR: En slankekur bestående av kun drikke, en juicediett eller en diett hvor man kun spiser salat, er eksempler på dårlige alternativer som ikke gir en varig vektnedgang, mener ernæringseksperten. © Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.
DÅRLIG SLANKEKUR: En slankekur bestående av kun drikke, en juicediett eller en diett hvor man kun spiser salat, er eksempler på dårlige alternativer som ikke gir en varig vektnedgang, mener ernæringseksperten. © Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.

- Det blir som å slanke seg feit igjen, hevder kostholdseksperten.

Noen av oss bruker store deler av livet til å gå på "evig" slankekur.

Det er veldig bortkasta, skal vi tro Camilla Andersen, ernæringsfysiolog ved kostholdsveilederen Somebody.no.

- Nå må vi slutte å slanke oss. Det virker jo ikke likevel, sier Andersen til Kvinneguiden.

- Ni av ti går opp igjen

Ernæringsfysiologen mener det er umulig å oppnå en varig vektnedgang om man velger raske "løsninger" som kurer og dietter.

- Å gå på kur er det samme som å slanke seg feit igjen. Dessuten; nesten Ni av ti som går på kur, går opp igjen i vekt, hevder Andersen.

 ERNÆRINGSFYSIOLOG: Camilla Andersen ved Somebody.no © Foto: SOMEBODY.NO ERNÆRINGSFYSIOLOG: Camilla Andersen ved Somebody.no © Foto: SOMEBODY.NO

- Hvis man følger en for streng diett, som man ikke orker å følge i lengden - faller man bare tilbake dit man var - og tilbake til gammel vekt.

Hun understreker dermed viktigheten av å planlegge en varig vektnedgang, og det starter med å ta seg selv og kroppen litt mer på alvor.

-Kartlegg hvorfor du ikke greide det sist. Hva gjør at du sprekker? For mange sitter det i hodet, ikke på matfatet. Det er for mange tanker og følelser som ødelegger, som saboterer resultatene. Som "fordi jeg fortjener det", "uff, jeg klarer det ikke" og så videre. Det er disse takene du må lære deg å takle, mener Andersen.

Du må få kontroll på dette

Kostholdseksperten mener at kosthold er personlig og må tilpasses den enkelte.

- Én diett passer ikke for alle. Det er energibalansen du må få kontroll på uansett. Også om du spiser "lavkarbo", tipser Andersen.

Da er det smartest å skape et kosthold du klarer å holde.

Andre eksperter mener at det er realistisk å gå ned 10 kilo på fire måneder.

- Ikke vær for streng, men vær forsiktig med hverdagskosen. Det er alt for mange fristende tilbud der ute på mat vi ikke burde spise for ofte. Spis mer mat som både munnen og kroppen liker, oppfordrer Andersen videre.

Hun mener at mange får seg en real aha-opplevelse når de setter seg inn i hvor mye kalorier ulike matvarer faktisk inneholder. Plutselig skjønner man hvor usunt smågodt er.

- Da velger man å spise mindre. Man trenger ikke å slutte å spise smågodt, men det har vist seg at det er mengden som er avgjørende, mener Andersen.

Hun synes at det er enkelt å gjøre små grep med kostholdet, for eksempel å bli bevisst på hva maten egentlig inneholder slik at du kan ta klokere valg.

- Du har mye å spare på å gjøre små endringer. Som for eksempel at ved å bytte fra lettmelk til ekstra lett, sparer du kroppen for 1.3 kilo på ett år. Tre-fire slike små endringer med den maten du spiser mest av er alt som skal til.

=

BALANSERT KOSTHOLD: Å gå varig ned i vekt handler mest om å gjøre en livsstilsendring og dermed også skape et kosthold man kan leve med. Da nytter det ikke med å kun spise selleri og drikke vann. © Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.

- Ingen kur

Heller ikke Line Marion Nielsen Kjøniksen, personlig trener og livsstilscoach ved Gympartner.no, mener at raske løsninger funker best.

- Det er ingen "kur" du går på i kun noen måneder. Å gå ned i vekt handler om en hel livsstilsendring og å finne gode vaner du kan leve med resten av livet. Det er nettopp derfor det er så viktig å finne en god balansegang slik at du klarer å "stå løpet ut", sier Nielsen Kjøniksen til Kvinneguiden.

LIVSSTILSCOACH: Line Marion Nielsen Kjøniksen, personlig trener og livsstilscoach ved Gympartner.no © Foto: PRIVAT. LIVSSTILSCOACH: Line Marion Nielsen Kjøniksen, personlig trener og livsstilscoach ved Gympartner.no © Foto: PRIVAT.

Hun mener at dette er den store forskjellen på jojo-slankerne og de som faktisk lykkes:

- De som lykkes med å opprettholde vektnedgangen etter å ha oppnådd ønsket målvekt/kroppsform, tar ingen snarveier.Å finne en god balansegang slik at man holder vekten stabilt nede, er mye vanskeligere enn å gå raskt ned i vekt, sier hun.

- Tilstanden din styrer din adferd

Også Karine Sperre, personlig trener, mener at en plan om en varig endring er det absolutt mest nødvendige å tenke på om man har tenkt å gå ned i vekt.

- Første holdepunkt før man setter i gang med endringer som skal vare, er mål, motivasjon og realistiske forventninger. Jeg har større tro på små skritt, og kun en liten endring av gangen, forteller Sperre til Kvinneguiden.

 PERSONLIG TRENER: Karine Sperre. © Foto: ERNERGIKA. PERSONLIG TRENER: Karine Sperre. © Foto: ERNERGIKA.

Hun mener at det er viktig å planlegge dagene i forkant.

- Trening og måltider bør derfor ha like stor plass i avtaleboken som alle andre avtaler. Er fristelsen for stor til å skulke treningen eller det planlagte måltidet, tar du igjen frem bildet av den personen du ikke har lyst til å være, for eksempel, tipser Sperre videre.

Treneren mener at alt handler om egen innstilling og tilstanden som styrer din atferd.

- Og det innebærer at din atferd, hvilke ressurser du har tilgjengelig og din opplevelse av deg selv og andre er styrt av tilstanden du er i. Et godt eksempel på dette er din atferd når du er i ekstase, i motsetning til din atferd når du er deprimert. Gjennom å assosiere andre tilstander til de situasjonene der du gjør din “uvane”, kan du skape endringer, mener Sperre.

- Bare tull

Andersen er for å nå en varig vektnedgang ved å gå sakte men sikkert ned i vekt.

Her anbefaler hun en vektreduksjon på 0,5 til én kilo per uke , og hun mener at kostholdet er det som betyr aller mest for vektnedgangen.

- Å trene to dager i uken utgjør dessverre ikke så mye, men det å trene er for all del viktig. Og økt muskelmasse øker forbrenningen. Men ikke glem hverdagsbevegelsen. Det å takke ja til en spasertur eller ekstra tur i trappen er viktig. Vi sitter veldig mye stille, mener ernæringsfysiologen.

Andersen understreker at det er viktig å finne et kosthold man trives med og kan leve med videre istedet for å være så utålmodig at man tenker at en kur skal fikse en lettere kropp i en fei.

- Å gå raskt ned i vekt er bare tull hvis du ønsker å ha glede av vektnedgangen på sikt. Gå heller varig ned i vekt istedet for å velge kurer og dietter som ikke virker på sikt, råder hun.

For dem som er overvektig og ikke bare skal fjerne "noen få skjønnhetskilo", har Andersen altså følgende oppfordring:

- Bruk heller tid på å gå varig ned i vekt til neste års bikinisesong!

Les også:

-Det er lett å gå ned 5 kilo

Damene skal pumpe opp musklene

Sunn kosemat

Nøtter gjør deg slankere

Spiser du nok frukt?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Russland, Biden, selvangivelsen og hotellet10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 Stiftelse med milliardær på laget skal spre informasjon om intelligent design04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10 Kvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding
Siste nytt
12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Russland, Biden, selvangivelsen og hotellet10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeStiftelse med milliardær på laget skal spre informasjon om intelligent design04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10ReiseKvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus