Brann i elektriske apparater:

Slik slukker du brannen

SLUKKE BRANN I EL-ANLEGGET: Begynenr det å brenne i sikringsskapet eller andre elektriske installasjoner, er vann et godt slukkemiddel. (Foto: Alexander Berg)
SLUKKE BRANN I EL-ANLEGGET: Begynenr det å brenne i sikringsskapet eller andre elektriske installasjoner, er vann et godt slukkemiddel. (Foto: Alexander Berg)

Branner med elektrisk årsak kan gjerne slukkes med vann.

Sikring mot brann bør være en naturlig handling for alle boligeiere, blant annet fordi du omgir deg med mange brannfarer du ikke er klar over.

Men tross all sikring og bevissthet, så kan dramatikken likevel inntreffe, og hva gjør du da?

Ifølge brannstatistikken fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) var det i 2011 drøyt 3300 boligbranner i Norge. Av disse var brannårsaken innrapportert i knappe 1000 av tilfellene (resten var hovedsaklig pipebranner), og av disse 1000 hadde drøye 400 en elektrisk årsak. Noe som gjør elektrisitet til den dominerende brannårsaken, relativt sett.

Så hva gjør du dersom du oppdager brann i det elektriske anlegget eller i elektriske apparater?

I hvert fall ikke bruke vann, tenker du. Men det er nettopp det du kan gjøre.

- Vanlig vann fra springen er en meget dårlig strømleder, opplyser professor ved NTNU, Robert Nilsen, til klikk.no.

- Og i tillegg, når du spruter vann fra en slange eller lignende, vil det bli dråpedannelse. Elektriske ladninger har ikke evnen til å hoppe fra dråpe til dråpe.

Nilsen forteller at man til og med bruker spesialbehandlet vann som isolasjonsmateriale i elektriske systemer, blant annet fordi vannet har en kjølende effekt.

Krever veldig forurenset vann

Forutsetningen for at vann skal kunne brukes til å slukke elektriske branner, er at vannet er uten forurensninger.

- Det er urenhetene i vannet som skaper strømleding, utdyper Nilsen.

- Det skal ganske mye urenheter til i vannet før det blir kritisk ledende. Jeg ville derfor ikke vært redd for å bruke vann fra springen til å slukke en brann i et elektrisk anlegg, og en fordel ved å bruke vann er at det ikke tar slutt i motsetning til pulveret i et brannslukkingsapparat , sier forsker ved Norges branntekniske laboratorium (SINTEF NBL), Reidar Stølen, til klikk.no.

- Generelt skal det store spenninger til, langt større enn de man møter hjemme før det blir kritisk og vannet kan lede. Noe annet vil det være med saltvann, som leder strøm langt bedre på grunn av at det inneholder salt.

Slik slukker du brann i det elektriske anlegget

Dersom du oppdager brann i det elektriske anlegget eller elektriske appareter, er Ifølge vakthavende brannsjef ved Asker og Bærum brannvesen, Jørn Røed, det første man skal gjøre å trekke kontakten, dersom det er mulig.

- Sørg umiddelbart for å gjøre det strømløst, om mulig. Kan ikke støpselet trekkes ut, kan alternativet være å gå inn i sikringsskapet og bryte strømmen til den aktuelle kursen apparatet eller anlegget henger på. I de tilfellene hvor man ikke er sikker på hvilken kurs som er aktuell, kan man skru av hovedbryteren. Ulempen er at det blir mørkt dersom situasjonen oppstår om kvelden eller natten.

- Generelt kan man bruke alt av tilgjengelig slukkemiddel dersom det oppstår brann i det elektriske anlegget. Til og med vann kan brukes. Når det gjelder det siste er det viktig å understreke at vi her snakker om de spenningsnivåer man til vanlig finner i boliger. Ved spenninger over 400 V er ikke lenger vann så anvendelig.

Røed understreker at det imidlertid er ÉN situasjon hvor vann IKKE må brukes, og det er dersom det handler om tørrkoking eller det har begynt å brenne i fett. I slike tilfeller vil vannet kunne føre til en eksplosjonsartet utvikling av brannen.

- Det man i slike tilfeller skal gjøre er å legge på grytelokket eller noe annet som kveler flammen og vente til det har kjølt seg ned, utdyper Røed.

- Alternativt kan man bruke et pulverapparat, dersom man har et slikt tilgjengelig. Men altså IKKE vann.

Dersom det begynner å brenne i sikringsskapet er det ifølge Røed vann eller pulverapparat som gjelder.

- Spenningen i et sikringsskap vil ikke være tilstrekkelig til at vann kan være en risiko.

I tilfeller hvor det oppstår brann i fastmonterte apparater, for eksempel en varmtvannsbereder, handler det også om å kutte strømmen så fort som mulig, enten ved å trekke ut støpselet eller ta sikringen.

Ring brannvesenet

Men selv om man klarer å slukke brannen, er det røeds tydelige råd at man uansett ringer brannvesenet.

- For selv om man tror brannen er under kontroll, kan det hende at den blusser opp igjen. Derfor bør brannvesenet tilkalles.

Slukkemetode

Fordeler

Ulemper

Husbrannslange

 • Ubegrenset slokkekapasitet - vann har vi mye av!
 • Velegnet til slokking av branner i fast materiale som papir, tre og tekstiler
 • Kan brukes mot branner i elektriske anlegg i boliger.
 • Enkelt å bruke, selv uten opplæring.
 • Må aldri brukes mot branner i fett, frityr, oljer og andre væsker - det gir en livsfarlig eksplosjonsartet brannutvikling.
 • Risiko for vannskade

Pulverapparat (ABC-pulverapparat)

 • Stor og rask slokkeeffekt ved riktig bruk
 • Egnet mot de fleste typer branner
 • Apparatet tømmes raskt - et 6 kilos pulverapparat er tomt på 10-20 sekunder
 • Pulveret medfører behov for omfattende rengjøring etter bruk
 • Kan ødelegge elektriske apparater
 • Apparatet er tungt å bære og vanskelig å håndtere for eldre og personer med nedsatt funksjonsevne

Skumapparat

 • Egnet mot branner i fast materiale og brannfarlige væsker
 • Kan normalt brukes mot branner i elektriske anlegg opp til 1000 Volt (spør leverandør ved kjøp)
 • Avkjølingseffekten gjør at det normalt ikke er behov for etterslokking med vann
 • Lettere rengjøring etter bruk enn ved bruk av pulverapparat
 • Apparatet tømmes relativt raskt (20-30 sekunder for et 9 liters skumapparat)
 • Apparatet kan ikke oppbevares i temperaturer under 0 °C
 • Apparatet er tungt å bære og vanskelig å håndtere for eldre og personer med nedsatt funksjonsevne

CO2-apparat (kullsyre)

 • Stor og rask slokkeeffekt ved riktig bruk
 • Egnet mot branner i brannfarlige væsker og elektrisk anlegg/utstyr
 • Forurenser ikke omgivelsene
 • Egnet til utendørs bruk fordi slokkegassen fortynnes
 • Liten kastelengde gjør at man må gå svært nær brannen
 • Kan medføre helseskade ved høy konsentrasjon i luften man puster inn
 • Kan medføre frostskader på menneskehud
 • Apparatet har høyt gasstrykk, noe som kan medføre brannspredning ved feil bruk

Brannteppe

 • Svært effektivt mot små branner i startfasen
 • Lett å håndtere
 • Krever at brannen oppdages tidlig i startfasen
 • Uegnet mot større branner
 • Fare for at brannen blusser opp igjen når teppet fjernes

Kilde: Norsk Brannvernforening

Dette skjer om du bruker vann for å slukke grytebrann

Som Røed nevner ovenfor, er vann bannlyst dersom det tar fyr i en gryte eller lignende. Videoen under viser hvor fort det går.

I det øyeblikk vannet kommer oppe i den brennende gryten, inntreffer det en nærmest eksplosjonsartet flammeutvikling.

Feil bruk av elektriske apparater

Avdelingsleder ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Bjørn Nyrud, forteller at vi i Norge har en litt høyere andel av elektriske brannårsaker enn Europa ellers.

- Det kan ha sammenheng med at vi har et større forbruk av elektrisitet.

Han trekker frem to hovedkilder til elektriske branner, feil bruk av elektriske apparater og tekniske feil.

- Det vanligste når det gjelder feil bruk er situasjoner hvor man går i fra gryter med brennbart materiale i, som for eksempel fett. Dernest følger situasjoner hvor elektriske apparater tildekkes. Og så må vi heller ikke glemme vedlikehold av apparater, som for eksempel tømming av lofilteret i en tørketrommel.

Når det gjelder tekniske feil, forteller Nyrud at det blant annet dreier seg om apparater som trekker mye energi.

- Dersom disse er koblet til et gammelt elektrisk anlegg, som ikke er dimensjonert for moderne bruk, kan det medføre brann. Men det handler også om at kontakter ledninger belastes med mer enn det de er dimensjonert for, beskriver Nyrud.

Les også:

Dette kan du ikke ha i huset ditt

Derfor skal du ikke bruke halogenpærer på soverommet

Slik rydder du opp i ledningskaoset

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg
Siste nytt
19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus