Meny

Slankekur

- Dette virker ikke!

DÅRLIG SLANKEKUR: En slankekur bestående av kun drikke, en juicediett eller en diett hvor man kun spiser salat, er eksempler på dårlige alternativer som ikke gir en varig vektnedgang, mener ernæringseksperten. © Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.

- Det blir som å slanke seg feit igjen, hevder kostholdseksperten.

Noen av oss bruker store deler av livet til å gå på "evig" slankekur.

Det er veldig bortkasta, skal vi tro Camilla Andersen, ernæringsfysiolog ved kostholdsveilederen Somebody.no.

- Nå må vi slutte å slanke oss. Det virker jo ikke likevel, sier Andersen til Kvinneguiden.

- Ni av ti går opp igjen

Ernæringsfysiologen mener det er umulig å oppnå en varig vektnedgang om man velger raske "løsninger" som kurer og dietter.

- Å gå på kur er det samme som å slanke seg feit igjen. Dessuten; nesten Ni av ti som går på kur, går opp igjen i vekt, hevder Andersen.

 ERNÆRINGSFYSIOLOG: Camilla Andersen ved Somebody.no © Foto: SOMEBODY.NO ERNÆRINGSFYSIOLOG: Camilla Andersen ved Somebody.no © Foto: SOMEBODY.NO

- Hvis man følger en for streng diett, som man ikke orker å følge i lengden - faller man bare tilbake dit man var - og tilbake til gammel vekt.

Hun understreker dermed viktigheten av å planlegge en varig vektnedgang, og det starter med å ta seg selv og kroppen litt mer på alvor.

-Kartlegg hvorfor du ikke greide det sist. Hva gjør at du sprekker? For mange sitter det i hodet, ikke på matfatet. Det er for mange tanker og følelser som ødelegger, som saboterer resultatene. Som "fordi jeg fortjener det", "uff, jeg klarer det ikke" og så videre. Det er disse takene du må lære deg å takle, mener Andersen.

Du må få kontroll på dette

Kostholdseksperten mener at kosthold er personlig og må tilpasses den enkelte.

- Én diett passer ikke for alle. Det er energibalansen du må få kontroll på uansett. Også om du spiser "lavkarbo", tipser Andersen.

Da er det smartest å skape et kosthold du klarer å holde.

Andre eksperter mener at det er realistisk å gå ned 10 kilo på fire måneder.

- Ikke vær for streng, men vær forsiktig med hverdagskosen. Det er alt for mange fristende tilbud der ute på mat vi ikke burde spise for ofte. Spis mer mat som både munnen og kroppen liker, oppfordrer Andersen videre.

Hun mener at mange får seg en real aha-opplevelse når de setter seg inn i hvor mye kalorier ulike matvarer faktisk inneholder. Plutselig skjønner man hvor usunt smågodt er.

- Da velger man å spise mindre. Man trenger ikke å slutte å spise smågodt, men det har vist seg at det er mengden som er avgjørende, mener Andersen.

Hun synes at det er enkelt å gjøre små grep med kostholdet, for eksempel å bli bevisst på hva maten egentlig inneholder slik at du kan ta klokere valg.

- Du har mye å spare på å gjøre små endringer. Som for eksempel at ved å bytte fra lettmelk til ekstra lett, sparer du kroppen for 1.3 kilo på ett år. Tre-fire slike små endringer med den maten du spiser mest av er alt som skal til.

=

BALANSERT KOSTHOLD: Å gå varig ned i vekt handler mest om å gjøre en livsstilsendring og dermed også skape et kosthold man kan leve med. Da nytter det ikke med å kun spise selleri og drikke vann. © Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.

- Ingen kur

Heller ikke Line Marion Nielsen Kjøniksen, personlig trener og livsstilscoach ved Gympartner.no, mener at raske løsninger funker best.

- Det er ingen "kur" du går på i kun noen måneder. Å gå ned i vekt handler om en hel livsstilsendring og å finne gode vaner du kan leve med resten av livet. Det er nettopp derfor det er så viktig å finne en god balansegang slik at du klarer å "stå løpet ut", sier Nielsen Kjøniksen til Kvinneguiden.

LIVSSTILSCOACH: Line Marion Nielsen Kjøniksen, personlig trener og livsstilscoach ved Gympartner.no © Foto: PRIVAT. LIVSSTILSCOACH: Line Marion Nielsen Kjøniksen, personlig trener og livsstilscoach ved Gympartner.no © Foto: PRIVAT.

Hun mener at dette er den store forskjellen på jojo-slankerne og de som faktisk lykkes:

- De som lykkes med å opprettholde vektnedgangen etter å ha oppnådd ønsket målvekt/kroppsform, tar ingen snarveier.Å finne en god balansegang slik at man holder vekten stabilt nede, er mye vanskeligere enn å gå raskt ned i vekt, sier hun.

- Tilstanden din styrer din adferd

Også Karine Sperre, personlig trener, mener at en plan om en varig endring er det absolutt mest nødvendige å tenke på om man har tenkt å gå ned i vekt.

- Første holdepunkt før man setter i gang med endringer som skal vare, er mål, motivasjon og realistiske forventninger. Jeg har større tro på små skritt, og kun en liten endring av gangen, forteller Sperre til Kvinneguiden.

 PERSONLIG TRENER: Karine Sperre. © Foto: ERNERGIKA. PERSONLIG TRENER: Karine Sperre. © Foto: ERNERGIKA.

Hun mener at det er viktig å planlegge dagene i forkant.

- Trening og måltider bør derfor ha like stor plass i avtaleboken som alle andre avtaler. Er fristelsen for stor til å skulke treningen eller det planlagte måltidet, tar du igjen frem bildet av den personen du ikke har lyst til å være, for eksempel, tipser Sperre videre.

Treneren mener at alt handler om egen innstilling og tilstanden som styrer din atferd.

- Og det innebærer at din atferd, hvilke ressurser du har tilgjengelig og din opplevelse av deg selv og andre er styrt av tilstanden du er i. Et godt eksempel på dette er din atferd når du er i ekstase, i motsetning til din atferd når du er deprimert. Gjennom å assosiere andre tilstander til de situasjonene der du gjør din “uvane”, kan du skape endringer, mener Sperre.

- Bare tull

Andersen er for å nå en varig vektnedgang ved å gå sakte men sikkert ned i vekt.

Her anbefaler hun en vektreduksjon på 0,5 til én kilo per uke , og hun mener at kostholdet er det som betyr aller mest for vektnedgangen.

- Å trene to dager i uken utgjør dessverre ikke så mye, men det å trene er for all del viktig. Og økt muskelmasse øker forbrenningen. Men ikke glem hverdagsbevegelsen. Det å takke ja til en spasertur eller ekstra tur i trappen er viktig. Vi sitter veldig mye stille, mener ernæringsfysiologen.

Andersen understreker at det er viktig å finne et kosthold man trives med og kan leve med videre istedet for å være så utålmodig at man tenker at en kur skal fikse en lettere kropp i en fei.

- Å gå raskt ned i vekt er bare tull hvis du ønsker å ha glede av vektnedgangen på sikt. Gå heller varig ned i vekt istedet for å velge kurer og dietter som ikke virker på sikt, råder hun.

For dem som er overvektig og ikke bare skal fjerne "noen få skjønnhetskilo", har Andersen altså følgende oppfordring:

- Bruk heller tid på å gå varig ned i vekt til neste års bikinisesong!

Les også:

-Det er lett å gå ned 5 kilo

Damene skal pumpe opp musklene

Sunn kosemat

Nøtter gjør deg slankere

Spiser du nok frukt?

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Snur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live
Siste nytt
00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeSnur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus