Kunstig hånd kan føle

En ny revolusjonerende hånd (i bakgrunnen av bildet) vil gi brukeren kontroll over bevegelser av ulike ledd, samt gi berøringsmessige tilbakemeldinger til hjernen og nervesystemet. Foto: Produsenten
En ny revolusjonerende hånd (i bakgrunnen av bildet) vil gi brukeren kontroll over bevegelser av ulike ledd, samt gi berøringsmessige tilbakemeldinger til hjernen og nervesystemet. Foto: Produsenten

Denne kunstige hånden gir brukeren både bevegeligheten og følelsen tilbake. Her er flere nyheter fra teknologiverdenen.

Legevitenskapen gjør stadig nye framskritt, og i samarbeid med robotikkens verden kan mennesker som har mistet armen eller hånden, snart få tilbake både lem og følelse. Det er det sveitsiske instituttet École Polytechnique Fédérale de Lausanne og Project TIME som står bak den revolusjonerende hånden som vil gi brukeren kontroll over bevegelser av ulike ledd, samt gi berøringsmessige tilbakemeldinger til hjernen og nervesystemet. Den kunstige hånden kobles til nerver i armen, og det er sammenhengen mellom disse nervene som gjør at man både kan kontrollere bevegelser og kjenne når man tar borti ting. (Kilde: Tek.no)

Les også: Ottar fikk hånden kappet av og sydd på igjen

PS4 takler 4K

Neste generasjons bildekvalitet heter 4K, og denne lover fire ganger så høy oppløsning som dagens «full HD». Sony er en av de ivrigste pådriverne for 4K-teknologien, og selskapet har blant annet lansert en 4K-projektor, vist fram en TV med OLED-panel og 4K-oppløsning, samt produsert en TV medfølgende 4K-filmer. Nå kommer også PlayStation 4 (PS4) med konsoller som støtter 4K. Støtten begrenser seg imidlertid til såkalt «personlig innhold» – altså eventuelle bilder og videoer du måtte ha i en oppløsning på 3840 x 2160 piksler eller høyere. PS4-spill vil ikke vises i 4K. (Kilde: Tek.no)

Superskjerm

Google har nå lansert PC-en «Chromebook Pixel». Det mest spesielle ved denne maskinen er skjermen, som utfordrer Apples MacBook med Retina-skjerm. Chromebook Pixel-skjermen er 12,8 tommer stor og har en oppløsning på massive 2560 x 1700 piksler, som er hakket mer enn hva Apples 13-tommer kan skilte med. Den høye oppløsningen gir deg 239 piksler per tomme, noe som gir en så god detaljgjengivelse at det er umulig for øyet å se hver enkelt piksel. Det resulterer i sylskarpe tekster på nett, lekker grafikk og muligheten til å vise svært detaljrike videosnutter. Skjermen er laget av det slitesterke materialet fra Gorilla Glass, og er dessuten berøringssensitiv. (Kilde: Tek.no)

Les også: Denne baggen glemmer du ikke så lett

LG lanserer PC-brett

Avstanden mellom bærbare PC-er og nettbrett er i ferd med å krympe. Både Microsoft, Sony og Acer har lansert hybridodeller, og nå kaster LG seg inn i konkurransen. LG-modellen kjører Windows 8 og har en innmat som blant annet består av en Intel Core i5-prosessor. Den er også utstyrt med «Long Term Evolution»-støtte, noe som ifølge LG skal gi deg raskere internett-tilkobling. Den bærbare PC-en har videre en IPS-skjerm med fem berøringspunkter og en innsynsvinkel på 178 grader (IPS står for «In-Plane Switching technology» og er en teknologi som brukes i LCD-skjermer – skjermer med «liquid crystal display», journ.anm.). Et tastatur ligger skjult på baksiden av LG-maskinen og sklir fram ved hjelp av et trykk på en knapp. (Kilde: Tek.no)

HBO for alle

Via selskapets Facebook-sider har HBO Nordic nettopp annonsert at tjenesten nå er åpen for at alle kan registrere seg. HBO Nordic lanserte i begynnelsen tjenesten med en rekke restriksjoner. Først var det kun TeliaSonera-kunder i Sverige som fikk tilgang, før de i desember åpnet for at alle som hadde kjøpt et Samsung-produkt det siste halvåret, kunne komme inn. Alternativt måtte du ha meldt deg på en venteliste før lansering, der deltakerne ble sluppet sakte, men sikkert inn de siste månedene.

Selskapet har nå også fjernet Samsung-restriksjonen for å se materiale i HD, og HD-kvalitet skal nå tilbys alle kunder, uavhengig av plattform. (Kilde: Tek.no).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden