Rengjøring av dusjhodet

Smart rengjøring av dusjhodet

ENKELT OG EFFEKTIVT: De fleste av oss tenker gjerne ikke på at dusjhodet bør rengjøres. Her tipser vi deg om en enkel og effektiv metode. © FOTO: Marte Korsbrekke
ENKELT OG EFFEKTIVT: De fleste av oss tenker gjerne ikke på at dusjhodet bør rengjøres. Her tipser vi deg om en enkel og effektiv metode. © FOTO: Marte Korsbrekke

Dusjhodet kan være et populært sted for bakterier. Slik blir du kvitt dem.

Vi vet at bad og toalett er et yndet grosted for bakterier, og derfor er de fleste av oss ganske omhyggelige når det gjelder rengjøring av akkurat denne delen av hjemmet vårt.

Likevel tar få av oss hensyn til dusjhodet når badet skal vaskes . Men det er det absolutt grunn til å gjøre, for ifølge Folkehelseinstituttet er nemlig dusjen hjemme sannsynligvis den mest vanlige smittekilden for legionærsykdom i Norge.

På nettstedet howtocleanstuff.net foreslår de en enkel og effektiv måte for å rengjøre dusjhodet. Alt du trenger er eddik og en gammel tannbørste.

Fremgangsmåten og resultatet får du her, vi har nemlig selv testet denne metoden.

Rengjør dusjhodet med eddik

Legg dusjodet oppi en beholder med varm (men ikke kokende) eddik, og sørg for at hele hodet er dekket med væske.

Hvis det er mulig kan det være en fordel å også ta av "lokket" på dusjhodet.

Hvis du ikke har mulighet til å å få av dusjhodet, fyll eddik oppi en plastikkpose og bruk et strikk eller tape for å feste den til dusjhodet.

La det ligge i eddiken i cirka 15-20 minutter, uansett ikke mer enn 30 minutter om dusjhodet har gull- eller messingutførelse.

Bilde

GJØR SUSEN: Eddik kan brukes til så mangt, også til rengjøring av dusjhodet. © FOTO: Marte Korsbrekke

Bilde

ENKEL LØSNING: Vil du rengjøre dusjhodet mens det fortsatt står der det pleier? Løsningen er enkel; en pose og et hårstrikk er alt du trenger. © FOTO: Marte Korsbrekke

Puss dusjhodet med tannbørste

Skrubb av bløte mineralrester med en gammel tannbørste eller lignende. Rens deretter med varmt vann og gjenta prosessen om nødvendig.

Etter denne behandlingen er dusjhodet fullstendig rengjort og ikke minst, fri for bakterier. La det renne varmt vann i noen minutter, slik at det ikke ligger igjen eddik i dusjhodet.

dusjhode tannbørste

PUSS, PUSS: Ved å bruke en tannbørste får du enkelt vekk bløte mineralrester. © FOTO: Marte Korsbrekke

Kan bruke vanlige rengjøringsmidler

Daglig leder hos renholdsbyrået Smart Miljøservice, Zishan Rafiqra forklarer til Klikk.no at enkelte dusjhoder kan skrus av slik at den åpner seg og innmaten kan rengjøres.

- Da kan man benytte ordinære rengjøringsprodukter for bad/ dusj og spraye inni.

For de dusjhodene som ikke kan åpnes, anbefaler Rafiqra å skru av hodet fra slangen (koblingen mellom dusjhodet og vannslangen) og legge i en bøtte med egnet rengjøringsmiddel.

- La ligge i en time og skyll godt med varmt vann.

Hvorfor bør dusjhodet rengjøres?

Ifølge Rafiqra kan det legge seg et lag av kalk inni dusjhodet.

- Vi dusjer vanligvis ikke med så høye temperaturer at det dreper alle bakterier, derfor er det greit å rengjøre dusjhodet innvendig med jevne mellomrom.

Rafiqra understreker at vannkvaliteten er varierende rundt omkring i landet.

- Det er ikke alle steder folk får rent vann i springen. Men rengjøring av dusjhodet er mest aktuelt på hytter og utleieobjekter som blir lite brukt (sesongbruk) og som ikke har tilførsel av rent vann.

Dette gjelder spesielt hvis varmtvannsberederen er veldig gammel eller lite brukt.

- Da kan det bli en oppsamling av bakterier, kalk og andre ulumskheter i berederen, noe som naturligvis går opp i dusjhodet. (Folk slår av VV berederen på hytta etter sesongen).

Ifølge Rafiqra trenger ikke folk flest i storbyer og tettsteder å bekymre seg noe særlig.

- Dusjen blir brukt såpass hyppig at det ikke er noe fare for kropp og helse.

Forebyggende tiltak mot legionella

Ifølge Folkehelseinstituttet vil gjennomspyling av dusjen med 70 graders vann i fem minutter fire ganger i året, og regelmessig gjennomspyling med varmt vann på 60°C, foreksempel etter dusjing, gi god sikkerhet mot legionellabakterier.

Dersom varmtvannsberederen har vært skrudd av i kortere eller lengre tid, må det ikke brukes vann derfra til dusjing før vanntemperaturen har nådd opp til 70°C.

Les også:

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Så ofte bør du vaske sengetøyet

Før og etter: Rengjøring av mikrofiber-sofa

Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus