Slik legger du heltregulv selv

MANGE ULIKE TRESLAG: Gulvbord kommer i mange varianter og bredder. © FOTO: Produsenten.
MANGE ULIKE TRESLAG: Gulvbord kommer i mange varianter og bredder. © FOTO: Produsenten.

Les rådene fra treekspertene før du legger gulv.

Aktuelle tresorter

Furu

Et treslag som består av mørk kjerneved og lys ytterved, noe som gjerne gir fargevariasjoner. Treslaget er relativt mykt og er mer utsatt for svelling og krymping enn de hardere tresortene.

Eik

Et hardt treslag med tydelig struktur i veden. Egner seg der det er stor forskjell i luftfuktigheten Fargen er gjerne gylden med nyanser av gult og lysbrunt, noen ganger også med svak antydning av rødt. Eik er tre ganger hardere enn furu og lite utsatt for svelling og krymping. Tresorten kan ha en del stygg kvist. Er det gjort reparasjoner på dette fra produsenten, kan selve reparasjonen ha kortere levetid enn gulvet.

Ask

Et treslag som er seigt, sterkt og enda hardere enn eik. Egner seg der det stor forskjell i luftfuktigheten Det er et lyst materiale med grov struktur, pene, store årringstegninger, og det er ganske rettlinjet. Treslaget har ingen synlig kjerneved og har derfor en ensartet farge. Gulvbord i ask er lite utsatt for krymp eller svelling.

Ved lagring under konstante klimaforhold vil trevirket innstille seg på et bestemt fuktighetsnivå. Denne verdien kalles trevirkets likevektsfuktighet. En prosentenhets endring i trefuktighet tilsvarer i gjennomsnitt 0,25 % endring i dimensjon.

Tre er et levende materiale. Derfor er svingninger i luftfuktigheten noe du må ta hensyn til når du skal legge et heltregulv. På en hytte kan disse svingningene være spesielt store.

- Jeg spør alltid om to ting når kundene skal ha gulv til hytta. Hva slags klima det er der, og om det er innlagt vann, sier Ole Svenneby, som driver Svenneby Sag & Høvleri.

- Grunnen er at en hytte ved sjøen uten innlagt vann, står uoppvarmet om vinteren. Dette gir store svingninger i luftfuktigheten. Bordene utvider seg og trekker seg sammen i takt med hvor fuktig luften er, sier han.

Les også: Slik vedlikeholder du parketten

Det betyr at bordene ideelt sett skal akklimatiseres i hytta en god stund inn i den fuktigste perioden, slik at de utvider seg. Aller helst skal de legges da. Legger du dem tett i den tørreste perioden, blir det bulker i gulvet når luftfuktigheten stiger.

Her er det også variasjoner mellom de ulike gulvtypene. Derfor er det viktig at du spør forhandleren om råd, anbefaler sagbrukseieren.

Unngå stygge glipper

Det er vanskelig å unngå glipper mellom bordene, spesielt om det er store svingninger i luftfuktigheten. Men det ser mye bedre ut om de er jevnt fordelt. Store glipper med ujevne mellomrom er ikke et vakkert syn.

- I slike tilfeller må gulvlakken ta en del av skylden, forklarer gulveksperten. – Litt av lakken trenger gjerne ned i glippene mellom bordene og limer dem sammen. Sprekken kommer uansett, men da glipper det bare der det er minst limeffekt og ikke mellom hvert bord.

Les også: Satset på 50 år gammel parkett

Når gulvet er lagt, bør det pusses.

- Ideelt sett skal noten og fjæren, som går på siden av gulvbordene, plasseres i nøyaktig samme høyde. Det er det ingen som klarer, sier Svenneby.

Olje fremfor lakk

Det vil alltid være en liten høydeforskjell som bør pusses bort. I tillegg vil en pusset overflate absorbere mer olje enn en glatthøvlet flate. Da vil det gå lengre tid før du eventuelt må behandle gulvet neste gang.

- Jeg anbefaler kundene å bruke olje fremfor lakk, særlig på grunn av limeffekten. I tillegg trekker oljen ned i treverket, den ligger ikke som en hinne oppå. Dermed bevares den gode trefølelsen i overflaten, samtidig som en god, herdende gulvolje beskytter treet mot smuss og flekker.

Tømrermester Mats Eriksen har følgende tips til deg som skal legge gulv:

Gulvet kan hellimes eller skrus. Her skal vi kun konsentrere oss om å skru. Om det ikke skal legges på bjelkelag eller tilfarere, må underlaget være fast, gjerne kryssfiner som er godt skrudd fast. Det er viktig at det ikke er noen bevegelse, og det må være helt jevnt. Finnes det ujevnheter, må du slipe eller sparkle. Bruk et rettholt når du skal sjekke om det er ujevnheter. Du må også sjekke med leverandøren hvilke avvik som tolereres. Du kan legge ullpapp under om du er redd for knirk, men det er ikke påkrevet.

Få en god start

Legg gulvet parallelt med de to lengste sidene. Sjekk om alle vinklene i rommet er helt rette. Er de ikke det, kompenserer du for skjevheten ved det første og siste bordet med å kile deg ut fra veggen. Krummer veggen, er dette også noe du må ta hensyn til.

De første bordene må ligge helt snorrett, ellers bygger du på deg problemer. Lag en strek med et rettholt eller et langt, rett bord der du starter. Sjekk avstanden fra veggen i leggeanvisningen. Pass også på at åpningen dekkes av gulvlisten.

Bruk spesialskruer

Bruk egne skruer som er beregnet for gulvbord. Sett skruen i fjærens øvre hjørne i 45 graders vinkel inn mot gulvbordet. Sjekk avstanden mellom skruene med leverandøren. Skrur du på bjelkelaget eller i tilfarere, er det en skrue i hver bjelke. Det er også en not og fjær i enden av bordene. Her kan du lime. Skrur du på bjelkelag eller tilfarere, må du passe på at skjøtene treffer en bjelke.

Planlegg skjøtene

Ikke legg to skjøter ved siden av hverandre. Er det en skjøt, skal det være minst 60 centimeter opp eller ned til skjøten på neste bord. Du kan også legge to bord imellom, deretter er det greit med en ny skjøt i samme høyde. Du bør også unngå trapper eller andre faste mønstre i skjøtene.

Saken fortsetter under bildetVERKTØYET DU TRENGER: Kapp- og gjærsag, sirkelsag og skrudrill må til når du skal legge gulv. I tillegg kan dette være smart å ha for hånden. 1. GUMMIHAMMER: Et suverent redskap for å unngå stygge merker. 2. KLOSS: For å unngå skade på gulvbordet, må du bruke en slagkloss når det skal bankes på plass. Den kan også lages av en bit av et gulvbord. 3. SLAGJERN: Det er særlig når det siste bordet skal på at du trenger et slagjern. Du kan også bruke et brekkjern.4. KILER: For å holde bordene i riktig avstand til veggen, må du bruke kiler. Da kan du kjøpe slike, eller lage dem på kappsagen. © FOTO: Øivind Lie VERKTØYET DU TRENGER: Kapp- og gjærsag, sirkelsag og skrudrill må til når du skal legge gulv. I tillegg kan dette være smart å ha for hånden. 1. GUMMIHAMMER: Et suverent redskap for å unngå stygge merker. 2. KLOSS: For å unngå skade på gulvbordet, må du bruke en slagkloss når det skal bankes på plass. Den kan også lages av en bit av et gulvbord. 3. SLAGJERN: Det er særlig når det siste bordet skal på at du trenger et slagjern. Du kan også bruke et brekkjern.4. KILER: For å holde bordene i riktig avstand til veggen, må du bruke kiler. Da kan du kjøpe slike, eller lage dem på kappsagen. © FOTO: Øivind Lie

Lag en kloss

Når bordene skal sammen, må du aldri slå rett på bordet. Lag en kloss av et kapp med en not på den ene siden, så slår du på klossen. Er bordene vonde å træ, kan du banke forsiktig oppå bordene med en gummiklubbe.

Det siste bordet

Det siste bordet kan være vanskelig å få på plass slik at det ikke blir glipper. Her kan du bruke et brekkjern og en kloss inntil veggen. Da får du klemt det på plass. Det finnes også egne spesialverktøy. Det siste bordet må skrus fra oversiden. Sett skruene slik at de blir dekket av gulvlisten.

Les også:

Slik rengjør du glasset i stekovnen

Hyttedoen som passer deg

Slik bor de rikeste i Norge

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden