Denne er skitnere enn doen din

BAKTERIEBOMBE: Her er det i gjennomsnitt 200 ganger flere bakterier enn på doen din. © FOTO: Trine Jensen
BAKTERIEBOMBE: Her er det i gjennomsnitt 200 ganger flere bakterier enn på doen din. © FOTO: Trine Jensen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Visste du at skjærefjølen har mer bakterier enn toalettsetet?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du har nok ikke vurdert å kutte opp middagsgrønnsakene på toalettsetet, men det burde du kanskje ha gjort. I alle fall om du ikke er spesielt nøye med renholdet av skjærefjølen din. For ifølge interiør- og husholdningsnettstedet Bright Nest kan det nemlig skjule seg over 200 ganger mer bakterier på den gjennomsnittelige skjærefjøl enn det gjør på doen.

Nettstedet advarer om at ofte er det slik at man er nøye med rengjøringen på de stedene man tror er de mest skitne, men så glemmer man å gjøre rent andre steder , eller rett og slett forskyver det til neste helgevask. Men ikke mer. Her er nemlig de viktigste stedene bakteriene skjuler seg i hjemmet ditt - og som du ofte ikke er nøye nok med å vaske:

1. Skjærefjøl

I en studie av 30 ulike overflater i 22 hjem avslører nettstedet Bright Nest at de aller fleste skjærfjøler skjuler mer bakterier enn det fantes på både toalett og også vannkraner på badet. Faktisk hadde mange av skjærfjølene utslag på tester som skulle avsløre bakterier som kan gi alvorlig matforgiftning, og mange testet også positivt for stafylokokkbakterier. Ikke gode nyheter for middagen din med andre ord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik rengjør du skjærefjølen:

Det kan være fristende å putte denne i oppvaskmaskinen, men ifølge nettstedet Real Simple er det ikke det smarteste du gjør - i alle fall ikke om skjærefjølen din er av tre.

- Den intense varmen i oppvaskmaskinen kan gjøre et treet sprekker, noe som igjen kan føre til at både vaskemidler og bakterier blir "sittende fast" i sprekker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Charlotte Sagvik fra CityMaid Hjemmeservice i Oslo er enige i at du aller mest effektivt vasker skjærefjølen for hånd:

- Vask skjærefjølen i varmt vann, så varmt som du klarer å vaske i, og oppvasksåpe, forklarer Sagvik til Klikk Bolig.

- Deretter lar du den lufttørke fullstendig før du setter den på plass.

Skjærefjølen bør vaskes daglig.

Smarte råd for et rent hjem.

KAN FÅ SPREKKER: Ikke putt disse i oppvaskmaskinen, varmen kan få treet til å sprekke og gi skjulesteder for bakterier. © FOTO: Thinkstockphotos

Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Gulvteppet

Det tråkkes mye støv, skitt, ja til og med matrester ned i gulvtepper, og ifølge Bright Nest kan det skjule seg hele 500,000 bakterier per m2 på et teppegulv eller gulvteppe. Det vil si at disse er hele 4000 ganger skitnere enn toalettet ditt.

- Hudceller, matpartikler, pollen og dyrehår samles nede i teppet og blir igjen utmerket "mat" for bakterier, forklarer nettstedet.

- Både E.Coli og Salmonella kan vokse på slike steder, og siden et gjennomsnittsmenneske mister rundt 1,5 millioner hudceller om dagen, så slipper disse bakteriene å sulte.

Å støvsuge regelmessig er den letteste og mest effektive måten å eliminere støvmidd og holde både teppet og luften i hjemmet ditt ren.

- En kraftig støvsuger, gjerne en med et børstehode som kan beveges, er best, forklarer Sagvik.

- For teppegulv med ekstra dype fibre bør man fjerne hodet på støvsugeren og bare bruke munnstykket for å komme ordentlig til ned i teppet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra tid til annen lønner det seg også stort å enten dyprense teppet om du har teppegulv. Med mindre gulvtepper kan du benytte deg av trikset om å kaste disse ut i snøen noen timer når det er sprengkulde. Frosten vil snart ta knekken på bakteriene. Støvsug så teppet godt når du tar det inn igjen.

Ekle steder i huset.

GJEMMER STØV OG SKITT: Teppet ditt tråkkes på hver dag - da blir det mye grums som tråkkes ned. © FOTO: Produsenten

3. Laken og sengetøy

Ifølge Bright Nest kan sengetøy etter bare én natts søvn inneholde så mye som 0,1 gram avføring, salmonella og E.coli. Og jo lengre du lar det være mellom hver gang du vasker sengetøyet, dess mer bakterier samles her.

Løsningen er å vaske sengetøyet minst én gang i uken, foreslår nettstedet, og det i svært varmt vann.

- Bakterier som dette kan overleve om du vasker på bare 40 c, noe svært mange gjør, forklarer innkjøper hos interiørkjeden Princess, Bitta Andersen, til Klikk Bolig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi pleier dog å anbefale et bytte minst annenhver uke, og ved behov oftere.

Lege og søvnspesialist Michael Breus er uenig.

Han forklarer i en video på nettstedet WebMD at man burde bytte på sengen minst én gang i uken om man sover med pysjamas, og to ganger i uken om man sover uten.

- Man svetter om natten, og har man ofte sex - eller sover naken - vil mer svette trekke inn i sengetøy og også madrass og puter, forklarer spesialisten.

- Det kan være sykdomsfremkallende å sove i klamt sengetøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

May Anita R. Berg i Mascot Høie AS forklarer at man i løpet av natten skiller ut så mye som 3-5 desiliter fuktighet og salter.

- Derfor er det viktig å ikke bare vaske sengetøy regelmessig, men også både dyne og puter, om enn selvsagt noen sjeldnere enn sengetøyet.

Husker du å rengjøre her?

SVETTE OG SEX: Det fuktige varme miljøet som oppstår i sengen din er perfekt for bakterier som vil formere seg. © FOTO: Colourbox

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. Fjernkontrollen

Mange hender og skitne fingre håndterer denne daglig - og i ekstra stor grad om du har barn i huset. Og synder du med å spise foran TVen, så kan du være sikker på at det både finnes bakterier og matrester her.

Nettstedet Bright Nest foreslår at man én gang i måneden burde ta hele fjernkontrollen fra hverandre, og rengjøre alle de ulike delene for seg, da man ikke kommer skikkelig til med å bare tørke av overflaten.

- Ja, hvor mange er ikke skyldig i å spise foran Tv-en, spør Sagvik.

- Og da kan man jo selv tenke seg at fjernkontrollen har både fettflekker og smuss som trenger å fjernes.

På nettstedet Real Simple foreslår man å tørke forsiktig av fjernkontrollen med en fuktig klut. Gjerne fuktet med en blanding av eddik og vann.

- Vær forsiktig med knappene, forklarer nettstedet.

- Og vil du gå skikkelig til verks, ja så kan du prøve å rengjøre forsiktig mellom knappene med en Q-tips

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her skjuler bakteriene seg.

TØRK AV: Det er lett å glemme hvor mange ganger du tar i denne i løpet av dagen - gjerne med skitne fingre. © FOTO: Trine Jensen

Artikkelen fortsetter under annonsen

5. Mobiltelefon og nettbrett

Skitne fingre, skittent hår, fett fra sminke og matrester; det er ikke måte på hvor mye grums som til enhver tid er å finne på både mobiltelefonen og nettbrettet, som man fikler med og tar på nesten uendelig mange ganger i løpet av dagen. Og hvor mange av oss husker egentlig på å rengjøre disse dingsene?

- Mobiltelefoner har ofte gode kår for bakterier, samtykker professor i sykehushygiene og smittevern ved Ullevål universitetssykehus, Bjørg Marit Andersen, til Klikk Bolig.

- Faktisk kan mobiltelefoner være rene ”smittebomber" når det kommer til bakterier, og derfor bør disse tørkes av med spritklut eller lignende som rutine. Det samme gjelder iPaden eller nettbrettet ditt.

Det kan lønne seg å tørke av disse med en antibakteriell klut.

FULL AV BAKTERIER: Disse dingsene håndterer du med skitne fingre - sånt gir oppvekst av bakterier. © FOTO: Trine Jensen

Les også:

Her er de eneste rengjøringsmidlene du trenger

Her finner du de feteste interiørbildene

Slik blir huset rent på 1-2-3

Derfor bør du rengjøre dobørsten