Meny

– Maskeringsteip er for amatører

GODE MALERÅD: Se ekspertenes tips som gjør malejobben litt enklere © FOTO: Ifi

Her er ekspertenes tips til deg som skal male innvendig.

Nordmenn er i verdenstoppen når det kommer til oppussing av boligen sin. Landet rundt går maleglade folk løs på alt fra gulnede furuvegger til helsparkling av gamle strivegger. Men tar fatt på malekosten er det et par ting du bør ta stilling til.

Profftips nummer en er å dekke til deg selv og rommet der du skal male. Malejobben er ikke ferdig når du legger fra deg penselen. Du glemmer fort å regne inn tiden du bruker på å fjerne søl, og å få maling ut av håret.

- Har du brukt god tid på å dekke til skikkelig, jobber du friere og mer effektivt, sier malermester Jens Petter Lunde.

Les også: Skadene og slitasjen du kan reklamere på

Alt må dekkes

Dekk hodet når du tar på deg maleklær. Det er også lurt å smøre hender og underarmer med vaselin før du begynner å male. Da er det lettere å få av malingen etterpå.

Legg en liten remse med tape på kanten av spannet, der du heller. Da kommer det ikke maling ned i randen der lokket sitter.

Papptallerkener er smarte greier når du maler. Bruk en under spannet og en til å legge pensler og rørepinne på.

Tildekking av vegger gjør du med dekkeplast, som det finnes lure varianter av. De kommer med tape festet på den ene langsiden. Da er det bare å feste tapen, samtidig som du ruller ut plasten.

Malefilt er overlegent når du skal dekke gulvet. Filtoversiden absorberer malingen. Baksiden er plastbelagt, slik at malingen ikke trekker igjennom. Samtidig gjør den at filten ligger stabilt mot underlaget. Filten flytter du med etter hvert som malearbeidene skrider frem. Den kan rulles sammen etter bruk og lagres til neste gang. Den finnes på ruller i 10 meters lengde.

Les også: Kunsten å skape en hage

Dropp tapen

Tape er for amatører, mener malermester Jens Petter Lunde. For profesjonelle malere er tape noe som kun skal brukes i spesielle tilfeller. – Å male inntil en list eller å male et vindu uten tape krever litt trening, men når du først har lært det, blir tape bare noe som ødelegger og gir et dårlig resultat. Det du sparer i tape, kan du bruke på en god pensel.

En oval nr. 6 er et godt utgangspunkt hvis du skal male vinduer. Du trenger også en liten platebit til å trimme penselen på, og en fille, hvis du mot formodning skulle male feil. Skal du male inntil en list, start påføringen i litt avstand fra den. Dra penselen nærmere og la de ytterste penselhårene legge seg inntil listen mens du fortsetter med et jevnt drag. Ikke klem penselen hardt.

interiørmaling,tips,malermester,maleteknikker=

DROPP TAPEN: Malermesteren anbefaler å male uten tape. © FOTO: Øivind Lie

Forbered ruller og pensler

Mye av grisingen skyldes mangel på preparering av redskapene. Er rulla eller penselen ny, gjør du den først gjennomvåt. Deretter slår du av eller ruller ut alt vannet. Dypp penselen et par centimeter ned i spannet og kryst den mot en papp eller trebit. Rulla dypper du i maling og ruller den mot en papplate. Da er de klare for jobb, med mindre renning og spruting. Er penselen brukt, må du slå den av slik at du blir kvitt alle løsemidler.

Ikke overfyll rulla eller penselen med maling. Da blir det bare drypping og grising. Ikke press når du bruker rulle. Rull rolig uten for stor fart. Bruker du pensel, kan det være lurt å ha to; en i hver hånd. Den ene til å male med, og den andre til å rense malerpenselen med så det ikke renner maling ned langs armen din.

Mal om vinteren

Innvendig treverk bør males om vinteren, fordi det da er tørrest og treverket har trukket seg sammen. – Det er best å male når det er kaldt ute og kunstig oppvarming inne, sier malermester Terje Ringdal. Han anbefaler å male panelet i februar-mars for å minske risikoen for krympesprekker.

interiørmaling,tips,malermester,maleteknikker

JOBB SAMMEN: Om en ruller og en stryker ut blir resultatet bra. © FOTO: Ifi

Alltid grunning

Ikke hopp over grunningen. Maler du ubehandlet treverk, må du enten bruke grunning med kvistlakk, eller grunning og kvistlakk hver for seg. Etter vask og slip legger du et strøk med grunning før du sparkler. Da får sparkelen også god vedheft.

Pass på at du ikke sparkler for tykke sjikt. Uansett om du flekksparkler eller skjøtesparkler er det viktig å huske på at du helst skal sparkle i 2–3 runder. Sparkler du tykke lag, ser det bra ut med en gang, men etter noen måneder kan det bli dype søkk der du har sparklet.

Strøkent treverk

Vanntynnbar maling tørker fortere enn den gamle oljemalingen. Det gjør at du må jobbe metodisk og raskt om du skal få et bra resultat, råder Annie Helen Pedersen. Hun er norgesmester for lærlinger og malersvenn hos malermester M. Bratfoss AS.

Se etter naturlige inndelinger på det du skal male når du maler på treverk, og gjør deg ferdig med ett område av gangen. Hold treverket, utstyret og malingen mest mulig fritt for støv og rusk.

Bruk gjerne en kombinasjon av rulle for å påføre malingen raskt, og en bred pensel for å stryke ut. Den bruker du også til å male der du ikke kommer til med rulla. Syntetbust forhindrer «lus» på penselen, siden rusk ikke fester seg så lett til den syntetiske busten. Mange syntetbuster er finere i tuppen. De gir en glattere finish enn pensler som er like grove hele veien. Husk hvor du har malt tidligere, så unngår du doble strøk. Sett penslene i vann når du tar en pause.

interiørmaling,tips,malermester,maleteknikker=

GRUNNING: Grunningen er viktig og legger selve grunnlaget for resultatet. ikke dropp det. © Foto: Jotun

Unngå skjolder

Skal du male store, jevne flater, er det viktig å unngå skjolder. De kan oppstå når du bruker rulla feil, mener malermester Svein

Nedberg Hansen i utprøvningsavdelingen hos Jotun utdyper:

– Vannbasert maling tørker fort, og legger du tynne strøk, tørker den enda fortere. Kjører du rulla frem og tilbake på rullebrettet, har den lite maling i seg. Når du så gnukker og gnir den for å dekke et størst mulig felt, blir det en veldig tynn påføring som tørker nesten med en gang. Når du starter neste påføring, blander ikke malingen seg der du overlapper, og det blir en skjold.

Bruk en malerullbøtte, oppfordrer Nedberg Hansen. – Når du påfører maling, skal rulla løpe lett over overflaten, og du skal ikke legge press på. Da får du påført passe mye maling.

Maleredskaper DET NYTTIGSTE VERKTØYET: Ett av de nyttigste og billigste verktøyene er en fuktig fille. Den bruker du når du skal tørke av malingsøl, og når du skal legge akrylfuger. Bruk den gså til å pakke inn penslene når du tar en pause. Når du legger akryl kan du fukte og tørke fingeren med den når du drar oer fugene, og til å glatte ut massen. Bruk pensel når du glatter ut til slutt. Tynner du akrylmassen med vann, har du en god grunning som du kan påføre med pensel før du legger akryl. Bytt ut malerbrettet med en bøtte. Da unngår du skjolder og du jobber raskere. © FOTO: Ifi

Maleredskaper=

APPELSINHUD: Bruker du rulle, blir det en struktur som minner om appelsinhud. Derfor er det lurt å etterstryke med en bred pensel. © FOTO: Ifi

Les også:

Her ligger de kuleste interiørbildene

Unngå kjøkkentabbene

Kan være tidenes vidundermiddel

Ikke gjør dette når du flyr alene med barn

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:31 Omtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik15:22 Cruiseskip i Hustadvika har sendt ut nødmelding – 1.300 passasjerer skal evakueres14:51 Minst fem drept i angrep i Somalias hovedstad14:49 VM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49 Første distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48 Fisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48 Senterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:44 Brexit-motstandere demonstrerer i London14:17 Afghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15 Ungdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15 Tyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14 – Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181414:02 VGs egen gransking er «like rundt hjørnet»13:45 Ola Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58 Over 600 døde etter syklon12:42 USA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48 Politiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40 Sp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42 Tom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32 Forsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19 Blodapparat trekkes fra markedet09:15 May varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42 Roboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30 Voldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27 Mann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19 Regjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54 Stor snøskredfare flere steder i landet06:54 26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01 Dette skjer i dag05:54 Moske gjenåpnet i Christchurch05:38 Dette skjedde i natt04:40 To sykloner treffer Australia04:33 Saksbehandlingstiden i politiet øker04:06 Frankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35 Kina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29 62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17 Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05 Universitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB og Danske Bank setter opp renta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben
Siste nytt
15:31NorgeOmtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik15:22NorgeCruiseskip i Hustadvika har sendt ut nødmelding – 1.300 passasjerer skal evakueres14:51VerdenMinst fem drept i angrep i Somalias hovedstad14:49NorgeVM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49SportFørste distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48NorgeFisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48NorgeSenterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:44VerdenBrexit-motstandere demonstrerer i London14:17VerdenAfghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15NorgeUngdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15NorgeTyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14Norge– Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181414:02NorgeVGs egen gransking er «like rundt hjørnet»13:45NorgeOla Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19ReiseNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58VerdenOver 600 døde etter syklon12:42VerdenUSA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48NorgePolitiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40NorgeSp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42LivetTom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32NorgeForsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19Helse og livsstilBlodapparat trekkes fra markedet09:15VerdenMay varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42NorgeRoboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30NorgeVoldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19PengerRegjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54NorgeStor snøskredfare flere steder i landet06:54Verden26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01NorgeDette skjer i dag05:54VerdenMoske gjenåpnet i Christchurch05:38NorgeDette skjedde i natt04:40VerdenTo sykloner treffer Australia04:33NorgeSaksbehandlingstiden i politiet øker04:06VerdenFrankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35VerdenKina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29Verden62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17VerdenTrumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05NorgeUniversitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB og Danske Bank setter opp renta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus